Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 7282
Acord del Consell de Govern de 7 d’agost de 2020, pel qual s’aprova l’increment del 2 per cent de les retribucions bàsiques, sou base i triennis, del personal al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de la resta d’ens integrants del sector públic autonòmic

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'article 12.1.a)  de la Llei 19/2019, de 30 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears determina que, amb caràcter general, i amb efectes de dia 1 de gener de 2020, les retribucions del personal al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de la resta d'ens integrants del sector públic autonòmic no han d'experimentar cap variació respecte de les vigents el 31 de desembre de 2019, sense perjudici del que preveuen l'apartat 3 de l'article esmentat i la disposició addicional primera de la llei mencionada.

No obstant això, l'apartat 3 d'aquest mateix article preveu que aquesta determinació s'ha d'entendre sense perjudici de les variacions retributives que eventualment es puguin produir per raó del que preveu la disposició addicional primera d'aquesta llei o, si s'escau, l'apartat 2.5 de la disposició addicional quinzena de la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2013, o els acords a què es refereixen els articles 23, 24, 25 i 41 d'aquesta llei.

D'altra banda, la disposició addicional primera esmentada disposa que les normes dels articles 12 a 20 de la Llei 19/2019 s'han d'entendre desplaçades, totalment o parcialment, i en els diversos vessants qualitatius, quantitatius i temporals, per les disposicions que, amb caràcter bàsic, aprovi l'Estat per mitjà de la Llei de pressuposts generals per a l'any 2020, o la norma legal corresponent, o les seves modificacions al llarg de l'any 2020.

Aquesta mateixa disposició, preveu que l'eventual increment de les retribucions bàsiques i de les complementàries, o de les retribucions equivalents, i dels mòduls econòmics aplicables als centres docents concertats, en el marc de la legislació estatal bàsica esmentada, amb efectes a l'any 2020, respecte de les retribucions i els mòduls a què fan referència els articles 12 a 15 d'aquesta llei, requereix l'aprovació d'un acord del Consell de Govern. Aquest acord s'ha de pronunciar expressament sobre l'abast, per als diversos col·lectius esmentats en aquests articles 12 a 15, de l'increment establert o autoritzat pel legislador estatal, sense perjudici de la tramitació i l'aprovació dels crèdits extraordinaris o suplementaris que, si s'escau, calguin. Així mateix, els criteris que a l'efecte estableixi el Consell de Govern han de ser atesos pels òrgans competents del Parlament de les Illes Balears i de la Universitat de les Illes Balears respecte del personal d'aquestes institucions sobre el qual la comunitat autònoma té competències en matèria retributiva.

Mitjançant el Reial decret llei 2/2020, de 21 de gener de 2020, pel qual s'aproven mesures urgents en matèria de retribucions en l'àmbit del sector públic, es va aprovar la norma que possibilita l'increment de les retribucions del personal al servei del sector públic amb efectes de l'1 de gener de 2020. El punt dos de l'article 3 d'aquesta norma disposa que l'any 2020 les retribucions globals del personal al servei del sector públic no poden experimentar un increment global superior al 2 per cent respecte de les vigents a 31 de desembre de 2019, en termes d'homogeneïtat per als dos períodes de la comparació, tant pel que fa a efectius de personal com a l'antiguitat d'aquest.

Aquest increment retributiu previst en el Reial decret llei 2/2020, de 21 de gener,  té caràcter bàsic per a determinats col·lectius i per a determinats conceptes retributius. En aquest sentit, el punt cinc de l'article 3 determina les quanties exactes a percebre, en concepte de sou i triennis, per a tot el personal al qual li és aplicable l'article 76 del Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/5015, de 30 d'octubre.

Amb posterioritat a l'aprovació de l'esmentat Reial decret llei 2/2020, de 21 de gener, l'Organització Mundial de la Salut va declarar com a pandèmia internacional, la situació d'emergència de salut pública ocasionada pel COVID-19, que ha evolucionat, tant a nivell nacional com mundial, amb enorme rapidesa i va determinar la posterior declaració de l'estat d'alarma, duta a terme pel Govern central mitjançant el Reial decret 463/2020, de 14 de març.

Aquesta situació ha provocat una crisi econòmica d'importantíssimes conseqüències, especialment dures a les Illes Balears, en la mesura en què ha afectat de manera més incisiva al sector turístic, que és el motor principal de la nostra economia.

Així les coses, el Govern de les Illes Balears ha hagut d'adoptar mesures per fer front a aquesta crisis sense precedents i d'extraordinària amplitud i gravetat, per la qual cosa ha d'aplicar la normativa bàsica estatal dictada en matèria retributiva dels empleats públics, atenent les limitacions i garanties d'estabilitat pressupostàries que se'n deriven de la nova crisi econòmica que estam patint, generada pel COVID-19.

Per tot això, i com a resultat de la negociació col·lectiva, duta a terme en aplicació  d'allò que preveu l'article 37.1 del Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, el Consell de Govern a proposta conjunta de la consellera d'Administracions Públiques i Modernització i la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, en la sessió de dia 7 d'agost de 2020, adopta, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. El Govern de les Illes Balears manifesta la intenció de complir amb la legislació bàsica estatal quant a la matèria retributiva dels seus empleats públics, amb especial atenció a les limitacions i garanties d'estabilitat pressupostàries a les quals ens obliga la crisi generada pel COVID-19.

Segon. S'aprova l'increment del 2 per cent de les retribucions bàsiques, sou base i triennis, del personal al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de la resta d'ens integrants del sector públic autonòmic al qual sigui aplicable l'article 76 del Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, amb efectes econòmics d'1 de gener de 2020.

En el cas del personal dels articles 12 a 20 de la Llei 19/2019, de 30 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, al qual no sigui aplicable l'article 76 del Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, se li incrementarà l'antiguitat que es meriti sense increment de sou base ni disminució de cap retribució complementària.

Tercer. L'incremet previst en el punt anterior es compensarà mitjançant disminució del complement retributiu que es determini, que no inclourà la quantia inherent a l'eventual meritació de nous triennis o sexennis, sense perjudici de la tramitació i l'aprovació de la norma que ho possibiliti. L'aplicació de l'increment esmentat es durà a terme en la mateixa nòmina en què es produeixi el decrement compensatori.

Quart. El decrement compensatori que resulti de l'aplicació dels punts anteriors,  es recuperarà de forma automàtica els dos exercicis posteriors a l'any en què el valor del PIB de la comunitat autònoma de les Illes Balears sigui igual o superior al registrat l'any 2019, sempre que s'hagin recuperat els ingressos tributaris i del sistema de finançament autonòmic previstos inicialment per a l'any 2020.

Cinquè. Instar el Parlament de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears, perquè a través dels seus òrgans competents, adoptin criteris similars als continguts en aquest acord, respecte del personal d'aquestes institucions sobre el qual la comunitat autònoma té competències en matèria retributiva.

Sisè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 7 d'agost de 2020

La secretària del Consell de Govern Pilar Costa i Serra