Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE CULTURA, PATRIMONI I POLÍTICA LINGÜÍSTICA

Núm. 4790
Acord del ple del Consell de Mallorca d'aprovar la delimitació del jaciment arqueològic de sa Punta, al polígon, 4, parcel·la 876 en el terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar, exp. 3/2018

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple del Consell Insular de Mallorca, en sessió de 13 de febrer de 2020, va adoptar, entre d'altres, el següent acord:

“Des del Servei de Patrimoni Històric es va decidir iniciar d'ofici l'expedient de delimitació del jaciment arqueològic de Sa Punta.

El jaciment de Sa Punta, ubicat en el terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar, polígon 4, parcel·la 876 gaudeix de la declaració de BIC i com a tal figura en el registre de Béns Immobles del Ministerio de Cultura, amb la categoria de monument i codi RI-51-0000897-00000. El present expedient té com a objectiu una nova delimitació del monument per garantir-ne la seva protecció.

El Decret 2563/1966, de 10 de setembre, va declarar monuments històric-artístics tots els monuments megalítics, coves prehistòriques i altres restes prehistòriques i protohistòriques de les illes de Mallorca i Menorca, l'esmentat decret en base a la regulació que va preveure la disposició addicional primera de la Llei 16/85 de 25 de juny del Patrimoni Històric Nacional i posteriorment la disposició addicional primera de la Llei 12/98 de 21 de desembre del Patrimoni Històric de les Illes Balears va considerar aquests tipus de béns com a béns d'interès cultural amb categoria de monuments, als quals li són d'aplicació tot allò que la llei regula per aquests tipus d'elements. Encara que el bé tingui la consideració de bé d'interès cultural, l'article 7 apartat 4 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, regula, entre d'altres, la necessitat de delimitar un entorn de protecció del bé afectat, essent aquest el motiu de l'expedient que ara ens ocupa.

La CIPH a la sessió de dia 25 de setembre de 2018 es va incoar l'expedient de delimitació  del jaciment arqueològic de sa Punta, publicat al BOIB núm.140 de 8/11/2018.

El 31 d'octubre de 2018 (registre de sortida de 2/11/2018 núm. 28084) es va demanar l'informe preceptiu a la UIB d'acord amb l'article 9.2 de la Llei 12/1998, i aquest fou remès per la UIB el 15 de gener de 2019 (registre d'entrada número 1419), informe favorable amb dues prescripcions: una respecta a que s'incorpori a la documentació cartogràfica la localització i grafiat dels monuments que s'inclouen dintre de la proposta de delimitació; i l'altre prescripció és que proposa l'ampliació de l'entorn de protecció en el sector nord-est.

Es va obrir un període d'informació pública d'un mes, de conformitat amb l'article 9.3 de la Llei 12/1998. (BOIB núm. 41, de 30 de març de 2019).

Es va obrir el tràmit d'audiència als interessats, durant un període de quinze dies.

El 24/05/2019 (reg. d'entrada núm. 18846), el Sr. Miguel Mascaró Galmés, en representació de Hijos de Miguel Mascaró SA ha presentat al·legacions.

El 15 d'octubre de 2019, el Sr. Mascaró Galmés  presenta l'informe de l'arqueòleg Damià Ramis Bernad com a resultat de la protecció arqueològica realitzada a l'entorn de protecció del jaciment de sa Punta (44/38).

El 3 de desembre de 2019 el cap de secció d'arqueologia del Servei de Patrimoni Històric ha emès un informe on desestima les al·legacions presentades i proposa elevar al Ple del CIM la delimitació del jaciment en els termes de la incoació de l'expedient.

Atès que l'article 10 de la Llei 12/1998, que regula que la declaració de béns d'interès cultural s'acordarà pel Ple del consell insular corresponent, a proposta de la CIPH.

Atès el que disposen els articles 7 i s. de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, en relació amb la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol, el Reial decret 111/1986, de 10 de gener, de desenvolupament parcial de l'esmentada Llei, i d'acord amb les competències atribuïdes per la Llei 6/1994, de 13 de desembre, als Consells Insulars en matèria de Patrimoni Històric.

