Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 5204
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d’Ocupació de les Illes Balears, a proposta de la directora del SOIB, per la qual s’autoritza i disposa la despesa, es reconeix l’obligació i es proposa el pagament per la compensació de pràctiques professionals no laborals corresponents a especialitats formatives adreçades prioritàriament a treballadors desocupats per al període 2017-2019

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1.Per Resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB) de 14 de juny de 2017, s'obre la convocatòria per presentar sol·licituds de subvencions públiques per a especialitats formatives adreçades preferentment a treballadors desocupats, durant el període 2017-2019. La quantia de la subvenció de les “Pràctiques professionals no laborals en empreses” està determinada en el punt 30 de l'Annex 1 de la Resolució.

2.D'acord amb el punt 30.9 de l'annex 1 de la Resolució de la convocatòria esmentada, aquestes ajudes es poden adreçar a les empreses per compensar-ne l'execució de pràctiques no laborals corresponents a especialitats formatives per al període 2017-2019.

3.S'ha comprovat que les empreses que consten a l'annex d'aquesta resolució estan al corrent del compliment de les seves obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries amb l'administració de l'Estat.

4.S'ha comprovat que les empreses que consten a l'annex d'aquesta resolució estan al corrent del compliment de les seves obligacions tributàries amb la Hisenda de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

5.S'ha revisat la documentació que ha d'acompanyar la sol·licitud d'acord amb les exigències que estableix l'article 25.3 del Reial decret 395/07, de 23 de març, que regula el subsistema de formació professional per a l'ocupació, i per l'article 24 de l'Ordre TAS/718/2008, de 7 de març, que desplega el Reial decret 395/07, en matèria de formació de l'oferta i estableix les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al seu finançament.

6.S'ha comprovat en la base de dades del sistema d'informació dels serveis públics d'ocupació, les hores de pràctiques no laborals realitzades en l'empresa.

Fonaments de dret

1.D'acord amb l'article 2.2 del Decret 37/2015, de 22 de maig, d'aprovació dels Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, pot dur a terme, entre d'altres, les funcions necessàries per gestionar el conjunt de programes i mesures d'orientació, ocupació, formació i formació amb alternança amb l'ocupació, que tenen per objecte millorar les possibilitats d'accés a la col·locació de les persones desocupades en el mercat de treball, per compte propi o d'altri.

2.L'article 11.2 de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació dins l'àmbit laboral, disposa que:“L'oferta formativa per a treballadors desocupats s'ha de desenvolupar mitjançant programes de les administracions competents dirigits a cobrir les necessitats formatives detectades en els itineraris personalitzats d'inserció i en les ofertes d'ocupació, programes específics per a la formació de persones amb necessitats formatives especials o amb dificultats per a la seva inserció o requalificació professional i programes formatius que incloguin compromisos de contractació. Les Administracions competents poden desenvolupar accions dirigides a obtenir certificats de professionalitat, en els termes que estableix l'apartat 1 de l'article 10. Així mateix, les accions formatives incloses en l'oferta podran estar orientades al foment de l'autoocupació i de l'economia social, així com preveure l'execució de pràctiques professionals no laborals en empreses”.

3.L'apartat primer de la disposició transitòria primera del Reial decret 694/2017, de 3 de juliol, que desplega la Llei 30/2015, per la qual es regula el subsistema de formació professional per a l'ocupació, disposa que els procediments de concessió de subvencions en matèria de formació professional per al treball que s'iniciïn a partir de l'entrada en vigor d'aquest Reial decret i amb anterioritat a l'entrada en vigor de la normativa que el desplegui, es regiran per la normativa que els sigui d'aplicació. Els procediments s'entendran iniciats amb l'entrada en vigor de les corresponents convocatòries.

4.Aquest procediment s'inicia amb la Resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears de 14 de juny de 2017, per la qual cosa es regeix per l'anterior Reial decret 395/07, de 23 de març:

-L'article 25.3 disposa que: “Així mateix, es potenciaran acords amb les empreses, públiques o privades, a fi d'afavorir l'execució de pràctiques professionals (incloses les de caràcter internacional), l'intercanvi de tecnologies i de personal expert i la utilització d'infraestructures i mitjans tècnics i materials. Les pràctiques professionals en les empreses no suposaran, en cap cas, l'existència de relació laboral entre els alumnes i les empreses.

