Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 4120
Aprovació del Conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Formentera i l’Associació de Ramaders de Formentera, per donar suport al sector ramader de l’illa en matèria de sanitat animal i millora dels sistemes productius, any 2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovat per Resolució de presidència del Consell Insular de Formentera, el dia 08 de maig de 2020, de la qual se'n transcriu el següent escrit.

Parts

Alejandra Ferrer Kirschbaum, presidenta del Consell Insular de Formentera, segons acord adoptat a la sessió constitutiva de 15 de juny de 2019, publicat al BOIB núm. 102, de 25 de juliol de 2019, actua en nom i representació del Consell Insular de Formentera, en ús de les facultats que li atribueix l'article 9.2q) i x) de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de regulació dels consells insulars i està expressament facultada per signar aquest Conveni per Resolució de Presidència del Consell Insular de Formentera, de data 08 de maig de 2020 (d'ara endavant, el Consell).

Alfonso Ferrer Mayans amb DNI núm. 46.957.246-D, president de l'Associació de Ramaders de Formentera amb NIF G07605124 i domicili, a efectes de notificacions, a la Cooperativa del Camp de Formentera, Polígon Industrial s/n (d'ara endavant, l'ARF).

Antecedents

1. El Consell Insular de Formentera té, entre altres finalitats, la de donar suport al camp de l'illa de Formentera, i dins d'aquest objectiu s'entén inclòs el recolzament a l'activitat ramadera.

2. L'ARF, creada com a entitat associativa integrada per ramaders amb explotacions ovines, caprines i porcines de l'illa de Formentera, posa en pràctica un Programa Sanitari comú per aconseguir una millora sanitària i productiva de les seves explotacions.

3. Essent l'ARF l'única associació de ramaders a l'illa de Formentera, que es constitueix en Agrupacions de Defensa Sanitària Ramadera de conformitat amb el que s'estableix en el marc del que preveu el Reial decret 842/2011, de 17 de juny (BOE núm. 168, de 14 de juliol de 2011), l'Ordre del conseller d'Agricultura i Pesca, de 26 de maig de 1992, per la qual es regulen les Agrupacions de Defensa Sanitària ramaderes de les Illes Balears, que va ser modificada mitjançant l'Ordre de 3 de juliol de 2001 i complementada mitjançant l'Ordre de la consellera d'Agricultura i Pesca, de 16 de març de 2007.

4. En base a tots els punts anteriorment exposats, s'acorda la redacció d'un conveni marc pel desenvolupament d'accions dirigides a donar suport al sector ramader de l'illa de Formentera en matèria de sanitat animal i millora dels sistemes productius, essent aquest l'objecte del present document.

Ambdues parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest conveni marc, d'acord amb les següents,

Clàusules:

1. Aquest Conveni té per objecte regular la col·laboració i fixar els termes i les condicions d'aquesta col·laboració, que inclou la concessió d'una subvenció directa, entre el Consell Insular de Formentera, a través de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i l'Associació de Ramaders de Formentera, per donar suport al sector ramader de l'illa de Formentera en matèria de sanitat animal i millora dels sistemes productius. Amb aquest objectiu, l'ARF es compromet a mantenir el seu ramat en bones condicions sanitàries, duent a terme les actuacions pertinents referents a vacunacions i tractaments antiparasitaris anuals, entre d'altres, seguint el programa sanitari presentat a la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Caça del Consell Insular de Formentera.

2. La col·laboració entre les parts es concretarà mitjançant els programes o projectes acordats de forma anual, en els termes que quedin establerts en el present conveni i en altres acords de desenvolupament o instruments adequats que, en seu cas, es subscriguin.

3. Es constituirà una Comissió de seguiment:

a) Presidida pel conseller de la Conselleria d'Infraestructures, Sector Primari i Interior, o per la persona en la qual ho delegui, i integrada pel president de l'ARF o per la persona en la qual ho delegui i un màxim de dos persones nomenades per cada part; totes elles membres amb veu i vot. La persona que presideixi aquesta comissió podrà designar, a més de la resta de membres, com a secretari, amb veu i sense vot, a un funcionari del CIF.

b) Es reuniran una vegada a l'any o tantes vegades com siguin necessàries a petició de qualsevol de les parts i ajustarà el seu funcionament, en allò no previst en aquest conveni, al que disposa la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, als seus articles 15 a 18, sobre règim jurídic i funcionament dels òrgans col·legiats.

c) La seva funció serà avaluar els resultats del conveni, realitzar el seu seguiment i, definir i elaborar la proposta anual.

d) Interpretarà i resoldrà els dubtes i les controvèrsies que es puguin suscitar en l'aplicació i la interpretació de les clàusules d'aquest conveni.

