Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE SALUT I CONSUM

Núm. 5378
Resolució del director general de Prestacions i Farmàcia per la qual s’aproven els adjudicataris definitius i la llista definitiva de mèrits del concurs d’oficines de farmàcia convocat per Resolució del director general de Gestió Econòmica i Farmàcia de 22 d’octubre de 2014 (BOIB núm. 146, de 23 d’octubre)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1 En data 22 d'octubre de 2014, el director general de Gestió Econòmica i Farmàcia va dictar resolució por la qual es convocava un concurs de mèrits per a l'adjudicació de tres oficines de farmàcia en la zona farmacèutica de Palma i una oficina de farmàcia en la zona farmacèutica de Binissalem (BOIB núm. 146, de 23 d'octubre).

2. Aquesta convocatòria va ser resolta per Resolució del director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia de 27 de setembre de 2016, que va aprovar els adjudicataris definitius i la llista definitiva de mèrits del concurs (BOIB núm. 124, de 29 de setembre).

3. El senyor Cristóbal Pons Servera va interposar recurs d'alçada contra la Resolució del director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia de 27 de setembre de 2016, que aprovava els adjudicataris definitius i la llista definitiva de mèrits del concurs. El recurs d'alçada va ser desestimat per Resolució de la consellera de Salut de 24 de gener de 2017. Contra la resolució desestimatòria el senyor Cristóbal Pons Servera va interposar un recurs contenciós-administratiu en el qual sol·licitava la declaració de disconformitat a dret de la base 2.6 de l'annex 1, relatiu a les bases rectores del concurs de mèrits. El recurs contenciós-administratiu va iniciar la incoació del procediment ordinari 30/2017, tramitat a la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

4. La Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha dictat en data 12 de setembre de 2018, la sentència núm. 427 en el procediment ordinari 30/2017 que disposa el següent:

“1) Que ESTIMAMOS PARCIALMENTE el presente recurso contencioso-administrativo.

2) Que declaramos disconforme al ordenamiento jurídico el acto administrativo impugnado.

3) Reconocemos el derecho del recurrente a que por la Administración demandada se proceda a la retroacción del procedimiento para que se valore el mérito del Sr. Pons Servera relativo al ejercicio efectivo sin nombramiento como farmacéutico en oficina de farmacia en período que comprende desde el 1 de diciembre de 1990 a 31 de enero de 1992. Con las consecuencias inherentes, si de dicha revaloración resultase adjudicación de oficina de farmacia”.

5. El contingut de la sentència esmentada obliga l'Administració a retrotreure el procediment administratiu afectat al moment en què la comissió de valoració ha de valorar els mèrits al·legats pels sol·licitants amb la finalitat d'elevar al director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia la llista provisional de valoració de mèrits amb la puntuació obtinguda pels sol·licitants admesos en el concurs tenint en compte l'anul·lació de l'apartat 2.6 de l'annex 1 de la convocatòria del concurs, per no ser ajustada a la redacció de l'article 15.5 del Decret 25/1999, de 19 de març.

6. La Resolució del director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia de 16 d'octubre de 2018 (BOIB núm. 133, de 25 d'octubre), ordena l'execució de la sentència núm. 427, dictada en data 12 de setembre de 2018, i la retroacció de les actuacions al moment de la valoració dels mèrits del concurs d'oficines de farmàcia convocat mitjançant Resolució del director general de Gestió Econòmica i Farmàcia de 22 d'octubre de 2014, en el que constin participants que varen aportar com a mèrit l'experiència professional com a farmacèutic adjunt en el règim especial de la Seguretat Social per a treballadors per compte propi o autònoms.

7. D'acord amb el que preveu la base 7, la comissió de valoració ha revisat els expedients dels participants en el concurs convocat mitjançant la Resolució del director general de Gestió Econòmica i Farmàcia de data 22 d'octubre de 2014, que varen aportar com a mèrit l'experiència professional com a farmacèutic adjunt en el règim especial de la Seguretat Social per a treballadors per compte propi o autònoms.

Els participants en el concurs afectats per la nova valoració són els següents:

  • Cristóbal Pons Servera
  • Bernardo Perales López

8. En data 14 de novembre de 2018, el director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia ha dictat Resolució per la qual s'aproven els adjudicataris provisionals i la llista provisional de mèrits en el concurs d'oficines de farmàcia amb la nova valoració de mèrits (BOIB núm. 146, de 22 de novembre).

