Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 4007
Acord del Consell de Govern de 22 de maig de 2020 pel qual es declaren zones especials de conservació (ZEC) cinc llocs d’importància comunitària (LIC) de la xarxa ecològica europea Natura 2000 a les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La xarxa ecològica europea Natura 2000 s'ha configurat en aplicació de la Directiva 92/43/CEE del Consell, de 21 de maig de 1992, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la flora i la fauna silvestres (Directiva d'hàbitats) i de la Directiva 2009/147/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre de 2009, relativa a la conservació de les aus silvestres (Directiva d'aus), les quals estan transposades a l'ordenament jurídic espanyol mitjançant la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat.

La Xarxa Natura 2000 està formada pels llocs d'importància comunitària (LIC), per les zones especials de conservació (ZEC) i per les zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA), i té com a finalitat garantir l'estat de conservació favorable dels tipus d'hàbitats naturals i dels hàbitats de les espècies pels quals aquests espais esmentats s'han inclòs en la Xarxa Natura 2000.

La Comissió Europea, mitjançant la Decisió 2006/613/CE, va adoptar una llista inicial de LIC per a la regió biogeogràfica mediterrània, d'acord amb la Directiva 92/43/CEE. En aquesta llista s'integraven els LIC de les Illes Balears que prèviament havia proposat el Consell de Govern de 3 de març de 2006 i els LIC que s'havien proposat en el Decret 29/2006, de 24 de març, pel qual s'aprova l'ampliació de la llista de LIC a l'àmbit de les Illes Balears. A aquests, s'hi han d'afegir onze LIC de basses temporals mediterrànies a Menorca i Formentera que es van proposar mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 24 de setembre de 2010, aprovats per la Decisió 2012/9/UE de la Comissió, de 18 de novembre de 2011, per la qual s'adopta, de conformitat amb la Directiva 92/43/CE del Consell, la cinquena llista actualitzada de llocs d'importància comunitària de la regió biogeogràfica mediterrània.

De la mateixa manera, mitjançant un acord del Consell de Govern, el dia 12 de juliol de 2013 es va aprovar la proposta d'ampliació de la llista de LIC en l'àmbit de les Illes Balears amb la incorporació de l'espai Puig Malet i Santa Eularieta, que va ser aprovada per la Decisió 2015/74 de la Comissió, de 3 de desembre de 2014, per la qual s'adopta la vuitena llista actualitzada de llocs d'importància comunitària de la regió biogeogràfica mediterrània.

D'acord amb els articles 4 i 6 de la Directiva d'hàbitats i 44 i 45 de la Llei 42/2007, les comunitats autònomes, amb un tràmit previ d'informació pública, han de declarar ZEC els LIC, a més de les ZEPA, en l'àmbit territorial propi, i fixar les mesures de conservació necessàries que responguin a les exigències ecològiques dels tipus d'hàbitats naturals i de les espècies d'interès comunitari presents en aquestes àrees.

Les mesures de conservació han d'implicar els plans o els instruments de gestió adequats i les mesures reglamentàries, administratives o contractuals apropiades. La declaració de les ZEC s'ha d'aprovar al més aviat possible i, com a màxim, en un termini de sis anys des de l'adopció de la llista inicial de LIC per a la regió biogeogràfica mediterrània.

D'acord amb la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), correspon al Consell de Govern, mitjançant un acord, la declaració com a ZEC dels LIC que hagin estat seleccionats i designats per la Comissió Europea, seguint el procediment que estableix l'article 9 de la LECO.

Així, en compliment de l'article 9.2.a) de la LECO, el 2 d'agost de 2013 el Consell de Govern va acordar iniciar el procediment per declarar ZEC els LIC de les Illes Balears que figuren en l'annex I de l'Acord i facultar el conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori per a la tramitació administrativa que correspon per elaborar els documents dels plans o els instruments de gestió de les ZEC. Dins aquest llistat s'inclouen els espais objecte d'aquest Pla de Gestió: LIC ES5310024 la Mola, LIC ES5310025 Cap de Barbaria, LIC ES5310109 Àrea Marina de Cala Saona, LIC ES5310110 Àrea Marina de Platja de Tramuntana i LIC ES5310111 Àrea Marina de Platja de Migjorn.

Tots aquests espais tenen reconeguda la continuïtat ecològica de l'ecosistema marí amb l'espai natural terrestre objecte de protecció, mitjançant l'informe de l'Institut Espanyol d'Oceanografia del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat de data 29 de maig de 2017, de conformitat amb l'article 6.4 de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat.

D'acord amb l'article 38.3 de la Llei 5/2005, els plans o els instruments de gestió de les ZEC s'han d'aprovar per mitjà d'un decret del Govern de les Illes Balears.

En l'elaboració del Pla de Gestió s'han seguit les directrius de conservació de la Xarxa Natura 2000 a Espanya, aprovades per l'Acord de la Conferència Sectorial de Medi Ambient de 13 de juliol de 2011, que recull la Resolució de 21 de setembre de 2011 de la Secretaria d'Estat de Canvi Climàtic (BOE núm. 244, de 10 d'octubre de 2011) per la qual es publiquen els acords de la Conferència Sectorial de Medi Ambient en matèria de patrimoni natural i biodiversitat.

S'ha duit a terme un procés de participació pública en el qual l'esborrany del Pla de Gestió Natura 2000 de Formentera s'ha sotmès a l'audiència dels titulars de drets i interessos legítims mitjançant les associacions i les entitats representatives, les associacions amb objectius de conservació ambiental i la ciutadania possiblement interessada. També s'ha obert un període de participació amb la resta de conselleries i amb les administracions competents en ordenació del territori i urbanística, els ajuntaments afectats i el Consell Insular. Així mateix, s'ha sotmès a informació pública, segons es va anunciar en el BOIB núm. 156 de 13 de desembre de 2018.

Finalment, de conformitat amb la Llei 5/2005, els serveis jurídics i la Secretaria General de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i la Comissió de Coordinació de Política Territorial han informat favorablement sobre el Pla de Gestió Natura 2000 de Formentera.

El Consell de Govern aprova, en la mateixa sessió i mitjançant decret, el Pla de Gestió Natura 2000 de Formentera, que inclou cinc llocs d'importància comunitària (LIC), els quals són objecte ara d'aquest Acord per declarar-los com a ZEC.

Per tot això, el Consell de Govern a proposta del conseller de Medi Ambient i Territori, en la sessió de dia 22 de maig de 2020, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar zones especials de conservació (ZEC) els llocs d'importància comunitària (LIC) de la xarxa ecològica europea Natura 2000 a les Illes Balears següents:

ES5310024

La Mola

ES5310025

Cap de Barbaria

ES5310109

Àrea Marina de Cala Saona

ES5310110

Àrea Marina de Platja de Tramuntana

ES5310111

Àrea Marina de Platja de Migjorn

Segon. Facultar el conseller de Medi Ambient i Territori per trametre aquest Acord al Ministeri per a la Transició Ecològica perquè el comuniqui a la Comissió Europea.

Tercer. Notificar aquest Acord al Consell de Formentera i l'Ajuntament de Formentera.

Quart. Ordenar que aquest Acord es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, en els diaris de major tirada a l'illa de Formentera i a la pàgina web del Govern de les Illes Balears.

 

Palma, 22 de maig de 2020

La secretària del Consell de Govern

Pilar Costa i Serra