Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE CULTURA, PATRIMONI I POLÍTICA LINGÜÍSTICA

Núm. 4584
Convocatòria dels Premis Mallorca de Creació Literària 2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Edicte del Consell de Mallorca sobre l'aprovació de la Convocatòria dels Premis Mallorca de Creació Literària 2020 en les modalitats de Narrativa, Poesia, Assaig, Textos Teatrals i Literatura Infantil

BDNS (Identf.): 509094 http://www.pap.minhap.gob.es/bdnstrans/index

La vicepresidenta primera i consellera executiva del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, en data 2 de juny de 2020, va prendre la resolució que transcric, literalment, a continuació:

  1. Aprovar la convocatòria dels Premis Mallorca de Creació Literària 2020 en les modalitats de Narrativa, Poesia, Assaig, Textos Teatrals i Literatura Infantil que s'annexa a aquest acord.

  2. Autoritzar una despesa de 79.000,00 € a càrrec de la partida pressupostària 20.33400.48100 (RC núm. de referència 22020007829) dels quals 25.000,00 € corresponen a la modalitat de Narrativa, 15.000,00 € corresponen a la modalitat de Poesia, 19.000,00 € corresponen a la modalitat d'Assaig, 10.000,00 € corresponen a la modalitat de Textos Teatrals i 10.000,00 € corresponen a la modalitat de Literatura Infantil.

  3. Ordenar-ne la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, per conducte de la Base de dades nacional de subvencions.

Interposició de recursos

Contra la resolució que aprova aquesta convocatòria així com contra la resolució de concessió que se'n derivi, que no posen fi a la via administrativa, podeu interposar el recurs d'alçada, dins el termini d'un mes, davant aquest conseller executiu/consellera executiva o davant la presidència, comptador a partir de l'endemà al de la recepció d'aquesta notificació.

Contra la desestimació expressa dels recurs d'alçada, hi podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma, en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació de l'esmentat recurs.

Un cop transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs d'alçada i no n'heu rebut la notificació de resolució expressa, s'entén desestimat per silenci i podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma, sense limitació de temps.

No obstant l'anterior, podeu interposar, si escau, qualsevol altre recurs que considereu oportú. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

  

Palma, 4 de juny de 2020

El secretari tècnic del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística,

Josep Mallol Vicens

 

PREMIS MALLORCA DE CREACIÓ LITERÀRIA 2020

1. L'objecte d'aquests premis és impulsar la creació literària en llengua catalana. D'acord amb la Llei de normalització lingüística, els poders públics de les Illes Balears han d'adoptar les mesures necessàries per a fer efectius la promoció, el coneixement i l'ús normal de la llengua catalana; com també, han d'estimular i fomentar amb mesures adequades les representacions teatrals, espectacles i d'altres manifestacions culturals en català.

2. Els Premis Mallorca de Creació Literària, instituïts pel Consell de Mallorca, tenen una dotació de 79.000 € (partida pressupostària 20 33400 48100) i les modalitats següents:

Premi Mallorca de narrativa: 25.000 €

Premi Mallorca de poesia: 15.000 €

Premi Mallorca d'assaig: 19.000 €

Premi Mallorca de textos teatrals: 10.000 €.

Premi Mallorca de literatura infantil: 10.000 €

Pel que fa als drets d'autoria, el contracte amb l'editorial els estipularà segons els estàndards establerts.

3. Els Premis Mallorca de Creació Literària són oberts a qualsevol persona física que hi vulgui participar.

4. Les obres que s'hi presenten han de ser originals i inèdites, escrites correctament en català, i no es poden presentar a cap altre concurs el veredicte del qual s'adopti entre l'1 de juny i el 31 de desembre de l'any en curs, ambdós inclosos.

Les obres que concursen al premi de narrativa han de tenir una extensió entre 60.000 i 120.000 paraules.

Les obres que concursen al premi de poesia han de tenir l'extensió normal de les obres d'aquest gènere (mínim 300 versos).

Les obres que concursen al premi d'assaig han de tenir una extensió entre 40.000 i 120.000 paraules. Han d'estar relacionades amb commemoracions o efemèrides d'interès cultural o filològic, o han de contribuir a donar a conèixer, aprofundir o difondre els valors culturals, històrics, lingüístics, populars i tradicionals de Mallorca. Així mateix, el jurat valorarà especialment que les obres s'adrecin a un públic sense coneixements previs de la matèria, amb un llenguatge amè i esperit divulgatiu.

Les obres que concursen al premi de textos teatrals no poden haver estat llegides ni representades a cap teatre. No poden ser traducció ni adaptació. El jurat en valorarà especialment la viabilitat de posada en escena i el potencial de generació de públic.

Les obres que concursen al premi de literatura infantil han d'incloure il·lustracions originals. La quantia del premi es dividirà entre els dos autors (escriptor i il·lustrador) al 50%, si n'és el cas.