9. En compliment del que disposa la base 7 de l'annex 1 de la Resolució del director general de Gestió Econòmica i Farmàcia de 22 d'octubre de 2014, s'ha atorgat als participants en el concurs d'oficines de farmàcia afectats per la nova valoració de mèrits, un termini de quinze dies hàbils, comptadors a partir de l'endemà de la publicació de la Resolució del director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia de 14 de novembre de 2018 en el BOIB, per presentar les reclamacions o les al·legacions que consideressin oportunes. Dintre d'aquest termini, únicament el senyor Cristóbal Pons Servera ha presentat escrit d'al·legacions.

10. Contra la sentència núm. 427/2018 el senyor Cristóbal Pons Servera va preparar recurs de cassació. La Providència de la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears de 15 de febrer de 2019, dictada en l'incident d'execució definitiva 53/2018, va acordar la inadmissió de l'incident d'execució de la sentència fins que fos ferma o s'acordés la seva execució provisional.

11. Per Resolució del director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia d'11 d'abril de 2019, es va suspendre l'execució de la Resolució del director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia de 16 d'octubre de 2018 (BOIB núm. 64, 11 de maig de 2019).

12. En data 20 de setembre de 2019, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha dictat diligència d'ordenació per la qual és declarada ferma la sentència nº 427 de data 12 de setembre de 2018, per inadmissió del Tribunal Suprem del recurs de casació interposat pel Sr. Cristóbal Pons Servera.

13. La Resolució del director general de Prestacions i Farmàcia de 12 de novembre de 2019, va ordenar l'execució de la sentència ferma núm. 427 i va aixecar la suspensió de la Resolució del director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia de 16 d'octubre de 2018 (BOIB núm. 159, de 23 de novembre).

14. Una vegada examinat l'escrit d'al·legacions presentat pel senyor Cristóbal Pons Servera a la Resolució del director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia de 14 de novembre de 2018, per la qual s'aproven els adjudicataris provisionals i la llista provisional de mèrits en el concurs d'oficines de farmàcia amb la nova valoració de mèrits (BOIB núm. 146, de 22 de novembre), i valorats els mèrits, la comissió de valoració ha acordat elevar al director general de Prestacions i Farmàcia la proposta definitiva amb la puntuació definitiva dels mèrits i les adjudicacions definitives de les oficines de farmàcia, segons l'ordre de preferència designat pels concursants, de conformitat amb el que disposa la base 2.1.f) de l'annex 1 de la convocatòria del concurs.

Fonaments de dret

1. L'article 30.48 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, reformat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, atribueix la competència en matèria d'ordenació farmacèutica a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dins el marc de l'article 149.16.1 de la Constitució.

2. Els articles 103 i 104 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa-administrativa.

3. L'apartat a) de la disposició transitòria tercera de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques, en quant a la Llei procedimental aplicable.

4. L'article 66 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les Administracions Públiques i del procediment administratiu comú, preveu que s'han de conservar els actes i tràmits el contingut dels quals s'hauria mantingut igual si no s'hagués comés la infracció.

5. La Llei 7/1998, de 13 de juliol, d'ordenació farmacèutica de les Illes Balears.

6. El Decret 25/1999, de 19 de març, que aprova les zones farmacèutiques i el procediment d'autorització de noves oficines de farmàcia.

7. El Decret 9/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es determina la composició del Govern i s'estableix l'estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Dins d'aquesta estructura, i sota la direcció del Govern, és inclosa la Conselleria de Salut i Consum, de la qual depèn la Direcció General de Prestacions i Farmàcia. El Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de la Conselleria de Salut i Consum, atribueix a la Direcció General de Prestacions i Farmàcia, entre d'altres, les competències en matèria d'ordenació farmacèutica.

8. El Decret 51/2019, de 5 de juliol, pel qual es nomena el director general de Prestacions i Farmàcia.

9. La sentència núm. 427 dictada per la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el PO 30/2017.

10. Les sentències núm. 3 i 189 dictades per la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en els PO 19/2011 i 7/2011, respectivament, i la interlocutòria dictada en data 26 de maig de 2016 per la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de las Illes Balears en el PO 19/2011.

Cal indicar que totes les referències compreses en la present resolució relatives a l'execució del PO 19/2011, així com en la Resolució del director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia de 15 de setembre de 2017 (BOIB núm. 115, de 19 de setembre); la seva correcció d'errors de 20 de setembre de 2017 (BOIB núm. 117, de 23 de setembre), i la Resolució del director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia de data 16 d'octubre de 2017 (BOIB núm. 128, de 19 d'octubre), s'han d'entendre realitzades conjuntament als PO 19/2011 i PO 7/2011 que han estat objecte d'execució conjunta per coincidència d'objecte.

