Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE BÚGER

Núm. 5718
Aprovació definitiva modificació ordenança reguladora de la taxa per la utilització per part de particulars d’edificis o instal·lacions municipals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El ple de l'Ajuntament de Búger, en sessió ordinària celebrada el dia 30 de gener de 2020 va acordar l'aprovació provisional de la modificació de l'Ordenança  reguladora de la taxa per la utilització per particulars d'edificis o instal·lacions municipals, el text íntegre de la qual es fa públic en compliment de l'article 17 del Reial decret 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals -TRLRHL:

ORDENANÇA REGULADORA DE LA TAXA PER LA UTILITZACIO PER PARTICULARS D'EDIFICIS O INSTAL·LACIONS MUNICIPALS

Article 1r.- Fonament i naturalesa.-

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la constitució i per l'article 100 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, i conforme al que disposa els articles del 15 a 19 del Tex Refós 2/2004, de 5 de març, de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aquest ajuntament estableix la Taxa per la utilització per particulars de edificis o instal·lacions municipals.

Article 2n.- Fet imposable.-

L'objecte de la present Ordenança és la regulació de l'ús temporal o esporàdic d'edificis, locals i instal·lacions municipals per particulars i associacions : les instal·lacions del Teatre, del Bar-Restaurant i jardí  del Casal de cultura Batle Miquel Amengual ( Can Dometo) , les aules del Casal de Cultura Batle Miquel Amengual, l'espai Sa Carnisseria i  l'espai verd (zona recreativa) del Poliesportiu Municipal .

Les normes de la present Ordenança seran aplicables a tots els edificis, locals i instal·lacions municipals susceptibles d'utilització per particulars i associacions, sempre que no comptin amb una Ordenança específica del mateix objecte o la utilització del local, edifici o instal·lació municipal estigués regulada per un contracte específic

Article 3r.- Subjecte passiu.-

Són subjectes passius contribuents, les persones físiques o jurídiques i las entitats a les que es refereixen els articles 36,39 i 40 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributaria (LGT), o aquells que es beneficiïn de la utilització del edificis i instal·lacions municipals referits a l'article anterior.

Article 4t.-  Responsable.-

4.1.- Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques o jurídiques a que es refereix l'article 42 de la LGT.

4.2.- Seran responsables subsidiaris del deute tributari les persones o entitats a que es refereix l'article 43 de la LGT.

Article 5è..- Quota tributaria.-

5.1.- La quota de la taxa regulada en la present ordenança serà fitxada en les tarifes relacionades en l'apartat següent per a cada un dels serveis:

5.2.- Les tarifes seran les següents:

a) Per utilització del Teatre municipal :

- Residents a Búger: 20 €

- No residents a Búger: 200 €

 

b) Per ús de la sala del Bar/Restaurant de Can Dameto  (inclou el jardí)  així com per l'ús de les aules de l'edifici

- Residents a Búger: 20 €

- No residents a Búger: 200 €

c) Per ús de l'espai de Sa Carnisseria

- Residents a Búger: 20 €

- No residents a Búger: 200 €

d) Per ús de l'espai verd (zona recreativa) del Poliesportiu Municipal

- Residents a Búger: 20 €

- No residents a Búger: 200 €

En la resolució que autoritzi l'ús dels mateixos  s' abonarà un dipòsit de  150 €  com a fiança, que es tornarà un cop comprovat que les instal·lacions s'han deixat en les mateixes condicions  rebudes.

La fiança respondrà del compliment de les obligacions de bon ús i restitució dels edificis, locals i instal·lacions municipals la situació anterior al moment de la cessió. Així mateix, garantirà la indemnització de danys i perjudicis quan hagin de respondre els usuaris dels quals efectivament es produeixin als edificis, locals i instal·lacions cedits.

També respondrà del pagament de les sancions que puguin imposar-se en virtut de l'aplicació de la present Ordenança.

Conclòs l'ús d'edifici local municipal, els usuaris comunicaran a l'Ajuntament aquesta circumstància. L'Ajuntament podrà practicar quantes comprovacions consideri oportunes a l'efecte del compliment de les obligacions dels usuaris establertes en aquesta Ordenança i altra legislació vigent.

