Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 4005
Acord del Consell de Govern de 22 de maig de 2020 pel qual es declara d’interès autonòmic el projecte de subestació Formentera a 132 kV, ampliació de subestació Formentera a 30 kV, i la interconnexió entre ambdues subestacions

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, mitjançant la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic, és competent en matèria de tramitació d'autoritzacions administratives d'instal·lacions elèctriques d'alta tensió, xarxes de transport i distribució d'electricitat, tal com estableix el Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2019, de 2 de juliol, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Una d'aquestes instal·lacions és el projecte de subestació Formentera a 132 kV, ampliació de subestació Formentera a 30 kV, i la interconnexió entre ambdues subestacions.

Aquesta instal·lació és de vital importància per a l'economia de Formentera, ja que quedarà, en general, com a font principal d'energia elèctrica per a tots els consumidors de l'illa i, en concret, per a tots els grans consumidors de Formentera lligats a l'activitat turística. Per tant, aquesta inversió es considera com a estratègica per a l'activitat econòmica de l'illa, i també, més concretament, per a les activitats turístiques, de les telecomunicacions i del sector de les energies renovables.

A més a més, a llarg termini produirà com a efecte minimitzar el cost de producció d'energia, el més car de l'Estat, cosa que farà que pugui tenir trasllat al preu dels consumidors finals de totes les Illes Balears i de l'Estat, i permetrà assolir una nova fita per aconseguir l'objectiu final, que és la integració total del sistema elèctric balear en el sistema peninsular.

La posada en funcionament d'aquesta infraestructura implicarà també l'arribada de la fibra òptica, punt important en la millora de les telecomunicacions de Formentera per a tots els sectors de l'illa, especialment el turístic i l'empresarial, i que implica més connectivitat.

Per tant, aquesta declaració d'interès autonòmic implicarà una empenta econòmica per a Formentera, tant en el sector de les telecomunicacions i el d'energies renovables com en el sector turístic, a més de garantir la cobertura de la demanda elèctrica actual i futura, i, per tant, del seu creixement econòmic associat a l'activitat principal, el turisme.

La tramitació d'aquest projecte, el promotor del qual és Red Eléctrica de España, SAU, ja s'ha iniciat mitjançant el procediment d'autorització de construcció i la declaració, en concret, d'utilitat pública de l'obra que es pretén fer, però atesa la precarietat de la situació energètica a Formentera es considera més que adient per la seva tipologia que aquesta instal·lació sigui declarada, a més a més, d'interès autonòmic per accelerar-ne la tramitació. D'altra banda, s'ha tingut en compte que la tramitació d'aquest projecte està sotmesa a la tramitació ambiental recollida en la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació d'impacte ambiental de les Illes Balears.

L'article 4 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears, estableix que són inversions d'interès autonòmic les declarades com a tals pel Govern de les Illes Balears per la seva especial rellevància per al desenvolupament econòmic i social en el seu àmbit territorial, com és aquest cas. I l'article 5 indica que aquesta declaració es pot acordar en qualsevol moment de la tramitació administrativa, i que tindrà efecte a partir de la data en què es declari l'interès autonòmic de la inversió. També determina que aquesta declaració suposarà un impuls preferent i ràpid, davant qualsevol administració de les Illes Balears.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, en la sessió de dia 22 de maig de 2020, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar d'interès autonòmic el projecte de subestació Formentera a 132 kV, ampliació de subestació Formentera a 30 kV, i la interconnexió entre ambdues subestacions, d'acord amb els articles 4 i 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears.

Segon. Notificar aquest Acord a Red Eléctrica de España, SAU.

 

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 22 de maig de 2020

La secretària del Consell de Govern

Pilar Costa i Serra