Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

FUNDACIÓ MALLORCA TURISME

Núm. 5279
Resolució del director de la Fundació Mallorca Turisme per la qual s'aprova la convocatòria de subvencions Gaudeix l'illa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

Mallorca s'ha vist directament afectada per la Covid-19, que ha estat considerada com a pandèmia internacional per l'Organització Mundial de la Salut, i també s'han vist afectats l'entorn nacional i internacional el qual ha afectat durament al sector turístic de Mallorca, principal font d'ingressos de la nostra illa.

El Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, està prorrogat en aquests moments fins al 21 de juny de 2020. A partir d'aquest moment les comunitats autònomes entraran en una nova normalitat després de seguir el procediment de desescalada en el qual s'han reiniciat diverses activitats econòmiques encara que l'entrada de visitants a l'illa només s'ha permès en situacions excepcionals i sempre  per raons justificades. La incertesa en l'obertura dels ports i els aeroports de Mallorca, la situació de la crisi sanitària en els països emissors de turisme i el desconeixement de la reacció del turisme davant aquesta crisi motiva una necessària modificació i replantejament del quadre de subvencions de la Fundació Mallorca Turisme, com a entitat dedicada a la promoció turística de Mallorca.

El Patronat de la Fundació Mallorca Turisme, que és l'òrgan de govern de la Fundació, va aprovar el dia 5 de juny modificar el Pla d'actuació i el pressupost general de la Fundació per a l'any 2020 per, entre altres punts, acordar la tramitació de la  convocatòria de subvencions denominada Gaudeix l'illa destinada als allotjaments turístics hotelers de Mallorca amb la intenció de reactivar l'activitat econòmica, turística i social de Mallorca, i contribuir d'aquesta manera a la recuperació econòmica de l'illa; així com per incentivar l'obertura d'establiments el qual implicarà una contractació de personal en els allotjaments turístics i una reactivació del sector econòmic que els envolta com poden ser, entre molts d'altres, el comerç, l'oci, la restauració, les activitats esportives, el transport, etc. A més, amb aquesta activitat de foment la Fundació vol agrair als sectors de la societat especialment vulnerables i al personal essencial la feina feta durant l'estat d'alarma i confinament.

La Fundació Mallorca Turisme és una entitat sense ànim de lucre, que depèn del Consell Insular de Mallorca, el patrimoni de la qual està vinculat a la realització de finalitats d'interès general, que té com a objectiu fomentar la promoció turística de Mallorca en els mercats nacional i internacional, juntament amb la creació de producte turístic, la gestió dels serveis turístics en general, i qualsevol altra activitat amb l'objectiu de promoure el turisme de l'illa. Dins l'activitat i finalitats de la Fundació s'inclou gestionar els serveis turístics de Mallorca, organitzar activitats promocionals en l'àmbit de l'illa, de la comunitat autònoma de les Illes Balears, de l'Estat o en l'àmbit internacional, i impulsar activitats d'interès turístic que consolidin els diferents productes turístics de Mallorca.  

El Consell Insular de Mallorca ha elaborat un pla de mesures «Mallorca Reacciona» per a la reactivació econòmica i social de Mallorca fruit de la interlocució amb la societat civil, partits polítics i agents socials i econòmics. Segons el Pla «ara més que mai, els recursos públics han d'estar al servei de la ciutadania perquè aquesta crisi afecta a tothom, i, en conseqüència, només podem afrontar-la unint esforços.» Un dels quatre eixos del Pla es dirigeix a la ciutadania i inclou el projecte «Gaudeix l'illa» amb el programa de «vacances en família» com a iniciativa per permetre que les famílies socialment o econòmicament afectades per la Covid-19 puguin gaudir de lleure a establiments turístics de Mallorca així com el programa «Cuidem als cuidadors» pensat com a servei d'alleujament a les persones i col·lectius professionals que han estat a la primera línia de gestió amb la Covid-19. Aquest servei es combina amb «Vacances amb família». 

La Fundació Mallorca Turisme entén que és d'interès general el foment de l'activitat turística de Mallorca en aquests moments de crisi greu per a la reactivació econòmica i social de Mallorca i que les institucions públiques poden posar a disposició de la ciutadania els seus recursos públics per ajudar a superar aquesta situació. 

La participació en aquesta convocatòria està subjecta als principis de publicitat, transparència, cooperació i eficiència de la utilització dels recursos públics, i suposa l'acceptació dels termes i condicions en ella establerts.  

L'article 1 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca estableix que el seu objecte és regular el règim jurídic general de les subvencions atorgades pel Consell Insular de Mallorca, els organismes autònoms que en depenen i les entitats de dret públic amb personalitat jurídica pròpia vinculades o dependents. De conformitat amb el que estableix la Disposició addicional quarta, punt dos, de l'Ordenança general de subvencions, el conseller executiu de Turisme i Esports ha autoritzat amb caràcter previ a la Fundació Mallorca Turisme la concessió de les subvencions previstes en la convocatòria de subvencions Gaudeix l'illa. 

Fonaments de dret

1. Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer, per la qual s'aprova l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, modificat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears (BOE núm. 52, d'1 de març del 2007, correcció d'errates al BOE núm. 77, de 30 de març).

