Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 7081
Aprovació definitiva de la modificació dels Estatuts de la Fundació Teatre Principal

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data de 7 de novembre de 2019 el Patronat de la Fundació Teatre Principal d'Inca va aprovar definitivament la modificació dels Estatuts de la Fundació Teatre Principal, i acordà remetre l'expedient al Govern de les Illes Balears, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament, perquè, en qualitat de patrons de la Fundació, ratificassin la seva aprovació definitiva.

En data de 7 de novembre de 2019, 26 de juny de 2020 i 23 de juliol de 2020, el Ple del Consell de Mallorca, el Consell de Govern i el Ple de l'Ajuntament d'Inca, respectivament, ratificaren l'aprovació definitiva de la modificació dels Estatuts.

En conseqüència, procedeix la publicació en el BOIB de l'aprovació definitiva amb el text íntegre dels Estatuts modificats, els quals són del següent contingut:

 

ESTATUTS DE LA FUNDACIÓ TEATRE PRINCIPAL D'INCA

Títol I Normes generals

Article 1

La Fundació Teatre Principal d'Inca, regulada per aquests Estatuts, és una fundació pública sense ànim de lucre, acollida a la legislació estatal i autonòmica.

Article 2

La Fundació té personalitat pròpia i plena capacitat jurídica i d'obrar des de la seva inscripció en el Registre de Fundacions de les Illes Balears i, per tant, podrà, a títol enunciatiu i no limitador, adquirir, conservar, posseir, administrar, disposar, alienar, gravar i permutar béns de tota casta.

Així mateix, podrà contreure obligacions i cloure contractes de qualsevol casta, renunciar i transigir béns i drets, i promoure els procediments que fossin oportuns, oposar-s'hi, seguir-los i desistir-ne, exercitant lliurament tota mena de drets, accions i excepcions davant els jutjats i tribunals, ordinaris i especials, organismes i dependències de l'Administració pública i qualssevol altres de l'Estat, província, municipi i altres corporacions o entitats.

Article 3

La Fundació es regirà per la voluntat de les persones o entitats fundadores, Ajuntament d'Inca, Govern balear i Consell Insular de Mallorca, manifestada en aquests Estatuts i en l'Escriptura fundacional i per les disposicions que en interpretar i desenvolupar aquesta voluntat estableixi el Patronat.

Article 4

La Fundació realitzarà les seves activitats principalment a Inca i a la seva comarca. L'àmbit territorial de la Fundació se circumscriu a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears sense perjudici que, ocasionalment, pugui realitzar activitats a altres comunitats com a promoció de la ciutat d'Inca.

Article 5

La Fundació té el seu domicili a la ciutat d'Inca, a les cases consistorials de l'Ajuntament d'Inca, plaça d'Espanya, núm. 1.

 

 

Títol II Objecte i beneficiaris de la Fundació

Article 6

Els objectius de la Fundació Teatre Principal d'Inca són els següents:

1. Dotar Inca d'un centre promotor, organitzador, difusor i patrocinador de qualsevol activitat o exhibició tendent al foment i al desenvolupament de les arts escèniques en general (cinema, teatre, dansa, música...).

2. Dotar Inca d'un centre d'aprenentatge, formació contínua i assessorament de l'art escènic.

3. Esdevenir un element fonamental en el procés de la normalització lingüística al municipi d'Inca.

4. Promoure la participació tant popular com de les institucions —públiques i privades— en la Fundació.

5. Dur a terme una tasca d'animació sociocultural fonamentada en estratègies que promoguin la participació de grups socials aïllats del fet cultural o indiferents davant aquest fet.

6. Assegurar una oferta variada i, alhora, indicadora de les tendències escèniques del moment.

7. Promoure la igualtat d'oportunitats en la participació i la representació de les dones i els homes en el foment de les arts escèniques, d'acord amb el que estableix l'art. 32 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

8. Administrar, conservar i millorar els béns, les instal·lacions i els serveis de la Fundació.

Article 7

Amb la finalitat de difondre el coneixement de les seves activitats, la Fundació podrà editar, per si mateixa o en col·laboració, materials relacionats amb els seus objectius, a publicacions periòdiques i unitàries.

