Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CAMPOS

Núm. 4507
Aprovació definitiva de l'Ordenança municipal reguladora de la circulació per camins rurals del terme municipal de Campos

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple en sessió de 28 de maig de 2020 va acordar aprovar definitivament l'ordenança municipal reguladora de camins rurals, aprovada inicialment pel Ple de data 28 de novembre de 2019, una vegada resolta l'única reclamació presentada, i incorporades a l'ordenança les modificacions derivades de les al·legacions estimades. Es publica el text íntegre de la mateixa, per a la seva entrada en vigor i aplicació, en compliment del previst a l'article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local, que és el següent:

“Ordenança municipal reguladora de la circulació per camins rurals del terme municipal de Campos.

Art. 1. Objecte.

És objecte d'aquest reglament la regulació de les normes de circulació de vehicles i la resta d'usuaris en la xarxa de camins rurals de titularitat municipal de l'ajuntament de Campos, amb l'objectiu final de garantir la conservació dels espais naturals i el respecte a la propietat pública i privada del medi rural.

Quedaran exempts d'aquestes regulacions els vehicles d'urgències, de seguretat i demés vehicles d'emergències, quan es trobin atenent o intervenint en un servei o causa de força major, i sempre fent un ús ponderat d'aquest règim especial.

Art. 2. Circulació.

Els vehicles únicament poden circular per camins rurals aptes per a la circulació, d'acord amb el que estableix a la normativa específica. En conseqüència, es prohibeix la circulació de vehicles camp a través, fora dels camins delimitats a aquest efecte, pels tallafocs, pels camins ramaders, pel llit sec i per la làmina d'aigua dels torrents i qualsevol altre corrent d'aigua. Aquesta prohibició no afecta als vehicles que  siguin necessaris  per al desenvolupament de les activitats en el medi rural, tal com les agràries, ramaderes, forestals, cinegètiques, serveis de preservació i conservació del medi natural o d'altres, així com per el manteniment de les instal·lacions existents, ja sigui per els seus titulars, els explotadors, o el personal depenent d'ells, i els subministradors, si és el cas, i quan les estiguin realitzant.

Els conductors de vehicles a motor, els vianants, els ciclistes, els genets i altres persones usuàries no motoritzades transitaran per les zones de pas habilitades. Hauran de circular amb la prudència necessària per evitar posar en perill, molestar o perjudicar altres usuaris, els béns i els drets dels titulars dels terrenys o els ecosistemes naturals.

Els vianants i altres usuaris no motoritzats tindran preferència de pas respecte els vehicles de motor.

Els vehicles que circulin per via pavimentada tendran preferència en relació amb els procedents d'una altra via sense pavimentar.

Com a norma general, la circulació serà pel marge dret en relació al sentit de la seva marxa, per no destorbar indegudament la circulació d'altres usuaris que sobrepassin o s'encreuin.

Art. 3. Limitacions.

L'Ajuntament de Campos, a través dels agents de l'autoritat poden prohibir la circulació en el medi natural en cas de risc elevat d'incendi forestal o per tasques d'extinció, per l'existència d'altres factors de risc (inundació, despreniments, etc...) que ho justifiquin. Les restriccions de pas poden ser de caràcter temporal o permanent. També poden establir limitacions generals o específiques per determinats tipus d'usuaris o fixar condicions d'ús.

La velocitat màxima de circulació per camins de terra és de 30 km/h i de 50 km/h en els camins pavimentats, sempre que no hi hagi senyalització més restrictiva. Això no obstant, es disminuirà la velocitat en cas de creuament amb d'altres usuaris.

Es prohibeix l'estacionament de vehicles als dos costats dels camins. Tant sols es podrà aparcar o estacionar als llocs habilitats per a tal fi.

Es restringeix la circulació de vehicles de més de 3500 kg de massa màxima autoritzada i una amplada màxima de 2.10 m. entre les 09.30 a les 20.00 hores, al camí d'accés a Ses Covetes i al camí de Sa Salinera que dóna accés a la platja des Trenc, en la temporada compresa entre l'1 de juny i l'1 d'octubre. Es senyalitzaran els camins afectats per aquestes restriccions amb els senyals pertinents. Durant aquest mateix període de temps, la velocitat màxima de circulació pel camí d'accés a Ses Covetes i al camí de Sa Salinera que dóna accés a la platja des Trenc serà de 30km/h. Aquests horaris i espais de temps es podran ampliar o reduir motivadament per l'ajuntament de Campos.

Queda expressament prohibit col·locar als camins rurals tancaments o elements de qualsevol classe que puguin constituir un obstacle al trànsit, o que en puguin modificar les seves característiques.

Els titulars o explotadors d'activitats que generin una afluència pública de vehicles de motor, hauran de comptar obligatòriament amb un sistema de control i vigilància en l'accés i sortida als camins rurals d'accés als mateixos.