2. Decret 7/2018, de 23 de març, de traspàs als consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d'aquests consells insulars que actualment exerceix l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de promoció turística (BOIB núm. 37, de 24 de març de 2018).

3. Estatuts de la Fundació Mallorca Turisme (BOIB núm. 24, de 23 de febrer de 2019).

4. Article 10 del Decret pel qual es determina l'organització del Consell Insular de Mallorca (BOIB núm. 167, de 12 de setembre de 2019), que estableix que la Fundació Mallorca Turisme resta adscrita al Departament de Turisme i Esports.

5. Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca (BOIB núm. 21, de 18 de febrer de 2017), modificada pel Ple del Consell de Mallorca en sessió de dia 14 de juny de 2018 (BOIB núm. 96, de 4 d'agost).

6. Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

7. Pla Estratègic de subvencions del Consell Insular de Mallorca, que inclou el Pla estratègic de subvencions de la Fundació Mallorca Turisme, aprovat pel Consell Executiu del Consell de Mallorca en sessió de 22 de gener de 2020, modificat per Acord del Consell Executiu de dia 12 de febrer de 2020 (BOIB núm. 19, de 13 de febrer de 2020), modificat per Decret de la presidència del Consell de Mallorca pel qual es modifica el Pla estratègic de subvencions del Consell de Mallorca per a l'any 2020 (BOIB núm. 85, de 16 de maig), i  modificat per Acord del Consell Executiu de 10 de juny de 2020 (BOIB núm. 107, de 13 de juny) sobre la tramitació de la convocatòria de subvencions Gaudeix l'illa per la Fundació Mallorca Turisme.  

8. Llei 50/2002, de 26 de desembre, de fundacions i Reial decret 1337/2005, d'11 de novembre pel qual s'aprova el Reglament de fundacions de competència estatal.

9. Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació.

10. Article 11 de la Llei 11/2016 d'igualtat de dones i homes (BOIB núm. 99, de 4 d'agost de 2016).

11. Reglament Europeu 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de mínimis (Diari Oficial de la Unió Europea núm. L352 de 24 de setembre de 2013).

Especialment, pel que estableix l'article 3, apartat 2, segons el qual l'import total de les ajudes de mínimis concedides per un estat membre a una única empresa no pot excedir de 200.000 euros perquè es considera que repercuteix en la lliure competència de les empreses, a calcular a partir de l'exercici en curs i dos exercicis anteriors. D'acord amb l'apartat 4 del mateix article, les ajudes de mínimis es consideraran concedides en el moment en què es reconegui a l'empresa el dret legal a rebre l'ajuda en virtut del règim jurídic nacional aplicable, amb independència de la data de pagament de l'ajuda.

12. Decret llei 8/2020, de 13 de maig, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la Covid-19 (BOIB núm. 84, de 15 de maig), en especial l'article 32,2.

13. L'article 32.2 d) de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local diu que són competències pròpies de la Diputació o entitat equivalent, entre altres funcions, la cooperació en el desenvolupament econòmic i social.  

Per tot això, d'acord amb els Estatuts de la Fundació Mallorca Turisme i amb l'autorització prèvia del Departament de Turisme i Esports, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria de subvencions Gaudeix l'illa. 

2. Publicar l'extracte d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs d'alçada davant el president del Patronat de la Fundació Mallorca Turisme en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de la publicació de l'extracte d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'establert a l'article 121 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i de l'article 12 dels estatuts de la Fundació.

Contra la desestimació expressa del recurs d'alçada es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el jutjat contenciós administratiu de Palma que correspongui, en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació del recurs.

Contra la desestimació per silenci del recurs d'alçada, es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el jutjat contenciós administratiu de Palma que correspongui, en el termini de sis mesos, comptadors a partir de l'endemà de la desestimació presumpta, que es produeix tres mesos després d'interposar el recurs d'alçada sense que se n'hagi notificat la resolució.

No obstant l'anterior, es pot interposar, si escau, qualsevol altre recurs que es consideri oportú. Tot això de conformitat amb el que s'estableix en la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i amb el que s'estableix en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

Palma, 18 de juny de 2020 

El director de la Fundació Mallorca Turisme Miguel Pastor Jordá

 

 

 

CONVOCATÒRIA

1. Objecte de la convocatòria

L'objecte d'aquesta convocatòria és el foment del sector turístic de Mallorca mitjançant la concessió d'ajudes a les entitats que gestionen les places del establiments d'allotjament turístic hoteler perquè puguin iniciar la temporada turística o reforçar als que ja tenien previst obrir durant l'estiu de 2020. 

La finalitat de la convocatòria és la reactivació econòmica i social de Mallorca després de la crisi ocasionada per la Covid-19.

Les bases reguladores d'aquesta convocatòria de subvencions són les establertes en l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca. 

El període subvencionable serà des del moment de la publicació de l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins al 30 de setembre de 2020, inclòs. 

