Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE CALVIÀ

Núm. 4522
Decret del Tinent de Batle i Infraestructures relatiu a l’aixecament de la suspensió de la taxa per estacionaments de vehicles de tracció mecànica en les vies públiques

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb el que disposa l'article 44 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú es publica en el BOIB el següent decret de data 2 de juny de 2020, firmat pel Tinent de Batle de Serveis Generals e Infraestructures, Sr Juan Rescasens Oliver.

«DECRET DE BATLIA

1.- En data 7 de març de 2013 es va formalitzar el contracte de gestió de servei públic de regulació i ordenació de l'aparcament de vehicles en la via pública amb l'entitat mercantil ESTACIONAMENTS I SERVEIS SAU, per un període de 10 anys des del primer dia hàbil posterior a la signatura del contracte.

2.-Mitjançant Reial decret 463/2020, de 14 de març, es va declarar l'estat d'alarma per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 i es van aprovar una sèrie de mesures, tal com s'especifica en la seva pròpia exposició de motius, tendents a protegir la salut i seguretat .

Entre les mesures aprovades pel citat Reial decret, en el seu article 7, es limita la llibertat de circulació de les persones que només podran fer ús de les vies públiques per a la realització d'un número molt limitat d'activitats.

3.- Per part de l'entitat adjudicatària del contracte ESTACIONAMENTS I SERVEIS SAU es va sol·licitar que s'apreciés la impossibilitat d'execució del contracte a conseqüència del COVID-19 o de les mesures adoptades per l'Estat i altres Administracions Públiques per a combatre el citat COVID-19. Després de l'estudi de la documentació presentada i de l'anàlisi del decret de l'estat d'alarma i del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19, el Director del Contracte va emetre l'inevitable informe en el qual s'acordava sol·licitar a l'òrgan de contractació l'adopció de les següents mesures:

1.- Que s'adopti la suspensió de l'execució del contracte d'ordenació i regulació dels aparcaments en la via pública, fins que la prestació pugui reiniciar-se.

2.- Que s'iniciï el procediment de reequilibri econòmic del contracte.

4.- Conseqüentment, l'òrgan de contractació va dictar decret en data 03/04/2020 adoptant-se totes dues mesures, suspenent-se per tant el contracte i iniciant-se el procediment de reequilibri econòmic d'aquest.

5.- Per altra banda el Ple de l'Ajuntament en sessió de dia 21/04/2020 va aprovar per unanimitat el següent acord:

«1.-Suspendre la taxa per Estacionament de Vehicles de Tracció Mecànica en les Vies Públiques Municipals, durant la vigència de les mesures adoptades per la declaració de l'Estat d'Alarma, fins que es donin les circumstàncies que justifiquin el cobrament pel restabliment de la normal circulació que procedirà quan el Batle mitjançant decret així ho acordi, donant compte al Ple de la Corporació en la primera sessió ordinària que se celebri per a la seva ratificació.

2.- Retornar la part proporcional anual de la taxa que els residents hagin abonat amb caràcter anual, en la part afectada per la suspensió de l'ordenança, mitjançant el sistema de compensació al pròxim abonament.»

6.- Mitjançant el Reial Decret 537/2020, de 22 de maig, pel que es prorroga l'estat d'alarma decretat pel Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel que es declara l'estat d'alarma per la gestió de la situació de crisi sanitària generada pel COVID 19, s'ha prorrogat l'estat d'alarma fins a les 0:00 hores del dia 7 de juny de 2020.

7- Segons les previsions actuals a dia 8 de juny l'Illa de Mallorca se situarà previsiblement a la fase 3 de desescalada.

A aquesta fase es permet més mobilitat i l'apertura de les zones comuns dels hotels, preveient-se per tant l'apertura d'hotels que actualment romanen tancats.

