Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 3746
Decret sobre ampliació controlada de l’autorització d’ocupació de via pública per a terrasses i d’altres instal·lacions durant l’estat d’alarma, a l’illa de Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Hble. Sra. Alejandra Ferrer Kirschbaum, Presidenta del Consell Insular de Formentera, anuncia que en decret de data 8 de maig de 2020 es va resoldre el següent:

“Atès el Reial Decret 463/2020 de 14 de març pel qual es declara l'estat d'alarma amb la finalitat de fer front a la crisi sanitària provocada pel COVID-19. Vist que l'esmentat i atès que aquest ha estat prorrogat fins les 00:00 del dia 24 de maig de 2020, segons autorització del Ple del Congrés dels Diputats de dia 6 de maig de 2020.

Atesa l'Ordre del Ministeri de Sanitat SND/386/2020, de 3 de maig, per la qual es flexibilitzen determinades restriccions socials i es determinen les condicions de desenvolupament de l'activitat de comerç minorista i de prestació de serveis, així com de les activitats d'hostaleria i restauració en els territoris menys afectats per la crisi sanitària ocasionada per el COVID-19 (BOE núm. 123, de 3 de maig de 2020), que explícitament tracta, en el conjunt d'Espanya, de la nostra illa i de les illes canàries de El Hierro, La Gomera i La Graciosa, com a territoris menys afectats per la pandèmia, de tot el territori espanyol.

Atesa l'Ordre del Ministeri de Sanitat SND/388/2020, de 3 de maig, per la qual s'estableixen les condicions per a l'obertura al públic de determinats comerços i serveis, i l'obertura d'arxius, així com per a la pràctica de l'esport professional i federat (BOE núm. 123, de 3 de maig de 2020).

Vist l'article 12.1 de l'esmentada Ordre SND/386/2020, de 3 de maig que autoritza per a l'hostaleria i la restauració l'obertura al públic de les terrasses al 50% de les taules permeses a l'any anterior i, en tot cas es deurà mantenir la distància física de, com a mínim, dos (2) metres entre taules o agrupació de taules.

Atès l'article 12.2 que permet per part de l'Ajuntament l'augment de la superfície destinada a ocupació de la via pública sempre que es respecti la distància entre taules.

Vista l'Ordenança d'ocupació de la via pública publicada al BOIB 30 de gener de 2018.

Vista així mateix la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i President de l'Ibassal, de 4 de maig de 2020, per la qual s'aproven protocols d'actuació en matèria de salut laboral, en el marc de l'estratègia de resposta a la infecció pel COVID-19 (BOIB extraordinair núm. 72, de 5 de maig de 2020).

Es vol permetre l'ampliació de l'ocupació de la via pública per establiments d'hostaleria i restauració mentre duri l'estat d'alarma i no es permeti el 100% de l'ocupació de la terrassa aprovada, tot d'acord a l'Ordre esmentada del Ministeri de Sanitat SND/386/2020, amb compliment estricte de les mesures sanitàries, i en el ben entès que, en paral·lel, des del punt de vista fiscal, s'està preparant una proposta per tal que el Plenari suspengui per a l'exercici present, la meritació de la taxa corresponent, en ares a afavorir l'empresariat de l'illa. A tals efectes, està justificat fer ús del que estableix l'article 56 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, com a mesura executiva provisional d'avançament en el temps, en el sentit de no exigir aqueixa taxa, com a mesura de suport efectiu a l'empresariat de Formentera,  tot això en relació al que significa l'estat d'alarma derivat del Reial decret 463/2020, de 14 de març i les conseqüències que comporta des d'un punt de vista econòmic per a la nostra illa.

Atesa la naturalesa jurídica singular del nostre Consell  Insular i la legislació específica per a Formentera, com a municipi – illa / illa – municipi, segons l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears i les competències que aquest administra: municipals, insulars i d'institució d'autogovern de les Illes Balears, és possible que aquesta presidència adopti aquestes mesures provisionals, conforme  al Decret d'aquesta Presidència de 16 de març de 2020, sobre actuacions administratives i organitzatives del Consell Insular de Formentera, com a conseqüència de l'estat d'alarma decretat per la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 (BOIB núm. 36 de 17 de març de 2020).

En ús, en fi, de les facultats que em confereix la legislació vigent, ja siga la citada anteriorment, des del punt de vista estrictament competencial, ja siga l'article 21.1, lletres e i m de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local; per estrictes raons de salut pública, però també de concreció responsable de la riquesa econòmica a l'illa, segons el que informen els serveis de l'Àrea d'Activitats, amb la conformitat jurídica del secretari habilitat nacional de la corporació, ex Reial decret 128/2018, de 16 de març,

HE RESOLT

PRIMER.- PERMETRE L'AMPLIACIÓ de l'ocupació de la via pública per establiments d'hostaleria i restauració mentre duri l'estat d'alarma i no es permeti el 100% de l'ocupació de la terrassa aprovada, tot d'acord a l'Ordre del Ministeri de Sanitat SND/386/2020, que per raons de concreció es reprodueix tot seguit:

Artículo 12. Reapertura de las terrazas de los establecimientos de hostelería y restauración.

