Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL INSULAR DE FORMENTERA
Núm. 7606
Aprovació definitiva del Reglament del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de Formentera
El Ple del Consell Insular de Formentera, en sessió ordinària celebrada el 31 de juliol de 2020, va considerar aprovat definitivament el Reglament del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de Formentera, tot això segons acord de Ple de la corporació de data 31 de gener de 2020, on s'aprovà inicialment, i procedir la publicació íntegra al BOIB, al Tauler d'anuncis i a la pàgina web del Consell Insular de Formentera, als efectes de la seva entrada en vigor, tot de conformitat amb la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.
Annex Reglament del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de Formentera
Preàmbul
L'article 70.6 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, disposa que són competència dels consells insulars, entre d'altres, les matèries següents: patrimoni monumental, cultural, històric, artístic, arquitectònic, arqueològic i paisatgístic en el seu àmbit territorial, i dipòsit legal de llibres.
El Parlament de les Illes Balears va aprovar la Llei 18/2019, de 8 d'abril, de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears, amb l'objectiu de regular la salvaguarda del patrimoni immaterial de les Illes Balears, donar-lo a conèixer, fomentar-lo, difondre'l i investigar-lo.
Aquesta mateixa Llei, en el seu capítol V dedicat als òrgans consultius, preveu el Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de les Illes Balears com a màxim òrgan col·legiat, de caràcter interinsular, en matèria de patrimoni cultural immaterial.
A més a més, l'article 32 de la citada Llei 18/2019, prescriu la creació d'òrgans similars al Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de les Illes Balears en cadascun dels consells insulars, amb una organització i un funcionament establerts mitjançant els corresponents reglaments. Per això, la Disposició final segona faculta els consells insulars, en l'àmbit de les seues competències, per dictar les normes reglamentàries necessàries per al desplegament de la Llei.
D'acord amb el que preveu l'article 173 del ROC, i amb la finalitat de comptar amb un assessorament tècnic en matèria de patrimoni cultural immaterial, el Consell Insular de Formentera crea i regula el Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de Formentera.
Article 1. Naturalesa
1. El Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de Formentera (en endavant, CAPCIF), és l'òrgan consultiu en matèria de patrimoni cultural immaterial en l'àmbit territorial i competencial de l'illa de Formentera.
2. La seua creació ve establerta per l'article 32 de la Llei 18/2019, de 8 d'abril, de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears i per l'article 173 del ROC, que atribueix al Ple del Consell Insular de Formentera la competència per aprovar la creació de noves comissions durant la vigència del citat reglament.
Article 2. Objectius
El CAPCIF es crea amb la finalitat d'assessorar el Consell Insular de Formentera en matèria de patrimoni cultural immaterial.
Article 3. Composició
1. El CAPCIF estarà integrat per set persones, segons la composició següent:
- Presidència, ocupada per un tècnic o una tècnica de l'àrea de Patrimoni Cultural del Consell Insular de Formentera.
- Cinc vocalies tècniques:
- Una persona en representació de l'Obra Cultural Balear de Formentera.
- Una persona en representació de les associacions de ball pagès de Formentera.
- Tres persones de reconegut prestigi en l'àmbit del patrimoni cultural immaterial.
- Secretaria, ocupada per un lletrat o una lletrada del Consell, amb veu i sense vot.
2. Les persones que integrin el CAPCIF seran nomenades per la Presidència del Consell Insular de Formentera, a proposta del conseller o consellera competent en l'àrea de Patrimoni Cultural, a excepció de les persones que representin associacions i entitats, que seran proposades per aquestes.
3. A l'hora de designar les persones que hagin de conformar el CAPCIF es procurarà que hi hagi una presència equilibrada de dones i homes, d'acord amb el que estableix l'article 4.4 de la Llei autonòmica 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.
4. Les persones que conformen el CAPCIF cessaran en la seua condició en qualsevol dels supòsits següents:
a. Renúncia expressa motivada, manifestada mitjançant escrit adreçat a la Presidència del Consell Insular de Formentera i acceptada per aquesta.
b. Per decisió motivada de la Presidència del Consell Insular de Formentera, per manca d'assistència reiterada o per la manca de diligència en el tractament dels assumptes.
Article 4. Funcions
El CAPCIF té les següents funcions:
a. Assessorar el Consell Insular de Formentera en l'exercici de les funcions que té encomanades en matèria de patrimoni cultural immaterial.
b. Emetre informe en els procediments de declaració de Béns d'Interès Cultural Immaterial i de Béns Catalogats Immaterials.
c. Proposar les accions que consideri convenients per a la salvaguarda, la protecció, la promoció i la difusió del patrimoni cultural immaterial, garantint i respectant el que estableix la normativa reguladora en matèria d'igualtat entre homes i dones.
d. Qualsevol altra funció que, d'acord amb la legislació vigent, li encomani el Consell Insular de Formentera.