4. Actuacions del CIF

El Consell Insular de Formentera finançarà, segons les disponibilitats pressupostàries, les activitats en benefici de la producció i la sanitat animal a l'illa de Formentera, previstes en els programes o plans d'actuacions acordats, tal i com marca la clàusula 2.

Les activitats proposades i aprovades per a l'any 2020 es detallen a l'Annex I d'aquest Conveni, amb un pressupost de 37.000 € (trenta-set mil euros) amb càrrec a la partida 2020.1.410.48000.01, dels vigents pressupostos (BOIB núm. 14 de 01/02/2020), i que preveu la subvenció nominativa que s'instrumenta amb aquest conveni.

La subvenció es pagarà en la següent forma i terminis:

- Un 50 % de la subvenció (18.500 €) es pagarà al moment de signar-se el conveni, en concepte de pagament anticipat. Aquest pagament anticipat es condiciona a l'acreditació per part de la beneficiària d'estar el corrent de les seves obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, d'acord amb l'art.34 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre General de subvencions. S'eximeix de la presentació de garanties d'acord amb l'Art.17.3 k) de la mateixa llei.

- La resta de subvenció (18.500 €) es podrà sol·licitar a partir del dia 1 de juny sempre i quan es justifiqui mitjançant una memòria haver dedicat al programa concertat els fons de l'anterior pagament. Així mateix, pel pagament d'aquesta bestreta serà necessari l'informe tècnic corresponent que justifiqui l'adequada aplicació dels fons percebuts per l'ARF.

- Amb data límit 31 de gener del 2021 l'ARF haurà de justificar la destinació de la subvenció mitjançant una relació de factures de l'exercici 2020 i els corresponents justificants de pagament de les mateixes juntament amb una memòria de les actuacions realitzades.

Seran causes de reintegrament de la quantitat percebuda anticipadament per part de l'ARF així com l'exigència dels interessos de demora que corresponguin: l'obtenció de la subvenció falsejant les condicions requerides per allò o ocultant aquelles que ho haguessin impedit, l'incompliment total o parcial dels objectius i/o de les activitats subvencionades, l'incompliment de l'obligació de justificació o la justificació insuficient segons estableix la llei i el present Conveni, destinar les quantitats percebudes anticipadament a activitats diferents a les subvencionades per aquest Conveni, altres causes de reintegrament previstes a  la normativa d'aplicació.

Així mateix, l'ARF se sotmetrà a les actuacions de comprovació i organització que els òrgans competents del Consell Insular de Formentera realitzin respecte a la gestió econòmica, la qualitat tècnica i la capacitació professional del personal. En particular, l'ARF autoritza el Consell Insular a obtenir dels organismes competents certificacions d'estar al corrent de pagament de les seues obligacions tributàries i/o amb la Seguretat Social en qualsevol moment durant la vigència d'aquestes bases i/o amb anterioritat a fer qualsevol pagament.

5. Actuacions de l'ARF:

  • Oferir el suport al Consell Insular de Formentera en matèria de producció i sanitat animal i en qualsevol altre actuació referent al benestar i identificació dels animals de les explotacions ramaderes integrades dins l'Agrupació de Defensa Sanitària.
  • Realitzar les actuacions sanitàries acordades anualment en el Programa Sanitari comú.
  • Justificació: la justificació del compliment de les activitats en matèria de sanitat i millora dels sistemes productius per part de l'ARF es farà mitjançant la presentació, sota la responsabilitat del declarant, de la compta justificativa de les despeses, amb data límit 31 de gener de 2021, amb el contingut següent:

a. En vacunacions i tractaments antiparasitaris:

- Còpia del formulari d'actuacions de l'ADS.

- Relació de despeses que se'n deriva de les actuacions.

- Memòria descriptiva de les actuacions realitzades.

 

b. En altres actuacions veterinàries: Factures o documents que justifiquin les despeses i els costos de les actuacions emmarcades en el present conveni.

c. Factures relacionades amb el subministrament de llavors farratgeres com són la civada, la veça i l'alfals per a l'obtenció d'aliments destinats als animals.

d. Qualsevol altre documentació que es cregui convenient per a la correcta justificació de les actuacions efectuades emmarcades en el present conveni.

ARF continuarà la seva labor d'assessorament cap als ramaders que pertanyen a l'associació, en referència a les actuacions que han de portar ha terme de forma individual i que son obligatòries. Com són:

- Activitats de desinfecció, desinsectació i desratització de les instal·lacions.

- Desparasitacions externes del ramat oví, caprí i porquí, així com desparasitacions internes dels cans i gats existents a les explotacions.

- Registrar tot medicament subministrat als animals de producció al Llibre de registre de tractaments medicamentosos

- Tot medicament amb prescripció veterinària s'ha d'administrar als animals segons la pauta marcada pels serveis veterinaris de l'ADS.