Article 8

Els objectius o finalitats de la Fundació, exposats en els articles anteriors, no tenen caràcter limitador, ni comporten obligatorietat d'atendre'ls tots, ni un ordre de prelació entre si. Els òrgans de govern de la Fundació tindran plena llibertat per seleccionar d'entre els objectius aquells que considerin més oportuns o adequats a les circumstàncies.

Article 9

Seran beneficiaris de la Fundació, especialment, la ciutadania d'Inca i, en general, la de tota la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, així com totes aquelles persones i entitats interessades en els objectius de la Fundació. Quan l'activitat de la Fundació impliqui un benefici especial per a determinades persones físiques o jurídiques, l'elecció d'aquests beneficiaris s'haurà de realitzar amb criteris d'imparcialitat i no discriminació. 

 

Títol III Òrgans de la Fundació

Capítol I Disposicions generals

Article 10

Els òrgans de la Fundació són els següents: el Patronat i la Presidència.

Article 11

El Patronat i el/la president/a estaran assistits per la Direcció, a la qual correspondrà l'execució de les línies d'actuació aprovades pels òrgans de la Fundació.

Article 12

El govern, l'administració i la representació de la Fundació corresponen al Patronat i a la Presidència, els quals tindran les competències que els atribueixen aquests Estatuts.

 

​​​​​​​Article 13

Els òrgans de la Fundació exerciran les respectives funcions i competències amb independència i sense altres limitacions que les que estableixin aquests Estatuts i les lleis, respectant la voluntat de les persones o entitats fundadores, manifestada a la Carta fundacional i en els Estatuts.

 

Capítol II Del Patronat

Secció 1a Composició i funcionament

Article 14

Formació del Patronat:

1. Seran patrons vitalicis l'Ajuntament d'Inca, el Govern balear i el Consell Insular de Mallorca.

2. Aquests patrons actuaran en el Patronat representats per les persones designades a l'efecte, qui actuaran amb veu i vot, a saber:

- El Govern balear designarà una persona representant.

- El Consell Insular de Mallorca també designarà una persona representant.

- L'Ajuntament d'Inca designarà el batle o batlessa i un representant de cada un dels grups municipals constituïts a l'Ajuntament.

3. El batle o batlessa de l'Ajuntament d'Inca serà el president o presidenta del Patronat.

4. Els vots dels vocals seran ponderats:

- El batle o batlessa i les persones representants de cada un dels grups municipals sumaran 21 vots, d'acord amb la representació de cada grup municipal dins l'Ajuntament.

- El representant del Govern balear tindrà 10 vots.

- El representant del Consell Insular de Mallorca tindrà 10 vots.

5. Com a patrons temporals, el Patronat podrà nomenar altres vocals amb veu i vot, com a persones representants d'entitats o institucions públiques o privades sense ànim de lucre que col·laborin en el compliment dels fins de la Fundació. Es fomentarà la presència equilibrada de dones i homes en el Patronat de la Fundació, d'acord amb el que estableix l'article 4 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

6. El secretari/ària, l'interventor/a i el tresorer/a del Patronat així com el director o directora de la Fundació intervindran en el Patronat en exercici de les seves funcions amb veu i sense vot. També assistiran a les sessions del Patronat, amb veu i sense vot, aquelles persones que, per indicació del Patronat o del seu president o presidenta, siguin necessàries per assessorar o auxiliar de forma permanent, temporal o puntual.

Article 15

1. Els patrons vitalicis nomenaran les persones físiques que els representin al Patronat de la Fundació, i designaran un suplent per cada titular.

2. Els nomenaments posteriors i la substitució de les persones representants dels patrons vitalicis que cessin en el seu càrrec els efectuaran els propis patrons vitalicis.

