Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)
Núm. 5227
Resolució del vicepresident del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual es realitza la convocatòria informativa dels ajuts que preveu el Reial decret 557/2020, de 9 de juny, pel qual s’adopten mesures extraordinàries en el sector del vi per fer front a la crisi causada per la pandèmia de COVID-19, i pel qual es fixa una norma de comercialització en el sector del vi i es modifica la regulació sobre declaracions obligatòries en el sector vitivinícola i el programa de suport al sector del vi
Al BOE número 163, de 10 de juny de 2020, es va publicar el Reial decret 557/2020, de 9 de juny, pel qual s'adopten mesures extraordinàries en el sector del vi per fer front a la crisi causada per la pandèmia de COVID-19, i pel qual es fixa una norma de comercialització en el sector del vi i es modifica la regulació sobre declaracions obligatòries en el sector vitivinícola i el programa de suport al sector del vi.
El Reial decret esmentat s'aprova amb l'objectiu d'aplicar al territori espanyol el Reglament delegat (UE) 2020/592 de la Comissió, de 30 d'abril de 2020, recentment adoptat, pel qual s'estableixen mesures excepcionals de caràcter temporal que autoritzen excepcions a determinades disposicions del Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, per fer front a la pertorbació del mercat causada per la pandèmia de COVID-19 en el sector de les fruites i hortalisses i en el sector vitivinícola, com també mesures connexes.
Partint d'això, entre les mesures que s'hi recullen, es preveu una línia d'ajuts a una destil·lació de crisi per a la campanya 2019-2020 i una línia d'ajuts a l'emmagatzemament de vi a fi de contribuir a alleujar la situació actual del sector del vi i reequilibrar el mercat des del costat de l'oferta, aquesta última prevista al capítol II del Reial decret esmentat.
D'altra banda, aquest Reial decret preveu l'aplicació al territori nacional del Reglament d'execució (UE) 2020/600 de la Comissió, de 30 d'abril de 2020, per la qual cosa s'estableixen excepcions al Reglament d'execució (UE) 2017/892, al Reglament d'execució (UE) 2016/1150, al Reglament (UE) 2015/1368 i al Reglament d'execució (UE) 2017/39 respecte a determinades mesures per fer front a la crisi causada per la pandèmia de COVID-19, que permet certa flexibilitat en l'aplicació de la normativa en vigor en la matèria, per la qual cosa s'adapta el que regula el Reial decret 1363/2018, de 2 de novembre, per a l'aplicació de les mesures del programa d'ajut 2019-2023 al sector vitivinícola espanyol, respecte a la mesura de collita en verd amb efectes exclusius per a aquesta campanya.
Aquesta línia d'ajuts es regula al capítol III del Reial decret esmentat.
Dels ajuts que regula el Reial decret 557/2020, de 9 de juny, els que preveuen els capítols II i III són els que s'apliquen a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, atesa l'activitat que es desenvolupa a les Illes, sense comptar els destil·ladors autoritzats que es puguin acollir als ajuts que preveu el capítol I.
El Reial decret regulador fixa, de manera uniforme per al territori espanyol, tots els aspectes necessaris per a la tramitació d'aquest ajut, des de la data i la forma de presentació de la sol·licitud —fins al termini de resolució—, fins a la data de sol·licitud de pagament, etc., i deixa a criteri de les comunitat autònomes la determinació d'escassos paràmetres per a la seva gestió.
Aquesta regulació estableix terminis molt reduïts, per la qual cosa, atesa la seva regulació, entenem que ens podem trobar en un procediment de concessió que regula l'article 28 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
Atesa la gestió compartida, en aplicació del que preveu l'article 14.4 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions autonòmica, l'òrgan competent per a la concessió de la subvenció pot dictar un acte de convocatòria informativa, que tindrà el caràcter de simple pressupost dels procediments que, si escau, s'iniciïn posteriorment amb les sol·licituds que es presentin.
Per tot això, en virtut de les competències que tinc atribuïdes i a proposta del director gerent del FOGAIBA, dicto la següent
RESOLUCIÓ
Primer
Aprovació de la convocatòria informativa
1. S'aprova la convocatòria informativa dels ajuts que preveuen els capítols II i III del Reial decret 557/2020, de 9 de juny, pel qual s'adopten mesures extraordinàries en el sector del vi per fer front a la crisi causada per la pandèmia de COVID-19, i pel qual es fixa una norma de comercialització en el sector del vi i es modifica la regulació sobre declaracions obligatòries en el sector vitivinícola i el programa de suport al sector del vi, el resum del qual s'incorpora a l'annex d'aquesta resolució.
2. S'aproven els paràmetres que el Reial decret esmentat permet determinar a les comunitats autònomes i que figuren a l'annex d'aquesta resolució.