L'acord haurà de descriure el contingut de les pràctiques, així com la durada, lloc de realització i horari, i el sistema de tutories per al seu seguiment i avaluació. Abans del començament de les pràctiques, es posarà en coneixement dels representants legals dels treballadors a l'empresa l'esmentat acord, així com una relació dels alumnes que hi participen.

Les empreses podran rebre una compensació econòmica per alumne/hora de pràctica, en la qual s'inclourà el cost de la subscripció d'una pòlissa col·lectiva d'accidents de treball.”

5.L'article 24 de l'Ordre TAS/718/2008, de 7 de març, que desplega el Reial decret 395/07, en matèria de formació de l'oferta i estableix les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al seu finançament, estableix que:

“Les administracions públiques competents han de promoure les pràctiques professionals no laborals en les empreses dels treballadors desocupats tenint en compte la seva adequació al territori on es facin i al mercat de treball corresponent. Abans del començament de les pràctiques es posaran en coneixement dels representants legals dels treballadors en les empreses els acords o convenis que se subscriguin a aquest efecte, així com una relació dels participants. Les pràctiques podran tenir lloc, bé simultàniament a l'acció formativa o un cop finalitzada quan s'hagi superat amb una avaluació positiva. Les administracions públiques competents en matèria de formació professional per a l'ocupació promouran la realització de pràctiques en empreses com a part d'itineraris integrats de formació per a la inserció laboral.

Les administracions públiques competents poden destinar fins a un màxim de 6 euros per alumne/alumna i hora de pràctiques per compensar la realització d'aquestes en els termes i condicions que aquelles determinin. Aquesta compensació s'atorgarà mitjançant concessió directa per l'òrgan estatal o autonòmic competent, segons el règim que estableix el Reial decret 357/2006, de 24 de març.

La justificació de la realització de les pràctiques es realitzarà davant l'Administració competent segons els termes del conveni o acord subscrit a aquest efecte.

Els treballadors tenen cobert el risc d'accident derivat de l'assistència a les pràctiques en empreses i podran tenir dret a les beques i /o ajudes regulades en els articles 25, 26 i 27 d'aquesta Ordre.

6.La compensació de la realització de les pràctiques professionals en empreses s'atorgarà mitjançant concessió directa i es regirà pel Reial decret 357/2006, de 24 de març, que regula la concessió directa de determinades subvencions en els àmbits de l'ocupació i de la formació professional ocupacional.

7.Les subvencions establertes i gestionades per l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o per les entitats públiques que en depenen, es regeixen pel que disposa el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB número 196, de 31 de desembre).

8.També és d'aplicació el Decret 75/2004, de 27 d'agost, pel qual es despleguen determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

9.D'acord amb el que disposa l'article 11 f) del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l'article 24 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, la presentació de declaració responsable podrà substituir la presentació de certificació d'estar al corrent amb les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, en el cas de subvencions de quantia igual o inferior a 3.000,00 euros.

En relació amb les sol·licituds de quantia superior a 3.000,00 euros, de conformitat amb l'article 28 de la Llei 39/2015 d1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques (BOE núm. 236, de 2 d'octubre), i amb la disposició addicional tercera de la Llei 24/2005, de 18 de novembre, de reformes per a l'impuls de la productivitat (BOE núm. 277, de 19 de novembre), es necessita el consentiment del sol·licitant per obtenir un certificat telemàtic de l'Agència Estatal de la Administració Tributària i de la Seguretat Social que acrediti que aquesta entitat està al corrent de les seves obligacions.

Així mateix, en relació amb l'Agència Tributària Autonòmica, l'article 38 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de la Llei de finances i de les Lleis de pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears disposa que l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, prèviament a la concessió de subvencions, comprovarà d'ofici que els seus beneficiaris estiguin al corrent de les obligacions amb la Hisenda de la Comunitat Autònoma. Correspon a les unitats de gestió econòmica comprovar i certificar la situació dels beneficiaris davant la Hisenda de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, sense perjudici que el titular de la secció pressupostària en designi d'altres.