1. Se autoriza la reapertura al público de las terrazas de los establecimientos de hostelería y restauración limitándose al cincuenta por ciento de las mesas permitidas en el año inmediatamente anterior en base a la correspondiente licencia municipal. En todo caso, deberá asegurarse que se mantiene la debida distancia física de al menos dos metros entre las mesas o, en su caso, agrupaciones de mesas.

2. En el caso de que el establecimiento de hostelería y restauración obtuviera el permiso del Ayuntamiento para incrementar la superficie destinada a la terraza, se podrán incrementar el número de mesas previsto en el apartado anterior, respetando, en todo caso, la proporción del cincuenta por ciento entre mesas y superficie disponible y llevando a cabo un incremento proporcional del espacio peatonal en el mismo tramo de la vía pública en el que se ubique la terraza.

3. Se autorizan las reuniones en las terrazas de los establecimientos de hostelería y restauración de hasta un máximo de diez personas por mesa o agrupación de mesas. La mesa o agrupación de mesas que se utilicen para este fin, deberán ser acordes al número de personas, permitiendo que se respeten la distancia mínima de seguridad interpersonal.

Es fa constar que, en paral·lel, des del punt de vista fiscal, s'està preparant una proposta per tal que el Plenari suspengui per a l'exercici present, la meritació de la taxa corresponent, en ares a afavorir l'empresariat de l'illa. I ara les mesures presents són justificades segons el que estableix l'article 56 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, com a mesures executives provisionals avançades en el temps, en el sentit de no exigir aqueixa taxa per tal d'afavorir l'empresariat de Formentera, tot això en relació al que significa l'estat d'alarma derivat del Reial decret 463/2020, de 14 de març i les conseqüències que comporta des d'un punt de vista econòmic per a la nostra illa.

SEGON.- CONSIDERAR que les ampliacions hauran de ser aprovades prèviament pel Consell Insular i que en la valoració de les sol·licituds es tendrà preferència pel pas establert per vianants a cada carrer i el de vehicles d'emergència si s'escau, així com qualsevol altra circumstància existent prèviament.

TERCER.- ESTABLIR que en tot moment s'hauran de respectar els dos metres de distància entre taules o agrupacions de taules i la distància mínima de seguretat interpersonal o l'establiment de mesures alternatives de protecció física, higiene de mans i mascareta respiratòria, tot d'acord a l'Ordre del Ministeri de Sanitat SND/386/2020, així com acomplir el que es deriva de la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i President de l'Ibassal, de 4 de maig de 2020, per la qual s'aproven protocols d'actuació en matèria de salut laboral, en el marc de l'estratègia de resposta a la infecció pel COVID-19 (BOIB extraordinari núm. 72, de 5 de maig de 2020).

Igualment es fa avinent finalment, així mateix, que, en qualsevol cas, s'haurà d'estar al que pogués esdevinir-se en el futur, segons determinin les autoritats sanitàries i caldrà acomplir de manera taxativa i obligada tot el que preceptuïn i estableixin.

QUART.- ESTABLIR que en cas de voler sol·licitar l'ocupació de la via pública del local adjacent s'haurà d'aportar l'autorització del titular del local, tot d'acord a l'Ordenança reguladora de l'ocupació de la via pública.

CINQUÈ.- ESTABLIR que les peticions d'ampliació de l'ocupació de la via pública hauran d'aportar la documentació que s'especifica a l'Oficina Virtual d'Atenció al Ciutadà del Consell Insular de Formentera -OVAC-, i donar entrada preferentment via OVAC o, si no es disposa dels mitjans per fer-ho electrònicament, s'haurà d'enviar un correu electrònic a la següent adreça: oac@conselldeformentera.cat

SISÈ.- PUBLICAR aquest Decret al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i al tauler d'anuncis electrònic o web de la corporació, per a general coneixement, si bé serà executiu des del seu dictat, ex article 21.1.m de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i hom donarà compte al Ple, en la sessió corresponent en què s'aprovin provisionalment les mesures econòmiques de caire fiscal de què tracta el Decret present, als efectes de ratificació, en allò que fos necessari.

Se'n farà ressò i publicitat a través de Bans, segons el que s'ha vingut fent durant la crisi derivada de la pandèmia present, i l'emissora Ràdio Illa donarà publicitat, a més a més”

 

Formentera, 12 de maig de 2020

La Presidenta,

Alejandra Ferrer Kirschbaum