Atès el Reglament Orgànic del Consell Insular de Mallorca, aprovat pel Ple de dia 12 d'abril de 2018, amb correcció d'errades materials aprovades pel Ple de 12 de juliol de 2018 (BOIB núm.  89, de 19/07/2018),

Atès que s'han dut a terme tots els tràmits establerts per la legislació vigent en matèria de Patrimoni Històric per aprovar la delimitació del jaciment arqueològic de Sa Punta, al polígon 4, parcel·la 876 en el terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar, la Presidenta de la Comissió Insular de Patrimoni Històric eleva al Ple la següent proposta d'

ACORD

I.- Desestimar les al·legacions presentades pel Sr. Miguel Mascaró Galmés, en representació de Hijos de Miguel Mascaró SA, en base a l'informe tècnic de dia 3 de desembre de 2019.

II.- Aprovar la delimitació del jaciment arqueològic de Sa Punta, al polígon 4, parcel·la 876 en el terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar, amb la descripció i la delimitació que figura als informes tècnics emesos pel cap de la secció d'arqueologia i etnologia del Servei de  Patrimoni Històric en data 23 d'agost de 2018 i 3 de desembre de 2019, que s'adjunten i formen part integrant del present acord.

III.- Els efectes d'aquesta declaració són els que genèricament estableix la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears i la normativa concordant

IV.- Notificar aquesta resolució als interessats, a l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar i al Govern de les Illes Balears.

IV.- Publicar aquest acord d'aprovació de delimitació al Butlletí Oficial de les Illes Balears i al Butlletí Oficial de l'Estat i anotar-ho al Registre Insular de Béns d'Interès Cultural de Mallorca i comunicar-ho a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears perquè procedeixi a la seva anotació al Registre de Béns d'Interès Cultural de les Illes Balears i a la vegada comuniqui al Registre General de Béns d'Interès Cultural de l'Estat les inscripcions i anotacions que es realitzin.”

Contra aquest acord que posa fi a la via administrativa es poden interposar, alternativament, els recursos següents:

a) Directament el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma de Mallorca, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent de la notificació de la present resolució/acord.

b) El recurs de reposició potestatiu davant el Ple del Consell de Mallorca, en el termini d'un mes, comptador a partir del dia següent de la notificació de la present resolució/acord. Contra la desestimació expressa del recurs de reposició podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent de la notificació de la desestimació del recurs de reposició. Contra la desestimació per silenci del recurs de reposició podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de sis mesos, comptadors a partir del dia següent a la desestimació presumpta (un mes des de la interposició del recurs sense que s'hagi notificat la resolució).

No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualsevol altre recurs que s'estimi pertinent. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment administratiu comú de les administracions públiques.

La qual cosa us comunic per a que en tingueu coneixement i als efectes oportuns.

 

Palma, 3 de març de 2020

La vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística Isabel Busquets Hidalgo

 

ANNEX 1 Informe tècnic emès per el cap de la secció d'arqueologia i etnologia del Servei de patrimoni Històric en data 23 d'agost de 2018.

Informe Tècnic

El jaciment de Sa Punta, en el terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar, gaudeix de la declaració de B.I.C. i com a tal figura al Registre de Bens Immobles del Ministerio de Cultura, amb la categoria de Monument i Codi R.I. – 51-0000897-00000. El present expedient te com objectiu una nova delimitació del monument per garantir-ne la seva protecció.

Antecedents.

El jutjat de lo contenciós - administratiu núm. dos de Palma de Mallorca, en sentencia núm. 252/2009 de 1 de setembre de 2009, declara nul l'acord del Ple del Consell de Mallorca, de 7 de maig de 2007 per el que es protegia i declarava la delimitació del monument de Sa Punta en el terme municipal de Sant Llorenç.

Transcorreguts mes dels tres anys que estipula el punt 6 de l'article 10 de la Llei 12/1998,  de 21 de desembre, del Patrimoni Històric de les illes Balears es procedeix a proposar la incoació de l'expedient de delimitació del jaciment arqueològic de Sa Punta.

Descripció del Jaciment:

Es tracta d'un talaiot circular amb corredor i columna central. Al seu voltant presenta restes d'estructures ciclopies que formarien part del jaciment. Es troba en un estat precari de conservació. La vegetació i l'estat ruïnós de les seves estructures dificulten sobre manera l'observació del monument. En qualsevol cas presenta un indubtable valor científic que s'ha de preservar.

Delimitació de l'entorn:

L'àrea grafiada amb una retícula ortogonal del plànol que s'adjunta, és la que correspon al monument. Inclou el talaiot i les restes ciclopies que l'envolten.