10.L'article 9.4.i) del Decret 37/2015, de 22 de maig, d'aprovació dels Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, preveu entre les funcions del president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, la concessió d'ajudes i subvencions.

Atès l'informe favorable del Servei de Gestió de Programes d'Ocupació 5 en data 20 d'abril de 2020, la directora del Servei d'Ocupació de les Illes Balears formula la proposta de resolució següent:

Proposta de Resolució

Propòs al conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball que dicti una resolució en els termes següents:

1.Aprovar la concessió d'una subvenció a favor de les empreses beneficiàries que consten en l'annex d'aquesta Resolució per la compensació de pràctiques professionals no laborals corresponents a especialitats formatives adreçades a treballadors desocupats per al període 2017-2019. La quantia és de 3 € per alumne/alumna i hora de pràctiques d'acord amb el punt 30.9 de l'annex de la Resolució de la convocatòria.

2.Autoritzar i disposar una despesa per un import global de 12.381 €, a favor dels beneficiaris que consten en l'annex d'aquesta Resolució amb càrrec a la partida pressupostària 76101 322D06 47000 00 20020 un import de 9.387 € i a la partida 76101 322D06 48000 00 20020 un import de 2.994 €, dels pressuposts vigents de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

3.Reconèixer l'obligació i proposar el pagament per l'import global de 12.381€ a favor de les empreses beneficiàries que consten en l'annex d'aquesta Resolució amb càrrec a la partida pressupostària 76101 322D06 47000 00 20020 un import de 9.387 € i a la partida 76101 322D06 48000 00 20020 un import de 2.994 €dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma per a l'any 2020.

4.Notificar aquesta Resolució a la persona interessada.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la recepció d'aquesta notificació, d'acord amb el que disposa l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques (BOE núm. 236, de 2 d'octubre).

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la jurisdicció Contenciosa Administrativa, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

  

Palma, 28 d'abril de 2020

El director general de Model Econòmic i Ocupació,

Llorenç Pou Garcias

 

Per delegació de competències del president del SOIB

(Resolució de 9 de juliol de 2019, BOIB núm. 94, d'11de juliol)

 

La directora proposant,

Ana Aguaded Landero

  

 

ANNEX

CONVOCATÒRIA

EMPRESA DE PRÀCTIQUES

CIF/NIF

Nº CURS

Nº SINCO

Nº ALUMNES

Nº HORES

IMPORT SUBVENCIÓ

IMPORT  

(Nº ALUMNES X

Nº HORES X

IMPORT SUBVENCIÓ)

IMPORT TOTAL

Desocupats 2017-19

AN NEGRA VITICULTORS SL

B07851884

1463/2017 (1)

482/2020

4

40

3,00 €

480,00 €

480,00 €

Desocupats 2017-19

ANTONIA SERRA MATAMALAS

37339081F

1398/2017 (3)

49/2020

1

80

3,00 €

240,00 €

240,00 €

Desocupats 2017-19

ASOCIACIÓN SILOE

G07682446

1378/2017 (2)

74/2020

2

120

3,00 €

720,00 €

720,00 €

Desocupats 2017-19

BOATLAND PORTO COLOM CB

E57907206

1448/2017 (2)

52/2020

1

40

3,00 €

120,00 €

120,00 €

Desocupats 2017-19

CRISTINA MATAMALAS ALBERTI

41536359S

1398/2017 (4)

157/2020

1

80

3,00 €

240,00 €

240,00 €

Desocupats 2017-19

FUNDACIÓ JAR´DI BOTANIC DE SOLLER

G07829377

1487/2017 (2)

1130/2020

1

80

3,00 €

240,00 €

354,00 €

1

38

3,00 €

114,00 €

1495/2017 (1)

1131/2020

2

80

3,00 €

480,00 €

480,00 €

Desocupats 2017-19

GABINETE LLADO SL

B07695802

1390/2017 (2)