L'inici de la temporada turística comportarà un major moviment de vehicles que aparquen a la zona ORA, sent necessari restablir la rotació en l'aparcament dels vehicles i per tant el control dels aparcaments que es fa amb el contracte de gestió de servei públic d'ordenació i regulació d'aparcament de vehicles a la via pública (ORA). Han cessat les circumstàncies que impedien l'execució del contracte, donant-se les circumstàncies que justifiquen l'aixecament de la suspensió de l'execució del contracte d'ordenació i regulació dels aparcaments en la via pública, i el cobrament de la taxa.

8.- Per part del director del contracte de d'ordenació i regulació dels aparcaments en la via pública (ORA) s'ha sol·licitat a l'òrgan de contractació l'aixecament parcial de la suspensió de l'execució del contracte d'ordenació i regulació dels aparcaments en la via pública (ORA) .

L'aixecament de la suspensió és parcial ja que, estarà condicionada per la possible autorització d'ocupació de via publica de les places d'aparcament als locals de restauració i tindrà efectes a partir del 8 de juny.

9.- A l'informe de data 14/02/2020 de la TAG de Vies Obres rubricat per la Directora de tècnica d'Infraestructures que donava suport a la proposta de suspensió de la taxa d'estacionaments de vehicles a la via pública, es feia constar que la mesura adoptada era una suspensió cautelar durant la vigència de les mesures adoptades per la declaració de l'Estat d'alarma amb el fi de superposar tots dos finals, a saber, suspensió del contracte que ens concerneix i suspensió de la vigència de l'Ordenança.

10.- La major mobilitat permesa a l'Illa de Mallorca i l'aixecament parcial de la suspensió de l'execució del contracte d'ordenació i regulació dels aparcaments en la via pública justifiquen el cobrament de la taxa d'Estacionament de Vehicles de tracció mecànica a les Vies públiques Municipals amb efectes a dia 8 de juny.

11.- Els residents a la zona ORA abonen una taxa amb la qual obtenen la targeta de resident de zona ORA. A fi que els residents puguin pagar la taxa corresponent i obtenir la targeta de resident, s'acorda donar un termini per la seva obtenció de quinze dies naturals des de l'aixecament de la suspensió i fins dia 22 de juny .

FONAMENTS DE DRET

1 L'article 20,1 del RDL 2/2004 pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora dels Hisendes Locals determina que les entitats locals, en els termes previstos en aquesta llei, podran establir taxes per la utilització privativa o l'aprofitament especial del domini públic local, així com per la prestació de serveis públics o la realització d'activitats administratives de competència local que es refereixin, afectin o beneficiïn de manera particular als subjectes passius

2.- L'article 2 de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa d'Estacionament de Vehicles de tracció mecànica a les Vies Públiques Municipals”, estableix que :

Constitueix el fet imposable de la taxa la utilització privativa o l'aprofitament especial dels terrenys d'ús públic local per a l'estacionament de vehicles de tracció mecànica a les zones que a aquest efecte es determinin i amb les limitacions que pugui establir l'autoritat competent.

Per l'anterior la que subscriu proposa al Tinent de Batle de Serveis Generals Infraestructures, en ús de les facultats conferides pel Decret de Batlia de tata 17 de juny de 2019 que de conformitat a l'article 22 d) i concordants de la Llei 7/85, de 2 d'abril de Bases de Règim Local que s'adopti la següent,

PROPOSTA DE RESOLUCIÓ

1.- Aixecar la suspensió de la taxa per Estacionament de Vehicles de Tracció Mecànica en les Vies Públiques municipals, amb efectes a partir del dia 8 de juny.

2.- Donar un termini de quinze dies naturals des de l'aixecament de la suspensió,(fins dia 22 de juny), als residents a la zona ORA perquè abonin la taxa corresponent i obtinguin la targeta de resident.

3.- Publicar el present Acord al BOIB i al Portal de Transparència d'aquest Ajuntament (adreça://www.calvia.com) amb la finalitat de donar a conèixer de manera anticipada la informació a les persones interessades.»

 

Calvià, 4 de juny de 2020

El tinent de batle de Serveis Generals

i Infraestructures

Joan Recasens Oliver