2. Beneficiaris 

2.1 Poden ser beneficiaris d'aquestes subvencions les persones físiques o jurídiques que gestionen les places d'allotjaments turístics hotelers que reuneixen els següents requisits:   

  • Complir amb l'article 8 de l'Ordenança general de subvencions del Consell de Mallorca. 
  • La persona interessada ha de tenir com a objecte social o activitat principal dedicar-se a la gestió de places hoteleres com a propietari de l'establiment o com a empresa encarregada de la gestió d'un establiment hoteler. 
  • Estar d'alta d'activitats econòmiques. S'acreditarà amb la presentació del certificat de situació en el cens d'activitats econòmiques de l'AEAT (Agència Estatal de l'Administració Tributària) de l'any en curs, i estar d'alta en la Seguretat Social, si pertoca. 
  • En cas de comunitats de béns: han d'optar entre sol·licitar-la com a comunitat de béns, o bé, com a persona física. Si es presenta com a comunitat de béns s'ha de fer constar en la sol·licitud els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'agrupació que també tenen la consideració de beneficiaris. A la resolució de concessió s'ha d'indicar l'import de la subvenció que s'ha d'aplicar a cada un d'ells. En tot cas, s'ha de nomenar un representant o apoderat únic de l'agrupació, amb poders suficients per complir les obligacions que, com a beneficiari, corresponen a l'agrupació. A les comunitats de béns els hi serà d'aplicació l'article 7.4 i 7.5 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca.

2.2 No poden tenir la condició de beneficiàries les persones que han rebut, en els tres darrers exercicis fiscals (2018, 2019 i 2020), ajuts atorgats per un import superior a 200.000 € que són considerats ajudes de mínimis per la Unió Europea (art. 3.1 i 3.2 del Reglament núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la UE a les ajudes de mínimis).

2.3 Els establiments d'allotjament turístic hoteler que s'han d'oferir pels beneficiaris de les subvencions han de complir els següents requisits:

  •  Amb una categoria d'establiment a partir de 3 estrelles, inclòs.
  • Les habitacions de l'establiment que s'ofereixen pels interessats en la subvenció han de ser per fins a dos adults i dos nins de fins a 15 anys com a màxim.
  • L'estada a l'habitació objecte d'aquesta subvenció inclou la mitja pensió (berenar i sopar).
  • No poden ser allotjaments només per a adults (no adults only)
  • L'establiment ha de disposar de piscina i un mínim de 50 habitacions. 
  • Els sol·licitants de la subvenció han de signar una declaració responsable que diu que l'establiment que s'ofereix per l'estada dels guanyadors dels bons compleix amb: 

- Els protocols de seguretat davant la crisi de la Covid-19 en línia amb les recomanacions de l'Instituto para la Calidad Turística Española (ICTE) (annex III).

https://calidadturisticahoy.es/ESP/m/36/1391/general/Inicio/Guias-para-la-reduccion-del-contagio-por-el-coronavirus-SARS-CoV-2-en-el-sector-turistico

- La normativa sanitària, de consum, turística i de qualitat que correspon a l'establiment en funció de la seva categoria (annex III).  

- Acceptar l'estada a l'establiment a una tarifa de 100 € per habitació/nit amb mitja pensió per tots els ocupants i per 3 nits d'estada per un preu total de 300 € (amb IVA inclòs) (annex I).

3. Import de la subvenció 

El pressupost de despeses de la Fundació Mallorca Turisme de l'any 2020, preveu la quantitat d'1.000.000 € per dur a terme la convocatòria pública de subvencions Gaudeix l'illa amb càrrec al pressupost propi de la Fundació. 

La quantia exacta de la subvenció que correspondrà al beneficiari es determinarà en la Resolució de concessió, una vegada rebudes les sol·licituds dels beneficiaris de la subvenció i el sorteig de les estades. 

4. Línies de la subvenció i import subvencionable 

4.1 S'ha distribuït l'import de la subvenció per zones turístiques a fi de repartir el benefici entre tota l'illa i que no es concentri en un lloc. En concret, els sol·licitants de la subvenció han de demanar l'ajuda per l'estada a:

- Línia 1: màxim 3 establiments per Palma. Cada beneficiari ha d'oferir una estada de 217 bons/habitacions per establiment, que equival a 651 bons per tota la línia. 

- Línia 2: màxim 3 establiments per la comarca de Serra de Tramuntana. Cada beneficiari ha d'oferir una estada de 217 bons/habitacions per establiment, que equival a 651 bons per tota la línia. 

- Línia 3: màxim 3 establiments per la comarca del Raiguer. Cada beneficiari ha d'oferir una estada de 217 bons/habitacions per establiment, que equival a 651 bons per tota la línia. 

- Línia 4: màxim 3 establiments per la comarca del Pla de Mallorca. Cada beneficiari ha d'oferir una estada de 217 bons per establiment, que equival a 651 bons per tota la línia. 

- Línia 5: màxim 3 establiments per la comarca de Llevant. Cada beneficiari ha d'oferir una estada de 217 bons, que equival a 651 bons per tota la línia. 

- Línia 6: màxim 3 establiments per la comarca de Migjorn. Cada beneficiari ha d'oferir una estada de 217 bons per establiment, que equival a 651 bons per tota la línia. 

Els municipis inclosos dins les comarques són: 

Llevant - 5 municipis: Artà, Capdepera, Manacor, Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera.

Migjorn - 5 municipis: Felanitx, Llucmajor, Ses Salines, Santanyí i Campos.