57/2020

1

120

3,00 €

360,00 €

360,00 €

Desocupats 2017-19

GLOBAL CENTRE D'ESTUDIS SL

B57334849

1457/2017 (7)

54/2020

1

80

3,00 €

240,00 €

240,00 €

Desocupats 2017-19

GLOBAL CENTRE D'ESTUDIS SL

B57334849

1398/2017 (9)

69/2020

2

80

3,00 €

480,00 €

480,00 €

Desocupats 2017-19

HOSPITAL DE LLEVANT SL

B86544939

1390/2017 (1)

53/2020

1

120

3,00 €

360,00 €

360,00 €

1398/2017 (7)

46/2020

1

64

3,00 €

192,00 €

192,00 €

Desocupats 2017-19

HOTEL COSTA AZUL SA

A07011216

1443/2017 (1)

86/2020

2

80

3,00 €

480,00 €

480,00 €

Desocupats 2017-19

ISABEL CASTILLO TORRES

46952960R

1483/2017 (3)

1128/2020

2

40

3,00 €

240,00 €

240,00 €

Desocupats 2017-19

JAIME MAIMÓ LLODRÀ

78206136H

1452/2017 (2)

955/2020

3

80

3,00 €

720,00 €

720,00 €

1467/2017 (3)

1013/2020

1

80

3,00 €

240,00 €

336,00 €

1

32

3,00 €

96,00 €

Desocupats 2017-19

JOSEFA PRATS CRUZ

41460530V

1483/2017 (1)

842/2020

2

40

3,00 €

240,00 €

240,00 €

Desocupats 2017-19

LAIA RIBES MARTINEZ

46955970K

1483/2017 (2)

484/2020

2

40

3,00 €

240,00 €

240,00 €

Desocupats 2017-19

LLEVANT RISK SL

B57258394

1457/2017 (6)

485/2020

2

80

3,00 €

480,00 €

480,00 €

Desocupats 2017-19

Mª VICTORIA SANCHO CARCAS

18224515M

1398/2017 (5)

48/2020

1

80

3,00 €

240,00 €

240,00 €

Desocupats 2017-19

MARGARITA NOGUER MAS

42962155H

1236/2017 (4)

961/2020

1

120

3,00 €

360,00 €

360,00 €

Desocupats 2017-19

PORT BLAU CHARTERS, SL

B16500860

1448/2017 (1)

60/2020

3

40

3,00 €

360,00 €

360,00 €

Desocupats 2017-19

RAIMON TORRES KORKEAMAKI

47251487B

1483/2017 (4)

480/2020

2

40

3,00 €

240,00 €

240,00 €

Desocupats 2017-19

S'ALGAR FORMACIÓ SL

B57275190

1457/2017 (5)

483/2020

1

36

3,00 €

108,00 €

108,00 €

Desocupats 2017-19

S'ALGAR FORMACIÓ SL

B57275190

1398/2017 (1)

64/2020

1

80

3,00 €

240,00 €

240,00 €

Desocupats 2017-19

SCIS GRANJA ESCOLA JOVENT

F07823206

1341/2017 (2)

959/2020

3

160

3,00 €

1.440,00 €

1.440,00 €

Desocupats 2017-19

SERRA MAYANS ASSESSORS, SL

B57327066

1513/2017 (2)

477/2020

2

80

3,00 €

480,00 €

480,00 €

Desocupats 2017-19

VICTOR TORRES GESTIÓN, S.L

B16570590

1513/2017 (3)

478/2020

1

80

3,00 €

240,00 €

240,00 €

Desocupats 2017-19

VIVEROS SA PORRASA SL

B07288574

1504/2017 (1)

486/2020

2

40

3,00 €

240,00 €

240,00 €

Centres propis 2017

CENTRE MATER MISERICORDIAE

R0700137C

1792/2017 (1)

1126/2020

2

80

3,00 €

480,00 €

480,00 €

1797/2017 (1)

1125/2020

2

80

3,00 €

480,00 €

480,00 €

TOTAL

10.950,00 €