- Omplir les dades relatives a la informació de la cadena alimentària (ICA) quan es realitza la guia per a l'escorxador.

- Identificació amb cròtals amb el codi de l'explotació, de tots els anyells i cabrits amb destí a l'escorxador. Els cròtals seran subministrats per part de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Caça del Consell Insular de Formentera.

- Realitzar les guies de trasllat d'animals vius entre explotacions ramaderes, tant per l'espècie ovina i caprina, com per la porcina.

- Realitzar la declaració del cens d'animals de les explotacions ramaderes en el període obligatori comprés entre el 1 de gener i el darrer dia de febrer del any en curs.

- Complir la normativa relacionada amb el benestar animal.

6. Concurrència i compatibilitat amb altres subvencions:

La subvenció atorgada mitjançant el present conveni serà compatible amb qualsevol altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos assignats per al mateix objecte, procedents de qualsevol Administració o entitat pública o privada, nacionals o internacionals, sempre que la suma de totes elles no superi el cost de l'activitat subvencionada, o impliqui una disminució de l'import del finançament propi exigit, en el seu cas, per a cobrir l'activitat subvencionada, i respecte la normativa comunitària sobre acumulació d'ajudes.

7. El present conveni entrarà en vigor en el moment de la seva signatura i es mantindrà vigent fins el 31 de desembre de 2020 i no podrà ser renovat fins que s'hagin realitzat les justificacions de les despeses, amb data límit 31 de gener de 2021.

8. Seran causes de resolució del present Conveni, el mutu acord entre les parts o l'incompliment per alguna d'elles de les clàusules del mateix.

9. El present conveni té naturalesa administrativa, i constitueix l' instrument a través del qual es canalitza una subvenció pel procediment de concessió directa previst en l'article 22.2 a) de la Llei de general subvencions, perquè està prevista nominativament en els pressupostos generals del Consell Insular de Formentera.

10. El present conveni de col·laboració s'entén com una relació jurídica exempta de l'aplicació de la Llei 9/2017,   de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014, segons el que disposa al seu article 6.2. No obstant això, l'article 4 de la Llei de contractes del sector públic estableix que seran d'aplicació els principis generals de dita Llei per resoldre els dubtes i llacunes que poguessin  presentar-se en el compliment del citat conveni.

11. Qualsevol qüestió que es susciti en quant a l'aplicació, interpretació i efectes del present Conveni que no hagi pogut ser dirimida per la Comissió de Seguiment creada a l'efecte, es resoldrà mitjançant la Jurisdicció Contenciosa- Administrativa, d'acord amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa- Administrativa.

I en prova de conformitat, ambdues parts signem aquest document per duplicat, i a un sol efecte, en el lloc i data indicats, de la qual cosa el Secretari en dona fe.

Formentera, 12 de maig de 2020

La Presidenta,                                Per l'Associació                     El Secretari accidental

de Ramaders,

Alejandra Ferrer Kirschbaum                    Alfonso Ferrer Mayans                      Joan Ferrer Yern

 

 

ANNEX I PROGRAMA D'ACTUACIONS DE L'AGRUPACIÓ DE DEFENSA SANITÀRIA D'OVÍ I CAPRÍ DE L'ILLA DE FORMENTERA PER L'ANY 2020

Al programa sanitari a desenvolupar en la present campanya es seguiran les següents línies de treball, i se complirà tot el que es pugui en funció del pressupost que disposem per poder realitzar-lo, amb la finalitat de millorar l'estatus sanitari de les explotacions, els seus rendiments i benestar de les mateixes, així com assessorar als ramaders en temes de maneig, reproducció, prevenció, gestió i comercialització:

1. Desenvolupament del programa per a la lluita i control de les malalties incloses a la llista de la OIE.

2. Avaluació de la situació sanitària del ramat i les condicions de les infraestructures de les explotacions ramaderes.

3. Programa de vacunació dels caps de ramat (i animals d'engreix quan es consideri necessari) pertanyents  a l'ADS de les malalties d'enterotoxèmia, carboncle simptomàtic i tètanus i, desparasitació , aquesta feina es durà a terme dues vegades a l'any (primavera i tardor).

4. Desparasitació interna dues vegades a l'any i en cas necessari si es presenten símptomes de parasitisme pulmonar i/o digestiu es repetiran les desparasitacions amb el mateix fàrmac o altre segons criteri veterinari o el indicat en funció de l'anàlisi pertinent.

Quan es consideri necessari es farà desparasitació interna i externa dels animals d'engreix.