3. Els patrons vitalicis sols cessaran en la seva condició per extinció de la persona jurídica, per renúncia o per altres causes establertes legalment.

Article 16

1. Els anomenats patrons temporals exerciran el seu càrrec pel període que determini el Patronat en ple quan acordi la seva incorporació i a comptar des de l'acceptació d'aquest nomenament, d'entre les entitats o institucions assenyalades a l'article 14.5 d'aquests Estatuts, tindran dret a un vot dins el Patronat, excepte que dins l'acord de nomenament s'atribueixi una altra ponderació al seu vot.

2. El cessament dels patrons temporals es produirà automàticament una vegada transcorregut el període del seu nomenament, a comptar des de la data d'acceptació expressa del càrrec. No obstant això, podran ser novament reelegits.

Article 17

1. El Patronat designarà un vicepresident o vicepresidenta d'entre els seus membres, que s'elegirà per majoria absoluta. L'acord de nomenament fixarà el termini del mandat. Això no obstant, en qualsevol moment el Patronat per majoria absoluta podrà cessar el vicepresident o vicepresidenta, qui en tot cas mantindrà el càrrec de vocal. El vicepresident o vicepresidenta exercirà les funcions pròpies del president o presidenta en els casos d'absència, malaltia o impossibilitat d'aquest.

2. El Patronat també nomenarà el secretari/ària, l'interventor/a, el tresorer/a del Patronat, així com el director o directora de la Fundació, tots ells amb veu i sense vot. De forma permanent, temporal o puntual, el Patronat o el seu president o presidenta designarà aquelles persones que hagin d'assistir a les sessions del Patronat, amb veu i sense vot, per assessorar o auxiliar.

Article 18

1. El Patronat es reunirà en ple, almenys una vegada cada dos mesos (sis cops a l'any), en sessions ordinàries, sense perjudici de les sessions extraordinàries que es puguin realitzar per decisió de la Presidència o a petició d'una tercera part dels vots ponderats dels vocals del Patronat.

2. El secretari/ària del Patronat, per mandat de la Presidència, cursarà les convocatòries de les reunions que es realitzin, amb l'ordre del dia corresponent, per qualsevol mitjà que permeti deixar constància de la seva recepció i amb una antelació mínima de cinc dies naturals.

3. El Patronat quedarà vàlidament constituït, en primera convocatòria, per deliberar i adoptar acords quan assisteixin a les reunions la Presidència o Vicepresidència, el secretari/ària i la meitat més un dels membres. En segona convocatòria, que es farà a partir de la mitja hora després de la primera, quedarà vàlidament constituït amb l'assistència de tres membres, uns dels quals ha de ser la Presidència o Vicepresidència, més el secretari/ària.

4. Els acords es prendran per majoria simple dels patrons assistents d'acord amb el vot ponderat que se'ls atribueix en aquests Estatuts.

5. Els acords es transcriuran en el llibre d'actes, les quals seran autoritzades pel president o presidenta i pel secretari o secretària.

Article 19

1. El càrrec de patró, vitalici o temporal, és gratuït.

2. Els càrrecs de secretari/ària, interventor/a, tresorer/a del Patronat i el d'aquelles persones designades pel Patronat o la Presidència, que siguin necessàries per assessorar o auxiliar el Patronat, i també els d'aquelles que realitzin tasques per la Fundació, sempre que es tracti de personal dependent, en relació laboral o estatutària, de qualsevol dels patrons seran retribuïts en la forma i les condicions que indiqui l'òrgan de govern que els hagi designat.

 

Secció 2a Competència

Article 20

El Patronat és l'òrgan màxim de la Fundació i li correspon la seva alta direcció, representant-la amb plenitud de facultats.

Article 21

Són competències del Patronat la interpretació, el desenvolupament i l'execució de la voluntat manifestada per les persones o entitats fundadores en la Carta fundacional i en els Estatuts, com també la seva modificació, si es considerés necessari, per complir millor la voluntat de les persones o entitats fundadores, i se n'haurà de retre compte al Protectorat per al seu coneixement i efectes.