3. L'àmbit territorial d'aplicació dels ajuts és la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Segon
Publicació
Aquesta resolució s'ha de comunicar a la Base de Dades Nacional de Subvencions i s'ha de publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 18 de juny de 2020
El vicepresident del FOGAIBA
Gabriel Torrens Llabrés
ANNEX
A. AJUT PER A L'EMMAGATZEMAMENT PRIVAT DE VI EN CASOS DE CRISI
1. Regulació
Articles del 14 al 23. El que no especifica aquest annex s'entendrà remès al que preveuen els articles esmentats del Reial decret indicat.
2. Tipus d'ajut
1. Ajut a l'emmagatzemament privat voluntari de vi amb Denominació d'Origen Protegida (DOP) o amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP).
2. Els vins objecte d'emmagatzemament privat han de ser vins a granel que estiguin emmagatzemats en dipòsit o magatzem precintables, de manera que es garanteixi que el producte objecte de l'ajut no surt al mercat abans del període d'emmagatzemament compromès, tret que s'apliqui el que indica l'article 16 del Reial decret.
3. Beneficiaris de l'ajut
1. Els beneficiaris dels ajuts d'emmagatzemament privat seran les empreses vitivinícoles que produeixin vi amb DOP i vi amb IGP.
2. Hauran de complir els requisits que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
4. Condicions de l'ajut
1. L'ajut està establert en 0,027 € per hectolitre i dia de vi emmagatzemat.
2. El mínim serà de 25 hectolitres per sol·licitant.
3. La durada d'aquest emmagatzemament podrà ser de 180, 270 o 360 dies en el cas dels vins negres, i de 180 dies per a la resta de vins, amb les excepcions que preveu l'article 16 del Reial decret.
Pel que fa a aquest còmput, el període d'emmagatzemament començarà l'endemà de la data de notificació de la resolució, per part del FOGAIBA, i s'entendrà finalitzat el dia anterior a la sortida del producte al mercat.
4. El beneficiari de l'ajut podrà treure al mercat el vi emmagatzemat objecte d'aquest ajut abans que finalitzi el període compromès, sempre que aquesta data sigui posterior al 10 de setembre del 2020.
Quan la interrupció de l'emmagatzemament sigui per voluntat del beneficiari, s'aplicarà una penalització proporcional sobre l'import corresponent al temps restant del període a què s'havia compromès, incrementada en un 10%.
Quan el beneficiari vulgui interrompre el període d'emmagatzemament sol·licitat inicialment, ho haurà de comunicar al FOGAIBA amb una antelació mínima de 5 dies hàbils, a fi que es puguin dur a terme els controls previs a la posada del producte al mercat.
5. Constitució de dipòsit d'una garantia de bona execució per un import igual al 110% de l'ajut sol·licitat.
5. Sol·licituds d'ajut
1. Una única sol·licitud per operador.
2. Forma: d'acord amb el model de l'annex 1, que figura a la pàgina web del FOGAIBA (A04026954), acompanyada de la documentació que s'hi indica. Presentació electrònica.
3. Termini màxim: el 23 de juny del 2020.
6. Instrucció del procediment
1. L'òrgan competent per a la instrucció: Àrea de Gestió d'Ajuts del FOGAIBA.
2. La resolució dels expedients: pel vicepresident en matèria d'agricultura del FOGAIBA, a proposta del cap del Servei d'Ajuts OCM, de l'Estat i de la Pesca, sobre la base de l'informe previ de la unitat gestora del Servei d'Ajuts OCM, de l'Estat i de la Pesca, en el qual s'acreditaran, en cas que sigui favorable, la legalitat de l'ajut i l'import.
3. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa: finalitza després de cinc dies hàbils de la notificació del FEGA a què fa referència l'article 19 del Reial decret 557/2020, de 9 de juny. Transcorregut aquest temps sense que s'hagi notificat resolució expressa, la sol·licitud s'entendrà desestimada.
4. La pràctica de les comunicacions i notificacions a les persones interessades: electrònica.
5. Recursos procedents: recurs d'alçada davant de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació en el termini d'un mes, a comptar des de l'endemà de la seva notificació, d'acord amb el que estableixen l'article 58.4 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
7. Contractes i obligacions posteriors
Serà necessari subscriure un contracte d'emmagatzemament entre el FOGAIBA i els beneficiaris la sol·licitud d'ajut dels quals hagi estat acceptada, que inclogui les obligacions de les parts contractants i les condicions d'emmagatzemament, inclòs el període d'emmagatzemament contractual, en les condicions que preveu l'article 20 del Reial decret.
8. Procediment per a l'emmagatzemament privat
En els terminis i les condicions de l'article 21.