11. La Resolució del director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia de 16 d'octubre de 2018, por la qual s'ordena executar la sentència de data 12 de setembre de 2018, dictada per la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el PO 30/2017 (BOIB núm. 133, de 25 d'octubre).

12. La comissió de valoració ha donat resposta a les al·legacions presentades pel senyor Cristóbal Pons Servera. La resposta de la comissió a les al·legacions presentades és acceptada i forma part d'aquesta Resolució com a motivació, d'acord amb l'article 89 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. La resposta a les al·legacions presentades és del tenor literal següent:

“El senyor Cristóbal Pons Servera ha presentat, dins del termini i en la forma escaient, escrit d'al·legacions a la Resolució del director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia de 14 de novembre de 2018 (BOIB núm. 146, de 22 de novembre) en el qual reclama la suma d'1 mes més (30 dies) al seu còmput de mèrits professionals, passant de 23,64 a 23,70 amb l'addició de 0,06 punts per exercici com a farmacèutic sense nomenament especial, i que resulta del següent:

“El senyor Cristóbal Pons Servera ha presentat, dins del termini i en la forma escaient, escrit d'al·legacions a la Resolució del director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia de 14 de novembre de 2018 (BOIB núm. 146, de 22 de novembre) en el qual reclama la suma d'1 mes més (30 dies) al seu còmput de mèrits professionals, passant de 23,64 a 23,70 amb l'addició de 0,06 punts per exercici com a farmacèutic sense nomenament especial, i que resulta del següent:

7 dies com a remanent del període des de l'1 de desembre de 1990 fins al 31 de gener de 1992, com a farmacèutic sense nomenament especial a l'oficina de farmàcia de la senyora Magdalena Clar Blanch.

4 dies més, des del 16 fins al 19 de maig de 2003, com a farmacèutic sense nomenament especial, en règim general, a l'oficina de farmàcia del senyor Juan Feliu Román.

8 dies més, des de l'1 fins al 8 de juliol de 2010, a l'oficina de farmàcia del senyor Fernando Feliu Román.

10 dies més, des de l'1 fins al 10 de gener de 2011, a l'oficina de farmàcia del senyor Josep María Pujol Cid.

1 dia més, el 20 de gener de 2014, a l'oficina de farmàcia del senyor Antonio Amer Capellà.

A les al·legacions del Sr. Pons cal respondre que la Resolució del director general de Planificació, Avaluació i Farmàcia de 14 de novembre de 2018 (BOIB núm. 146, de 22 de novembre) és resultat de la preceptiva execució de la sentència núm. 427, de 12 de setembre de 2018, dictada pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el procediment ordinari 30/2017, i en el seu resolc insta al còmput dels mèrits professionals de l'interessat relatius a l'exercici efectiu sense nomenament com a farmacèutic a oficina de farmàcia al període que compren des de l'1 de desembre de 1990 fins al 31 de gener de 1992.

Els períodes reclamats pel senyor Pons en el seu escrit d'al·legacions no es corresponen amb l'objecte del litigi i per tant, no poden ser computats. L'interessat òbvia que l'objecte de la litis s'ha circumscrit als seus servicis prestats com a farmacèutic al règim especial de treballadors autònoms de la Seguretat Social, concretament com a farmacèutic adjunt des de l'1 de desembre de 1990 fins al 31 de gener de 1992, per la qual cosa aquesta Administració, d'acord amb l'article 103.2 de la Llei 29/1998, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa-administrativa, no pot fer altra cosa que complir la sentència en els seus termes.

Respecte als documents annexats amb l'escrit d'al·legacions es tracta de documentació que ja consta a l'expedient administratiu amb excepció del contracte laboral de 20 d'octubre de 2014 (Doc. núm. 6) que no ha estat aportat en el termini concedit a l'efecte, d'acord a les bases de la convocatòria del concurs d'oficines de farmàcia, per la qual cosa no cal la seva admissió.

Conforme l'anterior, les al·legacions del senyor Pons no poden ser estimades perquè manquen de fonament jurídic.”