Article 22

En concret, correspon al Patronat:

1. Exercir l'alta inspecció, vigilància i orientació de la feina de la Fundació, vetllant en tot moment pel compliment dels seus objectius.

2. Aprovar els reglaments i les normatives de règim intern que consideri convenients.

3. Decidir, entre les finalitats fundacionals, aquelles que han de ser ateses amb prioritat.

4. Exercir l'alta supervisió del funcionament intern de la Fundació i, especialment, de la Presidència i de la Direcció.

5. Aprovar, a proposta de la Presidència, el pla d'actuació, amb els objectius i les activitats que es prevegin desenvolupar durant l'exercici, la memòria anual, els inventaris, el balanç i els pressuposts preparats per aquesta Junta.

6. Aprovar, a proposta de la Presidència, el canvi de nom o el trasllat del domicili de la Fundació en un emplaçament diferent del fixat.

7. Nomenar i separar lliurament el personal directiu, administratiu, facultatiu, tècnic, artístic, auxiliar i subaltern que tingui una relació laboral o de serveis amb la Fundació.

8. Designar, de forma indistinta amb la Presidència, el personal que hagi d'assistir a les sessions del Patronat, amb veu i sense vot, o hagi de realitzar tasques per compte de la Fundació, sempre que es tracti de personal dependent, en relació laboral o estatutària, de qualsevol dels patrons. Determinar, en forma i condicions, i segons les disponibilitats pressupostàries, les retribucions d'aquest personal que designi.

9. Nomenar els patrons temporals d'entre les entitats o institucions i conforme a les circumstàncies assenyalades als articles 14.5 i 16 d'aquests Estatuts.

10. Fixar les condicions econòmiques i laborals.

11. En general, assumir totes les facultats i funcions no descrites en aquests Estatuts.

12. Elegir el director o la directora de la Fundació del Teatre Principal d'Inca.

Article 23

1. El Patronat podrà delegar a la Presidència totes aquelles funcions que consideri necessàries per a un millor funcionament de la Fundació.

2. No seran delegables:

1. L'aprovació del pla d'actuació.

2. L'aprovació de comptes i del pressupost.

3. La modificació dels Estatuts.

4. La fusió i la liquidació de la Fundació ni aquells actes que requereixin l'autorització del Protectorat.

5. Els acords d'alienar i gravar béns immobles i valors mobiliaris.

 

Capítol III El president o presidenta

Article 24

És competència del president o presidenta:

1. Exercir la representació de la Fundació i del Patronat.

2. Convocar, presidir, suspendre i aixecar les sessions, dirigir les deliberacions i desfer els empats amb el seu vot de qualitat.

3. Preparar el pla d'actuació, l'inventari-balanç, els pressuposts i l'estat de comptes, i redactar la memòria sobre les activitats de la Fundació, que anualment s'hauran de sotmetre a l'aprovació del Patronat.

4. Emetre els dictàmens, informes i consultes que el Patronat li sol·liciti.

5. Executar els pressuposts, vetllar per l'execució del pla anual d'activitats i, en general, l'aplicació dels fons de la Fundació i les inversions del capital, de la qual cosa ha de retre comptes al Patronat per a la seva aprovació.

6. Prendre les decisions d'urgència sobre matèries de competència del Patronat i donar-ne compte a la pròxima sessió del Patronat perquè les ratifiqui.

7. El comandament i la supervisió de la direcció de la Fundació.

8. La prefectura superior de tot el personal de la Fundació i el d'aquelles persones que assessorin el Patronat o realitzin tasques per la Fundació.