Comprovat el compliment pels usuaris de les obligacions establertes, la inexistència de danys i perjudicis i la no procedència d'imposició de sancions, l'Ajuntament procedirà a la devolució de la fiança, en cas que hagués estat exigida la seva constitució. En cas contrari, procedirà a exigir les responsabilitats al fet que pertoqués. La fiança es destinarà en tal suposat a cobrir la de caràcter pecuniari que pogués derivar-se de l'incompliment de les obligacions establertes en aquesta Ordenança, dels danys i perjudicis causats i de les sancions que procedeixin.

Article 6è.- Condicions generals d' ús .-

Els sol·licitants que obtinguin l'autorització hauran de fer ús dels edificis i locals municipals atenent a la seva naturalesa i destinació, i de manera que no s'ocasioni als mateixos dany o menyscapte algun, sense perjudici del desgast que pugui produir-se per l'ús normal, adequat i raonable atenent la fi pel qual va ser sol· licitada la utilització.

En cap cas podran destinar-se els edificis i locals de l'Ajuntament a finalitats diferents a aquells para els que es va permetre la utilització.

Els usuaris d'edificis, locals i instal·lacions municipals vetllaran per la seva neteja i ordre. Després de cada període diari d'ús procediran a la seva neteja i ordenació del mobiliari i elements interiors, de manera que puguin ser immediatament utilitzats l'endemà.

a) La utilització tan del Teatre com del local de Can Dometo està subjecte a autorització prèvia, a sol·licitud de la persona interessada.

b) L'autorització serà discrecional segons les necessitats i programació de funcions i activitats i la denegació haurà de ser motivada.

c) L'autorització podrà ser revocada unilateralment per l'ajuntament en qualsevol moment per raons d'interès públic, sense generar dret a indemnització.

d) L'import de les tarifes s'ha de fer efectiu a l'ajuntament abans de fer ús de les instal·lacions.

e) El local de Can Dometo només podrà ser utilitzat per particulars amb fins culturals (xerrades, conferències, cursos, tallers, etc.). Queda prohibida expressament l'ús de l'esmentat local per a festes particulars, sopars, dinars i altres activitats anàlogues.

Article 7è. Sol·licituds

Els interessats en la utilització d'edificis i locals municipals hauran d'obtenir autorització de l'Ajuntament amb caràcter previ. L'Ajuntament tindrà prioritat en la utilització dels edificis i locals municipals, tot i que l'ús d'aquests hagi estat cedit temporalment, havent d'avisar al beneficiari amb l'antelació mínima suficient necessària. En la instància es farà constar, a més de les dades preceptives segons la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i de Procediment Administratiu Comú, els següents extrems:

 

​​​​​​​1) Dades del sol·licitant.

2) Durada [dies/hores].

3) Llista d'activitats a realitzar.

4) Nombre d'ocupants.

5) Finalitat.

6) Motius de la sol·licitud.

7) Material necessari per a dur a terme l'activitat

Prèvia a la concessió de l'autorització, la batlia o regidoria podrà sol·licitar quants documents, informes o aclariments complementaris consideri oportú. Quan siguin varis els sol·licitants, la batlia o regidoria es dirigirà, en el  desenvolupament de les relacions que puguin derivar-se de la utilització, a la persona que es designi expressament a aquest efecte, o en defecte d'això, al primer dels sol·licitants.

Article 8è.- Deures dels usuaris

Els usuaris hauran de:

- Cuidar dels mateixos, del mobiliari existent i comportar-se amb el degut civisme.

- Qualsevol usuari que advertís alguna deficiència o deterioració, haurà de posar-ho en coneixement de la regidoria corresponent.

- Els danys causats en els locals i estris en ells existents, seran responsabilitat del titular de l'autorització i l'Ajuntament podrà exigir la seva reparació.

- Els usuaris han de respectar sempre l'aforament de les sales, cas contrari l'ajuntament no es fa responsable

Article 9è.- Prohibicions .-

Estaran prohibides les següents actuacions:

1. L'ús dels locals per a una altra finalitat diferent a l'autoritzada.

2. L´ús dels locals per a finalitats particulars amb caràcter exclusivament lucratiu o mercantil.

3. L'ús dels locals per a aquelles activitats que vulnerin la legalitat. No es podrà destinar a activitats no permeses per llei o normativa. L'incompliment d'aquest punt per part de l'usuari allibera a l'ajuntament de qualsevol responsabilitat (ex: Bingo, jocs d'atzar, projecció de pel·lícules públicament…)

4. L'ús dels locals per a aquelles activitats que fomentin la violència, el racisme,  la xenofòbia i qualsevol altra forma de discriminació o que atemptin contra la dignitat humana.

