Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA I SECTORS PRODUCTIUS

Núm. 5367
Resolució del conseller de Transició Energètica i Sectors Productius de 19 de juny de 2020 per la qual es declara la utilitat pública de la instal·lació fotovoltaica d’autoconsum de l’EDAR d’Alaró, promoguda per ABAQUA, al polígon 3, parcel·la 125, d’Alaró

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. El 27 de setembre de 2018, l'Agència Balear de l'Aigua i Qualitat Ambiental, amb NIF Q-0700507G, va sol·licitar la declaració d'utilitat pública i l'inici de la tramitació ambiental per a la implantació d'una instal·lació fotovoltaica d'autoconsum de 79,2 kWp.

2. El 28 de setembre de 2018, la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic va declarar l'admissió a tràmit de la sol·licitud de declaració d'utilitat pública.

3. El 28 de setembre de 2018, es va trametre tota la documentació a la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) per a l'elaboració de l'informe ambiental.

4. El 2 d'octubre de 2018, es varen fer les consultes a les administracions afectades (Departament de Territori del Consell Insular de Mallorca i Ajuntament d'Alaró).

5. El 9 d'octubre de 2018, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears l'inici de la informació pública de la tramitació del projecte per un termini de vint dies (BOIB núm. 124).

6. El 7 de desembre de 2018, es va rebre l'informe favorable del Consell Insular de Mallorca sobre el projecte amb una sèrie de condicionants.

7. El 5 de febrer de 2019, la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic va emetre el certificat d'informació pública en el qual s'acredita que no s'han rebut al·legacions durant el procediment.

8. El 14 de gener de 2018, es va rebre l'informe de la Direcció General de Recursos Hídrics en què alerta de la necessitat d'obtenir l'autorització administrativa de zona de policia i de zona inundable.

9. El 19 de juliol de 2019, el president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears va formular l'informe d'impacte ambiental de la instal·lació fotovoltaica d'autoconsum a l'EDAR d'Alaró.

10. El 4 de setembre de 2019, es va rebre l'informe de l'Ajuntament d'Alaró sobre el projecte.

11. El 15 de maig de 2020, es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears número 84 el Decret llei 8/2020, que en la disposició final setzena modifica la Llei de canvi climàtic i estableix que les instal·lacions fotovoltaiques en sòl rústic que es declarin d'utilitat pública no computen urbanísticament als efectes del compliment dels paràmetres d'ocupació.

12. L'11 de març de 2020, els tècnics de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic varen emetre un informe en què s'informa favorablement sobre la declaració d'utilitat pública del projecte amb una sèrie de condicionants.

Fonaments de dret

  1. El Decret llei 8/2020, de 13 de maig, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19.

  1. La Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.

  1. La Llei 13/2012, de 20 de novembre, de mesures urgents per a l'activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries, per a les instal·lacions elèctriques descrites.

  1. El Reial decret 413/2014, de 6 de juny, pel qual es regula l'activitat de producció d'energia elèctrica a partir de fonts d'energia renovables, cogeneració i residus.

  1. El Decret 96/2005, de 23 de setembre, d'aprovació definitiva de la revisió del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears, modificat pel Decret 33/2015.

  1. La Llei 12/2014, de 16 de desembre, agrària de les Illes Balears.

  1. La Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric.

  1. El Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica.

  1. El Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2019, de 2 de juliol, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

  1. La Resolució del conseller de Transició Energètica i Sectors Productius de 8 de juliol de 2019 de delegació de competències i de suplència dels òrgans directius de la Conselleria.

Per tot això, dict la següent

Resolució

  1. Declarar la utilitat pública de la instal·lació fotovoltaica als efectes prevists en la disposició addicional desena de la Llei de canvi climàtic, modificada pel Decret llei 8/2020, amb les condicions següents:

  • S'hauran de complir els condicionants establerts en l'informe d'impacte ambiental emès per la CMAIB i en l'informe tècnic emès pel Departament de Territori i Infraestructures del Consell Insular de Mallorca.

  • Es recorda la necessitat d'obtenir les autoritzacions de Recursos Hídrics i del Departament de Carreteres abans de l'inici de les obres.

  1. Informar que la declaració d'utilitat pública es concedeix sens perjudici de les concessions i autoritzacions que siguin necessàries relatives a les llicències municipals, l'ordenació del territori i el medi ambient, i a qualssevol altres motivades per disposicions que hi siguin aplicables.

  1. Notificar aquesta Resolució als interessats i publicar-la en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Transició Energètica i Sectors Productius en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 19 de juny de 2020

El director general d'Energia i Canvi Climàtic

Aitor Urresti González

Per delegació del conseller de Transició Energètica

i Sectors Productius (BOIB núm. 94, d'11/07/2019)