Els jurats, a la primera reunió, exclouran les obres presentades que no s'adaptin a les condicions anteriors.

5. Les obres s'han de presentar digitalment per correu electrònic en format PDF.

6. Amb la finalitat de guardar l'anonimat de l'autoria de les obres, a la portada de l'obra hi han de constar el nom dels premis, la modalitat de participació, el títol de l'obra i el pseudònim del concursant.

S'hauran d'enviar tres arxius:

  1.  L'obra en format PDF. El nom de l'arxiu ha de ser “modalitat + títol de l'obra”. Aquest és l'únic document que es fa arribar als membres del jurat.
  2.  L'annex 1 emplenat, signat i escanejat. El nom de l'arxiu ha de ser “pseudònim + títol de l'obra”.
  3.  L'annex 2 (acreditació que no s'incorre en cap de les prohibicions establertes a l'article 8 de l'Ordenança general de subvencions del Consell de Mallorca), emplenat, signat i escanejat. El nom de l'arxiu ha de ser “Declaració + pseudònim”.

7. No poden obtenir la condició de beneficiaris dels premis les persones o entitats en les quals s'esdevinguin algunes de les circumstàncies assenyalades a l'article 8 (apartats 2, 3 i 4) de l'Ordenança general de subvencions del Consell de Mallorca. La forma d'acreditar que no s'hi incorre és presentant l'annex 2.

8. Les obres s'han de presentar des de l'endemà de la publicació de l'extracte d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins al 15 de setembre de 2020, per conducte de la Base de dades nacional de subvencions. S'han d'enviar a l'adreça nlinguistica@conselldemallorca.net amb l'assumpte: “Premis Mallorca de + modalitat”.

En el termini màxim de tres dies hàbils rebreu un correu de resposta com a confirmació de la recepció de l'obra. Si no teniu aquesta confirmació, el treball no constarà com a rebut.

9. En haver estat presentada una obra, l'autor no la pot retirar per fer-hi correccions ni per ampliar-ne el text. No obstant això, l'autor pot decidir retirar la seva obra de la convocatòria sempre que ho faci abans que finalitzi el termini de lliurament.

10. El jurat de cadascun dels premis estarà format per cinc membres de reconegut prestigi dins l'àmbit de la cultura de parla catalana designats per la consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, qui n'ha de nomenar un per presidir-lo. A més, també ha de nomenar una persona del Servei de Normalització Lingüística perquè hi actuï de secretari, amb veu i sense vot. En la designació del jurat es garantirà una representació equilibrada de dones i homes amb capacitació, competència i preparació adequades. La composició dels jurats es farà pública abans d'acabar el termini de presentació de les obres, mitjançant la publicació corresponent en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, per conducte de la Base de dades nacional de subvencions.

11. Els criteris de valoració de la qualitat literària de les obres presentades són els següents: el rigor del text, la solidesa de la construcció, el caràcter innovador de l'obra, i la coherència entre les intencions implícites que revela el text i els resultats que assoleix.

12. Cada jurat es reunirà, de manera presencial o telemàtica, per valorar les obres les vegades que consideri necessàries, sempre abans del 15 de desembre de l'any en curs.

13. Els premis, que són indivisibles, s'atorguen a l'obra que obtengui el major nombre de vots favorables, a parer del jurat. En cas d'empat reiterat, el vot del president del jurat és de qualitat. Això no obstant, si el jurat decideix per majoria de vots que cap de les obres presentades no assoleix la qualitat mínima per a ser guardonada, el premi quedarà desert.

14. Quan el jurat tengui el nom de l'obra guanyadora, el president ho ha de notificar al Servei de Normalització Lingüística, perquè li faci arribar l'annex 1 corresponent, que conté el nom real de l'autor de l'obra, i ha d'anunciar-lo davant la resta del jurat. Després el secretari ha d'estendre l'acta de la reunió, la qual té tots els efectes administratius tant pel que fa al pagament del premi com pel que fa al dels honoraris dels membres dels jurats. L'import de cada premi s'abona en un sol ingrés en un compte bancari a nom de la persona guanyadora. Cadascun dels membres del jurat rebrà una quantitat de 1.000 € (exempts d'IVA) en concepte d'honoraris, que es pagaran amb un ingrés únic en el compte personal.

15. Els veredictes, que són inapel·lables, seran secrets fins a la data de lliurament del premi, que tindrà lloc en un acte institucional de lliurament abans de dia 31 de desembre de l'any en curs, moment en què es revelarà el nom dels autors i obres guanyadors en cadascuna de les categories, amb la resolució prèvia de l'òrgan competent.

16. Després del veredicte, els membres del jurat es comprometen a destruir els arxius com també les impressions que n'hagin pogut fer. Així mateix, el Consell destruirà els arxius rebuts.

17. La consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca té la facultat d'interpretar aquestes bases, a proposta dels jurats.

