Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HISENDA I RELACIONS EXTERIORS

Núm. 4062
Resolució de la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors de 21 de maig de 2020 per la qual es modifica l’annex al Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2018-2020, aprovat mitjançant l’Acord del Consell de Govern de 9 de març de 2018

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 9 de març de 2018 (BOIB núm. 31, de 10 de març) es va aprovar el Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2018-2020.

2. El caràcter estimatiu de les quanties que es preveuen al Pla Estratègic i el temps transcorregut des que es varen aprovar, fa necessari ajustar les previsions contingudes a l'annex, en aquest cas mitjançant la creació d'un ajut extraordinari que es gestionarà per la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, concretament s'introdueix una nova subvenció a la línia 1, Foment de l'ocupació, la seguretat, el desenvolupament econòmic i l'orientació laboral de l'objectiu II, foment i millora de l'ocupació.

En data 14 de març, el Govern de l'Estat decreta l'estat d'alarma a través del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19. La irrupció de la pandèmia ha implicat no sols una gran crisi sanitària sinó també l'aturada de bona part de l'economia de totes i cadascuna de les nostres illes. El tancament d'establiments i la reducció de la lliure circulació de persones, ha fet que els autònoms, que majoritàriament realitzen una activitat relacionada directa o indirectament amb el sector turístic en Balears, es trobin en una situació de cessament total de l'activitat o baixades en la facturació de més del 75%, fet que pot implica dificultats en l'economia balear. D'acord amb les estimacions del Govern de les Illes Balears, l'efecte econòmic d'aquesta aturada obligada, juntament amb les restriccions al transport, nacional i internacional, pot implicar una caiguda del PIB i l'ocupació de Balears superior al 30% en 2020.

Tot això, juntament amb el fet que a Balears el percentatge de  treballadors autònoms és molt més alt  que a la resta d'Espanya, el 20,5% envers el 17% i a més, que una part molt rellevant dels assalariats, 5% del total, estan contractats per autònoms, cosa que té, en realitat, un efecte immediat sobre el 25% dels llocs de feina de la nostra comunitat, fa que es consideri inajornable la tramitació d'una convocatòria extraordinària d'ajuts per mantenir l'activitat per compte propi i consolidar el projecte d'autoocupació, dels autònoms afectats directament per la COVID-19.

3. En l'apartat 3 de l'Acord de Consell de Govern esmentat es delega l'aprovació i les eventuals modificacions de l'annex al Pla Estratègic de Subvencions en la persona titular de la conselleria competent en matèria d'hisenda, d'acord amb l'article 25 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Correspon, per tant, a la persona titular de la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors l'aprovació i/o modificació de l'annex al Pla Estratègic de Subvencions.

Fonaments de dret

1. L'article 25 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

2. El Decret 9/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es determina la composició del Govern i s'estableix l'estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

3. El Decret 10/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es  disposa el nomenament dels membres del Govern de les Illes Balears, mitjançant el qual es nomena la senyora Rosario Sánchez Grau, consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la modificació de l'annex al Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2018-2020, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 9 de març de 2018,  introduint una nova convocatòria en el sentit següent:

OBJECTIU II

FOMENT I MILLORA DE L'OCUPACIÓ

II.1 Foment de l'ocupació, la seguretat, el desenvolupament econòmic i l'orientació laboral

II.1.13

Direcció general o entitat: Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular

Font de finançament: capítol IV FF 20021

Descripció: convocatòria extraordinària d'ajuts per mantenir l'activitat per compte propi i consolidar el projecte d'autoocupació, dels autònoms afectats directament per la COVID-19

Objectius i efectes: Mantenir l'activitat per compte propi dels autònoms.

Cost: 8.000.000 euros (2020) ampliable amb el finançament que es rebi de les entitats locals, consells i ajuntaments.

Convocatòria: 2020

Incidència sobre el mercat: mantenir l'activitat i consolidar el projecte d'autoocupació dels autònoms afectats directament per la COVID-19.

2. Disposar que aquesta Resolució desplegui els seus efectes des de la data de publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 21 de maig de 2020

La consellera d'Hisenda

i Relacions Exteriors

Rosario Sánchez Grau