El seu entorn de protecció inclou les cases de la possessió i els seus annexes, inclòs el moli. Dintre de l'entorn de protecció, a més d'elements talaiòtics desconeguts, poden aparèixer altres elements mobles i immobles d'altres fàcies culturals susceptibles de ser estudiats amb metodologia arqueològica i que ara no son visibles. També, a la zona nord del monument hi ha una cantera. La paret sud d'aquesta es trobà a pocs metres del talaiot. En conseqüència, per evitar la afectació del monument per part d'aquesta activitat de extracció minera, se inclou dintre de l'àmbit de protecció la part de la cantera que entenem pot afectar, encara que de forma involuntària, la integritat de les restes arqueològiques que conformen el monument.

Pertinències i accessoris del Bé.

S'inclouen dintre de l'àmbit del bé tots els materials ceràmics, faunístics, sedimentaris o de qualsevol altre naturalesa i cronologia obtinguts a rel de qualsevol intervenció arqueològica. En el cas que es documentin noves estructures, queden incloses en la delimitació del monument

Béns mobles vinculats.

Son tots aquells resultants de intervencions arqueològiques a més dels que de forma fortuïta es trobessin. També queden vinculats els obtinguts en intervencions anteriors a aquesta delimitació i els dipositats en col·leccions, que tenguin el seu origen en aquest monument.

Memòria històrica.

La memòria històrica esta pendent de realització de intervencions arqueològiques.

Planimetria: La que obra a l'expedient

Documentació gràfica: La que obra a l'expedient.

 

ANNEX 2 Informe tècnic emès per el cap de la secció d'arqueologia i etnologia del Servei de patrimoni Històric en data 3 de desembre de 2019. La documentació gràfica obra al expedient administratiu.

A la sessió del dia 25 de setembre de 2018, la Comissió Insular de Patrimoni Històric de dia 25 de setembre de 2018, va acordar:

“I.- Incoar l'expedient de delimitació del jaciment arqueològic de Sa Punta, al polígon 4, parcel·la 876 en el terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar, amb la descripció i la delimitació que figura a l'informe tècnic emès pel cap de la secció d'arqueologia del Servei de Patrimoni Històric en data 23 d'agost de 2018, que s'adjunta i forma part integrant del present acord.”

“II.- Suspendre la tramitació de les llicències municipals de parcel·lació, d'edificació o d'enderrocament en la zona afectada i, també, la suspensió dels efectes de les llicències ja concedides. Qualsevol obra que calgui realitzar haurà de ser prèviament autoritzada per la Comissió Insular de Patrimoni Històric.”

L'acord va ser publicat al BOIB núm. 140 de 8 de novembre de 2018, i al BOE núm. 282, del 22 de novembre de 2018.

Dia 15 de gener de 2019, el Rector de la Universitat de les Illes Balears va remetre informe de Manuel Calvo Trias, professor del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la mateixa Universitat, referent a la tramitació de l'expedient de declaració de bé d'interès cultural, del jaciment arqueològic de Sa Punta, Sant Llorenç des Cardassar.

A l'informe del Dr. Calvo, es proposa informar favorablement l'expedient de referència amb les següents prescripcions o consideracions.

La primera: “S'hauria d'incorporar a la documentació cartogràfica la localització i grafiat dels monuments que s'inclouen dintre de la proposta de delimitació i que es descriuen a l'apartat descripció del jaciment.”

La segona: “En relació a la delimitació del jaciment arqueològic i de l'entorn de protecció, es proposa l'ampliació (de) l'extensió d'aquest últim en el sector nord-est. Es proposa que aquesta ampliació inclogui part de la parcel·la 1016 del polígon 4 fins al camí de terra que defineix el límit est/nord-est de dita parcel·la. Entén que en aquesta zona encara que és un àrea d'explotació agrícola és susceptible de poder haver-hi restes arqueològiques. A tal efecte es proposa que s'inclogui aquesta àrea dintre de la protecció de l'entorn.

Respecte a la primera, prescripció o consideració referida al que es diu a l'apartat de Descripció del jaciment, que figura a l'informe del tècnic que subscriu de dia 23 d'agost de 2018, diu aquest: “Es tracta d'un talaiot circular amb corredor i columna central. Al seu voltant presenta restes d'estructures ciclòpies que formarien part del jaciment. Es troba en un estat precari de conservació. La vegetació i l'estat ruïnós de les seves estructures dificulten sobre manera l'observació del monument. En qualsevol cas presenta un indubtable valor científic que s'ha de preservar.