9. Pagaments i alliberament de garanties
1. El pagament s'ha de fer mitjançant transferència bancària quan s'hagin subscrit els contractes, després d'haver realitzat els controls i el precintat dels dipòsits o magatzems, amb l'autorització prèvia del director gerent del FOGAIBA.
2. La garantia s'alliberarà quan l'autoritat competent efectuï els controls corresponents del final d'emmagatzemament previs a la retirada del producte, sens perjudici de l'aplicació de les penalitzacions que preveu l'article 23 del Reial decret.
B. AJUT LA COLLITA EN VERD
1. Regulació
Articles del 24 al 34. El que no especifica aquest annex s'entendrà remès al que preveuen els articles esmentats del Reial decret indicat.
2. Tipus d'ajut
1. Ajut per a la collita en verd de la verema 2020 de parcel·les completes de vinya emparades per una Denominació d'Origen Protegida (DOP).
2. S'entén per collita en verd la destrucció o eliminació total dels gotims de raïm quan encara són immadurs, de manera que es redueixi a zero el rendiment de la parcel·la, sense que pugui existir raïm sense veremar a la parcel·la de vinya objecte de l'ajut.
3. Beneficiaris
1. Viticultors inscrits en alguna DOP, per a aquelles parcel·les de vinya registrades en aquesta DOP que es destinin a la producció de raïm per a vinificació.
2. Hauran de complir els requisits que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
3. No podran ser beneficiaris els que contravinguin la normativa vigent tant en matèria de plantacions de vinya per a qualsevol de les superfícies de vinya de la seva explotació, com en matèria de les declaracions obligatòries regulades en l'àmbit comunitari i nacional.
4. Requisits de la parcel·la
1. Parcel·les completes de vinya registrades en una DOP que es destinin a la producció de raïm per a vinificació.
2. Plantades abans de la campanya 2016-2017.
3. Les sol·licituds es realitzaran per parcel·les la superfície mínima de les quals sigui igual o superior a 0,3 hectàrees.
4. La collita en verd es podrà realitzar únicament de forma manual.
5. Import de l'ajut
D'acord amb els paràmetres per calcular l'ajut que preveu l'article 28 del Reial decret, l'import de l'ajut serà el següent:
L'ajut serà del 60% dels imports següents:
a) Cost de la destrucció i eliminació dels carrassos de raïm: 488,60 €/ha
b) Pèrdua d'ingressos vinculada a la destrucció o l'eliminació dels carrassos de raïm: 5.598,70 €/ha.
6. Sol·licituds d'ajut
1. Una única sol·licitud per operador, tret que, en el cas de les DOP supraautonòmiques, el viticultor posseeixi parcel·les de vinya emparades per aquesta DOP en comunitats autònomes diferents; en aquest cas, haurà de presentar una o diverses sol·licituds d'ajut tenint en compte la ubicació de les seves parcel·les.
2. Forma: d'acord amb el model de l'annex 1, que consta a la pàgina web del FOGAIBA (A04026954), acompanyada de la documentació que s'hi indica. Presentació electrònica.
3. Termini màxim: el 23 de juny del 2020.
7. Instrucció del procediment
1. L'òrgan competent per a la instrucció: Àrea de Gestió d'Ajuts del FOGAIBA.
2. La resolució dels expedients: pel vicepresident en matèria d'agricultura del FOGAIBA, a proposta del cap del Servei d'Ajuts OCM, de l'Estat i de la Pesca, sobre la base de l'informe previ de la unitat gestora del Servei d'Ajuts OCM, de l'Estat i de la Pesca, en el qual s'acreditaran, en cas que sigui favorable, la legalitat de l'ajut i l'import.
3. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa finalitza passats cinc dies hàbils de la notificació del FEGA a què fa referència l'article 30 del Reial decret 557/2020, de 9 de juny. Transcorregut aquest temps sense que s'hagi notificat resolució expressa, la sol·licitud s'entendrà desestimada.
4. La pràctica de les comunicacions i notificacions a les persones interessades: electrònica.
5. Recursos procedents: Recurs d'alçada davant de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació en el termini d'un mes, a comptar des de l'endemà de la seva notificació, d'acord amb el que estableixen l'article 58.4 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
8. Pagament de l'ajut
1. Els beneficiaris hauran de comunicar a l'autoritat competent la data d'execució de la collita en verd, tal com figura a l'annex 2 de la pàgina web del FOGAIBA (A04026954); aquesta comunicació és la sol·licitud de pagament de l'ajut.
L'execució de la collita en verd per part del beneficiari s'haurà de fer en els 10 dies hàbils següents a la notificació de la resolució a què es refereix l'últim paràgraf de l'article 30.
2. El pagament es farà mitjançant transferència bancària, quan s'hagin complert les condicions que preveu l'article 33 del Reial decret esmentat, amb l'autorització prèvia del director gerent del FOGAIBA.