Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 4423
Decret de Presidència núm. 2020000460, de Modificació del Decret de Presidència núm. 2019001005, de data 19 de desembre de 2019, de modificació del Decret de Presidència núm. 2019000471, de data 10 de juliol de 2019, d’estructura del Govern del Consell Insular d’Eivissa i creació de Departaments i del Decret de Presidència núm. 2019000484, de data 16 de juliol de 2019, de determinació de les atribucions corresponents als diferents òrgans del Consell Insular d’Eivissa (BOIB núm. 175, de 31 de desembre de 2019)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic que en data 3 de juny de 2020, el president del Consell Insular d'Eivissa ha dictat el següent decret:

“La pràctica administrativa desenvolupada d'ençà l'entrada en vigor del Decret de Presidència núm. 2019001005, de data 19 de desembre de 2019, ha posat de manifest la necessitat d'incloure en l'acció en matèria de lluita contra l'intrusisme, pel que fa a les estades turístiques en habitatges, les infraccions tipificades en els arts. 105 z), 106 h) i 105 f) de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears, sempre que es tracti d'infraccions en matèria d'intrusisme en relació a les estades turístiques en habitatges.

Així mateix, en ordre a una major eficàcia i celeritat administratives, s'estima convenient establir la competència del Departament de Gestió del Territori, Infraestructures Viàries i Lluita contra l'Intrusisme en ordre a la tramitació i resolució, si s‘escau, del procediment sancionador i l'adopció de les mesures cautelars i imposició de multes coercitives que pertoquin quan en un mateix expedient es constatin fets que presumptament puguin suposar dos o més infraccions en matèria d'ordenació turística, i almenys una d'elles es pugui qualificar com a intrusisme en relació a les estades turístiques en habitatges per les infraccions realitzades en condicions de clandestinitat.

A més, es corregeix un error material existent en aquell Decret Presidència núm. 2019001005, de data 19 de desembre de 2019, a l'hora de fer referència a la infracció molt greu recollida a l'art. 106 ab) de la 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears.

Segons l'article 9.2. de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars (LCI) correspon al president dictar els decrets que suposin la creació i/o extinció de departaments del Consell Executiu, en el marc del Reglament orgànic.

Per la seva banda, l'article 16 del Reglament orgànic d'aquesta institució -ROCI- (BOIB núm. 136, de 18/09/2010, correcció en BOIB núm. 148, de 14/10/2010, modificació en BOIB núm. 48, de 16/04/2016), entre les competències organitzatives de la Presidència, preveu al punt 4 la creació dels departaments en què s'ha d'organitzar el Consell Insular i determinar la seua estructura interna i atribucions. Conforme l'article 13 (Els departaments) LCI, d'aquests òrgans dependrà la resta d'òrgans i unitats del departament.

Tot establint-se així mateix a la lletra d) de l'article 9.2 LCI que correspon al president “Dirigir, inspeccionar i impulsar els serveis i les obres, la titularitat dels quals correspongui al consell insular”. En el mateix sentit, l'article 61.2 del Reial decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, disposa que al president li correspon “Dirigir el Gobierno y Administración provincial y, en el marco del reglamento orgánico, la organización de los servicios administrativos de la Corporación.”

Per tot l'anterior, en ús de les facultats que tenc conferides, dict el següent

DECRET

PRIMER.- Modificar el Decret de Presidència núm. 2019001005, de data 19 de desembre de 2019, per tal d'incloure en l'acció en matèria de lluita contra l'intrusisme en relació a les estades turístiques en habitatges, les següents infraccions tipificades en la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears (LTIB), sempre que es tracti d'infraccions en matèria d'intrusisme en relació a les estades turístiques en habitatges:

- Les infraccions lleus quan, dotze mesos abans de la seva comissió, la persona responsable de les mateixes hagi estat sancionada, mitjançant resolució definitiva, per la mateixa infracció tipificada com a lleu (art. 105 z) de la LTIB).

- Les infraccions greus quan, dotze mesos abans de la seva comissió, la persona responsable de les mateixes hagi estat sancionada, mitjançant resolució definitiva, per infracció tipificada com a greu (art. 106 h) de la LTIB).

- Permetre en un habitatge de la seva propietat que no es compleixin els requisits o les condicions establerts en el capítol IV del títol III d'aquesta llei i en la normativa de desenvolupament de l'oferta o la comercialització d'estades turístiques (art. 105 f) de la LTIB).

SEGON.- El Departament de Gestió del Territori, Infraestructures Viàries i Lluita contra l'Intrusisme serà competent per a la tramitació i resolució, si s‘escau, del procediment sancionador i l'adopció de les mesures cautelars i imposició de multes coercitives que pertoquin quan en un mateix expedient es constatin fets que presumptament puguin suposar dues o més infraccions en matèria d'ordenació turística, i almenys una d'elles es pugui qualificar com a intrusisme en relació a les estades turístiques en habitatges per les infraccions realitzades en condicions de clandestinitat.

TERCER.- Corregir l'error material existent en el Decret de Presidència núm. 2019001005, de data 19 de desembre de 2019 (BOIB núm. 175, de 31 de desembre), de forma que on deia:

“Així mateix, s'ha d'entendre inclosa en aquesta matèria de lluita contra l'intrusisme l'exercici de la potestat sancionadora en ordre a sancionar l'obstaculització, la negativa u obstrucció a l'activitat inspectora recollides com a infracció lleu i molt greu als arts. 104 r) i 106 ab) de la LTIB”.

Ha de dir:

Així mateix, s'ha d'entendre inclosa en aquesta matèria de lluita contra l'intrusisme l'exercici de la potestat sancionadora en ordre a sancionar l'obstaculització, la negativa u obstrucció a l'activitat inspectora recollides com a infracció lleu i greu als arts. 104 r) i 105 ab) de la LTIB.

QUART.- Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposin al que estableix aquest decret.

CINQUÈ.- Aquest decret entrarà en vigor el dia de la seua publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

SISÈ.- Publicar el contingut d'aquesta resolució en la Seu electrònica del Consell Insular d'Eivissa.

SETÈ.- Donar compte d'aquest decret al proper Ple que se celebri.

 

Eivissa, 3 de juny de 2020

El secretari general acctal.

Antoni Riera Buforn