Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA I SECTORS PRODUCTIUS

Núm. 5509
Resolució del conseller de Transició Energètica i Sectors productius, a proposta del director general d’Energia i Canvi Climàtic, sobre l’autorització temporal i provisional d’una instal•lació elèctrica a Gas y Electricidad Generación, SAU

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 17 de juny de 2020, el director general d'Energia i Canvi Climàtic ha formulat la proposta de resolució següent:

Fets

1. El 16 de juny de 2020, va tenir entrada a la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius una sol·licitud de Gas y Electricidad Generación, SAU, d'autorització d'instal·lació i posada en funcionament, temporal i provisional, per a una instal·lació elèctrica les característiques principals de la qual s'assenyalen a continuació:

Denominació: instal·lació de vuit grups electrògens a la CT de Formentera

Terme municipal: Formentera

Descripció: l'actuació consisteix en la instal·lació d'un conjunt de generació d'emergència format per vuit grups electrògens, amb una potència unitària de 1.590 kW i una tensió de generació de 400 V, constituïts per un conjunt motor alternador muntat a l'interior d'un contenidor amb atenuació acústica, que inclou un dipòsit d'abastament de 946 l, així com les instal·lacions elèctriques auxiliars.

S'hi instal·laran, a més, dos centres de transformació elevadors prefabricats, de tipus contenidor, amb una potència de 2x4.000 kVA i una relació de transformació 0,4/15 kV cadascun.

S'hi instal·larà, així mateix, un sistema de distribució de gasoil constituït per un subsistema de bombeig per al transvasament de combustible des dels dos dipòsits d'abastament existents a la central fins al dipòsit intern de cadascun dels grups electrògens.

La potència màxima del conjunt serà de 12,72 MW.

2. El cap de la Secció IV de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic va examinar la sol·licitud i va emetre un informe favorable, en data 17 de juny de 2020, dels aspectes següents:

  • L'empresa sol·licitant ha adjuntat la documentació que estableix la normativa aplicable, és a dir, els projectes d'execució de les instal·lacions esmentades redactats pel senyor Sergio Arce González, enginyer industrial, i visats pel Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Madrid, amb el número 201900845 i data 15 de juny de 2020. Inclou els tres documents anomenats:

- Memòria MT Formentera 2020, d'instal·lació provisional de dos centres de transformació de 2x4.000 KVA i un centre de transformació d'1x3.150 KVA a la central tèrmica de Gesa-Endesa a Formentera (Illes Balears).

- Memòria BT Formentera 2020, d'instal·lació provisional de planta de generació temporal per mitjà de grups electrògens dièsel a la central tèrmica de Gesa-Endesa a Formentera (Illes Balears).

- Memòria PPL Formentera 2020, d'instal·lació provisional d'un sistema de distribució de gasoil per a consum propi d'una planta de generació temporal situada a la central tèrmica de Gesa-Endesa a Formentera (Illes Balears).

  • Segons l'estudi de la cobertura de la demanda en el TNP balear, l'any mòbil octubre 2019-setembre 2020, de setembre de 2019, emès per Red Eléctrica de España (ref.: DO/19-109), com a operador del sistema, per a la cobertura de la demanda màxima prevista a l'estiu de 2020, és necessària la instal·lació de generació auxiliar a l'illa de Formentera, almenys des del 15 de maig fins al 15 d'octubre de 2018, que ha de garantir una potència addicional d'almenys 12 MW.

  • El 9 de març de 2020, l'operador del sistema va presentar al·legacions a la Proposta d'ordre de la Direcció General de Política Energètica i Mines, en què referia noves necessitats de generació d'emergència per al sistema elèctric Eivissa-Formentera durant el període estival, no previstes inicialment en l'estudi de setembre de 2019. L'augment en la generació d'emergència necessària està motivat perquè per a algunes hores del període esmentat s'han detectat localitzacions puntuals de les línies de 66 kV Eivissa-Bossa i Eivissa-Sant Antoni, on es podrien donar sobrecàrregues inadmissibles d'acord amb el que estableixen els procediments d'operació en vigor. La generació addicional a la inclosa en la Proposta d'ordre afecta tant l'illa de Formentera com la d'Eivissa i correspon a 18 MW de potència addicional als 11,5 MW ja existents a la turbina TG1 de la CT de Formentera.

  • L'article 7.5 de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric, estableix que, en els territoris no peninsulars, les mesures necessàries per garantir el subministrament d'energia elèctrica, si hi ha un risc cert per a la prestació d'aquest subministrament, o per a la integritat de la xarxa de transport d'energia elèctrica, poden adoptar-les les comunitats o ciutats autònomes afectades, sempre que quedin restringides al seu àmbit territorial.

  • Segons l'article 59 del Reial decret 738/2015, de 31 de juliol, que regula l'activitat de producció d'energia elèctrica en els sistemes elèctrics dels territoris no peninsulars, mitjançant una ordre del ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital (actualment Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic), s'han de reconèixer, si escau, les repercussions econòmiques que es puguin derivar de l'adopció d'aquestes mesures extraordinàries.