5. L'ús dels locals per a aquelles activitats que impliquin crueltat o maltractament per als animals, poden ocasionar-los sofriments o fer-los objecte de tractaments antinaturals.

6. Negar l'entrada a qualsevol veí del municipi que s'interessi per una activitat realitzada en un local, edifici o instal·lació municipal que tingui caràcter públic.

Article 10è.- Meritació i ingrés de la quota tributaria.-

10.1.- La taxa es merita quan, la Batllia autoritza, es posa a disposició i s'utilitza pels particulars les instal·lacions i edificis prèviament sol·licitats

10.2.- L'ingrés de la taxa s'efectuarà amb la sol·licitud de l'interessat.

Article 11è.- Infraccions i sancions.-

En tot allò relatiu a infraccions tributàries, la seva qualificació, així la sanció de les mateixes s'aplicaran les normes de la LGT.

Es consideren infraccions les següents:

- Ocupar edificis i locals municipals sense permís de l'Ajuntament.

- Realitzar activitats no autoritzades pel permís d'ús o alienes a les activitats del particular.

- No realitzar les labors de neteja diària del local o dependència ocupats amb autorització en la forma establerta en la present Ordenança.

- Causar danys en els locals, instal·lacions, equips i altres béns mobles que es trobin en els locals utilitzats.

- Realitzar reproduccions de claus d'accés als edificis o locals utilitzats sense autorització de l'Alcaldia.

- No restituir les claus d'accés a edificis i locals objecte d'utilització de forma immediata al seu desallotjament definitiu.

Així mateix, i d'acord amb l'establert en l'article 140 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, les infraccions es classificaran en molt greus, greus i lleus.

Seran molt greus les infraccions que suposin:

- Una pertorbació rellevant de la convivència que afecti de manera greu, immediata i directa a la tranquil·litat o a l'exercici de drets legítims d'altres persones, al normal desenvolupament d'activitats de tota classe conforme a la normativa aplicable o a la salubritat o ornat públic.

- L'impediment de l'ús d'un servei públic per una altra i altres persones amb dret a la seva utilització.

- L'impediment o la greu i rellevant obstrucció al normal funcionament d'un servei públic.

- Els actes de deterioració greu i rellevant d'equipaments, infraestructures, instal·lacions o elements d'un servei públic.

- L'impediment de l'ús d'un espai públic per una altra o altres persones amb dret a la seva utilització.

- Els actes de deterioració greu i rellevant d'espais públics o de qualsevol de les seves instal·lacions i elements, siguin mobles o immobles, no derivats d'alteracions de la seguretat ciutadana.

Les altres infraccions es classificaran en greus i lleus, d'acord amb els següents criteris:

- La intensitat de la pertorbació ocasionada en la tranquil·litat o en el pacífic exercici dels drets a altres persones o activitats.

- La intensitat de la pertorbació causada a la salubritat o ornat públic.

- La intensitat de la pertorbació ocasionada en l'ús d'un servei o d'un espai públic per part de les persones amb dret a utilitzar-los.

- La intensitat de la pertorbació ocasionada en el normal funcionament d'un servei públic.

- La intensitat dels danys ocasionats als equipaments, infraestructures, instal·lacions o elements d'un servei o d'un espai públic.

Article 12. Sancions

Les sancions a imposar en cas de comissió de les infraccions a dalt indicades, seran:

- Infraccions molt greus: fins a 3.000 euros.

- Infraccions greus: fins a 1.500 euros.

- Infraccions lleus: fins a 750 euros.

Les sancions que poden imposar-se seran independents de la indemnització de danys i perjudicis que procedeixi.

DISPOSICIÓ FINAL

La present Ordenança entrarà en vigor el dia següent hàbil al de la seva publicació en el Butlletí oficial de les Illes Balears  i romandrà en vigor fins que es modifiqui o derogui expressament.

Contra aquest acord cap recurs contenciós-administratiu davant la Sala Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en la forma i els terminis que estableixen les normes reguladores d'aquesta jurisdicció (ar. 19 TRLRHL)”.

 

Búger, 26 de juny de 2020

El batle Pere Torrens Escalas