Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

SINDICATURA DE COMPTES

Núm. 4831
Acord del Consell de la Sindicatura de Comptes pel qual s’aprova la modificació de la Instrucció que regula la rendició del compte general de les entitats locals de les Illes Balears en suport informàtic i el procediment telemàtic per a la seva rendició

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

El Consell de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears va aprovar, el 18 de desembre de 2015 (BOIB núm. 188, de 29 de desembre de 2015), la Instrucció que regula la rendició del compte general de les entitats locals de les Illes Balears en suport informàtic i el procediment telemàtic per a la seva rendició.

L'article 29.3.A del Reial decret 424/2017, de 28 d'abril, pel qual es regula el règim jurídic del control intern a les entitats del sector públic local, introdueix com a novetat l'obligació que l'òrgan interventor realitzi anualment, sobre els comptes anuals l'exercici comptable dels quals es tanqui a partir de l'1 de gener de 2019, l'auditoria dels comptes anuals de:

a)  Els organismes autònoms locals.

b)  Les entitats públiques empresarials locals.

c)  Les fundacions del sector públic local obligades a auditar-se per la seva normativa específica.

d) Els fons i els consorcis als quals es refereix l'article 2.2 d'aquest Reglament.

e)  Les societats mercantils i les fundacions del sector públic local no sotmeses a l'obligació d'auditar-se que s'hagin inclòs en el Pla anual d'auditories.

En aquest sentit, l'article 5.3 de la Llei 4/2004, de 2 d'abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, i l'article 9 del Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes estableixen que els subjectes integrants del sector públic de les Illes Balears han d'informar la Sindicatura de les auditories que duguin a terme i li n'han de trametre una còpia.

D'altra banda, l'article 8 del Reglament de règim interior d'aquesta Sindicatura disposa la possibilitat d'establir el format de la rendició dels comptes, i els requisits i les  especificacions tècniques que ha de tenir. Així, una vegada transcorreguts més de quatre anys des de l'aprovació d'aquesta Instrucció, es considera oportú avançar en la tramesa, pel que fa a la documentació que ha d'acompanyar el Compte general, de la informació estructurada conforme al format XML, en lloc del format PDF, concretament respecte dels comptes anuals de les entitats sense finalitat de lucre incloses en l'àmbit del compte general d'una entitat local.

Tot això fa necessari que el Consell de la Sindicatura aprovi una modificació de la Instrucció esmentada per canviar els fitxers per retre els comptes anuals de les entitats sense finalitat de lucre incloses en l'àmbit del compte general i incorporar-hi la tramesa dels informes d'auditoria. Finalment, s'aprofita la modificació per actualitzar la referència normativa de diverses disposicions, que, en l'actualitat, es troben derogades i per adaptar la Instrucció al procediment telemàtic de la Plataforma de rendició de comptes.

El Servei Jurídic en va emetre l'informe corresponent el 31 de maig de 2020.

Per tot això, a proposta del síndic de l'Àrea d'Auditoria d'Ajuntaments i Entitats Locals, i de conformitat amb els articles 16.b de la Llei 4/2004, de 2 d'abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears i 8 i 43.f del seu Reglament de règim interior, el Consell de la Sindicatura de Comptes

Acorda

Primer. Aprovar les modificacions següents de la Instrucció que regula la rendició del compte general de les entitats locals de les Illes Balears en suport informàtic i el procediment telemàtic per a la seva rendició:

1. L'article 4 queda redactat de la manera següent:

«Article 4. Drets i garanties

»L'aplicació d'aquesta Instrucció s'ha de dur a terme amb sotmetiment a les disposicions que contenen la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals; el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell de 27 d'abril relatiu a la protecció de les persones físiques pel que respecta al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades, així com la resta de normes específiques que regulen la propietat intel·lectual i el tractament electrònic de la informació.»

2. Es modifica l'article 5, que queda redactat de la manera següent:

«Article 5. Procediment telemàtic de rendició del compte general

»1. La tramesa del compte general de les entitats locals, juntament amb els altres documents exigits d'acord amb aquesta Instrucció, s'ha de realitzar a través de la Plataforma de rendició de comptes de les entitats locals, a la qual s'accedeix a través del portal <http://www.rendiciondecuentas.es> o del portal d'aquesta Sindicatura, <http://www.sindicaturaib.org>.

»2. Els comptes es reben a través del Registre telemàtic del Tribunal de Comptes, conforme als criteris que es disposen en l'Acord de la Comissió de Govern del Tribunal de Comptes de 29 de març de 2007, que regula el Registre esmentat.

»3. El procediment de tramesa telemàtica dels comptes (integritat, autenticitat, seguretat, entre altres aspectes) s'ha d'ajustar al que disposa la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i les seves disposicions de desplegament amb relació als procediments electrònics.»