Palma

Pla de Mallorca - 16 municipis: Algaida, Ariany, Costitx, Lloret de Vistalegre, Llubí, Maria de la Salut, Montuïri, Muro, Petra, Porreres, Sant Joan, Santa Eugènia, Santa Margalida, Sencelles, Sineu, Vilafranca de Bonany.

Raiguer - 13 municipis: Alaró, Alcúdia, Binissalem, Búger, Campanet, Consell, Inca, Lloseta, Mancor de la Vall, Marratxí, Sa Pobla, Santa Maria del Camí, Selva.

Serra de Tramuntana - 13 municipis: Andratx, Banyalbufar, Bunyola, Calvià, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Pollença, Puigpunyent, Sóller, Valldemossa.

4.2 Si queden bons lliures en qualsevol de les línies es repartiran els bons que li corresponen al següent interessat o sol·licitant de la subvenció per ordre d'entrada en el registre, amb independència de la línia a la qual li correspon, és a dir, que hi poden ser beneficiaris un quart establiment per la mateixa línia i successivament.

4.3 Els interessats només poden presentar una sol·licitud per línia i es poden presentar a més d'una línia de la convocatòria, però per una quantia màxima de 3 establiments per empresa o grup empresarial. 

S'entén per grup d'empreses aquell grup format per una o més societats independents jurídicament entre elles però que depenen o es troben baix el control o subordinació d'una empresa matriu que exerceix el control o que estan sotmeses a una direcció unitària. També quan es tracta d'empreses vinculades. Són exemples de vinculació si coincideix qualque soci/s de les empreses, o mateixa representació o mateix domicilio social, mateixa marca comercial, etc.

4.4 La quantia exacta de la subvenció que correspondrà al beneficiari es determinarà en la Resolució de concessió, una vegada rebudes totes les sol·licituds dels beneficiaris de la subvenció i el sorteig de les estades. 

4.5 Per a totes les línies l'import de la concessió de la subvenció es determinarà per import cert, d'acord amb l'establert a l'article 24.2 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca. 

4.6 Cada bo equival a tres nits d'habitació doble (per a un màxim de dues persones adultes i dos menors fins a quinze anys) amb mitja pensió. El preu d'equivalència per un bo és de 100 € nit i per tant equival a 300 € (IVA inclòs). Només en el supòsit dels bons amb copagament els guanyadors del sorteig han de co-pagar la quantia de 50 € a l'hotel per les tres nits amb mitja pensió amb habitació doble per la qual cosa la quantia de la subvenció per cada bo en aquest cas és de 250 €.

5. Termini per les estades en els allotjaments turístics hotelers

Les estades es podran gaudir fins al 30 de setembre de 2020.

6. Compatibilitat amb altres ajudes o subvencions

D'acord amb l'article 16 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca, les subvencions que s'atorguen són compatibles amb altres subvencions, ajuts, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol altra administració o ens públics o privats, sempre que l'import no sigui d'una quantia que, aïlladament o conjuntament amb les altres subvencions, superi el cost de l'activitat. 

7. Règim de concurrència

El procediment de concessió és de concurrència no competitiva, per ordre d'entrada en el registre, sempre que l'expedient sigui correcte i s'aportin els documents preceptius, fins a exhaurir el total del crèdit assignat per a la convocatòria. 

No caldrà fixar un ordre de prelació quan el crèdit pressupostari sigui suficient per satisfer-les a totes, d'acord amb l'article 17.1 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca.

8. Sol·licitud dels titulars dels allotjaments turístics hotelers  

8.1 La sol·licitud s'ha de presentar per mitjà del model normalitzat degudament emplenat i signat que s'adjunta a aquesta convocatòria (Annex I), juntament amb els annexos que facilita la Fundació Mallorca Turisme. La sol·licitud ha de contenir les dades necessàries per a identificar correctament l'entitat o persona que sol·licita la subvenció. 

El model de sol·licitud és obligatori i no s'admetran altres models de presentació. El model de sol·licitud i els annexos es poden obtenir en la web de la Fundació www.fundaciomallorcaturisme. net 

8.2 Si els interessats en la subvenció (allotjaments turístics hotelers) es volen presentar a més d'una línia és necessari presentar una sol·licitud per cada una d'elles juntament amb el projecte. En aquest cas no serà necessari adjuntar la documentació administrativa amb cada sol·licitud però sí les condicions i característiques de cada establiment.

Aquesta sol·licitud inclou:

- Una declaració responsable que l'entitat beneficiària no ha estat sancionada o condemnada, en els tres darrers anys, per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, sancionades per resolució administrativa ferma o condemnada per sentència judicial ferma. 

- Si ho considera la persona interessada, declaració mitjançant la qual es denega expressament el consentiment perquè el personal de la Fundació Mallorca Turisme o del Consell Insular de Mallorca obtingui de manera directa l'acreditació de les circumstàncies d'estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la seguretat social mitjançant certificats telemàtics. En aquest supòsit el sol·licitant els ha d'aportar amb la sol·licitud.

- Una declaració responsable d'estar al corrent d'obligacions amb la Fundació Mallorca Turisme. 

- Que accepten l'estada a l'establiment a una tarifa de 100 € per habitació/nit amb mitja pensió per tots els ocupants i per 3 nits d'estada per un preu total de 300 € (amb IVA inclòs).