 La definició del talaiot circular existent no presenta gaire problemes, tot i que a l'igual que tot el seu entorn i tal i com ja es diu a l'informe de dia 23 d'agost de 2018, la vegetació i l'estat ruïnós en què es troben les estructures dificulta la caracterització de les restes que l'envolten. Així i tot, és palesa l'existència d'abundant material ciclopi al voltants del mateix, en alguns casos presentant alineacions que és el que ens du a fonamentar la proposta de la existència d'altres restes relacionades amb la construcció turriforme. De fet, en el croquis que figura a la proposta de delimitació del jaciment de 19 de març de 2003 i que s'adjunta, el tècnic Sr. Bernat Oliver Font, grafia les restes d'un parament ciclopi.

Pel que s'ha exposat, procedim a la grafia del talaiot dintre del marc del monument, tal com sol·licita l'informe de la Universitat. La resta d'elements és pràcticament impossible la seva definició gràfica sense una neteja de vegetació i haver espedregat el terreny. (Mapa 1)

Respecte de la segona proposta, en què el Dr. Calvo proposa l'ampliació de l'entorn de protecció, que no de la delimitació del monument, al sector nord-est es va fer una visita d'inspecció per part del tècnic que subscriu amb l'inspector de Patrimoni Sr. Antoni Costa Garcia. Es va prospectar la totalitat de la parcel·la 1.016 del polígon 4 i no es varen localitzar restes materials susceptibles de ser estudiades amb metodologia arqueològica. Tampoc les visuals del jaciment respecte de la parcel·la mereixen especial consideració. El jaciment és pràcticament impossible d'identificar des d'aquest àmbit especialment per la diferència de cotes. Val a dir, que el tema de les visuals juguen un paper molt important en la definició de l'entorn de protecció. D'aquesta manera, a la proposta d'entorn de protecció de 2008, el que es pretén és mantenir l'entorn geogràfic on es va assentar el jaciment, això es, d'alt d'un turó i la visió més adient per entendre la morfologia del terreny on s'assenta és la zona sud-oest del jaciment. La zona nord és la que ja està afectada per la pedrera i on es troba la parcel·la 1016 del polígon 4.

A manera de conclusió i en referència a l'informe favorable de la Universitat de les Illes Balears, creim que amb la grafia del talaiot sobre la documentació cartogràfica que s'adjunta, queda complimentada la consideració primera. (Veure mapa 1). Respecte de la segona, com s'ha dit, un cop realitzada la inspecció no trobam motius suficients per ampliar l'entorn de protecció a la parcel·la 1016 del polígon 4, de Sant Llorenç des Cardassar.

Dia 24 de maig de 2019, el Sr. Miquel Mascaró Galmés, amb DNI
(dades personals ocultes), en nom i representació de l'Entitat Mercantil, Hijos de Miguel Mascaró SA, CIF (dades personals ocultes), domiciliada a Son Carrió, Sant Llorenç des Cardassar, presenta escrit d'al·legacions. En aquestes, la primera exposa els antecedents i es refereix al primer expedient de delimitació que va ser objecte de caducitat.

A l'apartat II.- Año 2018: Segundo expediente de delimitación del Talaiot de Sa Punta.

Refereix alguns aspectes de l'acord d'incoació i dels documents que l'acompanyen.

El primer, diu: “Ni el informe jurídico ni el técnico, que se incorporan en el expediente, identifican, siquiera tangencialmente, cuales son las circunstancias que constituyen una amenaza real para el monumento y que avalan el extensísimo, completamente desproporcionado y lesivo (para esta empresa) entorno de protección que se establece.

Es fa referència a una amenaça real pel monument, i de la lectura del paràgraf  es desprèn que les circumstàncies que constitueixen una amenaça avalen el que el redactor de les al·legacions considera “extensíssim completament desproporcionat i lesiu, per a la seva empresa, entorn de protecció que s'estableix”. Val a dir que la delimitació del jaciment es fa a partir de pressuposts reals i actuals. Aquests es fonamenten en que el jaciment va ser edificat sobre un turó i en conseqüència aquest és el seu àmbit natural, d'aquí que la vessant sud esdevingui entorn de protecció. La paraula amenaça no figura a l'informe tècnic. Es diu que a “la zona nord del monument hi ha una cantera” i que “la paret sud d'aquesta es troba a pocs metres del talaiot. En conseqüència, per evitar l'afectació del monument per part d'aquesta activitat d'extracció minera, s'inclou dintre de l'àmbit de protecció la part de la cantera que entenem pot afectar, encara que de forma involuntària, la integritat de les restes arqueològiques que conformen el monument.” Per tant el que es vol evitar amb l'entorn de protecció és, únicament i exclusiva, l'afectació del monument  i el seu medi natural, acceptant que una part d'aquest ja ha desaparegut.

