Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CONSELL

Núm. 6991
Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre béns immobles

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atès que durant el termini d'informació pública de l'acord del Ple de l'Ajuntament adoptat en la sessió ordinària de 26 de maig de 2020, pel qual s'aprovà provisionalment la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre bens immobles, es va presentar una reclamació, el Ple de l'Ajuntament en sessió ordinària de 28 de juliol de 2020 acordà desestimar la reclamació presentada i aprovar definitivament la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre bens immobles, conforme allò que disposa l'article 49.c de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim local, l'art. 102, apartat d) de la Llei Autonòmica 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears i l'article 17.3 del Text Refós de les Hisendes Locals (Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març).

Contra aquest acord, que és definitiu en via administrativa, sols es pot interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat del Contenciós Administratiu de Palma, en el termini de dos mesos, comptador a partir del dia següent al de la publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

D'acord amb l'article 17.4 de l'esmentat Text Refós es publica el text íntegre de l'ordenança (art. 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril i art. 103.1 Llei Autonòmica 20/2006, de 15 de desembre):

 

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'IMPOST SOBRES BÉNS IMMOBLES

Article 1r.- Fonament legal

L'Ajuntament de Consell, de conformitat amb l'article 15.2 del RDL 2/2004, Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, fa ús de la facultat que li confereix la mateixa, en ordre a la fixació dels elements necessaris per a la determinació de les quotes tributàries de l'Impost sobre Béns Immobles, previst en l'article 59.1.a), d'aquesta Llei, l'exacció de la qual s'efectuarà amb subjecció al disposat en aquesta Ordenança Fiscal.

Article 2n.- Elements de la relació tributària fixats per llei

La naturalesa del tribut, la configuració del fet imposable, la determinació dels subjectes passius i de la base de tributació, l'aplicació de beneficis tributaris, la concreció del període impositiu i el naixement de l'obligació de contribuir o meritació, així com el règim d'administració o gestió, es regula conforme als preceptes continguts en el RDL 2/2004, Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, i, per les altres disposicions legals i reglamentàries que la completin i siguin d'aplicació al present impost, així com per la present Ordenança Fiscal.

Article 3r.- Subjectes passius, exempcions i supòsits de no subjecció

1.- Són subjectes passius contribuents les persones físiques o jurídiques i entitats a que es refereix l'article 35.4 de la LGT, que ostentin la titularitat del dret o drets constitutiu del fet imposable, d'acord als articles 63 i 64 del TRLRHL.

2.- Els immobles exempts de l'impost són els esmentats a l'article 62 del TRLRHL.

3.- Els immobles no subjectes són els determinats per l'article 61.5 del TRLRHL.

Article 4t.- Tipus impositiu i quota

Conforme l'article 72 de la citada Llei, el tipus impositiu es fixa:

a) En béns urbans: Tipus de gravamen a aplicar per béns urbans: 0,633 %

b) En béns rústics: Tipus de gravamen a aplicar per béns rústics: 0,89 %; per la part que afecti a edificis el tipus aplicable serà del 0'89%

c) En béns de característiques especials: Tipus de gravamen a aplicar per béns de característiques especials: 0'89%

Article 5è.- Quota tributària

1.- La quota d'aquest impost serà la resultant d'aplicar a la base imposable:

a) En els béns urbans, el tipus de gravamen de l'apartat a) de l'article anterior.

b) En els béns rústics, el tipus de gravamen de l'apartat b) del mateix article anterior.

c) En els béns de característiques especials, el tipus de gravamen, segons l'apartat c) del mateix article anterior.

Article 6è.

Bonificacions.

1.- Tindran dret a una bonificació del 50% en la quota íntegra de l'impost, sempre que així se sol·liciti per les persones interessades abans de l'inici de les obres, els immobles que constitueixin l'objecte de l'activitat de les empreses d'urbanització, construcció i promoció immobiliària tant d'obra nova com de rehabilitació equiparable a aquesta, i no figurin entre els béns del seu immobilitzat.

El termini d'aplicació d'aquesta modificació comprendrà des del període impositiu següent a aquell que s'iniciïn les obres fins al posterior a l'acabament de les mateixes, sempre que durant aquest temps es realitzin obres d'urbanització o construcció efectiva, i sense que, en cap cas, pugui excedir de tres períodes impositius.

2.- Tindran dret a una bonificació del 50 per 100 en la quota íntegra de l'Impost, durant els tres períodes impositius següents al de l'atorgament de la qualificació definitiva, els habitatges de protecció oficial i els que resultin equiparables a aquestes conforme a la normativa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Aquesta bonificació es concedirà a petició de la persona interessada, la qual podrà efectuar-se en qualsevol moment anterior a l'acabament dels tres períodes impositius de durada de la mateixa i assortirà efectes, si escau, des del període impositiu següent a aquell que se sol·liciti.

Així mateix els citats habitatges tindran dret a una bonificació addicional del 50 per 100 en la quota íntegra de l'Impost, durant els tres períodes impositius següents una vegada transcorregut el termini previst en el paràgraf anterior.