8.3 Han d'acompanyar la sol·licitud amb els següents annexos: 

a) Annex II. Declaració responsable de representant legal de l'entitat.

b) Annex III. Declaració responsable signada pel representant legal de l'entitat sol·licitant de:

- No incórrer en cap de les prohibicions per rebre ajudes o subvencions establertes a l'article 8 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca, o l'article 13 de la Llei 38/2007, de 17 de novembre, general de subvencions.

- No estar incurs en qualsevol de les causes previstes en l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.

 - Que l'establiment en el qual ofereix l'estada compleix amb els protocols de seguretat davant la crisi de la Covid-19 en línia amb les recomanacions del Instituto para la Calidad Turística Española (ICTE). 

https://calidadturisticahoy.es/ESP/m/36/1391/general/Inicio/Guias-para-la-reduccion-del-contagio-por-el-coronavirus-SARS-CoV-2-en-el-sector-turistico

- Que compleix amb la normativa sanitària, de consum, turística i de qualitat que correspon a l'establiment en funció de la seva categoria.  

c) Annex IV. Declaració responsable de:

- Ajudes o subvencions sol·licitades i/o concedides per la realització de la mateixa activitat amb indicació d'imports i entitats concedents.  Si no s'han demanat també s'ha de deixar constància.

- Que no li han estat concedits ajuts de mínimis en un import superior als 200.000 € en els últims tres exercicis fiscals (anys 2018, 2019 i 2020).

d) Annex V. Memòria de l'activitat.

8.4 La sol·licitud s'ha de lliurar amb la documentació següent: 

1) Documentació administrativa: 

a) Acreditació de la identitat.

- Si el sol·licitant és persona física: fotocòpia del DNI, passaport o NIE.

- Si el sol·licitant és persona jurídica: fotocòpia del CIF de l'entitat, del DNI, passaport o NIE del legal representant de l'entitat, amb la documentació acreditativa de la vigència del càrrec de representant legal en virtut de la qual actua qui signa la sol·licitud. 

b) Documentació de la constitució de l'empresa, i/o dels estatuts degudament registrats. 

c) Certificació administrativa que acrediti l'epígraf o epígrafs del cens tributari o Registre de l'IAE en el qual està inscrita la persona interessada.

d) Certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, i certificat d'estar al corrent d'obligacions amb la Seguretat Social. L'escrit de sol·licitud servirà d'autorització perquè el personal del Consell Insular de Mallorca i ens dependents comprovin d'ofici aquesta circumstància. El personal de la Fundació Mallorca Turisme i/o del Consell Insular de Mallorca comprovarà d'ofici que la persona interessada amb la subvenció està al corrent d'obligacions amb el Consell  de Mallorca i ens dependents.

Si la persona interessada és estrangera o comunitària.

a) En el cas que l'entitat pertanyi a un Estat membre de la Unió Europea, la capacitat jurídica de l'empresa s'acreditarà mitjançant la presentació de la constitució de l'entitat d'acord amb la normativa del seu país, fent constar els estatuts de la mateixa i l'acreditació de la representació legal corresponent, així com fotocòpia acarada del CIF, tots dos traduïts per un intèrpret jurat o traducció oficial i postil·lada d'acord amb el conveni de la Haia de 1961.

b) En el cas que l'entitat pertanyi a un Estat que no és membre de la Unió Europea, la capacitat jurídica de l'entitat s'acreditarà mitjançant la documentació relativa a la sucursal o filial a Espanya de l'entitat, degudament inscrita en el registre corresponent i fotocòpia acarada del CIF.

c) En qualsevol dels dos supòsits anteriors, s'haurà d'acreditar la capacitat de la persona que representa legalment a l'entitat sol·licitant per actuar en nom seu, així com còpia compulsada del seu passaport/DNI, traduït per intèrpret jurat o traducció oficial i postil·lada d'acord amb el conveni de la Haia de 1961.

d) Les empreses, entitats o persones físiques no espanyoles d'estats membres de la Unió Europea i els restants empresaris estrangers hauran d'aportar la documentació que es detalla:

i. Declaració responsable atorgada davant una autoritat administrativa o organisme professional qualificat o mitjançant acta de manifestacions davant de notari públic, de no incórrer en prohibició de rebre ajudes públiques (annex IV) d'acord amb el que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

ii. Acreditació que la sucursal/filial, si escau, està al corrent de les obligacions tributàries amb l'administració estatal i la Seguretat Social, mitjançant la presentació de l'oportuna certificació, emesa per l'òrgan competent. En el cas que es tractés d'agent autoritzat per actuar en nom de l'entitat no resident que operi mitjançant oficina de representació, haurà d'aportar la corresponent certificació acreditativa d'estar al corrent d'obligacions tributàries amb l'Agència Estatal de l'Administració Tributària i la Seguretat Social, emesa per l'òrgan competent.

 

2) Documentació tècnica:

- Dossier informatiu de l'establiment on s'acredita que té els requisits per ser beneficiari de l'ajuda

- Indicació de l'establiment o establiments d'allotjament turístic hoteler en els quals demana l'estada dels guanyadors dels premis.

- Si la persona interessada no és el propietari de l'establiment ha d'adjuntar el contracte de cessió de la gestió de les places hoteleres de l'allotjament en les quals s'ofereix l'estada.