  • L'Ordre TED/393/2020, de 5 de maig, per la qual s'acorda el reconeixement de les repercussions econòmiques derivades de l'adopció de mesures temporals i extraordinàries per garantir la seguretat del subministrament d'energia elèctrica a l'illa de Formentera, autoritza el reconeixement de les repercussions econòmiques en el sistema elèctric que puguin derivar de la instal·lació de grups d'emergència de fins a 18 MW de potència per garantir el subministrament a l'illa de Formentera des del 15 de maig fins al 15 d'octubre de 2020.

  • El 19 de març de 2020, aquesta Direcció General ha sol·licitat a la Direcció General de Política Energètica i Mines la modificació de l'Ordre de despatx del grup TG1 de l'illa de Formentera per a l'estiu de 2020 i l'estiu de 2021 (entre el 15/05 i el 15/10), perquè els grups electrògens amb els seus corresponents sistemes d'insonorització complementaris tenguin prioritat de despatx sobre la TG1, i mirar de minimitzar al màxim l'emissió de renous als veïns de la central durant els mesos de més demanda elèctrica. En data d'avui, no consta a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic cap resposta a aquesta sol·licitud.

  • Es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 85, de 16 de maig de 2020, l'Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears sobre l'actualització de l'autorització ambiental integrada de la CT Formentera, promogut per Gas y Electricidad Generación, SAU (IPPC M26/2019). Inclou la instal·lació de fins a dotze grups electrògens de potència unitària 4,061 MWt.

  • Es transcriuen les sis conclusions d'aquest informe:

«1. Per tot això, i atès que d'acord amb l'estudi de la cobertura de la demanda en el TNP balear l'any mòbil octubre 2019-setembre 2020, emès per Red Eléctrica de España (REE), com a operador del sistema, hi ha un risc cert de cobertura de la demanda elèctrica durant els mesos d'estiu de 2020 a l'illa de Formentera i que a més a més indica que hi ha localitzacions puntuals de les línies de 66 kV Eivissa-Bossa i Eivissa-Sant Antoni, on es podrien donar sobrecàrregues inadmissibles, d'acord amb l'informe de 9 de març de 2020 de l'operador del sistema, en cas de no posar-se en servei les instal·lacions de generació auxiliar a què es fa referència.

»2. Encara que en data 15 de juny de 2020 s'ha resolt l'autorització d'explotació amb increment de temperatura màxima d'operació de 50 ºC a 65 ºC de la línia 66 KV SE Eivissa - SE Sant Antoni (expedient TR 7/2020), el tècnic que subscriu no entra a valorar tècnicament els càlculs establerts per l'operador del sistema per tal de garantir el subministrament elèctric a l'illa de Formentera, i per tal d'evitar les sobrecàrregues inadmissibles a localitzacions puntuals de les línies de 66 kV Eivissa-Bossa i Eivissa-Sant Antoni.

»3. Tampoc s'entra a valorar tècnicament si aquesta necessària sol·licitud per tal de garantir el subministrament elèctric de Gas y Electricidad Generación, SAU, d'instal·lar potència addicional per un valor de 12,72 MW a Formentera, és suficient per tal de garantir les necessitats recollides en l'informe d'al·legacions de l'operador del sistema de data 9 de març de 2020 a la Proposta d'ordre de la Direcció General de Política Energètica i Mines, en què referia noves necessitats de generació d'emergència per al sistema elèctric Eivissa-Formentera durant el període estival de 2020 per damunt d'aquest valor de 12,72 MW. Tot això per dos motius:

»— Primer: no s'assoleixen els 18 MW reconeguts en l'Ordre TED/393/2020, de 5 de maig.

»— Segon: la data de 20 de juliol de 2020 és posterior a la data de 15 de maig de 2020 establerta en la mateixa Ordre, i encara que es tracta d'un any atípic en què les circumstàncies excepcionals en l'actual estat d'alarma fan difícil preveure quan s'assumiran els valors de demanda elèctrica que solen ser habituals a l'illa de Formentera en aquest primer mes de l'estiu, dependrà enormement de l'arribada de turistes i la consegüent obertura d'establiments turístics a l'illa. En la data concreta de 15 de juny de 2020, i d'acord amb les dades de seguiment de la demanda d'energia elèctrica de Formentera de Red Eléctrica de España (REE), aquest dia no se superen els 7,5 MW de demanda a l'illa. La demanda d'aquest dia es cobreix principalment per l'enllaç Eivissa-Formentera i una part mitjançant la generació fotovoltaica a l'illa.

»4. Tampoc s'entra a valorar tècnicament si aquest projecte de Gas y Electricidad Generación, SAU, permetrà assolir els valors de contaminació acústica i vibracions màxims que en data d'avui estan recollits en l'apartat 9.3 de l'autorització ambiental integrada de la central tèrmica de Formentera, i que actualment estan pendents de resolució definitiva del recurs de reposició de Gas y Electricidad Generación, SAU, per part de la CMAIB, ja que aquesta Direcció General no és competent en matèria de renous i vibracions.