3. S'elimina la disposició transitòria segona

4. L'apartat «3. Entitats sense finalitat de lucre incloses en l'àmbit del compte general» de l'Annex I queda redactat de la manera següent:

«3. Entitats sense finalitat de lucre incloses en l'àmbit del compte general

»Les entitats sense finalitat de lucre dependents o adscrites a una entitat local d'acord amb la Regla 49 de la Instrucció del model simplificat o la Regla 48 de la Instrucció model normal, en relació amb la Llei orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, que apliquen el Pla de Comptabilitat aprovat pel Reial decret 1491/2011, de 24 d'octubre, pel qual s'aproven les normes d'adaptació del Pla general de comptabilitat a les entitats sense finalitat de lucre i el model de pla d'actuació de les entitats sense finalitat de lucre, han de trametre els comptes anuals en els fitxers següents:

  1. ENTIDAD(9)_EJERCICIO(4)_NOR_ESFL_CUENTAS-ANUALES.xml, per a les entitats que apliquen els models normals del Pla general de comptabilitat per a les entitats sense finalitat de lucre.
  2. ENTIDAD(9)_EJERCICIO(4)_ABR_ESFL_CUENTAS-ANUALES.xml, per a les entitats que apliquen els models abreujats del Pla general de comptabilitat per a les entitats sense finalitat de lucre.
  3. ENTIDAD(9)_EJERCICIO(4)_PYM_ESFL_CUENTAS-ANUALES.xml, per a les entitats que apliquen el Pla de comptabilitat de petites i mitjanes entitats sense finalitat de lucre.
  4. ENTIDAD(9)_EJERCICIO(4)_ESFL_MEMORIA.pdf.

»En el camp «ENTIDAD» s'ha de consignar el NIF de l'entitat comptable.

Els fitxers XML s'han d'ajustar a les especificacions tècniques publicades en la Plataforma de rendició de comptes de les entitats locals (<www.rendiciondecuentas.es>).

»Els fitxers PDF no poden ser objecte de fraccionament i la seva grandària no pot excedir el límit publicat en la Plataforma de rendició de comptes (<www.rendiciondecuentas.es>).»

5. S'afegeixen els apartats 4 i 5 en l'Annex I amb la redacció següent:

«4. Informes d'auditoria de comptes de les entitats incloses en l'àmbit subjectiu de l'article 29.3.A del Reial decret 424/2017, de 28 d'abril, pel qual es regula el règim jurídic del control intern en les entitats del sector públic local

»Per donar compliment al que estableixen l'article 5.3 de la Llei 4/2004, de 2 d'abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, i l'article 9 del Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes, les entitats locals han de remetre, mitjançant el fitxer següent, els informes d'auditoria de comptes que realitza l'òrgan de la Intervenció local sobre organismes autònoms locals; entitats públiques empresarials locals; fundacions del sector públic local obligades a auditar-se per la seva normativa específica; fons mancats de personalitat jurídica la dotació dels quals s'efectuï majoritàriament des dels pressupostos generals d'una entitat local; consorcis dotats de personalitat jurídica pròpia adscrits a l'entitat local, de conformitat amb la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i societats mercantils i fundacions del sector públic local no sotmeses a l'obligació d'auditar-se que s'hagin inclòs en el pla anual d'auditories:

  • ENTIDAD(9)_EJERCICIO(4)_INFORME_AUDITORIA_PUBLICA.pdf.

En el camp «ENTIDAD» s'ha de consignar el NIF de l'entitat comptable.

»Els fitxers PDF no poden ser objecte de fraccionament i la seva grandària no pot excedir el límit publicat en la Plataforma de rendició de comptes (<www.rendiciondecuentas.es>).

»5. Informes d'auditoria de comptes de les societats mercantils dependents de l'entitat local, sotmeses a l'obligació d'auditoria de comptes conforme a l'article 263 del Reial decret legislatiu 1/2010, de 2 de juliol, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de societats de capital

»Per donar compliment al que estableixen l'article 5.3 de la Llei 4/2004, de 2 d'abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, i l'article 9 del Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes, les entitats locals han de remetre, mitjançant el fitxer següent, els informes d'auditoria de comptes de les societats mercantils el capital social de les quals pertanyi íntegrament a l'entitat local; de les societats en les quals l'entitat local tingui una participació majoritària, i de les altres dependents de l'entitat local, en aplicació de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, sotmeses a l'obligació d'auditoria de comptes, d'acord amb l'article 263 del Reial decret legislatiu 1/2010, de 2 de juliol, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de societats de capital:

  • ENTIDAD(9)_EJERCICIO(4)_INFORME_AUDITORIA_PRIVADA.pdf.

En el camp «ENTIDAD» s'ha de consignar el NIF de l'entitat comptable.

»Els fitxers PDF no poden ser objecte de fraccionament i la seva grandària no pot excedir el límit publicat en la Plataforma de rendició de comptes (<www.rendiciondecuentas.es>).»

Segon. Establir que aquesta modificació entra en vigor a partir de l'endemà de publicar-se en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, i afecta la rendició dels comptes generals de les entitats locals corresponents a l'exercici 2019 i següents.

Tercer. Habilitar el síndic de l'Àrea d'Auditoria d'Ajuntaments i Entitats Locals per elaborar el text consolidat de la Instrucció que regula la rendició del compte general de les entitats locals de les Illes Balears en suport informàtic i el procediment telemàtic per a la seva rendició, i publicar-lo en el portal web de l'SCIB.

Quart. Donar difusió a la modificació de la instrucció esmentada i publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 4 de juny de 2020

El síndic major

Joan Rosselló Villalonga