Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

INSTITUT BALEAR DE L'HABITATGE (IBAVI)

Núm. 4185
Resolució del president de l’Institut Balear de l’Habitatge per aprovar la mesura urgent extraordinària per als llogatres de locals comercials i per a les entitats amb habitatges cedits titularitat de l’IBAVI les persones llogateres de l’IBAVI per a fer front a l’impacta econòmic i social del COVID-19

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

1. Fets

1. Conseqüència de l'estat d'alarma de crisi sanitària ocasionat pel COVID-19 moltes de les activitats econòmiques s'han vist obligades a suspendre la seva activitat o reduir-la dràsticament, fet que pot provocar la impossibilitat per part dels arrendataris de locals d'assumir el pagament del lloguer d'aquests locals.

2. L'IBAVI actualment té locals llogats a diferents entitats, la majoria són entitats sense ànim de lucre amb finalitats socio assistencials que tenen com a objectiu atendre les diferents necessitats dels col·lectius vulnerables.

3. L'IBAVI té cedit també l'ús i la gestió d'habitatges a entitats sense ànims de lucre amb finalitats socio assistencials que tenen com a objectiu atendre les diferents necessitats dels col·lectius vulnerables.

4. L'IBAVI és conscients de les dificultats que poden tenir aquestes entitats per fer front al pagament de la renda del local durant la situació d'excepcionalitat provocada pel COVID-19, així com els efectes posteriors que per a les seves activitats pot comportar aquesta crisi.

5. Per aquest motiu, l'IBAVI mantenint el seu compromís d'adoptar mesures extraordinàries que permetin alleugerar els greus efectes d'aquesta crisi sanitària, va més enllà de les mesures previstes al RD-Llei 15/2020, de 21 d'abril, de mesures urgents complementàries per a donar suport a l'economia, l'ocupació i l'atur i altres i estableix l'exempció del pagament del total de l'import del rebut (inclou altres despeses com comunitat, assegurances...) dels mesos d'abril, maig, juny i juliol a les entitats arrendatàries de locals titularitat de l'IBAVI.

6. Podran sol·licitar aquesta mesura:

A. les entitats sense ànim de lucre arrendatàries de locals titularitat de l'IBAVI, amb finalitats socio assistencials que tenen com a objectiu atendre les diferents necessitats dels col·lectius vulnerables que estiguin al corrent amb les seves obligacions econòmiques amb l'IBAVI i que en el mes anterior a la sol·licitud hagin vist reduïts els seus ingressos en, al menys, un 50 per cent en relació a la mitja mensual de l'any anterior.

B. les entitats sense ànim de lucre amb finalitats socio assistencials que tenguin habitatges cedits habitatges titularitat de l'IBAVI i que acreditin estar al dia en les obligacions econòmiques amb l'IBAVI i no haver cobrat cap import per l'ús de l'habitatge als seus usuaris i que en el mes anterior a la sol·licitud hagin vist reduïts els seus ingressos en, al menys, un 50 per cent en relació a la mitja mensual de l'any anterior.

6.2 Les entitats arrendatàries dels locals de negoci així com les entitats cessionàries d'habitatges titularitat de l'IBAVI, podran sol·licitar fins el 30 de juny l'exempció del pagament del total de l'import del rebut de lloguer (inclou altres despeses com comunitat, assegurances...) dels mesos d'abril, maig, juny i juliol de 2020.

6.3 La sol·licitud es podrà fer mitjançant petició al correu electrònic locals@ibavi.caib.es

6.4 Els sol.licitants hauran d'adjuntar a la sol·licitud la següent documentació:

a) En cas de l'arrendament de locals:

- Inscripció en el Registre d'Associacions de les Illes Balears o en el Registre Únic de Fundacions o en Registre Municipal d'Entitats Ciutadanes.

- Declaració responsable on es faci constar, d'acord amb la informació comptable i d'ingressos i despeses, haver sofert una minoració en els seus ingressos en el mes anterior a la sol·licitud d'almenys el 50 per 100 de mitja mensual en relació a la mitja mensual de l'any anterior.

b) En cas d'entitats cessionàries d'habitatges:

- Inscripció en el Registre d'Associacions de les Illes Balears o en el Registre Únic de Fundacions o en Registre Municipal d'Entitats Ciutadanes.