5. També s'implantarà un programa de DDD a les instal·lacions apropiat a les característiques de cada explotació.

6. Si s'observa un augment de l'índex d'avortaments, s'implantarà un programa vacunal preventiu i diagnòstics diferencials per a la determinació de les malalties causants.

7. Altres actuacions clíniques com tractaments, analítiques de suport, estudis coprològics, cultius i antibiogrames pel control de les mamitis, necròpsies, ...

8. Supervisió dels llibres de registre d'explotació, llibres de registre dels tractaments medicamentosos i control de la identificació animal.

9. Assessorar i conscienciar al ramader en matèria d'higiene dels animals, del treball i de les instal·lacions així com projectes de millora en les mateixes, nutrició, alimentació i maneig del ramat.

10. Apropament simultani a la resta de ramaders de la zona, no inclosos dins de l'ADS.

11. Assessorament en aspectes de millores de producció, així com estimulació dels ramaders a participar en projectes d'agrupació de productors, de participació en la producció i millora de les races autòctones i programa de certificació de qualitat.

12.Formació sobre qualitat, traçabilitat, benestar animal, normativa i gestió mediambiental i de residus.

13. Realització de les tasques d'identificació electrònica ovines i caprins segons directrius tècniques del SEMILLA i amb material subministrat (bolo ruminal i cròtal) per la mateixa entitat.

14. Informar als ramaders de la importància, obligacions i responsabilitats en relació a les campanyes de sanejament i sistema d'identificació dels animals.

 

PROGRAMA D'ACTUACIONS DE L'AGRUPACIÓ DE DEFENSA SANITÀRIA DE PORCÍ DE L'ILLA DE FORMENTERA PER L'ANY 2020

Al programa sanitari a desenvolupar en la present campanya es seguiran les següents línies de treball, i se complirà tot el que es pugui en funció del pressupost que disposem per poder realitzar-lo, amb la finalitat de millorar l'estatus sanitari de les explotacions, els seus rendiments i benestar de les mateixes, així com assessorar als ramaders en temes de maneig, reproducció, prevenció, gestió i comercialització:

1.Desenvolupament del programa per a la lluita i control de les malalties incloses a la llista de la OIE que afecten al porcí.

2. Avaluació de la situació sanitària del ramat i les condicions de les infraestructures de les explotacions ramaderes.

3. Programa de vacunació dels caps de ramat pertanyents a l'Ads de les malalties de parvovirosi porcina i mal roig del porcí, una vegada a l'any. Quan es consideri necessari es farà la vacunació dels animals d'engreix.

També es fera un pla  vacunal adequat a cada explotació porcina contra enterotoxèmia colibacilar i clostridiosis en femelles quan es consideri necessari.

4. Programa de la PRRS i programa de la influença porcina en explotacions que presenten problemes reproductius.

5. Desparasitació interna tres vegades al l'any en explotacions de cria (mediant fàrmac de senzilla distribució per part del operari de la explotació) en cas necessari, si es presenten símptomes de parasitisme pulmonar i/o digestiu, es repetiran les desparasitacions amb el mateix fàrmac o el indicat en funció d'anàlisi pertinent.

6. S'implantarà un programa de DDD a les instal·lacions en funció de las característiques de cada explotació.

7. Altres actuacions clíniques com tractaments, analítiques de suport, estudis coprològics, necròpsies, ...

8. Supervisió dels llibres de registre d'explotació, llibres de registre dels tractaments medicamentosos i control de la identificació animal.

9. Assessorar i conscienciar al ramader en matèria d'higiene dels animals, del treball i de les instal·lacions així com projectes de millora en les mateixes, nutrició, alimentació i maneig del ramat.

10. Assessorament, en aspectes de millores de producció així com estimulació, dels ramaders per a participar en projectes d'agrupació de productors, de participació en la producció i millora de les races autòctones i programa de certificació de qualitat.

11. Programa de formació sobre maneig i gestió de l'explotació, formació sobre qualitat, traçabilitat, benestar animal, normativa i gestió mediambiental i de residus.

12. Determinació del control i de la participació activa en el desenvolupament dels programes nacionals o autonòmics d'erradicació i vigilància de malalties d'aquesta espècie que s'aprovin,

13. Actualitzar les dades referents al cens dels animals . Informar als ramaders de la importància, obligacions i responsabilitats en relació a les campanyes de sanejament i sistema d'identificació dels animals.

14. Determinació del control i de la participació activa en el desenvolupament dels programes nacionals o autonòmics d'erradicació i vigilància de malalties del porc, sota la direcció de l'administració competent, i també en els programes nacionals o autonòmics d'erradicació i vigilància de malalties d'aquesta espècie que s'aprovin.

 

Formentera, 26 de maig de 2020

La presidenta ​​​​​​​ Alejandra Ferrer Kirschbaum