Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 5128
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, per la qual es desisteix del procediment de concessió de subvencions i es deixa sense efectes la convocatòria de subvencions SOIB Visibles per a l’exercici 2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

Mitjançant la Resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria, i president del SOIB, de 22 de maig de 2019 (BOIB núm. 70, de 25 de maig) es va aprovar la convocatòria de subvencions SOIB Visibles, per als exercicis 2019 i 2020, l'objecte de la qual és regular la concessió de subvencions per fomentar la contractació temporal de persones treballadores aturades de llarga durada, en el marc de col·laboració amb els ens locals, amb l'objectiu que millorin l'ocupabilitat i les possibilitats de la inserció laboral posterior, la qual es preveia que es cofinançaria amb fons provinents de l'FSE en el marc del Programa Operatiu de les Illes Balears per al període 2014-2020, fons provinents de l'Estat a través de Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals i fons per afavorir el turisme sostenible a través de la Comissió d'Impuls del Turisme Sostenible (plans anuals 2017-2018).

Pel que fa a l'any 2020, la convocatòria destina un crèdit de 6.900.000 €, repartits en dues línies d'ajuda.

Mitjançant la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del SOIB, de 12 de maig de 2020 (BOIB núm. 85, de 16 de maig), es va modificar la distribució del crèdit inicial assignat a l'exercici 2020 de la convocatòria de subvencions Visibles 2020.

La convocatòria estableix un termini per presentar les sol·licituds des de l'1 de març de 2020 fins al 30 d'abril de 2020, per a l'exercici 2020.

L'aprovació del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declarà l'estat d'alarma per gestionar la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, va suspendre els terminis administratius. Després de diverses pròrrogues de l'estat d'alarma mitjançant el Reial decret 537/2020, de 22 de maig, (BOE núm. 145, de 23 de maig de 2020) es va deixar sense efectes la suspensió de terminis amb conseqüències a partir de l'1 de juny de 2020. Per això, en l'actualitat encara no ha acabat el termini per presentar sol·licituds per al període 2020 ni s'ha resolt encara la concessió de cap subvenció amb càrrec a aquest període.

L'aprovació del Reial decret i les mesures que han adoptat tant el Govern estatal com el balear per fer front a la crisi econòmica i social esdevinguda arran de la crisi sanitària i les mesures de confinament per a la contenció ens mostren una realitat sociolaboral totalment diferent de la que hi havia quan es va publicar la convocatòria el 25 de maig de 2019.

L'adopció de les mesures dràstiques derivades de l'estat d'alarma ha causat una severa limitació de la mobilitat de les persones per reduir la propagació de la pandèmia, i aquestes restriccions de mobilitat alhora han causat que s'hagi aturat bona part de l'activitat econòmica i laboral.

L'aturada directa d'una tercera part del teixit productiu de les Balears afecta al voltant de 150.000 persones treballadores i més de 20.000 empreses.

Tot plegat fa que ens trobem davant d'una crisi econòmica sobrevinguda, d'origen sanitari, d'abast global i sense precedents, que, a diferència de les crisis econòmiques anteriors, ha suposat una aturada en sec de gran part de l'activitat en general i que pot tenir una recuperació més lenta, atesa la particular especialització de les Balears en el sector turístic.

Les estimacions del Govern de les Illes Balears situen la caiguda de la nostra economia en més del 30 % del PIB i d'uns 145.000 llocs de feina per a 2020. Des del punt de vista social, una primera resposta ha estat impulsar una eina inclusiva i protectora, tant per a treballadors com per a empreses: els expedients de regulació temporal de l'ocupació per causa de força major. Aquest instrument ha permès disposar d'una xarxa de protecció a la qual s'han pogut afegir, essencialment, els treballadors indefinits i fixs discontinus dels sectors afectats.

En canvi, els treballadors temporals vinculats al turisme, com també una part dels temporals no turístics, s'han trobat de cop sense feina, i han ingressat directament a l'atur, amb unes perspectives molt difícils a curt termini. Aquest fet ha provocat el trànsit a l'atur d'una quantitat enorme de persones, i ens ha tornat a situar en xifres superiors als 70.000 desocupats. En resum, ens trobam davant d'una economia pràcticament paralitzada, un consum intern molt dèbil i uns mercats turístics emissors que presenten moltes incerteses. En termes laborals, tenim una xifra de treballadors sense feina sense precedents, atès que a hores d'ara superen les 200.000 persones.

Així doncs, ens trobam davant d'un mapa de persones en atur totalment diferent al que teníem quan es va publicar aquesta convocatòria, tant en nombre, com en col·lectius, perfils i sectors productius.

S'ha de tenir en compte que el termini per presentar les sol·licituds així com el termini per resoldre les sol·licituds d'ajuda es va suspendre d'acord amb el que estableix el Decret 463/2020, de 14 de març, i que fa molt poc que s'ha reprès.

