Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE BÚGER

Núm. 5164
Aprovació definitiva de l'Ordenança reguladora de la gestió de residus de construcció i demolició (RCDS) de l'Ajuntament de Búger

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de Búger, va acordar en sessió celebrada en data 30 de gener de 2020 aprovar provisionalment l'Ordenança fiscal reguladora de la gestió de residus de construcció i demolició (RCDs) de l'Ajuntament de Búger. Després de la tramitació corresponent i no haver-se presentat al·legacions ni suggeriments es procedeix a la seva publicació d'acord amb el que es disposa en l'article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, i amb el següent tenor literal:

«ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA GESTIÓ DE RESIDUS DE CONSTRUCCIÓ I DEMOLICIÓ (RCDS) DE L'AJUNTAMENT DE BÚGER.

És objecte d'aquesta ordenança la regulació de l'activitat del dipòsit de residus de construcció i demolició (RCDs) procedents de obres menors que es realitzin en el municipi de Búger per part dels particulars, amb la finalitat que els citats residus siguin dipositats dins del contenidor autoritzat situat al Punt Verd del municipi o en un centre autoritzat segons el volum de RCDs generats.

Article 1.- Fonaments i naturalesa.

1. En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, y de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 del RD Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel que s'aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aquest ajuntament de Búger, estableix la Taxa Fiscal que regularà el dipòsit de residus en el contenidor autoritzat dels residus de construcció i demolició (en endavant RCDs), procedents d'obres menors fetes per particulars.

2. Es prohibeix l'abandonament, vessament o dipòsit directe en la via pública , solars i descampats, de qualsevol material residual d'obres. Aquests residus hauran de ser retirats de les obres pels seus responsables i gestionats d'acord amb la normativa sectorial al respecte. No obstant això els residus provinents d'una obra menor o comunicació prèvia d'obres fetes per un particular podran ser dipositades al contenidor autoritzat per l'ajuntament de Búger i situat al Punt Verd del municipi.

3. L'autorització dels esmentats residus al contenidor municipal té com a objectiu establir un control dels mateixos a fi d'evitar l'abandonament individual i incontrolat dels residus que puguin provocar la degradació del medi ambient i de l'entorn que ens envolta.

Article 2.- Fet imposable.

Constitueix el fet imposable de la taxa fiscal per vessament de RCDs:

L'activitat municipal, tècnica i administrativa, que té com a objectiu autoritzar el dipòsit de RCDs procedents d'obres menors o comunicació prèvia d'obres al contenidor municipal autoritzat.

S'entén com obra menor o comunicació prèvia d'obres les obres de construcció fetes en un domicili particular, comerç, oficina o servei, de tècnica senzilla i escassa entitat constructiva i econòmica, que no suposi alteració del volum de l'ús, de les instal·lacions d'ús comú o del nombre d'habitatges i locals, ni canvis en parts estructurals de la construcció i que no precisa de projecte firmat per professionals titulats.

Article 3.- Subjecte passiu.

1. Són subjectes passius contribuents les persones físiques que realitzin qualsevol obra menor o obra emparada per la comunicació prèvia d'obres en finques, urbanes o rústiques, del terme municipal de Búger, o els que siguin autoritzats per l'ajuntament.

2. Tendrà la consideració de subjecte passiu substitut del contribuent el titular de l'empresa o particular propietari del vehicle en el que es realitzi el transport dels residus.

Article 4.- Procediment.

1. Quan un particular vulgui dipositar al contenidor habilitat del Punt Verd restes de RCDS ho haurà de sol·licitar en un termini mínim de 24 hores d'antelació a l'ajuntament de Búger. En la sol·licitud facilitarà les seves dades personals i el seu número de telèfon. A la sol·licitud haurà d'adjuntar obligatòriament la llicència d'obres concedida per l'ajuntament. Si no la presenta no tendrà dret a utilitzar el servei ofert. Els serveis municipals corresponents es posaran en contacte amb l'interessat per concretar el dia i l'hora del lliurament dels RCDs.

2. Els RCDs que dugui l'interessat no es podran deixar lliurement i, per això, hauran d'estar ficats dins dels sacs de plàstic utilitzats habitualment per encabir material de construcció (picadís, cero, grava...). No es podran deixar més de 10 sacs que corresponguin a una mateixa obra.

3. El dret a dipositar les restes de RCDs neix des del moment en què es faci efectiu el pagament de la taxa corresponent.

4. L'ajuntament de Búger es reserva el dret de anul·lar l'autorització concedida si comprova que, en el moment en què l'interessat dur de manera efectiva els RCDS al punt verd, l'interessat vulnera qualsevol normativa medi ambiental o sectorial sobre abocament de residus.

5. També es podrà revocar in situ l'autorització si els serveis tècnics municipals comproven que entre els residus que es pretenen dipositar n'hi ha que formen part del grup de no autoritzats continguts en l'article 5 de la present ordenança.

Article 5.- Residus que es poden dipositar.

  • Restes de terra, arenes i similars.

  • Pedres, rajoles i similars.

  • Tota classe de sobrants d'obres en general que no requereixin un tractament específic.

  • Restes de banys, lavabos, piques i similars.

No es poden dipositar en cap cas dins del contenidor habilitat per RCDs:

  • Restes d'uralita

  • Residus de formulació, fabricació, distribució i utilització de revestiments (pintures, vernís, esmaltats), coles, silicones i similars i tintes d'impressió.

  • Dissolvents.

  • Material d'aïllament que porten amiant.

  • Plàstics, cables, etc.

Article 6.- Exempcions i bonificacions fiscals.

Queden eximides del pagament de la taxa totes les obres que siguin promogudes per l'ajuntament de Búger.

Article 7.- Quota tributària.

La taxa queda definida de la següent manera:

  • Dipòsit de 3 sacs de RCDs: 5 €

  • De 4 a 6 sacs de RCDs: 10 €

  • De 7 a 10 sacs: 20 €.

Article 8.- Infraccions.

La infracció als preceptes continguts en aquesta ordenança seran sancionats pels òrgans corresponents d'acord amb la normativa vigent.

1. Serà falta lleu:

Dipositar els RCDs fora del contenidor habilitat a l'efecte. Aquesta falta serà sancionada amb un avís inicial i si es reincideix amb una multa de fins a 300 €.

2. Serà falta greu:

  • La reiteració de faltes lleus.

  • Dipositar sense el corresponent permís municipal al contenidor habilitat els residus de construcció i demolició. Aquesta falta serà sancionada amb multa de fins a 600 €.

3. Serà falta molt greu:

La reiteració de les faltes greus contingudes en l'anterior paràgraf. Aquesta falta serà sancionada amb una multa de fins a 1200 €.

Serà considerat reincident qui hagués incorregut en infraccions de les mateixes matèries en els dotze mesos anteriors.

DISPOSICIÓ FINAL

Aquesta ordenança entrarà en vigor l'endemà de publicar-se'n l'aprovació definitiva al BOIB, i mantindrà la seva vigència mentre no sigui modificada o derogada pel Ple Municipal.

Tot el que es publica de conformitat amb el disposat a l'article 17.4 del RD 2/2004, pel que s'aprova el Text Refós de la Llei reguladora d'Hisendes Locals».

  

Búger, 11 de juny de 2020

El Batle,

Pere Torrens Escalas