Al segon motiu, es posa de manifest “la existencia de la cantera al norte del yacimiento y de la necesidad de preservarlo de la actividad extractiva que mi mandante tiene autorizada en la misma, dichos informes no recogen ni una sola, prueba, evidencia o siquiera indicio que demuestre que dicha actividad puede afectar negativamente a la integridad del talaiot ni en estos momentos, ni en un futuro”. Cal dir que les evidències són les que són i que l'evolució de les extraccions que es fan a la cantera evidencien cada cop més una aproximació al monument que de continuar suposarà la seva desaparició. S'ajunta a l'Annex 1 documentació fotogràfica que així ho acredita.

La tercerca explica que “Los mencionados informes tampoco acreditan o refieren la existencia de otros elementos arqueológicos más allá de los ya documentados y que conforman el monumento, reconociendo que a fecha de hoy no hay evidencias de los mismos en el entorno de protección, limitándose a señalar que estos “pueden aparecer”. Dicho sea con el debido respeto, esta parte entiende insuficiente la mera posibilidad o suposición de que pudieran aparecer restos arqueológicos en un futuro para establecer un entorno de protección tan gravoso y prácticamente confiscatorio para mi representada. En este sentido es de destacar el informe de la UIB que requiere que se grafíen y señalen en la cartografía oportuna el emplazamiento de los monumentos en cuestión”.  A tot això cal especificar que el principal objectiu de l'entorn de protecció d'aquest jaciment és evitar la seva descontextualització respecte del seu entorn immediat i que malgrat no aparèixer restes en superfície, el subsòl pot perfectament contenir restes mobles i immobles relacionades amb el jaciment. I recordar que l'informe de la UIB avala la delimitació i fins i tot en fa una proposta d'ampliació de l'entorn de protecció.

Finalment a l'apartat de referència de les al·legacions presentades pel Sr. Miguel Mascaró Galmés es diu que “Se aprecia, también sin justificación alguna ni técnica ni jurídica, un aumento de las áreas de delimitación establecidas tanto para el monumento como para el entorno de protección que se propone los cuales son mucho más grandes que los previstos –y finalmente no aprobados- en el año 2005. En este sentido esta parte no comprende el porqué de este criterio, máxime cuando habiendo transcurrido más de 15 años desde la declaración de BIC del talaiot, ni este ni su entorno se han visto alterados, no habiendo llevado a cabo el Consell de Mallorca ni ninguna otra entidad, actuación alguna durante este período tendente a acreditar la posible existencia de otros elementos arquitectónicos, muebles o de cualquier tipo que avalen el aumento de las referidas zonas. Es necessari fer aquí una sèrie d'apreciacions per aclarir termes que poden dur a confusió. La delimitació del jaciment de 2005 suposava una extensió de 1,78 ha. En aquesta proposta la delimitació del jaciment i el seu entorn de protecció eren coincidents. A la proposta actual es diferencia de forma clara el que és el jaciment, és a dir el monument, i el que és l'entorn de protecció del monument. D'aquesta manera l'afectació del monument és de 0,58 ha i el seu entorn és de  2,20 ha. S'ajunta la superposició de les dues delimitacions al Mapa 2. A partir d'aquí és necessari diferenciar entre el que és pròpiament el jaciment, on sols es podran realitzar treballs de conservació i/o restauració i investigacions científiques i/o didàctiques, i l'entorn de protecció on es poden fer altres tipus d'intervencions sempre que comptin amb la preceptiva autorització de la Comissió de Patrimoni Històric del Consell Insular de Mallorca. Respecte de les dimensions d'aquest entorn, com ja hem apuntat, són les necessàries per situar aquest monument a l'entorn físic on es construí.

Finalment, el Sr. Mascaró es fa una sèrie de preguntes com ara: “Por qué los derechos mineros otorgados a mi representada supuestamente afectan o pueden afectar negativamente a la conservación del talaiot de “Sa Punta”. Si no lo ha hecho durante estos últimos 14 años, ni nunca antes”. Val a dir que la delimitació es pren com una mesura preventiva i en cap cas es fa acusació de que s'hagi produït una afectació intencionada per part de l'explotació minera. La realitat és la que és, i l'objecte de la delimitació és la preservació del monument partint del present i per al futur.