9. Termini i lloc de presentació de les sol·licituds pels beneficiaris de la subvenció (allotjaments turístics)  

9.1 El termini de presentació de la sol·licitud, documentació i annexos serà de 15 dies hàbils comptats a partir de l'endemà a la publicació de l'extracte d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. 

9.2 Les instàncies s'han de dirigir a la Fundació Mallorca Turisme, i es poden presentar en el Registre electrònic de la Fundació Mallorca Turisme (https://fundaciomallorcaturisme.net/seu-electronica/ – seu electrònica-). 

Així mateix també es podran presentar als llocs establerts en l'apartat 4 de l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Quan les sol·licituds es presentin en llocs diferents del registre de la Fundació Mallorca Turisme s'ha de comunicar aquesta circumstància a la Fundació Mallorca Turisme en el termini màxim de les 24 hores següents a la presentació de la sol·licitud en el registre, mitjançant correu electrònic a Legal@fundaciomallorcaturisme.net  amb l'objecte que l'òrgan instructor tengui coneixement de la presentació de cada sol·licitud.

Si la sol·licitud s'envia per correu, s'ha de presentar a Correus amb el sobre obert perquè segellin el primer full del document, segons s'estableix en l'article 13 del Reial decret 1829/1999, de 3 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament que regula la prestació dels serveis postals. En aquest cas igualment s'ha de comunicar la circumstància de la presentació a la Fundació Mallorca Turisme mitjançant e-mail a l'adreça de correu electrònic Legal@fundaciomallorcaturisme.net .   

A l'efecte de determinar la data de presentació de la sol·licitud haurà de figurar el segell d'entrada a l'oficina del registre corresponent  amb data i hora de la presentació.

10. Procediment, òrgan d'instrucció i resolució

La instrucció de l'expedient administratiu correspon al servei jurídic de la Fundació Mallorca Turisme, que realitzarà d'ofici totes les actuacions necessàries per a la determinació, coneixement i comprovació de les dades en virtut de les quals s'ha de resoldre la concessió dels ajuts.

Si la sol·licitud o documentació presentada no reuneixen els requisits establerts en la convocatòria es requerirà la persona interessada perquè la complementi, en el termini màxim i improrrogable de deu dies hàbils següents, amb indicació que, si no ho fa, se li tindrà per desistit de la seva petició, prèvia resolució dictada en els termes previstos en l'art. 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. 

El requeriment de millora de la sol·licitud es remetrà via notificació electrònica a la direcció que ha indicat la persona interessada en l'escrit de sol·licitud de la subvenció.

Si l'òrgan gestor ha de requerir documentació preceptiva que impliqui no poder valorar correctament la sol·licitud, aquesta perd el lloc de preferència adquirit per l'ordre de número d'entrada i passa a tenir el lloc de número d'entrada de registre de la presentació de la documentació esmenada (on constarà també data, hora i minut).

El secretari tècnic del Departament de turisme i esports (article 18 de l'Ordenança general de subvencions) formularà proposta de resolució de concessió que contindrà les sol·licituds admeses, amb indicació del nom/cognom o raó social, amb indicació del DNI/CIF dels beneficiaris, detallant el projecte presentat, línia de la subvenció, quantia dels bons i equivalència en euros, així com les desestimades o excloses, i les no estimades per exhauriment del crèdit, també els desistiments i les renúncies per part dels sol·licitants. 

Així mateix també s'adjuntarà un informe de la direcció de la Fundació Mallorca Turisme fent constar que de la informació obrant en l'expedient es desprèn que els beneficiaris compleixen tots els requisits necessaris per a accedir-hi (art. 18.2 c de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca). 

Aquesta proposta de resolució s'elevarà al conseller executiu de Turisme i Esports perquè dicti autorització prèvia de concessió de les subvencions.

A la direcció de la Fundació Mallorca Turisme li correspon dictar la resolució de concessió de les subvencions del qual se n'adonarà al patronat de la Fundació Mallorca Turisme. A la direcció de la Fundació Mallorca Turisme li correspon reconèixer les obligacions econòmiques en concepte de subvenció.

11. Justificació i pagament de les subvencions

11.1 Per la justificació de les subvencions el beneficiari de la subvenció (allotjament turístic) ha de lliurar a la Fundació Mallorca Turisme, una vegada finalitzat el mes de  juliol, agost i setembre:

- Una llista de guanyadors del sorteig que s'han allotjat a l'establiment,

- Copia de les factures que se'ls ha emès,

- Una còpia del bo dels guanyadors assistents a l'hotel, 

- I una memòria explicativa de l'activitat realitzada: amb un comentari i avaluació dels resultats obtinguts i altres aspectes que siguin rellevants. És una memòria que explica que l'actuació s'ha realitzat i si s'han assolit els objectius. La memòria ha d'anar signada i datada.

- Documentació justificativa de la publicitat de l'ajuda de la Fundació Mallorca Turisme.  

Amb la primera justificació de la subvenció s'ha d'adjuntar:

- L'Annex VI: certificat de titularitat bancària, acreditatiu del compte bancari on s'ha d'ingressar l'import de la subvenció, completament emplenat i amb el segell de l'entitat bancària. 

- L'Annex VII: Declaració responsable de la realització del projecte subvencionat.

