Secció V. Anuncis
Subsecció segona. Altres anuncis oficials
CONSELL INSULAR DE MENORCA
Núm. 6768
Acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca, de data 29.6.2020, relatiu a l'aprovació inicial del projecte bàsic i d'execució per a la realització de les obres de restauració de la torre de defensa de Rambla, o Sa Torreta (Maó) (exp. c4316-2020-000018)
En data 6 de febrer de 1995 el Consell Insular de Menorca va assumir, en virtut de la Llei 6/1994, de 13 de desembre, les competències autonòmiques determinades a la Llei 16/1985, de 25 de juny del patrimoni històric espanyol.
La torre de defensa costanera de Rambla, també denominada sa Torreta, va ser construïda durant la dominació anglesa de Menorca (1798-1802), forma part de la xarxa de torres de defensa situades en els punts més estratègics del litoral i actualment es troba en un estat de conservació molt dolent amb amenaça certa de col·lapse, la qual cosa representa un perill per a les persones que circulen pel Camí de Cavalls al seu pas per les cales de sa Torreta i dels Tamarells, a més d'una pèrdua per al patrimoni històric de Menorca.
Aquest bé d'interès cultural és de titularitat pública, concretament del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, perquè es troba en la delimitació del domini maritimoterrestre, i el Consell Insular de Menorca ha obtingut una resolució d'autorització de l'execució de les obres de la torre de Rambla dictada el 24/10/2016 pel cap de Demarcació de Costes en les Illes Balears, que autoritzà les obres pel període d'un any d'ençà l'inici de l'execució.
A iniciativa del Consell Insular de Menorca es va redactar el Projecte bàsic i d'execució de la restauració de la torre de Rambla (Maó) per l'arquitecte Miquel Àngel Apesteguia Nadal, del Taller de Getze Zaid, amb visat número 12/00411/13 de dia 28-06-2013, que es va aprovar per Consell Executiu el 12 de març de 2018.
El projecte original de restauració de la torre de Rambla ha estat modificat a causa del llarg temps transcorregut, el deteriorament que ha sobrevingut la torre en els darrers anys i la modificació envers el transport de materials, modificació que ha redactat el mateix arquitecte, Miquel Àngel Apesteguia Nadal, amb visat número 12/00773/20 de 4-06-2020.
El Consell Insular de Menorca té compromès el finançament per poder realitzar les obres de consolidació i restauració de la torre a través dels fons de l'impost de turisme sostenible de les Illes Balears de 2016.
El Consell Executiu del Consell Insular de Menorca, per acord de 23-12-2019 relatiu a l'autorització de la despesa d'inversions financerament sostenibles amb càrrec al superàvit pressupostari, autoritzà la despesa per a la rehabilitació de les torres de Sanitja i Rambla amb càrrec al capítol 6 del programa 33600 Patrimoni Històric, per un import de 170.000 €.
La Resolució 2020/CULT/77 de dia 10/06/2020 del conseller executiu del Departament de Cultura i Educació autoritza la modificació del Projecte bàsic i d'execució de la restauració de la torre de Rambla, o sa Torreta, de Maó, amb les prescripcions següents:
1. S'han de fer proves del tint dels cantons de pedres noves de marès que s'hagin d'utilitzar per omplir buits o per donar estabilitat a l'immoble, de manera que el resultat final, que serà consensuat amb el Servei de Patrimoni Històric del CIM i l'Ajuntament de Maó, resulti el més harmònic possible amb les pedres originals però que a la vegada siguin fàcilment distingibles.
2. El Consell Insular de Menorca ha d'autoritzar el projecte de seguiment arqueològic preventiu, que s'ha d'ajustar a allò que preveuen els articles 9 i 11 del Decret 14/2011, de 25 de febrer, que aprova el Reglament d'intervencions arqueològiques i paleontològiques de les Illes Balears.
3. S'ha d'avisar el Servei de Patrimoni Històric del Consell Insular de Menorca de l'inici de les obres per poder realitzar les inspeccions oportunes. En tot cas, l'arqueòleg responsable del seguiment de l'obra ha de comunicar al Servei de Patrimoni Històric del CIM l'inici del seu treball de seguiment.
4. En el cas que apareguin restes mobles, aquestes s'han de dipositar al Museu de Menorca, en les condicions previstes en l'article 16 del Decret 14/2011, de 25 de febrer, que aprova el Reglament d'intervencions arqueològiques i paleontològiques de les Illes Balears.
5. En el cas que apareguin restes in situ que fessin aconsellable realitzar una excavació arqueològica, les obres se suspendran en el tram afectat per poder portar a terme aquests treballs, a compte del promotor i amb l'autorització del Departament de Cultura i Educació del CIM.
Atès que als efectes de la corresponent aprovació del projecte per part del CIM i als efectes d'iniciar la tramitació administrativa per a la seva contractació, tot d'acord amb l'article 125 del Reial decret legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de contracte del sector públic, l'arquitecta tècnica de Serveis Generals del CIM, dia 12 de març de 2020, ha emès un informe favorable atès que es disposa de tota la documentació necessària per poder executar les obres correctament;
Atesa la partida pressupostària 4.33600.6500000 del Pressupost general del Consell Insular de Menorca per al 2020, en què figura la consignació necessària per portar a terme aquestes obres;
Atès que el projecte bàsic i d'execució fa referència a la recomposició de l'estructura horitzontal i possible fixació segons el grau de deteriorament de l'estructura portant, per la qual cosa es tracta d'una reforma estructural i, per tant, aquest s'ha d'exposar al públic per un termini no inferior a 15 dies (art. 149 de la Llei 20/2006, municipal i de règim local de les Illes Balears);
Atès el Decret de Presidència núm. 424, de 10 de juliol de 2019, de determinació de les atribucions del Consell Executiu;
Atesa la proposta del conseller executiu del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports;
El Consell Executiu, per unanimitat i en votació ordinària, adopta els acords següents:
Primer.- Aprovar inicialment la modificació del Projecte bàsic i d'execució de la restauració de la torre de defensa de Rambla, o sa Torreta (Maó), redactat per l'arquitecte Miquel Àngel Apesteguia Nadal, del Taller de Getze Zaid, amb visat número 12/00773/20 de 4-06-2020.
Segon.- Publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Projecte bàsic i d'execució de la restauració de la torre de defensa de Rambla, o sa Torreta (Maó), redactat per l'arquitecte Miquel Àngel Apesteguia Nadal, del Taller de Getze Zaid, amb visat número 12/00773/20 de 4-06-2020, per un període de 15 dies hàbils. Així mateix, anunciar aquesta publicació al web i al tauler d'anuncis de CIM.
Interposició de recursos
Contra aquest acord – que no exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs d'alçada davant la Comissió de Govern en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 22 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars.
L'esmentat recurs s'entendrà desestimat, si no es notifica la resolució corresponent, quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma
Maó, 10 de juliol de 2020
Per delegació de la presidenta,
El secretari del Consell Executiu
Octavi Pons Castejón
(Decret 427/2019, d'11 de juliol)
(BOIB núm. 97 de 16.7.2019)