Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 7657
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es disposa la inscripció i dipòsit al Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears, i la publicació de l'Acta de la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu del sector de la construcció de les Illes Balears, de 4 de juny de 2020 (codi de conveni 07000335011981)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 4 de juny de 2020 els membres de la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu del sector de la construcció de les Illes Balears es van reunir per a acordar el procediment a seguir als ERTOS per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció i subscriviren la corresponent acta de la reunió.

2. El 12 de juny de 2020, Andrés Moll Linares, en representació de la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu, va sol·licitar el registre, el dipòsit i la publicació de la citada Acta.

Fonaments de dret

1. L'article 90.3 del Text Refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1995, de 24 de març.

2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Per tot això, dicto la següent

Resolució

1. Inscriure i dipositar l'Acta de la Comissió negociadora del Conveni col·lectiu del sector de la construcció de les Illes Balears de 4 de juny de 2020 en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears.

2. Publicar el Conveni en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

3. Fer constar que la versió castellana del text és l'original signada pels membres de la Comissió Negociadora i que la versió catalana és la seva traducció.

4. Notificar aquesta Resolució a la Comissió Paritària.

 

Palma, 30 de juliol de 2020

La directora general de Treball i Salut Laboral Virginia Abraham Orte Per delegació del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball (BOIB 97/2019)

 

 

ACTA DE L'ACORD DE LA REPRESENTACIÓ SINDICAL I EMPRESARIAL EN EL SECTOR DE LA CONSTRUCCIÓ SOBRE EL PROCEDIMENT A SEGUIR EN ELS ERTOS PER CAUSES PRODUCTIVES, TÈCNIQUES, ECONÒMIQUES I ORGANITZATIVES.

A Palma, a 4 de juny de 2020.

REUNITS, d'un comunicat, la Sra. Sonia Saavedra Ferreira, en representació de la Federació d'Indústria, Construcció i Agro de les Illes Balears-UGT-FICA i el Sr. Francisco José Lahilla Felipe, en representació de Construcció i Sectors de la Federació de Construcció i Serveis de CCOO de les Illes Balears, i

De l'altra, la Sra. M. Sandra Verger Rufián, en representació de l'Associació de Constructors de Balears, el Sr. Manolo Domingo Garcia en representació de l'Associació Empresarial de Promotors-Immobiliaris de Balears, la Sra. Antonia Capó Graella, en representació de l'Associació Patronal de Guixaires-Guixaires de Balears i de l'Associació de Mestres Pintors de Balears.

Reconeixent-se totes dues parts les representacions que diuen ostentar i sobre la base d'aquestes:

EXPOSEN:

I.- L'article 23 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19, estableix les mesures excepcionals en relació amb els procediments de suspensió i reducció de jornada per causa econòmica, tècnica, organitzativa i de producció, entre les quals s'estableix l'especialitat, en el seu número 1.a), que en el cas que no existeixi representació legal de les persones treballadores en l'empresa o, en el seu cas, en el centre de treball, la comissió representativa d'aquestes per a la negociació del període de consultes estarà integrada pels sindicats més representatius i representatius del sector al qual pertanyi l'empresa i amb legitimació per a formar part de la comissió negociadora del conveni col·lectiu d'aplicació, conformant aquesta comissió una persona per cadascun d'aquests sindicats. En el Sector de la Construcció a Illes Balears reuneixen aquests requisits els sindicats d'UGT-FICA Federació d'Indústria, Construcció i Agro de les Illes Balears i la Federació de Construcció i Serveis de CCOO de les Illes Balears, les quals conformen al costat de les organitzacions empresarials que després es diran la Comissió negociadora del vigent Conveni Col·lectiu del Sector de la Construcció de Balears.

II.- D'altra banda, del que s'estableix en l'article 41 de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, aprovada pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, relatiu al qual la comissió negociadora estigués integrada pels sindicats més representatius i representatius del sector al qual pertanyi l'empresa i amb legitimació per a formar part de la comissió negociadora del conveni col·lectiu d'aplicació, contempla la possibilitat que l'empresa pugui atribuir la seva representació en aquesta comissió negociadora a l'organització empresarial en la qual estigués integrada, podent ser les mateixes més representatives a nivell autonòmic, requisit que l'Associació de Constructors de Balears reuneix respecte als seus membres associats, igual que l'Associació Empresarial de Promotors-Immobiliaris de Balears, l'Associació Patronal de Guixaires-Guixaires de Balears i l'Associació de Mestres Pintors de Balears reuneixen respecte a les seves respectives empresa associades, en tant aquestes organitzacions empresarials i les sindicals abans esmentades conformen la comissió negociadora del vigent Conveni Col·lectiu del Sector de la Construcció de Balears.

