Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ALAIOR

Núm. 7428
Aprovació definitiva Modificació Ordenança fiscal reguladora de la taxa d'estacionament regulat ORA (zona blava). Exp. Núm.: 127/2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament d'Alaior, en sessió extraordinària de dia 27 d'abril de 2020 acordà aprovar inicialment la modificació de l'ordenança reguladora d'estacionament regulat ORA (zona blava) i l'obertura d'un termini d'exposició pública de 30 dies.

Atès que no s'han presentat al·legacions, s'entén aprovada definitivament i es procedeix a continuació a la publicació íntegra del text:

«Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei d'estacionament regulat amb ORA (zona blava), núm. 2-26

Article 1

Fonament i naturalesa

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/85 de bases de règim local, i de conformitat amb el que disposa l'article 57 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, així com els articles de 15 a 27, s'estableix la taxa pel servei d'estacionament regulat per ORA (zona blava), que es regirà per aquesta ordenança fiscal.

Article 2

Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa l'estacionament de vehicles de tracció mecànica a les vies públiques del municipi, a les zones delimitades com a servei d'estacionament regulat per ORA (zona blava), i dins els horaris que s'estableixin.

Aquestes zones d'estacionament limitat només poden ser utilitzades per vehicles turisme. Queden exclosos d'utilitzar-les els ciclomotors, les motocicletes i les bicicletes, que s'hauran d'estacionar als llocs fixats a aquest efecte.

A l'efecte de l'exigibilitat d'aquesta taxa, s'entén per estacionament qualsevol immobilització d'un vehicle a la zona del servei d'estacionament regulat per ORA (zona blava) sempre que no estigui motivada per imperatius de la mateixa circulació.

No estan subjectes a la taxa:

  1.  Els taxis quan el conductor o conductora hi siguin presents.
  2.  Els vehicles propietat dels organismes de l'Estat, de la comunitat autònoma, del Consell Insular i dels ajuntaments, degudament identificats, durant la prestació del serveis de la seva competència.
  3.  Els vehicles de les representacions diplomàtiques acreditades a Espanya, externament identificats amb matrícula diplomàtica i a condició de reciprocitat.
  4.  Els vehicles utilitzats per persones amb discapacitat quan aquestes estiguin en possessió de l'autorització especial per a persona amb mobilitat reduïda i la targeta acreditativa d'aquesta autorització sigui perfectament visible.
  5.  Els vehicles utilitzats pel personal municipal, encara que siguin de propietat privada, en acte de servei i degudament autoritzats.

L'horari d'estacionament regulat és el següent:

- Hivern: comprèn de l'1 d'octubre al 31 de maig.

  • De dilluns a divendres: de 9.00 h a 13.30 h i de 16.00 h a 19.30 h
  • Dissabtes: de 9.30 h a 13.30 h

- Estiu: comprèn de l'1 de juny al 30 de setembre.

  • De dilluns a divendres: de 9.30 h a 14.00 i de 17.00 a 20.30 h
  • Dissabtes: de 9.30 h a 14.00 h
 

Els diumenges i festius no s'exigeix la taxa.

El temps màxim d'estacionament és de dues hores.

Article 3

Subjecte passiu

És subjecte passiu contribuent la persona física o jurídica que sigui titular de vehicles en el Registre de trànsit. Tenen la consideració de substitut o substituta de la persona contribuent i estaran, en conseqüència, obligades a pagar la taxa les persones conductores dels vehicles en el moment de l'estacionament a les zones reservades a l'efecte.

La utilització de les zones de control s'efectuarà amb l'obtenció prèvia d'un tiquet dels aparells instal·lats a aquest efecte, que la persona usuària col·locarà de forma ben visible des de l'exterior a la part interior del parabrises dels vehicles estacionats.

Article 4

Responsables

Respondran solidàriament de les obligacions tributàries de qui és subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 38 i 39 de la Llei general de trànsit (LGT).

Són responsables subsidiàries les persones administradores de les societats i les persones síndiques interventores o liquidadores en processos de fallides, concursos d'entitats en general, amb l'abast que assenyali l'art. 40 de la LGT.

Article 5

Quota tributària

1. S'estableixen les tarifes següents:

- Mínim 8 minuts...................................................................... 0,10 euros

- 20 minuts.................................................................................0,25 euros

- ½ hora......................................................................................0,30 euros

- 1 hora.......................................................................................0,55 euros

- 2 hores.....................................................................................1,20 euros

En els trams establerts anteriorment es poden adquirir fraccions de temps a pagar per múltiples de 0,05 euros.

2. Tarifa d'anul·lació de denúncia: a pagar per aquelles persones usuàries que per causes excepcionals hagin superat el límit màxim d'estacionament autoritzat o bé que no disposin del tiquet acreditatiu del pagament de la taxa, i sempre que s'adquireixi el tiquet d'anul·lació dins l'hora següent a l'hora de la denúncia.

Tarifa d'anul·lació de denúncia si se supera el límit màxim d'estacionament: 3 euros.

Tarifa d'anul·lació de denúncia si no es disposa del tiquet acreditatiu: 5 euros.

Article 6

Exempcions

No es concediran exempcions en l'exacció d'aquesta taxa.

Article 7

Meritació

Es merita la taxa i neix l'obligació de contribuir quan es faci ús de l'estacionament a les zones de les vies públiques reservades a aquest efecte i dins l'horari establert.

Article 8

Règim de declaració i ingrés

1. La taxa s'exigeix en règim d'autoliquidació.

2. La taxa s'ha de pagar en el moment d'iniciar-se l'estacionament. El pagament s'ha d'efectuar a les màquines expenedores dels tiquets acreditatius del pagament efectuat instal·lades a les vies públiques.

Aquest tiquet s'ha d'exposar durant el temps d'estacionament a la part interior del parabrises de forma totalment visible des de l'exterior.

Article 9

Gestió per concessió

1. El manteniment de les zones reservades a l'estacionament correspon a l'empresa concessionària del servei, a qui pertoca adoptar les mesures necessàries per a l'expedició correcta dels tiquets acreditatius del pagament i controlar l'incompliment de les obligacions tributàries dels conductors i conductores que han estacionat els seus vehicles.

2. La gestió i recaptació en període voluntari correspon a l'empresa concessionària, d'acord amb el Plec de condiciones jurídiques, econòmiques i administratives que regeixen la concessió.

Article 10

Infraccions i sancions

En aquest sentit, cal ajustar-se al que estableix l'Ordenança municipal de circulació de l'Ajuntament d'Alaior.

Disposició addicional

Aquesta ordenança fiscal deroga l'Ordenança fiscal reguladora del preu públic sobre el sistema Àrea.

Disposició transitòria

1. Tindran una bonificació del 100 % els vehicles totalment elèctrics, sempre que disposin del distintiu MELIB (mobilitat elèctrica a les Illes Balears) i estigui ben visible.

2. El temps màxim d'estacionament és el mateix que per a la resta de vehicles, tal com s'indica en l'article 2.

3. La bonificació tindrà validesa fins al 31 de desembre de 2022.

Disposició final

Aquesta ordenança fiscal entrarà en vigor l'endemà de publicar-la en el BOIB.

 

 

Alaior, 14 d'agost de 2020

El batle José Luis Benejam Saura