Les característiques d'aquest sistema de control i vigilància hauran de ser comunicades a l'Ajuntament, per tal de poder comprovar la seva efectivitat.

Art. 4. Circulació turística i esportiva.

Per a fer competicions i pràctiques esportives cal l'autorització prèvia de l'ajuntament de Campos i, si escau, del departament competent de la govern de les Illes Balears, amb la conformitat expressa dels propietaris dels terrenys per on passi la prova.

No està permesa als camins rurals, la pràctica esportiva amb vehicles motoritzats, ni la realització d'itineraris turístics amb aquests tipus de vehicles, atès que els camins no estan preparats i els espais naturals es podrien degradar greument.

Art. 5. Vigilància.

La vigilància del compliment d'aquestes normes correspondrà als serveis de vigilància que pertoqui segons la normativa vigent.

Art. 6. Infraccions.

Les infraccions d'aquesta ordenança es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

- Són infraccions lleus:

a) Estacionar o aparcar el vehicle sobre la vegetació de qualsevol zona protegida o en els marges dels camins interiors. Tan sols es pot aparcar o estacionar a les zones habilitades per a tal fi.

b) Circular, fora dels horaris permesos, vehicles que sobrepassin les dimensions o massa establertes, pels camins objecte de restriccions de tonatge o amplada.

- Són infraccions greus:

a) Deteriorar, destruir, sostreure o retirar els elements de senyalització de la circulació motoritzada i altres indicadors.

b) Circular, sense causa justificada, per vials no aptes per a la circulació motoritzada.

c) Circular camp a través o fora de camins aptes per a la circulació..

d) Ocasionar danys a béns, instal·lacions o materials agrícoles, ramaders o forestals.

e) Estacionar vehicles que no permetin l'accés a camins forestals d'ús exclusiu per a vehicles de servei d'extinció d'incendis, de vigilància i oficials, degudament senyalitzats, en l'època i zones d'alt risc d'incendi.

f) Circular per les vies esmentades a l'apartat e), sense autorització, en l'època i zones d'alt risc d'incendi, i per les altres vies o camins en què, per raons de prevenció i extinció d'incendis forestals o preservació de valors naturals, estigui prohibit circular de forma temporal o permanent, quan puguin produir-se danys greus a la fauna, béns o ecosistemes naturals.

g) L'incompliment del control i vigilància d'accés de vehicles a motor per part dels titulars o explotadors d'activitats que generin afluència publica de vehicles pels camins rurals, tal com es detalla en l'article 3.

- Son infraccions molt greus:

a) Circular per platges i sistemes dunars, excepte vehicles de serveis autoritzats.

b) Practicar esports o itineraris turístics utilitzant vehicles motoritzats, tals com 4 x 4, motocicletes de cros, trial, dins les àrees naturals.

c) Reincidir en la comissió d'infraccions greus.

Article 7. Sancions.

Les infraccions lleus seran castigades amb una multa de fins a 200 euros, les greus amb multa de fins a 600 euros i les molt greus de fins a 3000 euros.

 

Article 8. Competència.

Són competents per a la imposició de les sancions: la batlia per a les lleus i les greus, i la junta de govern local  de l'ajuntament per a les molt greus.

Article 9. Restitució del medi a l'estat anterior.

La imposició de sancions és independent de l'obligació, exigible en qualsevol moment, de restituir el medi físic a l'estat anterior a la comissió de la infracció i de l'obligació d'indemnitzar pels danys i perjudicis ocasionats.

Article 10. Mesures cautelars d'immobilització de vehicles.

Els agents de l'autoritat, en l'exercici de les seves funcions, poden procedir a la immobilització dels vehicles si, com a conseqüència del fet d'utilitzar-los, en incompliment dels preceptes d'aquesta ordenança, pogués derivar un risc greu per a les persones, els béns i els ecosistemes naturals. Així mateix, podran impedir l'accés a les àrees naturals en què s'hagi restringit el pas per raons mediambientals.

També podran ser immobilitzats per aquelles causes previstes a la legislació en matèria de trànsit i seguretat vial.

Els vehicles immobilitzats podran ser retirats al dipòsit municipal en cas de que no es pugui garantir la seguretat al lloc de la immobilització o que passades 72 hores dels fets no s'hagin resolt les deficiències que varen motivar aquesta.

Article 11. Responsabilitat

Seran responsables de les infraccions comeses les persones conductores dels vehicles que incompleixin algun tipus d'infracció d'aquesta ordenança o els titular en cas de no ser identificat el conductor.

DISPOSICIÓ FINAL. ENTRADA EN VIGOR

Aquesta ordenança entrarà en vigor una vegada que se'n publiqui el text íntegre al Butlletí Oficial de les Illes Balears i transcorregut el termini de quinze dies hàbils previst als articles 103.1 i 113.1 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, continuant la seva vigència fins a la seva modificació o derogació expressa.”

 

Campos, 3 de juny de 2020

La batlessa

Francisca Porquer Manresa