18. La concessió dels Premis Mallorca de Creació Literària es regeix pel que disposen aquesta convocatòria; l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca i dels organismes autònoms que en depenen, publicada en el BOIB núm. 21, de 18 de febrer de 2017, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2 d'octubre de 2015).

19. L'òrgan competent per iniciar i resoldre aquesta convocatòria és la consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, i l'òrgan instructor, el secretari tècnic del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística.

20. La percepció de la dotació d'aquest premi és incompatible amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat per part d'aquest Consell de Mallorca.

21. El fet que l'autor guanyador no reculli el premi el dia de l'acte de lliurament o no participi en els actes de promoció de l'obra que s'organitzin durant l'any posterior al lliurament del premi (excepte per causes de força major) provoca la revocació de la concessió i, consegüentment, el reintegrament total o parcial de les quantitats rebudes.

22. L'incompliment no esmenable de qualsevol requisit establert en aquesta convocatòria o el fet d'incórrer en algun dels casos prevists a l'article 56 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca i dels organismes autònoms que en depenen, provoca la revocació de la concessió i, consegüentment, el reintegrament total o parcial de les quantitats rebudes.

De la mateixa manera, l'acord de concessió es pot modificar en els casos en què s'alterin les condicions o s'obtenguin ajuts concurrents.

23. El Consell editarà les obres guanyadores i en farà promoció, a través de l'editorial a qui s'hagi adjudicat aquest encàrrec per concurs públic. Abans que acabi el termini de presentació dels originals, sempre que s'hagi resolt l'adjudicació del contracte d'edició, el Consell farà públic quina editorial publicarà cada modalitat.

24. Els textos teatrals s'editaran dins la col·lecció del Teatre Principal. Així mateix, el Teatre Principal en farà una lectura dramatitzada i es reserva el dret preferent de producció de l'obra.

25. El fet de presentar les obres als Premis Mallorca de Creació Literària implica l'acceptació d'aquestes bases.

Interposició de recursos

Contra la resolució que aprova aquesta convocatòria, com també contra la resolució de concessió que se'n derivi, que no posen fi a la via administrativa, podeu interposar un recurs d'alçada, dins el termini d'un mes, davant aquesta consellera executiva o davant la presidència, comptador a partir de l'endemà de la recepció d'aquesta notificació.

Contra la desestimació expressa del recurs d'alçada, hi podeu interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma, en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació de l'esmentat recurs.

Un cop transcorreguts tres mesos des de la interposició del recurs d'alçada sense haver-ne rebut la notificació de resolució expressa, s'entén desestimat per silenci i podeu interposar un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma, sense limitació de temps.

No obstant l'anterior, podeu interposar, si escau, qualsevol altre recurs que considereu oportú. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques

  

ANNEX 1. DADES PER  PARTICIPAR EN LA CONVOCATÒRIA DELS PREMIS MALLORCA DE CREACIÓ LITERÀRIA 2020

Nom i llinatges:

DNI:

Domicili (per a notificacions)

Carrer o plaça:                                                                                    Núm.:              Pis:

Localitat:                                                                                            CP:

Telèfon/s de contacte:                                                                         Fax:

Adreça electrònica:

□          Premi Mallorca de narrativa                

□          Premi Mallorca de poesia

□          Premi Mallorca d'assaig

□          Premi Mallorca de textos teatrals

□          Premi Mallorca de literatura infantil

Pseudònim:

Títol de l'obra:

................................, ..... d ..................... de 2020

[signatura]                                                                             

D'acord amb el que disposa la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal (BOE núm. 298, de 14 de desembre), les dades facilitades en aquest document s'incorporen a fitxers propietat del Consell de Mallorca. L'òrgan administratiu davant el qual es poden exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació, oposició i d'altres que reconegui la llei esmentada, és la Secretaria Tècnica del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística de la corporació.

  

ANNEX 2. DECLARACIÓ RESPONSABLE DAVANT L'AUTORITAT ADMINISTRATIVA DE NO INCÓRRER EN CAP DE LES PROHIBICIONS ESTABLERTES A L'ARTICLE 8 DE L'ORDENANÇA GENERAL DE SUBVENCIONS DEL CONSELL DE MALLORCA

[Nom i llinatges] ______________________________________, titular del DNI _______________

DECLAR

Que no incorr en cap de les prohibicions establertes en els apartats 2, 3 i 4 de l'article 8 de l'Ordenança general de subvencions del Consell de Mallorca, aprovada pel Ple del Consell de Mallorca, en sessió de 23 de desembre de 2016, BOIB núm. 21, de 18 de febrer de 2017, per obtenir la condició de persona beneficiària d'una subvenció.

[signatura]

N'he pres nota

El secretari tècnic del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística

Josep Mallol Vicens

____________, ____ de ________________ de 2020