De la segona sobre el règim per a continuar l'activitat extractiva de la cantera, és evident que fora de l'entorn del monument no es té cap limitació més que les previstes a les disposicions sectorials que no les de Patrimoni Històric. Dintre de l'entorn de protecció totes aquelles actuacions que es vulguin dur a terme, com ja hem dit, hauran de comptar amb la corresponent autorització de la Comissió de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca. I dintre de l'àmbit del monument sols les de caire científic o de conservació /restauració.

Respecte de les tres darreres dir que els arguments per mantenir les zones de delimitació; ja s'ha explicat que responen a criteris d'entorn físic que de tractar-se d'un monument perdria una bona part de la seva idiosincràsia que és la d'un jaciment talaiòtic sobre d'un turó, i a partir d'aquí, amb independència de l'existència d'elements arqueològics existents a l'entorn, pren sentit la zonificació de l'entorn de protecció. És més, d'haver-hi restes immobles no estaríem davant un entorn si no dintre del propi jaciment. Finalment, a la darrera pregunta, cal respondre que dintre de l'àrea d'afectació de l'entorn, i naturalment del jaciment, és la Comissió Insular de Patrimoni Històric qui decideix si l'activitat pot ser autoritzada i si aquesta autorització ha de comportar control arqueològic o qualsevol altra mesura que consideri aplicable.

Dia 15 d'octubre de 2019, el Sr. Miquel Mascaró Galmés, remet escrit al que s'adjunta “informe de la prospecció arqueològica a l'entorn de protecció del jaciment de Sa Punta, Sant Llorenç Des Cardassar”, redactat per l'arqueòleg Damià Ramis Bernat. 

A l'escrit el Sr, Miquel Mascaró, esmenta que aquest informe es el resultat de l'encàrrec fet per la seva part per a “la elaboración de un nuevo informe de prospección arqueológica, con el fin de comprovar el estado del talaiot y como le habia afectado la actividad extractiva que se lleva acabo por parte de mi representada.”

La prospecció tal com diu el tècnic, Sr. Ramis, va consistir simplement amb l'inspecció visual del terreny, diu que en aquesta no es va identificar cap resta materials de caràcter arqueològic en aquest espai, a nivell de conservació l'estat d'aquesta àrea era idèntic al que s'havia documentat a l'anterior prospecció, sense que l'activitat extractiva l'hagi afectat.

El Sr. Mascaró del informe arqueològic en destaca, “Que al igual que hace 12 años ningún resto arqueológico en superficie a parte del talaiot en sí, fue identificado dentro del entorno de protección definido originalmente por el Consell”. De la lectura del informe arqueològic, entenem que hi ha una diferència respecta del que destaca el Sr. Mascaró, en tant, l'arqueòleg si bé diu: “Es va recórrer tota l'extensió de l'àrea definida, com l'entorn de protecció del jaciment de Sa Punta. No es va identificar cap resta material de caràcter arqueològic a aquest espai”. Cal llavors, distingir entre el que és l'àrea ocupada pel Monument i l'entorn. El talaiot, forma part del monument i no de l'entorn, i com hem dit en aquest informe el que es vol preservar es la ubicació natural del monument i les seves visuals. Respecta d'aquestes darreres, les visuals res ens diu l'informe redactat pel Sr. Ramis.

Del segon punt que destaca el Sr. Mascaró, en cap moment hem afirmat que s'hagués produït cap afectació sobre el Monument per l'activitat extractiva de la cantera.

En el tercer punt que destaca, explicar que actualment el jaciment on es troba el Talaiot de Sa Punta no té entorn de protecció, això fins a la aprovació del present expedient. Una vegada declarat, naturalment s'adoptaran el sistemes de control arqueològic encaminats a garantir la integritat del jaciment.

Per el que s'ha exposat anteriorment, es proposa desestimar les al·legacions presentades pel Sr. Miquel Mascaró Galmés i proposar la elevació al Ple del Consell de Mallorca, la delimitació del jaciment de Sa Punta, Sant Llorenç des Cardassar, amb els termes en què es procedí a incoar l'expedient.

 

ANNEX 3 Planimetria.

 

Documents adjunts