Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

INSTITUT D'ESTUDIS BALEÀRICS

Núm. 6545
Extracte de la Resolució de la presidenta de l’Institut d’Estudis Baleàrics de 21 de juliol de 2020 per la qual es convoquen ajudes per donar suport a la creació dels sectors de les arts escèniques, la música, la literatura, el còmic i la il·lustració, les arts visuals i l’audiovisual de les Illes Balears per a l’any 2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

BDNS 516575

De conformitat amb el que preveuen els articles 17.3 i 20.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es publica l'extracte de la convocatòria el text complet de la qual es pot consultar a la Base de Dades Nacional de Subvencions (http://www.pap.minhap.gob.es/bdnstrans/index).

Primer. Beneficiaris

1.1. Són beneficiàries d'aquestes ajudes les persones físiques majors de 18 anys, les quals desenvolupen la seva activitat professional en els sectors esmentats en l'apartat 1.1 de la base primera, que siguin  naturals de les Illes Balears o que desenvolupin la seva activitat professional a les Illes Balears. També en són beneficiaris els col·lectius de creadors constituïts com a persona jurídica o comunitat de béns donades d'alta d'activitat econòmica en epígrafs vinculats a la creació i a l'activitat professional en l'àmbit de la cultura. Aquestes persones jurídiques hauran d'estar establertes en un estat membre de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu, i tenir en el moment de sol·licitud de l'ajuda, un establiment permanent operatiu en la Comunitat Autònoma de les Illes Balears amb almenys dos anys d'antiguitat o acreditar que el 50 % dels contractes laborals o serveis contractats s'han fet en el darrer any a les Illes Balears o que desenvolupin més del 50% de la seva activitat a les Illes Balears.

1.2. En el cas de coautories, col·lectius artístics o projectes amb col·laboracions interdisciplinàries constituïts com a persona jurídica o comunitat de béns, cal designar un líder del projecte que compleixi tots els requisits. Qualsevol projecte de coautoria s'ha de presentar amb l'acord previ de totes les parts interessades.

1.3. Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions a la creació en l'àmbit de les arts escèniques, les persones menors de 35 anys han de tenir, com a mínim, una creació estrenada a les Illes Balears, en un espai del circuit professional per a l'exhibició d'espectacles d'arts escèniques. Les persones majors de 35 anys han de tenir, com a mínim, dues creacions estrenades a les Illes Balears o una creació estrenada fora de l'arxipèlag, en espais del circuit professional per a l'exhibició d'espectacles d'arts escèniques.

1.4. Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions a la creació en l'àmbit de la música, les persones sol·licitants menors de 35 anys han d'haver publicat, com a mínim, un enregistrament d'almenys 20 minuts de durada, o una estrena a l'Estat espanyol (fora de les Illes Balears) o a l'estranger. En el cas de la sublínia de música per a l'entorn audiovisual i creació contemporània, les estrenes d'obres per a solista no poden haver estat interpretades pel compositor mateix.

D'altra banda, les persones sol·licitants majors de 35 anys han d'haver publicat, com a mínim, un enregistrament d'almenys 40 minuts de durada, o dues estrenes a l'Estat espanyol (fora de les Illes Balears), o una estrena a l'estranger. En el cas de la sublínia de música per a l'entorn audiovisual i creació contemporània, les estrenes d'obres per a formacions petites (solista, duo o trio), les estrenes no poden haver estat interpretades pel compositor mateix. En les sublínies de jazz i de música popular i urbana, no es tenen en compte en aquest còmput els discs recopilatoris o les remescles.

1.5. Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions a la creació en l'àmbit de la literatura, el còmic i la il·lustració, les persones menors de 35 anys han de tenir publicat, com a mínim, un títol. En el cas de persones majors de 35 anys, han de tenir publicats, com a mínim, dos títols. En aquest còmput no es tenen en compte les autoedicions.

1.6. Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions de creació de l'àmbit de les arts plàstiques, les persones sol·licitants menors de 35 anys han d'acreditar, com a mínim, una exposició individual o tres exposicions col·lectives en un espai de difusió d'art contemporani (museu, centre d'art, sala d'exposició) o haver estat objecte d'una publicació monogràfica de la seva obra. Les persones majors de 35 anys han d'acreditar, com a mínim, dos exposicions individuals en un espai de difusió d'art contemporani (museu, centre d'art, sala d'exposició) o haver estat objecte d'una publicació monogràfica de la seva obra. En el cas de fotografia i vídeo, les persones menors de 35 anys han d'acreditar, com a mínim, un projecte individual d'exposició o publicació a un espai o plataforma de difusió especialitzat o participació en tres projectes d'exposició o publicació col·lectius a espais o plataformes de difusió especialitzats. Les persones majors de 35 anys, han d'acreditar, com a mínim, dos projectes individuals d'exposició o publicació a un espai o plataforma de difusió especialitzat o haver estat objecte d'una publicació monogràfica de la seva obra. En el còmput de les publicacions no es tendran en compte les autoedicions.

1.7 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions de creació en l'àmbit audiovisual, les persones sol·licitants menors de 35 anys han d'acreditar, com a mínim, constar com a guionista o coguionista en almenys una pel·lícula de llargmetratge, curtmetratge o sèrie estrenada públicament a plataformes, TV, festivals o sales de cinema.  Les persones majors de 35 anys, han d'acreditar, com a mínim, tenir registrat almenys dos guions cinematogràfics en el Registre de la Propietat Intel·lectual o bé constar com a guionista o coguionista en dues produccions (ja sigui de llargmetratge, curtmetratge o sèrie) estrenades públicament a plataformes, TV, festivals o sales de cinema o bé tenir registrat un guió cinematogràfic  en el Registre de la Propietat Intel·lectual i una obra (llargmetratge, curtmetratge o sèrie) estrenada públicament a plataformes, TV, festivals o sales de cinema.