III.- En tals representacions, i reunida la Comissió Paritària del Conveni Col·lectiu del Sector de la Construcció de Balears, integrada per les persones relacionades anteriorment, atenent les circumstàncies excepcionals i extraordinàries provinents de l'estat d'alarma declarat pel Reial decret 463/2020 i les seves successives pròrrogues i amb la finalitat d'agilitar la tramitació dels expedients de suspensió dels contractes de treball i de reducció de les jornades de treball per causa econòmica, tècnica, organitzativa i de producció, que regula l'article 23 i següents del Reial decret llei 8/2020, com a mesura, entre altres, apta per a poder mantenir o, en el seu cas, reprendre l'activitat econòmica de les empreses del Sector de la Construcció i, per tant, l'ús de les seves persones treballadores

ACORDEN:

PRIMER.- En els expedients de regulació d'ocupació temporal, d'ara endavant ERTO,s, que les empreses incloses en l'àmbit d'aplicació del Conveni Col·lectiu del Sector de la Construcció de les Illes Balears puguin tramitar per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o productives, motivades pel COVID-19, a les quals fa esment l'article 23 del Reial decret llei 8/2020, i que no comptin amb representació legal de les persones treballadores, conformarà la comissió negociadora una persona per cadascun dels sindicats, el Sr. Francisco Lahilla Felipe, en representació de la Federació de Construcció i Serveis de CCOO de les Illes Balears i la Sra. Sonia Saavedra Ferreira en representació de la Federació d'Indústria, Construcció i Agro de les Illes Balears UGT-FICA.

SEGON.- Per a la tramitació d'aquests expedients, les empreses del Sector de la Construcció hauran de comunicar la seva intenció a l'Associació de Constructors de Balears, acompanyant còpia de la documentació a què es refereix l'article 17 del Reial decret 1438/2012, així com de la documentació assenyalada en l'article 18 del mateix text legal, i assenyalant si confereixen la seva representació a l'organització empresarial en la qual es trobin integrats, així com identificant als treballadors que ostentin la circumstància de major i menor antiguitat i al de més edat amb nom, número de telèfon i adreça electrònica, prestant a aquest efecte el seu consentiment en virtut de la LOPD. En tot cas, l'Associació de Constructors de Balears remetrà, en el mateix dia en què hagi recepcionat l'anterior documentació, a les persones que representin a la UGT-FICA Federació d'Indústria, Construcció i Agro de les Illes Balears i a la Federació de Construcció i Serveis de CCOO de les Illes Balears, com a integrants de la comissió representativa de les persones treballadores afectades per l'expedient en el període de consultes d'aquest, la mateixa documentació recepcionada i confeccionarà registre tant de la seva recepció com de la seva remissió.

TERCER.-  Recepcionada per la Federació de Construcció i Serveis de CCOO de les Illes Balears i per la UGT-FICA Federació d'Indústria, Construcció i Agro de les Illes Balears la documentació remesa per l'Associació de Constructors de Balears, es donarà per iniciat el període de consultes entre l'empresa o, en el seu cas, l'organització empresarial que la representi i la comissió sindical representativa, als efectes legal i reglamentàriament establerts, amb una durada màxima de cinc dies, si bé podrà tenir-se per finalitzat tan aviat s'aconsegueixi acord entre les parts.

QUART.- Finalitzat el període de consultes, s'estendrà acta del mateix i es donarà trasllat del seu resultat a l'autoritat laboral, permetent a l'empresa adoptar la seva decisió sobre la suspensió dels contractes  o reducció de jornada, que comunicarà a l'autoritat laboral i a la comissió sindical representativa en el termini màxim de quinze dies a comptar des de la data de la finalització del període de consultes, sota pena de tenir-se per caducat l'expedient, en la qual s'haurà de concretar el període de suspensió dels contractes o les hores en què es redueix la jornada de manera individual respecte als treballadors afectats.

CINQUÈ.- Després de la comunicació a l'autoritat laboral i a la comissió sindical representativa de les persones treballadores, l'empresari podrà notificar a les persones treballadores afectades la suspensió dels seus contractes o la reducció de les seves jornades, amb efectes la data d'aquella comunicació, especificant el període de suspensió o l'horari de treball resultant de la reducció de la jornada en el període de la seva vigència.

SISÈ.- En els supòsits en què es tingués coneixement de l'existència de presumptes irregularitats, les parts es comprometen a posar-les de manifest davant l'autoritat laboral, qui podrà sol·licitar l'oportú informe a la Inspecció de Treball i Seguretat Social.

SETÈ.- Les parts acorden que la Comissió Paritària actualitzarà el present acord per a la seva adequació a la normativa que es trobi vigent a cada moment i refereixi al seu objecte.

VUITÈ.- El present acord entrarà en vigor des del moment de la signatura, independentment de la data en la qual es publiqui en Butlletí Oficial dels Illes Balears (BOIB).

NOVÈ.- Facultar a Sr. Andrés Moll Linares perquè realitzi les gestions oportunes per al registre i publicació del present document i autoritzar l'autoritat laboral perquè dugui a terme la traducció d'aquest.

I no havent-hi més assumptes que tractar, s'aixeca la sessió, signant els assistents aquest acta.