13. La base 8 de la convocatòria del concurs d'oficines de farmàcia estableix que, una vegada finalitzat el termini d'al·legacions i reclamacions a la llista provisional de valoració de mèrits i després d'examinar-les, la comissió de valoració ha d'elevar a la directora general de Gestió Econòmica i Farmàcia, en l'actualitat director general de Prestacions i Farmàcia, la proposta definitiva d'adjudicació de les oficines de farmàcia objecte de concurs, per a que dicti la corresponent Resolució que s'ha de publicar en el BOIB amb l'aprovació de la llista definitiva de valoració de mèrits, amb indicació dels adjudicataris de les oficines de farmàcia convocades, la zona farmacèutica, en el seu cas, el lloc delimitat per a la ubicació de l'oficina de farmàcia, i l'ordre de prioritat per als supòsits de renúncia o decaïment dels adjudicataris.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Aprovar els adjudicataris definitius i les llistes definitives de mèrits en el concurs d'oficines de farmàcia que figuren en els annexos 1 i 2 d'aquesta Resolució.

2. Mantenir tots els efectes consolidats per a la resta d'adjudicataris no afectats com a conseqüència de l'aplicació de les resolucions judicials de referència.

3. Notificar al senyor Cristóbal Pons Servera i al senyor Bernardo Perales López la present Resolució.

4. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta resolució, i mentre no consti en les actuacions la total execució de la sentència, les persones interessades poden formular incident d'execució davant la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, d'acord amb l'article 109 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa-administrativa, sense perjudici que puguin formular qualsevol altre que considerin adient.

 

Palma, 22 de juny de 2020

El director general

Atanasio García Pineda

 

ANNEX 1 Adjudicataris definitius

Nom i llinatges

Puntuació

Identificació O. F.

OP (*)

Ventayol Aguiló, Pedro

43,40

Palma 1

1

Salvá Cerdá, M. Apolonia

36,54

Binissalem

1

Arnal Calvo, Ramón

36,05

Palma 2

2

Anrubia Cebolla, Josefa Leonor

32,64

Palma 3

3

(*) Aquest número correspon a la posició que ocupa l'oficina de farmàcia en l'ordre de preferència del concursant.

 

ANEXO 2 Llista definitiva de mèrits

Nom

Puntuació

Ventayol Aguiló, Pedro

43,40

Salvá Cerdá, M. Apolonia

36,54

Arnal Calvo, Ramón

36,05

Anrubia Cebolla, Josefa Leonor

32,64

Pons Servera, Cristóbal

32,57

Quiñones Piquero, Silvia

32,49

Moranta Ribas, Francesc Xavier

32,38

Pons Jaume, M. Aina

31,57

Álvarez Barreiros, Manuel

31,18

Muñoz Agullo, Jose Francisco

30,80

Artacho Merlo, Estila

30,59

Valor Alcalde, Julian Alberto

30,49

Mestre Barceló, Maria Magdalena

29,90

García Aguiló, Eva

29,65

De la Plaza Cozar, Asunción

29,26

Adrover Rigo, Maria

29,02

Mudoy Servera, Francisca

29,01

Bordoy Seguí, Andrés Pablo

28,55

Mir Sagristá, Miguel

28,55

Falomir Gómez, Teresa Maria

28,33

Gayà Cantallops, Maria Magdalena

27,84

Palos Martínez, Carmen

27,64

Perales López, Bernardo

27,42

Fernández García, Vanesa

26,62

Pérez García, Susana

26,52

Tous Vanrell, Mateo Jesús

26,52

Pizà Vidal, Margarita Victoria

26,37

Montaner De Iranzo, Paloma

26,24

Martínez Jiménez, María Victoria

26,22

Ferriol Duran, Gemma

26,20

Grandio García, Maria de los Reyes

25,95

Oliver Karger, Isabel

25,91

Homar Ferrer de Sant Jordi, M. de la Concepción

25,85

Alomar Henriquez, Antonio

25,51

Tomás Esteva, María Del Pilar

25,38

Fuster Cervilla, Neus

24,98

Oliver Quetglas, Francisca Ana

24,18

Miralles Coll, Miquel Àngel

24,15

Manresa Ballester, Margalida

23,92

Escobar Prieto, Ana María

23,00

Santandreu Jaume, Francisca Maria

22,75

Andreu Santandreu, Margarita Isabel

22,33

Alcover Garau, María Emilia

22,25

Borras Urtubia, Teresa

22,23

González San Miguel, Hilda María

21,83

Campos Martínez, Oscar Alberto

21,75

Seco Melantuche, Raquel

20,55

Clar Blanch, María Magdalena

20,10

Rico Fernández, María

19,88

Poves Faure, Sara

19,75

Méndez Lorenzo, Bárbara Aimme

19,66

Fenner, Katharina

18,93

Mulet Trobat, Agustín

17,10

Serra Llobet, Sara

15,15

Cabrer Servera, Paloma

14,68

España Lladó, Agueda

11,82

Riutort Arroyo, Maria de la Esperanza

11,62

Nicolás Picó, Jorge

9,04