9. La formalització dels contractes laborals de personal.

10. Vigilar l'aplicació de les inversions que s'haguessin acordat, regular i inspeccionar les activitats de la Fundació.

11. Acordar les despeses de gestió i d'administració ordinària.

12. Designar, de forma indistinta amb el Patronat, el personal que hagi d'assistir a les sessions del Patronat, amb veu i sense vot, o que hagi de realitzar tasques per compte de la Fundació, sempre que es tracti de personal dependent, en relació laboral o estatutària, de qualsevol dels patrons. Determinar, en forma i condicions, i segons les disponibilitats pressupostàries, les retribucions d'aquest personal que designi i dels càrrecs de secretari/ària, interventor/a i tresorer/a del Patronat.

13. El pagament de totes les despeses, prèviament acordades pels respectius òrgans de govern competents.

14. Aquelles facultats que li delegui el Patronat de la Fundació.

 

 

Capítol IV Direcció

Article 25

Correspon a la Direcció la proposició i l'execució de les línies d'actuació de la Fundació en tot allò que fa referència a coordinació i supervisió de totes les activitats acordades pel Patronat.

Article 26

1. El director o directora de la Fundació, que la dirigirà amb les facultats que li atribueixi el Patronat mitjançant el corresponent apoderament, serà nomenat/ada pel Patronat. En aquest acord es determinarà el règim laboral, les retribucions, la dedicació i la durada del càrrec.

2. La direcció actuarà sota el comandament i la supervisió directa de la Presidència i del Patronat.

Article 27

Seran funcions de la Direcció:

1. La proposició i l'execució material del pla d'actuació.

2. L'elaboració del projecte de pressuposts.

3. La formulació del balanç-inventari.

4. La coordinació dels diversos serveis de la Fundació.

5. La resolució de les incidències menors sorgides durant el funcionament.

6. La realització d'activitats de tota mena, sempre dins l'esperit de les directrius formulades pel Patronat i per la Presidència.

7. La direcció del personal sota la prefectura superior de la Presidència.

8. Aquelles altres que el Patronat o la Presidència li encarreguin expressament.

 

Títol IV Patrimoni i règim econòmic

Article 28

El patrimoni de la Fundació podrà estar constituït per tota mena de valors i de béns, mobles i immobles, radicats en qualsevol lloc.

La Fundació podrà adquirir béns procedents de subvencions o donacions de particulars i entitats públiques o privades.

Article 29

La dotació de la Fundació estarà formada per les aportacions realitzades per les persones o entitats fundadores (Ajuntament d'Inca, Govern balear i Consell Insular de Mallorca) a l'acte de constitució i pels béns que d'ara endavant aportin, per qualsevol mitjà admès en dret, quan el Patronat acordi acceptar-los precisament per augmentar la dotació fundacional.

Article 30

La resta dels béns que en el futur adquireixi la Fundació o bé tindran la consideració de fruits o rendes, i es destinaran a les atencions i finalitats de la Fundació, o bé es destinaran a incrementar o formar part del patrimoni de la Fundació.

 

 

​​​​​​​​​​​​​​Article 31

El capital o dotació serà invertit pel Patronat, per al compliment directe de les finalitats fundacionals, en béns mobles i immobles, instal·lacions i béns fructífers.

El Patronat, amb l'objecte de conservar la utilitat i la rendibilitat de la dotació, p podrà alienar els béns que el componen per reinvertir el producte en d'altres més adequats o fructífers que s'integraran en el patrimoni de la Fundació.

Article 32

Els recursos econòmics de la Fundació estaran constituïts per:

1. La contraprestació pel lloguer o la cessió del bar, del cinema o de la sala de teatre per a la realització d'actes diversos.

2. La contraprestació per la cessió d'espais per a publicitat en el vestíbul a empreses privades.

3. Les aportacions, subvencions o ajudes voluntàries tant d'empreses privades com d'associacions i de la ciutadania.

4. Les quotes d'abonament popular.

5. Les quotes de l'Escola de Teatre o altres actes culturals.

6. Les entrades als espectacles i, si escau, el percentatge sobre el taquillatge, d'acord amb les condicions establertes per a la cessió puntual.