- Declaració responsable on es faci constar, d'acord amb la informació comptable i d'ingressos i despeses, haver sofert una minoració en els seus ingressos en el mes anterior a la sol·licitud d'almenys el 50 per 100 de mitja mensual en relació a la mitja mensual de l'any anterior.

- Certificat emès per l'òrgan directiu de l'entitat que acrediti no haver passat al cobro als seus usuaris qualsevol import per l'ús de l'habitatge.

7. Per la resta d'arrendataris de locals (autònoms o pimes) serà d'aplicació el que es preveu en el RD-Llei 15/2020, de 21 d'abril de mesures urgents complementàries per a donar suport a l'economia, l'ocupació i l'atur i altres en el seu article 1 i següents consistent en la moratòria en el pagament de la renda sense penalització ni meritació d'interessos durant el període de temps que duri l'estat d'alarma i les seves pròrrogues i les mensualitats següents, sempre i quan es compleixin els requisits prevists a la norma.

8. La sol·licitud en tots els casos, es podrà fer mitjançant petició al correu electrònic locals@ibavi.caib.es fins al 30 de juny.

9. En tots els supòsits, la veracitat d'aquestes dades serà comprovada posteriorment per part de l'IBAVI mitjançant el requeriment de la documentació que es consideri oportuna

En cas de falsedat en les dades o documents presentats l'IBAVI emetrà els rebuts objecte de l'exempció per al seu pagament obligatori i podrà reclamar totes les responsabilitat que es puguin derivar, inclòs la no renovació del contracte de lloguer.

10. Les entitats o arrendataris beneficiàries d'aquesta mesura s'obliguen a comunicar a l'IBAVI qualsevol variació en la situació econòmica que difereixi de la presentada en el moment de la sol·licitud.

11. No obstant, l'IBAVI podrà acordar la finalització o modificació d'aquesta mesura en funció de l'evolució de la situació extraordinària derivada del COVID-19. En qualsevol cas, es comunicarà mitjançant publicació a la pàgina web i comunicació individualitzada a les entitats llogateres beneficiàries d'aquestes mesures.

12. L'aplicació d'aquesta mesura implicarà una minoració en els ingressos inicialment prevists i quedarà condicionada a la seva compensació amb una aportació extraordinària provinent de la conselleria de Mobilitat i Habitatge.

Fonaments de dret

1. El Decret 17/2015, de 10 d'abril, d'aprovació dels Estatuts de l'entitat pública empresarial Institut Balear de l'Habitatge.

2. La Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

3. El Decret 10/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es disposa el nomenament dels membres del Govern de les Illes Balears.

4. El Decret 12/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

6. La Llei 5/2018, de 19 de juny, de l'habitatge de les Illes Balears.

Per tot això, atès el contingut de l'informe-proposta emès el dia 20 de maig de 2020 per la directora la directora gerent d'aquest ens, i vista la necessitat urgent de poder aplicar la mesura extraordinària abans detallada, d'acord amb la normativa que n'és d'aplicació i en ús de les funcions que m' atribueixen els Estatuts de l'IBAVI dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Aprovar l'aplicació de la mesura urgent extraordinària per a les entitats sense ànim de lucre arrendatàries de locals titularitat de l'IBAVI, amb finalitats socio assistencials que tenen com a objectiu atendre les diferents necessitats dels col·lectius vulnerables llogaters de locals de l'IBAVI i per a les entitats cessionàries d'habitatges titularitat de l'IBAVI per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19 consistent en l'exoneració del pagament dels rebuts d'arrendament corresponents als mesos d'abril, maig i juny, tal i com es detalla en el present document.

2. Per a la resta d'arrendataris de locals de l'IBAVI, ampliar el termini fins al 30 de juny per a la presentació de sol·licituds de moratòria per al pagament del lloguer amb les condicions i complint els requisits prevists al RD-Llei 15/2020, de 21 d'abril de mesures urgents complementàries per a donar suport a l'economia, l'ocupació i l'atur.

3. L'aplicació d'aquesta mesura implicarà una minoració en els ingressos inicialment prevists i quedarà condicionada a la seva compensació amb una aportació extraordinària provinent de la conselleria de Mobilitat i Habitatge.

4. Donar compte d'aquesta Resolució al Consell d'Administració a l'efecte de la ratificació.

 

Palma, 21 de maig de 2020

El president de l'IBAVI

Marc Pons i Pons