1.8. La data màxima a tenir en compte per acreditar el requisit de l'edat dels menors de 35 anys és la data termini de presentació de sol·licituds.

1.9. Tots els sol·licitants han de complir els requisits següents:

a) Estar al corrent de les seves obligacions amb la Seguretat Social. La sol·licitud de les ajudes comporta l'autorització perquè l'IEB comprovi d'ofici que la persona o l'entitat sol·licitant està al corrent d'aquesta obligació, excepte en el cas de denegació expressa del consentiment. En aquest cas, la persona o l'entitat sol·licitant ha d'aportar el certificat corresponent, juntament amb la sol·licitud de les ajudes.

b) Estar al corrent de les seves obligacions tributàries amb l'Estat i amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears abans de la proposta de resolució. La sol·licitud de les ajudes comporta l'autorització perquè l'IEB comprovi d'ofici que la persona o l'entitat sol·licitant està al corrent de les obligacions amb l'Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB), excepte en el cas de denegació expressa del consentiment. En aquest cas, la persona o l'entitat sol·licitant ha d'aportar el certificat corresponent, juntament amb la sol·licitud de les ajudes. El sol·licitant ha de presentar el certificat d'estar al corrent de les seves obligacions tributàries amb l'Estat.

c) Presentar la sol·licitud en els termes i amb els requisits que s'estableixen en l'apartat 6 d'aquesta convocatòria.

d) Complir els principis de l'article 3 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

1.10. No poden ser beneficiaris de les ajudes els aspirants que incorrin en qualsevol de les prohibicions que estableix l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions de les Illes Balears, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre; que hagin estat sancionats o condemnats per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, per resolució administrativa ferma o condemnats per una sentència judicial ferma d'acord amb l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i d'homes, ni tampoc els que hagin estat sancionats mitjançant una resolució ferma amb la pèrdua de la possibilitat d'obtenir una subvenció, d'acord amb la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l'LGTBI-fòbia, o qualsevol altra d'aplicable.

Segon. Objecte i finalitat

2.1. Aquesta convocatòria té per objecte donar suport a creadors per a processos específics de recerca i creació adreçats a la futura producció d'obres i projectes relacionats amb les arts escèniques, la música, la literatura, el còmic i la il·lustració, les arts visuals i l'audiovisual de les Illes Balears.

2.2. Les ajudes tenen com a finalitat incentivar la creació artística a les Illes Balears i així subvenir als perjudicis, arran de la suspensió o pèrdua d'activitat com a conseqüència dels efectes de la COVID-19, causats per la suspensió, la cancel·lació o l'ajornament d'actes, esdeveniments, actuacions, produccions, rodatges o serveis professionals en els sectors esmentats.

Tercer. Bases reguladores

Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol).

Quart. Import i imputació pressupostària

4.1. L'import màxim que es destina a aquesta convocatòria pluriennal és de 490.000 euros, amb càrrec al capítol 4 dels pressupostos de l'Institut d'Estudis Baleàrics, d'acord amb les anualitats següents:

2020: 150.000 euros

2021: 340.000 euros

4.2. L'import global que comprèn la present convocatòria es distribueix en les següents línies d'ajudes, que, si escau, estan dividides en sublínies i modalitats:

A. Línia per a les arts escèniques: 98.000 euros

a. Sublínia de textos teatrals: 40.775 euros

b. Sublínia de creació coreogràfica: 24.525 euros

c. Sublínia de creació circense: 32.700 euros

B. Línia per a la música: 98.000 euros

a. Sublínia de música per a l'entorn audiovisual i creació contemporània: 32.800 euros

b. Sublínia de jazz: 32.600 euros

c. Sublínia de música popular i urbana: 32.600 euros

C. Línia per a la literatura, el còmic i la il·lustració: 98.000 euros

a. Sublínia de textos literaris: 54.000 euros

b. Sublínia de còmic i il·lustració: 44.000 euros

D. Línia per a les arts visuals: 98.000 euros

E. Línia per a l'audiovisual: 98.000 euros

a. Sublínia de guió de llargmetratge cinematogràfic de ficció o animació, llargmetratge documental i sèries: 83.000 euros

b. Sublínia de guió de curtmetratge de ficció o animació i curtmetratge documental: 15.000 euros

Les condicions de cada línia, sublínia i/o modalitat es detallen en l'apartat corresponent de la base segona, «Condicions específiques»:

I. Ajudes a la creació en l'àmbit de les arts escèniques

II. Ajudes a la creació en l'àmbit de la música

III. Ajudes a la creació en l'àmbit de la literatura, el còmic i la il·lustració

IV. Ajudes a la creació en l'àmbit de les arts visuals

V. Ajudes a la creació en l'àmbit de l'audiovisual

4.3. La concessió de les ajudes previstes en aquesta convocatòria queda condicionada a la disponibilitat pressupostària que estableix l'apartat anterior.

4.4. Sempre que la disponibilitat pressupostària ho permeti, es pot incrementar l'import d'aquesta convocatòria. L'import consignat inicialment es pot ampliar mitjançant una resolució d'ampliació del crèdit assignat. Aquesta ampliació, tret que s'estableixi una altra cosa, no implica que el termini per presentar sol·licituds s'ampliï, i no afecta la tramitació ordinària de les sol·licituds presentades i no resoltes de forma expressa.

Cinquè. Termini de presentació de sol·licituds

L'endemà de la publicació de la convocatòria en el BOIB i estarà obert 30 dies hàbils.

 

Palma, 21 de juliol de 2020

La presidenta de l'Institut d'Estudis Baleàrics

Pilar Costa Serra