Es perd el dret a cobrar totalment o parcialment la subvenció en cas que falti la justificació o que s'esdevengui alguna de les causes de reintegrament previstes en la legislació vigent i en l'art. 56 d'aquesta Ordenança general de subvencions.

11.2 Aquesta documentació es pot lliurar a la Fundació Mallorca Turisme cada final de mes de juliol, d'agost i de setembre. 

Les subvencions es pagaran mitjançant transferència bancaria una vegada comprovat pel personal de la Fundació Mallorca Turisme que la llista d'assistents a l'hotel coincideix amb els guanyadors del sorteig i que es compleixen els requisits necessaris pel pagament.

En tot cas, el termini per justificar les subvencions finalitza el 30 d'octubre de 2020. 

L'article 36.2 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca estableix com s'ha d'actuar si no es justifica la subvenció. 

No es pot fer el pagament de la subvenció mentre la persona beneficiària no estigui al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat social davant l'Administració de l'Estat, així com de les obligacions tributàries davant el Consell Insular de Mallorca i els organismes autònoms que en depenen, imposades per les disposicions vigents, o sigui deutor per resolució de procedència de reintegrament.

12. Modificació del projecte i reformulació 

És d'aplicació l'article 28 de l'Ordenança general de subvencions en relació amb l'alteració de les condicions de la subvenció.

L'acceptació de les alteracions per part de l'òrgan concedent en l'acte de comprovació no eximeix el beneficiari de les sancions que puguin correspondre d'acord amb els articles 63 i 64 de l'Ordenança general de subvencions.

D'acord amb allò que es preveu en l'article 26 de l'Ordenança general de subvencions aquesta convocatòria no preveu la reformulació de les sol·licituds.

13. Obligacions dels beneficiaris 

Presentar la sol·licitud implica que el participant accepta les condicions incloses en aquesta convocatòria. 

L'incompliment, la inexactitud, l'omissió o el falsejament de les obligacions establertes en aquesta convocatòria, donarà lloc a la pèrdua del dret a l'obtenció de la subvenció  sense perjudici d'altres responsabilitats que es puguin derivar, a més del reintegrament regulat en els articles 56 i 57 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca.

L'article 9 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca estableix quines són les obligacions dels beneficiaris, entre elles, donar publicitat adequada a l'ajuda de la Fundació Mallorca Turisme per les estades turístiques. Les mesures de difusió poden consistir en la inclusió de la imatge institucional de la Fundació Mallorca Turisme en cartells, plaques commemoratives, materials impresos, mitjans electrònics o audiovisuals, o bé en mencions fetes en mitjans de comunicació o altres que resultin adequades a l'objecte subvencionat per donar difusió de l'ajuda de la Fundació. També es pot col·locar en lloc visible una placa on consti el suport de la Fundació Mallorca Turisme, mitjançant la col·locació del logotip actualitzat o identificacions corporatives de la Fundació Mallorca Turisme, o bé amb el lliurament als assistents de la informació del programa i l'ajuda de la FMT.

14. Revocació i reintegrament

És aplicable el que es disposa en l'art. 56 i 57 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca.

Amb independència del criteri d'atorgament de la subvenció aplicat, quan la persona  beneficiària presenti una justificació definitiva per un import inferior al concedit, el centre gestor podrà cancel·lar d'ofici el romanent de la concessió, amb l'acceptació prèvia de la persona beneficiària. Als efectes indicats, el beneficiari podrà renunciar a l'import romanent no justificat si així ho indica a l'apartat 7 de l'Annex VIII (Declaració responsable de la realització del projecte subvencionat i dels seus ingressos i despeses).

15. Infraccions i sancions

El règim d'infraccions i sancions administratives aplicables és el que s'estableix en els articles 63 i 64 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca.

16. Estades en els allotjaments turístics mitjançant bons 

L'import d'1.000.000 € previst per la convocatòria de subvencions es distribuirà de la manera següent:

Grup A) Bons gratuïts. L'estada per a aquest col·lectiu en els establiments turístics és totalment gratuïta, és a dir 100% subvencionada per la Fundació Mallorca Turisme. 

Aquest grup sí que ha de pagar a l'hotel l'Impost sobre estades turístiques en les Illes Balears i de mesures d'impuls del turisme sostenible (Ecotaxa). 

A aquest grup la Fundació Mallorca Turisme hi destina 464 bons que són lliurats a persones designades per l'IMAS. L'import d'aquests bons equival a 139.200 € en total i cada un d'ells equival a 300 €. L'establiment hoteler obtindrà la quantia de 300 € per cada un d'aquests bons o persones que s'allotgin al seu establiment. Es destinen a:

- Famílies amb nins d'acollida. 

- Menors tutelats amb els seus educadors/es.

Aquest col·lectiu vendrà determinat per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS)

Grup B) Bons amb copagament. L'estada d'aquest col·lectiu no és gratuïta sinó que la Fundació Mallorca Turisme abonarà a l'hotel la quantia de 250 € per cada bo/habitació en concepte de subvenció i el guanyador del sorteig ha d'abonar la quantia de 50 € per tota l'estada dels tres dies (mitja pensió). El guanyador del bo també ha de pagar a l'hotel l'impost sobre estades turístiques en les Illes Balears i de mesures d'impuls del turisme sostenible (Ecotaxa) perquè aquest concepte no és objecte de la subvenció.