Atès que dins el termini de presentació de sol·licituds (encara vigent) s'han rebut sol·licituds però que encara no s'han reconegut drets derivats d'aquesta convocatòria, resulta necessari, per motius d'interès públic, desistir del procediment de concessió de les subvencions corresponents a aquest període, i deixar sense efectes la convocatòria pel que fa a l'exercici 2020, per tal d'aprovar una línia nova de subvencions mitjançant la qual es pugui atendre els nous perfils de persones aturades com a conseqüència de la crisi causada per la pandèmia de la COVID-19.

L'article 93 de la Llei 39/2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, estableix que en els procediments iniciats d'ofici, com és el cas d'aquesta convocatòria d'ajudes, l'Administració en pot desistir, motivadament, en els supòsits i amb els requisits que preveuen les lleis.

Per una altra banda, d'acord amb l'article 21.1 bis del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, en els procediments iniciats d'ofici, l'òrgan competent per resoldre té la facultat de desistir-ne, en qualsevol moment abans de dictar la resolució de concessió, per motius d'interès públic degudament justificats en l'expedient. D'acord amb l'apartat segon del mateix article, en cas de desistiment per motius d'interès públic, l'Administració no podrà iniciar un nou procediment de concessió mentre subsisteixin les raons que en varen motivar el desistiment.

Fonaments de dret

1. Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre).

3. Ordre de la consellera d'Educació, Cultura i Universitats, de 10 d'octubre de 2013, per la qual s'estableixen les bases reguladores de subvencions en matèria de polítiques actives d'ocupació gestionades pel Servei d'Ocupació de les Illes Balears (BOIB Núm. 146, de 24 d'octubre).

4. Decret 37/2015, de 22 de maig, d'aprovació dels Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (BOIB núm. 77, de 23 de maig), pel qual es confereix la competència per concedir ajuts i subvencions i per autoritzar despeses, contreure obligacions i proposar pagaments al president del SOIB. L'òrgan competent per instruir l'expedient i fer la proposta de resolució és el director del SOIB, d'acord amb les funcions que li confereix aquest Decret.

5. Llei 39/2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

6. Resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria, i president del SOIB, de 22 de maig de 2019 (BOIB núm. 70, de 25 de maig) mitjançant la qual es va aprovar la convocatòria de subvencions SOIB Visibles per als exercicis 2019 i 2020, l'objecte de la qual és regular la concessió de subvencions per fomentar la contractació temporal de persones treballadores aturades de llarga durada, en el marc de col·laboració amb els ens locals, amb l'objectiu que en millorin l'ocupabilitat i les possibilitats de la inserció laboral posterior.

7. Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del SOIB, de 12 de maig de 2020 (BOIB núm. 85, de 16 de maig), per la qual es modifica la distribució del crèdit inicial assignat a l'exercici 2020 de la convocatòria de subvencions Visibles 2020.

 

Per tot això, en l'exercici de les competències que m'atribueix el Decret 37/2015, de 22 de maig, d'aprovació dels Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, i d'acord amb l'article 93 de la Llei 39/2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 21 bis del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, dict la següent

RESOLUCIÓ

Primer. Desistir del procediment de concessió de les subvencions corresponents a l'exercici pressupostari 2020 establertes mitjançant la Resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria, i president del SOIB, de 22 de maig de 2019 (BOIB núm. 70, de 25 de maig), modificada per la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del SOIB, de 12 de maig de 2020 (BOIB núm. 85, de 16 de maig), per la qual es va modificar la distribució del crèdit inicial assignat a l'exercici 2020 de la convocatòria de subvencions Visibles 2020 i es deixa sense efectes la convocatòria de subvencions SOIB Visibles per a l'exercici 2020.

Segon. Declarar desestimades totes les sol·licituds que s'hagin pogut presentar per a l'exercici 2020 en el marc d'aquest convocatòria d'ajudes, i fer que aquesta publicació tengui els efectes de notificació a les possibles persones interessades, tal com preveu l'article 45.1 a) de la Llei 39/2015.

Tercer. Autoritzar l'anul·lació de la reserva de crèdit d'acord amb la distribució aprovada per la resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del SOIB, de 12 de maig de 2020 (publicada al BOIB núm. 85, de 16 de maig):

  • 3.000.000 € provinents de l'FSE Programa Operatiu Regional 2014-2020, imputables al centre de cost 76101, subprograma 322D13, Capítol 4, Fons Finalista 19113.
  • 2.804.621,19 € provinents de fons de l'Estat a través de Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals, imputables al centre de cost 76101, subprograma 322D13, Capítol 4, Fons Finalista 20021.
  • 1.095.378,81 € provinents del Fons d'Impuls al Turisme Sostenible (ITS), imputables al centre de cost 76101, subprograma 322D13, Capítol 4, Fons Finalista 18064.

Quart. Comunicar a la Base de Dades Nacional de Subvencions aquesta Resolució i la resta d'informació que es requereixi.

Cinquè. Ordenar-ne la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. Aquesta Resolució comença a produir efecte l'endemà d'haver-s'hi publicat.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, com a president del SOIB, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposen l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril), i els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

 

Palma, 17 de juny de 2020

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears Iago Negueruela Vázquez