»5. Atès que aquests vuit grups electrògens estan prevists en l'actualització de l'autorització ambiental integrada de la CT Formentera, promoguda per Gas y Electricidad Generación, SAU (IPPC M26/2019) —BOIB núm. 85, de 16 de maig de 2020—, inform favorablement sobre la sol·licitud d'autorització temporal i provisional de construcció i d'explotació dels vuit grups electrògens d'emergència a la CT de Formentera, per al període de 20 de juliol de 2020 (data d'inici sol·licitada i estimada per finalitzar la instal·lació dels grups per part de Gas y Electricidad Generación, SAU) fins a la data establerta en l'Ordre TED/393/2020, que correspon al 15 d'octubre de 2020.

»6. Aquest informe es fa sens perjudici de les concessions i autoritzacions que siguin necessàries relatives a l'ordenació del territori i al medi ambient, i a qualsevol altra motivada per disposicions que hi siguin aplicables».

Fonaments de dret

  1. La Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric.

  1. El Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, que regula les activitats de transport i distribució d'energia elèctrica.

  1. El Reial decret 738/2015, de 31 de juliol, que regula l'activitat de producció d'energia elèctrica en els sistemes elèctrics dels territoris no peninsulars.

  2. L'Ordre TED/393/2020, de 5 de maig, per la qual s'acorda el reconeixement de les repercussions econòmiques derivades de l'adopció de mesures temporals i extraordinàries per garantir la seguretat del subministrament d'energia elèctrica a l'illa de Formentera.

  1. L'Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears sobre l'actualització de l'autorització ambiental integrada de la CT Formentera, promogut per Gas y Electricidad Generación, SAU (IPPC M26/2019).

  1. El Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2019, de 2 de juliol, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

  1. La Resolució del conseller de Transició Energètica i Sectors Productius de 8 de juliol de 2019, de delegació de competències i de suplència dels òrgans directius de la Conselleria.

Proposta de resolució

Propòs al conseller de Transició Energètica i Sectors Productius que dicti una resolució en els termes següents:

  1. Atorgar a Gas y Electricidad Generación, SAU, l'autorització temporal i provisional de construcció i explotació de la instal·lació elèctrica que es detalla a continuació:

Denominació: instal·lació de vuit grups electrògens a la central tèrmica de Formentera.

Terme municipal: Formentera.

  1. Fer saber que Gas y Electricidad Generación, SAU, ha de comunicar a l'operador del sistema la informació que sigui necessària en l'exercici de les seves funcions.

  2. Indicar que, a l'efecte retributiu, mitjançant l'Ordre TED/393/2020, de 5 de maig, de la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, s'han reconegut les repercussions econòmiques derivades de la instal·lació dels grups d'emergència objecte d'autorització.

  3. Comunicar que, per a l'efectivitat de l'autorització temporal i provisional de la posada en servei, s'ha de presentar el certificat corresponent de final d'obra signat pel tècnic competent i la justificació del compliment de la normativa mediambiental vigent sobre emissions, renous i efluents. Concretament, el certificat final d'obra haurà d'acreditar el compliment de les mesures i els condicionants establerts en l'autorització ambiental integrada.

  4. Informar que aquesta autorització s'atorga amb les condicions següents:

— És temporal i provisional, i s'estén, com a màxim, fins al 15 d'octubre de 2020.

— És vàlida únicament en les situacions en què, per indisponibilitat d'altres grups, per excés de demanda o per compliment de les mesures de seguretat que determini l'operador del sistema, es donin les condicions de manca de potència de seguretat, segons els procediments aprovats per l'operador del sistema, amb l'eventual excepció que l'organisme competent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic resolgui la pertinent modificació de l'ordre de despatx d'aquests grups.

— Els grups autoritzats temporalment en virtut d'aquesta Resolució no poden substituir els altres grups disponibles inscrits en el Registre d'instal·lacions de producció d'energia elèctrica del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, llevat que, a criteri de l'operador del sistema, sigui imprescindible per prevenir situacions de risc en la prestació del subministrament, o s'aprovi l'eventual excepció de modificació de l'ordre de despatx d'aquests grups.

  1. Disposar que, d'acord amb l'article 53.6 de la Llei del sector elèctric, aquesta autorització administrativa s'atorga sens perjudici de les concessions i autoritzacions que siguin necessàries d'acord amb altres disposicions que hi són aplicables i, en especial, les relatives a l'ordenació del territori i al medi ambient.

  2. Traslladar aquesta Resolució a la Direcció General de Política Energètica i Mines del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, a l'operador del sistema i al Consell Insular de Formentera.

  3. Notificar aquesta Resolució al titular de la instal·lació i publicar-la en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Transició Energètica i Sectors Productius en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 17 de juny de 2020

El conseller de Transició Energètica i Sectors Productius Juan Pedro Yllanes Suárez

El director general proposant Aitor Urresti González