Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ALAIOR

Núm. 6809
Modificació definitiva de l'Ordenança fiscal 1/5 reguladora de l'impost sobre construccions, instla·lacions i obres.Exp. 2687/2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Exp.2687/2020

Com que no s'han presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord plenari provisional de l'Ajuntament d'Alaior sobre la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres, el text íntegre del qual es publica en compliment de l'article 17.4 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

Ordenança núm.1/5 Ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres

Article 1

Fonament legal

Fent ús de les facultats atorgades pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i conformement amb el que disposa l'art. 59.2 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals (RDLEG 2/2004, de 5 de març) en relació amb l'article 100.1 del mateix text, l'Ajuntament d'Alaior cobrarà l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres que es regirà per la present Ordenança fiscal.

Article 2

Naturalesa i fet imposable

L'impost sobre construccions, instal·lacions i obres és un tribut indirecte el fet imposable del qual està constituït per la realització, dins del terme municipal, de qualsevol construcció, instal·lació o obra per a la qual s'exigeixi obtenir la corresponent llicència d'obres o urbanística, s'hagi obtingut o no aquesta llicència, o per a la qual s'exigeixi presentar la declaració responsable o la comunicació prèvia, sempre que l'expedició de la llicència o l'activitat de control correspongui a l'Ajuntament d'Alaior.

Article 3

Subjectes passius

1. Són subjectes passius d'aquest impost, a títol de contribuents, les persones físiques, les persones jurídiques o les entitats de l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, propietàries de la construcció, instal·lació o obra, siguin o no propietàries de l'immoble sobre el qual s'executa.

A l'efecte previst en el paràgraf anterior tindrà la consideració de persona propietària de la construcció, instal·lació o obra la qui suporti les despeses o el cost que comporti executar-la.

2. En cas que la construcció, instal·lació o obra no sigui realitzada per qui és subjecte passiu contribuent, tindrà la condició de persona substituta de la contribuent la que sol·liciti la llicència corresponent o presenti la corresponent declaració de responsables o la comunicació prèvia, o la que realitzi les construccions, instal·lacions o obres.

La persona substituta podrà exigir de la persona contribuent l'import de la quota tributària satisfeta.

Article 4

Base imposable, quota i meritació

1. La base imposable de l'impost està constituïda pel cost d'execució material de la construcció, instal·lació o obra.

No formen part de la base imposable l'impost sobre el valor afegit i altres imposts anàlegs propis de règims especials, les taxes, els preus públics i altres prestacions patrimonials de caràcter públic local relacionades, si escau, amb la construcció, instal·lació o obra; ni tampoc els honoraris de professionals, el benefici empresarial de la persona física o jurídica contractista, ni qualsevol altre concepte que no integri, estrictament, el cost d'execució material.

2. La quota d'aquest impost serà el resultat d'aplicar a la base imposable el tipus de gravamen.

3. El tipus de gravamen de l'impost serà del 2,8 %.

4. L'impost es merita en el moment d'iniciar-se la construcció, instal·lació o obra, encara que no s'hagi obtingut la llicència corresponent.

Article 5

Bonificacions

1. Gaudiran d'una bonificació de fins al 95 % de la quota de l'impost les construccions, instal·lacions o obres que siguin declarades d'especial interès o utilitat municipal per concórrer-hi circumstàncies socials, culturals, historicoartístiques o de foment de l'ocupació que en justifiquin aquesta declaració. Entre altres, tindran aquesta consideració els casos següents i amb les quanties que s'indiquen:

1.1. Rehabilitacions o reformes:

De béns protegits, catalogats o inclosos en les llistes de patrimoni arquitectònic de l'àrea del nucli urbà del terme municipal d'Alaior ..................... 25 %

D'immobles de l'àrea ARRU (àrea de regeneració i renovació urbana) ................ 25 %

a-Aquelles en què així es prevegi en la corresponent convocatòria de subvencions municipals..........fins al 95%

1.2. Realitzades per entitats sense ànim de lucre i directament relacionades amb el desenvolupament d'activitats que els siguin pròpies i no restringides a les persones associades ...........fins al 95 %

1.3. Activitat industrial:

  • Trasllat d'indústries i magatzems comercials al polígon.................. 50 %
  • Construccions de nova planta i ampliacions, per cada nou lloc de treball
  • creat (fins a un màxim del 95 %) .............................................................10 %

2. Gaudiran, així mateix, d'una bonificació del percentatge fixat en cada cas sobre la quota de l'impost, les construccions, instal·lacions o obres que reuneixin les condicions següents:

2.1. Aspectes mediambientals. Podran gaudir d'una bonificació del 95 % de la quota de l'impost les construccions, instal·lacions o obres que incorporin sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar per a l'autoconsum, sempre que aquestes actuacions no es facin obligatòriament, per prescripció legal.

L'aplicació d'aquesta bonificació estarà condicionada que les instal·lacions per a producció de calor incloguin col·lectors que disposin de la corresponent homologació de l'Administració competent.

La persona interessada haurà de sol·licitar la bonificació quan presenti la sol·licitud de llicència, la declaració responsable o la comunicació prèvia, segons correspongui, i en tot cas sempre amb anterioritat a l'inici de les obres.