3.- Tindran dret a una bonificació del 30% de la quota a pagar pels subjectes passius que ostentin la condició de família nombrosa i que els ingressos de la unitat familiar no superin 2,5 vegades el Salari Mínim Interprofessional. Aquesta bonificació només afectarà als immobles que constitueixin el domicili familiar i s'atorgarà anualment a petició de la persona interessada, que l'haurà de sol·licitar abans del 31 de desembre de cada exercici acreditant el compliment de la condició de família nombrosa. Aquesta bonificació es farà efectiva per devolució del percentatge corresponent o per aplicació en el propi rebut, prèvia aportació de la següent documentació:

• Escrit de sol·licitud on s'identifiqui l'immoble, i còpia del rebut de l'exercici ja pagat.

• Certificat de família nombrosa.

• Còpia de la declaració de renda de tots els membres que integrin la unitat familiar.

• Qualsevol altre document requerit per l'Administració Municipal a efectes de comprovar el compliment dels requisits prevists per la concessió de la bonificació.

En el cas de bonificacions ja concedides en exercicis anteriors la bonificació s'aplicarà d'ofici en el rebut dels exercicis següents al de la seva concessió en tant no canviïn les circumstàncies que permeteren el seu atorgament. L'Ajuntament revisarà anualment el manteniment de les condicions en les bonificacions atorgades.

4.- Conformement al que estableix l'article 73.3 del TRLRHL, gaudiran d'una bonificació del 95% de la quota íntegra els béns rústics de les cooperatives agràries i d'explotació comunitària de la terra, en els termes establerts a l'article 33.4.b) de la llei 20/1990, de 19 de desembre, sobre règim fiscal de les Cooperatives.

5.- Podran gaudir d'una bonificació del 25 % en la quota íntegra de l´impost, els immobles l'ús cadastral dels quals sigui predominantment residencial en que s´hagin instal·lat sistemes per a l'aprofitament tèrmic del sol.

Per tenir dret a aquesta bonificació caldrà que els sistemes d'aprofitament tèrmic instal·lat disposin d'una superfície mínima de captació solar útil de 2,5 m2 per habitatge.

Podran gaudir d'una bonificació del 50 % en la quota íntegra de l´impost, els immobles l'ús cadastral dels quals sigui predominantment residencial en que s´hagin instal·lat sistemes per a l'aprofitament elèctric de l´energia provinent del sol.

Per tenir dret a aquesta bonificació caldrà que els sistemes d'aprofitament elèctric instal·lats disposin d'una potència instal·lada mínima de 3 Kw.

L´aplicació d'aquesta bonificació estarà condicionada a que les instal·lacions de produccions de calor incloguin col·lectors que disposin de la corresponent homologació per l'Administració competent, a que les instal·lacions de plaques fotovoltaiques per autoconsum estiguin degudament inscrites en el Registre Oficials d´instal·lacions en Autoconsum, s'hagin obtingut els permisos municipals pertinents i que els immobles on s'hagin instal·lat compleixin amb la legalitat urbanística vigent.

El plaç per a sol·licitar aquesta bonificació és de 6 mesos des de la inscripció al Registre Oficial d'Instal·lacions en Autoconsum o des de la instal·lació i posterior posada en servei de col·lectors homologats.

No es concediran les anteriors bonificacions quan la instal·lació d'aquests sistemes d'aprofitament de l'energia solar sigui obligatòria d'acord amb la normativa específica en la matèria.

L´aplicació d'aquesta bonificació s´efectuarà durant els 3 anys següents a que s´hagi fet la instal·lació. Tindrà efectes, si s'escau, des del període següent a aquell en què se sol·liciti.

Article 7è.- Meritació.

1.- D'acord a l'article 75 del TRLRHL l'Impost es merita el primer dia de cada any natural, amb les excepcions establertes al seu apartat tercer.

Article 8è.- Gestió tributària de l'impost.

1.- La liquidació, recaptació i revisió dels actes dictats en via de gestió tributària és competència exclusiva municipal, seguint la regulació de l'article 77 del TRLRHL.

2.- D'acord a l'article 77.8 del TRLRHL, l'Ajuntament, per acord plenari podrà conveniar la gestió de la liquidació i recaptació, tant en període voluntari com en fase executiva, amb qualsevol Administració Pública d'àmbit supramunicipal, d'acord amb les condicions i pactes que el mateix conveni estableixi.

Disposició derogatòria única.

1.- Amb l'aprovació definitiva de la present Ordenança Fiscal es deroguen expressament els articles 4 a 9 de l'Ordenança fiscal 3/2006, reguladora dels imposts municipals regulats per la normativa d'hisendes locals aprovat pel Ple de data 25 d'abril de 2006.

Disposició final

La present ordenança entrarà en vigor el dia següent al de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, continuant la seva vigència fins tant sigui derogada o modificada.

 

Consell, 30 de juliol de 2020

El batle

Andreu Isern Pol