Article 5. Propostes i iniciatives
El CAPCIF pot dur a terme les seues funcions, entre d'altres, amb les propostes i iniciatives següents:
a. Fer propostes, a iniciativa pròpia, al Consell Insular de Formentera en les matèries relacionades amb l'objecte de la Llei 18/2019, de 8 d'abril, de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial.
b. Proposar iniciatives i actuacions en l'establiment de línies de recerca, en la definició d'un pla de publicacions i de difusió i de programes de dinamització patrimonial, en la detecció de noves fonts de finançament i de suport a les entitats i institucions del sector, en l'àmbit de l'educació, i en totes les matèries que incideixin en la millora de les funcions i les activitats vinculades a la recerca, la protecció, la visibilització i la difusió del patrimoni cultural immaterial de l'illa de Formentera.
c. Prestar assessorament tècnic en les qüestions que li sotmeti el Consell Insular de Formentera en l'àmbit del foment cultural o altres àmbits legislatius que puguin afectar el patrimoni immaterial de Formentera.
d. Prestar assessorament tècnic sobre els processos de protecció i salvaguarda del patrimoni etnològic que es derivin del desplegament de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial i de la Convenció per a la protecció del Patrimoni Mundial Cultural i Natural, ambdues de la UNESCO.
e. Proposar les accions que consideri convenients que permetin difondre, entre els col·lectius implicats i la societat en general, allò que es relaciona amb la naturalesa i les seves funcions.
f. Detectar l'estat i les necessitats dels diversos sectors i agents que estiguin vinculats al patrimoni cultural immaterial de Formentera, i fer-ne el seguiment.
g. Dur a terme qualsevol altra proposta i iniciativa de naturalesa anàloga que li encomani la persona titular de l'àrea de Patrimoni Cultural del Consell en la matèria que regula la Llei 18/2019, de 8 d'abril, de salvaguarda del patrimoni cultural de les Illes Balears.
Article 6. Règim de reunions
1. El CAPCIF es reunirà ordinàriament un mínim d'una vegada l'any i, amb caràcter extraordinari, tantes vegades com els assumptes a tractar ho requereixin.
2. Les reunions es duran a terme a la seu del Consell Insular de Formentera, sense perjudici que, per raons d'eficiència o agilitat, es duguin a terme en un altre indret. Així mateix, per a la celebració de les reunions es podran fer servir mètodes informàtics, electrònics i telemàtics.
3. La Presidència del CAPCIF podrà convidar, amb veu i sense vot, persones de reconegut prestigi en funció dels assumptes a tractar, per a una millor exposició i argumentació d'aquests.
Article 7. Règim i funcionament
1. La Presidència fixarà el dia, l'hora i l'ordre del dia de cada sessió i convocarà els seus membres amb una antelació mínima de cinc dies naturals a la data de celebració. En casos d'urgència, es podrà convocar amb una antelació de quaranta-vuit hores.
2. El CAPCIF es considerarà constituït amb l'assistència mínima de 4/7 de les persones que en formen part en primera i en segona convocatòria, sempre que siguin presents la Presidència i la Secretaria.
3. Els acords del CAPCIF s'adopten amb el vot favorable de la majoria absoluta de les persones assistents i els casos d'empat els decideix la Presidència amb el seu vot de qualitat.
4. Les persones amb dret a vot que formen part del CAPCIF poden demanar que constin en acta les motivacions i justificacions de desacord quan hagin votat en contra de la decisió adoptada.
5. Les sessions del CAPCIF no seran públiques, sense perjudici de la publicitat i de les comunicacions que es facin dels acords adoptats.
6. El CAPCIF portarà el seu propi llibre d'actes, conforme al que estableix el ROC pel que fa a les actes dels seus òrgans.
Article 8. Dret supletori
En els aspectes no prevists en aquest reglament, prevaldrà el que es disposa en el Títol IV del reglament orgànic de funcionament del Consell insular de Formentera (ROC), publicat al BOIB núm. 61/2010, de 22 d'abril.
Disposició final
Aquest reglament entrarà en vigor a partir de l'endemà de la seua publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i una vegada transcorregut el termini que s'assenyala en l'article 103, en relació amb l'article 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.
Aquest reglament entrarà en vigor quan sigui publicat íntegrament al BOIB i hagi transcorregut, en el seu cas, el termini fixat a l'article 113 de la pròpia llei 20/2006 de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.
Contra aquest acord es podrà interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent a la publicació del presenta acord. Això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Formentera, 14 d'agost de 2020
La presidenta del Consell Insular de Formentera Alejandra Ferrer Kirschbaum