7. L'aportació econòmica que li assigni l'Ajuntament d'Inca en els seus pressuposts.

8. Les aportacions i les subvencions de l'Administració central, autonòmica i local, i d'altres entitats públiques i privades.

Article 33

El Patronat decidirà l'assignació i l'aplicació dels recursos econòmics de la Fundació, i destinarà a la realització de les seves activitats o finalitats la part de llurs rendes i ingressos que a cada moment convengui, respectant, en tot moment, els límits que estableixin o puguin establir les lleis.

Article 34

El Patronat procurarà el màxim increment dels recursos de la Fundació i la major seguretat i estabilitat del seu patrimoni.

Article 35

Pel que fa a la custòdia dels béns del patrimoni de la Fundació es compliran les normes següents:

1. Els béns mobles i el drets reals s'inscriuran en el Registre de la Propietat, a nom de la Fundació i en el Registre Únic de Fundacions.

2. Els títols, valors públics o privats, de renda fixa o variable, es dipositaran, a nom de la Fundació, en un establiment bancari o caixa d'estalvis amb seu a Inca, designada pel Patronat, i s'inscriuran en l'inventari de la Fundació.

3. La resta de béns mobles, títols de propietat, resguards de dipòsit i altres documents acreditatius de drets dels quals sigui titular la Fundació seran custodiats pel Patronat.

4. Tots els béns de la Fundació seran objecte d'inventari en el Llibre de registre de patrimoni, a càrrec del Patronat.

Article 36

Cada any, la Presidència formularà i sotmetrà a examen i acord del Patronat un inventari-balanç —tancat el 31 de desembre—, el pressupost d'ingressos i despeses per a l'exercici següent, l'estat de comptes que contingui la liquidació del pressupost de l'anualitat tancada, la gestió econòmica del patrimoni i una memòria de les activitats realitzades durant l'any, i el pla d'actuació.

El Patronat haurà de deliberar i acordar sobre els documents que li sotmetin a aprovació dins dels tres mesos següents al tancament de l'exercici.

El Patronat remetrà anualment al Protectorat, dins els terminis i en la forma i condicions que determini en cada moment la legislació, els comptes anuals i el pla d'actuació.

 

 

​​​​​​​Títol V Extinció de la fundació

Article 37

L'extinció de la Fundació podrà ser acordada pel Patronat quan les circumstàncies evidenciïn la necessitat o conveniència de dissoldre-la, tenint sempre en compte la voluntat de les persones o entitats fundadores manifestada en la Carta fundacional i en aquests Estatuts, amb l'aprovació prèvia del Protectorat i d'acord amb la llei.

Article 38

En cas d'extinció, el patrimoni fundacional, una vegada liquidat pel Patronat, passarà a l'Ajuntament d'Inca.

Disposicions addicionals

Disposició addicional primera

En aquelles matèries en què no hi hagi una regulació expressa, o en aquelles que existint aquesta regulació no sigui exhaustiva i en especial en matèria pressupostària, comptable, de control financer, de control de l'eficàcia i de contractació, serà d'aplicació el mateix que a l'administració a la qual està adscrita amb el nivell de subjecció que pertoqui legalment. 

Disposició addicional segona

El control intern de la Fundació, en la seva triple vessant, es podrà suplir per la contractació d'una auditoria externa.

Disposicions finals

Disposició final primera

En compliment del que disposa l'art. 129.1 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, Llei de règim jurídic del sector públic, i segons l'apartat segon del precepte indicat, la Fundació queda adscrita a l'Ajuntament d'Inca, per tractar-se de l'Administració pública que disposa de la majoria de patrons.

Disposició final segona

En allò que no s'hagi previst en aquests Estatuts, mentre que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears no elabori la seva pròpia normativa, s'aplicarà la Llei 50/2002, de 26 de desembre, de fundacions i la resta de normativa que resulti d'aplicació.

 

Inca, 29  de juliol de 2020

El president del Patronat Virgilio Moreno Sarrió