El benefici fiscal s'aplicarà exclusivament sobre la part del pressupost que afecti la incorporació de sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar per a l'autoconsum, en el cas que les obres, construccions o instal·lacions tenguin a més altres finalitats o propòsits.

Aquesta bonificació s'aplicarà a la quota resultant d'aplicar, si escau, les bonificacions previstes en els punts anteriors.

Aquesta bonificació serà concedida per la Regidoria d'Urbanisme.

2.2 Habitatges de protecció oficial, si no reben cap altre tipus de subvenció oficial ............ 50 %

2.3 Les partides específiques del pressupost de les obres que afavoreixin, de forma directa, les condicions d'accés i habitabilitat de les persones amb discapacitat .............. fins al 90%

3. Per gaudir de qualsevol de les bonificacions esmentades serà necessari que qui és subjecte passiu les sol·liciti quan presenti la sol·licitud de llicència o la comunicació prèvia d'obres, construccions o instal·lacions, adjuntant-hi la documentació justificativa per a la bonificació i la documentació acreditativa que, si escau, li requereixi l'Ajuntament.

En qualsevol cas, les sol·licituds de bonificació presentades amb posterioritat a la sol·licitud de llicència o comunicació i amb posterioritat a la finalització de les obres, construccions o instal·lacions es consideraran extemporànies.

En cap cas s'atorgarà la bonificació si les construccions, instal·lacions o obres no es troben emparades amb la llicència o comunicat corresponents.

4. Correspondrà a l'Alcaldia, o a qui exerceixi la competència delegada per a l'atorgament de les llicències d'obra, resoldre el següent:

a) La declaració d'especial interès o utilitat municipal de les construccions, instal·lacions o obres no previstes expressament en cap dels punts 1.1, 1.2 i 1.3 objecte del fet imposable d'aquesta Ordenança, de les quals es pretén la bonificació de l'ICIO, per a la concessió de les bonificacions previstes a l'apartat 1 d'aquest article.

b) Determinar el percentatge de bonificació aplicable en cada cas en aquelles bonificacions en què s'hagi previst un percentatge màxim en lloc d'un percentatge fix.

Article 6

Exempcions

Estarà exempta de pagar l'impost qualsevol construcció, instal·lació o obra propietat de l'Estat, de les comunitats autònomes o de les entitats locals, i que, tot i estar subjecta a l'impost, s'hagi de destinar directament a carreteres, ferrocarrils, ports, aeroports, obres hidràuliques i sanejament de poblacions i de les seves aigües residuals, encara que organismes autònoms en duguin la gestió, tant si es tracta d'obres d'inversió nova com de conservació.

Article 7

Gestió

1. La persona contribuent efectuarà el pagament d'aquest impost en règim d'autoliquidació provisional, i la base imposable es determinarà en funció del pressupost presentat per les persones interessades (cost d'execució material). L'autoliquidació esmentada i el consegüent ingrés s'haurà de satisfer de la manera que segueix:

a) Per les obres menors: quan se sol·liciti la llicència preceptiva o es presenti la declaració responsable o la comunicació prèvia.

b) Per les obres majors: abans d'iniciar la construcció, instal·lació o obra.

2. Una vegada finalitzada la construcció, instal·lació o obra, i tenint en compte el cost real i efectiu, l'Ajuntament, amb la comprovació administrativa oportuna, modificarà, si escau, la base imposable al fet a què es refereix l'apartat anterior (el pressupost presentat) i practicarà la corresponent liquidació definitiva exigint o reintegrant, si escau, a qui és subjecte passiu la quantitat que correspongui.

Article 8

Inspecció i recaptació

La inspecció i recaptació de l'impost es farà d'acord amb el que preveuen la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària i les lleis de l'Estat reguladores de la matèria, així com les disposicions dictades per desplegar-les.

Article 9

Infraccions, sancions i altres de no previstes

Pel que fa a la qualificació de les infraccions i de les sancions tributàries, així com a la determinació de les sancions que corresponguin en cada cas, s'aplicarà el règim regulat a la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària i a les disposicions que la complementen i la despleguen.

Disposició addicional

Tot el que no es preveu en aquesta Ordenança es regirà pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals i la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

Disposició final

La present Ordenança entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el BOIB i serà d'aplicació fins que es modifiqui o derogui expressament.

Redaccions anteriors a la versió vigent:

  • Vigent des de 22/06/14 fins a xx/07/20, BOIB núm. 85 de data 21/06/2014. Exp. 613/2014
  • Vigent des de 07/09/12 fins a 21/06/14, BOIB nº 132 de data 06/09/2012. Exp. 1284/2012
 

​​​​​​​Es pot consultar el text esmentat a l'enllaç següent:

http://alaior.sedelectronica.es/transparency/238b80a6-03b0-4dfa-a9a7-3b85c89dcc82/

Contra aquest acord, de conformitat amb l'article 19 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, les persones interessades podran interposar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptats a partir de l'endemà de la publicació d'aquest anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Alaior, 24 de juliol de 2020

El batle

José Luis Benejam Saura