Es repartiran 3443 bons que equivalen a 860.750 € entre els col·lectius següents:

- Famílies amb persones amb una discapacitat igual o superior al 33 %, hagin fet feina o no durant el confinament.

Per persones que han treballat en el lloc de feina durant el confinament, no incloses en un Expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) o amb treball a casa (teletreball) entre els següents: 

- Treballadors essencials de l'IMAS (auxiliars educatius, educadors, psicòlegs, PSR, personal que treballa a les residències com el personal de neteja, etc.)

- Personal sanitari: zeladors, personal de neteja, auxiliars sanitaris, metges, infermers, fisioterapeutes, personal del servei d'ambulàncies

- Personal treballador de residències privades.

- Personal dels cossos i forces de seguretat de l'estat, policia local, personal de seguretat privada, bombers.

- Auxiliars de farmàcia

- Personal d'alimentació: reposadors d'aliments, personal de caixa, de neteja

- Personal de transport i ports.  

- Personal de neteja i de recollida de residus. 

- Personal de repartiment a domicili.

- Personal de benzineres.

Aquest grup es formarà amb les sol·licituds de participació dels interessats. Si el nombre  de sol·licituds és superior al nombre de bons es farà un sorteig per escollir els guanyadors davant notari.

17. Sorteig de les estades entre el personal essencial durant el confinament

Les persones interessades en les estades que es trobin incloses en el Grup B han de formular una sol·licitud d'estada a l'enllaç següent:

https://gaudeix.fundaciomallorcaturisme.net. 

El termini per presentar les sol·licituds comença el dia següent de publicar l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i acaba als deu dies hàbils següents.

És una sol·licitud per via telemàtica. Hi ha d'incloure les seves dades, com el nom i llinatges, el DNI, el municipi, codi postal, un correu electrònic, acceptar la declaració responsable de compliment dels requisits per formar part del sorteig com és que ha treballat en el lloc de fet feina presencialment, s'hi ha d'annexar un document que demostri que es troba inclòs en el grup B com pot ser un certificat de vida laboral i/o  nòmina del mes de març, abril i/o maig.

En el cas de persones amb discapacitat s'ha d'adjuntar un certificat que acrediti una discapacitat igual o superior a un 33%. 

Entre totes les sol·licituds es farà un sorteig davant notari on quedarà constància dels guanyadors els quals seran informats dels allotjaments turístics on poden anar. Els guanyadors s'han de posar en contacte amb l'establiment per concretar els dies de l'estada. 

Per anar a l'establiment s'han de baixar el bo del mateix enllaç:

https://gaudeix.fundaciomallorcaturisme.net amb el qual han d'anar a l'hotel.

Aquest bo és personal i intransferible, només pot gaudir de l'estada la persona que ha aconseguit el bo.  

Aquest bo equival a 250 € per l'estada a l'hotel durant tres nits amb mitja pensió per dos adults i dos menors fins a quinze anys com a màxim. 

A l'hotel han de pagar la quantia de 50 € pels tres dies i també l'impost sobre estades turístiques en les Illes Balears i de mesures d'impuls del turisme sostenible (Ecotaxa). 

18. Publicació de la convocatòria i de la concessió 

D'acord amb el que es preveu en els articles 19.2 i 14 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca, la Fundació Mallorca Turisme ha de trametre informació sobre aquesta convocatòria i sobre les resolucions de concessió que se'n derivin a la Base de Dades Nacional de Subvencions.

L'extracte de la convocatòria s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears per conducte de la Base de Dades Nacional de Subvencions, s'ha de penjar en el web de la Fundació Mallorca Turisme www.fundaciomallorcaturisme.net, i se li donarà màxima difusió possible entre les persones que hi poden estar interessades.

La Resolució de concessió de les ajudes es publicarà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, i es publicarà en el web de la Fundació Mallorca Turisme, www.fundaciomallorcaturisme.net  

19. Consultes relacionades amb la convocatòria 

Les persones interessades amb dubtes relacionades amb la convocatòria poden obtenir informació al web de la Fundació Mallorca Turisme www.fundaciomallorcaturisme.net, també poden enviar un correu electrònic a la direcció Legal@fundaciomallorcaturisme.net i poden telefonar al núm. 971219648 entre les 13.00 h i les 14.00 h, de dilluns a divendres.

20. Recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs d'alçada davant el president del Patronat de la Fundació Mallorca Turisme en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de la publicació de l'extracte d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord l'establert a l'article 121 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i de l'article 9 dels estatuts de la Fundació.

Contra la desestimació expressa del recurs d'alçada es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el jutjat contenciós administratiu de Palma que correspongui, en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació del recurs.

Contra la desestimació per silenci del recurs d'alçada, es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el jutjat contenciós administratiu de Palma que correspongui, en el termini de sis mesos, comptadors a partir de l'endemà de la desestimació presumpta, que es produeix tres mesos després d'interposar el recurs d'alçada sense que se n'hagi notificat la resolució.

No obstant l'anterior, es pot interposar, si escau, qualsevol altre recurs que es consideri oportú. Tot això de conformitat amb el que s'estableix en la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i amb el que s'estableix en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. 

Documents adjunts