Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA, CULTURA I IGUALTAT

Núm. 4173
Resolució de la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat per la qual s’estableix la capacitat màxima permesa dels museus en el procés de desescalada de l’estat d’alarma declarat a causa de la COVID-19

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Des del 14 de març de 2020, en virtut del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, es va suspendre l'obertura al públic dels museus (art. 10.3).

2. Des del 25 de maig de 2020, i a causa de l'evolució epidemiològica positiva i al compliment oportú dels criteris establerts, a la totalitat del territori de les Illes Balears li és d'aplicació la fase 2, d'acord amb l'Ordre SND/414/2020 de 16 de maig.

Fonaments de dret

1. L'Ordre SND/414/2020, de 16 de maig, per a la flexibilització de determinades restriccions d'àmbit nacional establertes arran de la declaració de l'estat d'alarma en aplicació de la fase 2 del Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, la qual, en la disposició addicional segona, estableix l'aplicació complementària de les condicions de la fase 1 (Ordre SND 399/2020, de 9 de maig) i de les normes complementàries de l'estat d'alarma en tot allò que no s'hi oposi o la contradigui amb relació a la fase 2.

2. L'Ordre SND/399/2020, de 9 de maig, per a la flexibilització de determinades restriccions d'àmbit nacional, establertes arran de la declaració de l'estat d'alarma en aplicació de la fase 1 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat (BOE núm. 130, de 9 de maig de 2020), modificada per l'Ordre SND/414/2020, de 16 de maig (BOE núm.138, de 16 de maig de 2020) i per l'Ordre SND/442/2020, de 23 de maig (BOE núm. 147, de 24 de maig de 2020), que estableix, en l'article 26.1, que els museus, de qualsevol titularitat i gestió, poden obrir les seves instal·lacions al públic per permetre les visites a la col·lecció i a les exposicions temporals, reduint a un terç la capacitat prevista per a cadascuna de les sales i espais públics.

L'apartat 9 de l'article 26, a més, disposa que les comunitats autònomes i les ciutats autònomes, en l'àmbit territorial respectiu, poden modificar el percentatge de capacitat previst en l'apartat 1 d'aquest article, sempre que no sigui inferior al trenta per cent (30%) ni superior al cinquanta per cent (50%).

En conseqüència, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears dicta aquesta Resolució en aplicació del que preveu l'Ordre del ministre de Sanitat, com a autoritat competent delegada durant l'estat d'alerta.

2.La Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en l'article 30.24, atribueix a la Comunitat Autònoma la competència exclusiva en matèria de museus.

Així mateix, l'article 70.19 de l'Estatut atribueix als consells insulars la competència pròpia en matèria de museus de titularitat autonòmica.

Aquesta Resolució no afecta el règim de competències i de gestió per part dels consells insulars, atès que fa referència a qualsevol tipus de museus, públics i privats, dins del territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears i estableix la capacitat de caire màxim; en conseqüència, permet al titular de cada museu l'aplicació, si escau, d'aquest màxim.

4 . L'article 2.2 del Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, que atribueix l'exercici de la competència en matèria de museus a la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, mitjançant la Delegació de la Presidència per a la Cultura.

Per tot això, dict la següent

 

Resolució

1. Establir la capacitat màxima permesa del cinquanta per cent (50%) en els museus de la comunitat autònoma de les Illes Balears, de qualsevol titularitat i gestió, que poden obrir les seves instal·lacions al públic per permetre les visites a la col·lecció i a les exposicions temporals i que han de complir la resta de condicions previstes en les ordres d'execució del Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat.

2. Aquesta Resolució té efecte des del dia que es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, mentre estiguin vigents les restriccions de capacitat establertes, a dia d'avui, en l'article 26 de l'Ordre SND/399/2020, de 9 de maig.

3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver rebut la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

   

Palma, 28 de maig de 2020

La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat,

Pilar Costa i Serra