Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 3639
Decret sobre aixecament de l’efecte suspensiu de les obres que es veieren afectades pels efectes directes del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 i les seues concrecions, així com pels efectes genèrics del Decret d’aquesta Presidència de 16 de març de 2020, sobre actuacions administratives i organitzatives del Consell Insular de Formentera, com a conseqüència de l’estat d’alarma decretat per la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, segons l’evolució de la pandèmia a data 8 de maig de 2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic que la Presidència del Consell Insular de Formentera va dictar en data 8 de maig de 2020 el següent Decret:

Atès el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 (BOE núm. 67, de 14 de març de 2020), modificat pel Reial decret 465/2020, de 18 de març, (BOE núm. 73, de 18 de març de 2020), prorrogat de manera successiva i, actualment, prorrogat en virtut d'autorització del Ple del Congrés dels Diputats de dia 6 de maig de 2020, de conformitat amb l'establert en l'article 116 de la Constitució i la Llei orgànica 4/1981, d'1 de juny, dels estats d'alarma, excepció i setge.

Atès, així mateix, l'acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 13 de març de 2020, pel qual s'aprova el Pla de mesures excepcionals per limitar la propagació i el contagi del COVID-19 (BOIB núm. 33, de 13 de març de 2020) i la restant normativa autonòmica dictada a l'efecte.

Atès el Decret d'aquesta Presidència de 16 de març de 2020, sobre actuacions administratives i organitzatives del Consell Insular de Formentera, com a conseqüència de l'estat d'alarma decretat per la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 (BOIB núm. 36 de 17 de març de 2020).

Atès el Reial decret llei 10/2020, de 29 de març, pel qual es regula un permís retribuït recuperable per les persones treballadores per compte aliè que no prestin serveis essencials, amb la finalitat de reduir la mobilitat de la població en el context de la lluita contra el COVID-19. Aquest permís retribuïble va tenir una durada concreta d'entre el 30 de març i el 9 d'abril de 2020, ambdós inclosos (BOE núm. 87, de 29 de març de 2020).

Atesa l'Ordre del Ministeri de Sanitat SND/340/2020, de 12 d'abril, per la qual es suspenen determinades activitats relacionades amb obres d'intervenció en edificis existents en les quals existeixi risc de contagi pel COVID-19 per a persones no relacionades amb la dita activitat (BOE núm. 102, de 12 d'abril de 2020), com a autoritat competent.

Atès el Decret de Presidència del Consell de Formentera de 28 d'abril de 2020, sobre exoneració del compliment del paràgraf 2n de l'article 23.3 de l'Ordenança municipal per a la protecció del medi ambient i la salut contra la contaminació per remors i vibracions en relació a l'article 28.2 del Text refós del Pla Territorial Insular de Formentera, durant la vigència de l'estat d'alarma (i les seues possibles pròrrogues) per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 decretat pel Govern de l'Estat, pel que fa a la realització d'obres a nuclis urbans o establiments turístics de l'illa de Formentera (BOIB núm. 66 de 30 d'abril de 2020).

Atesa l'Ordre del Ministeri de Sanitat SND/385/2020, de 2 de maig, per la qual es modifica l'Ordre SND/340/2020, de 12 d'abril, per la qual se suspenen determinades activitats relacionades amb obres d'intervenció en edificis existents en les que existeixi risc de contagi per el COVID-19 per a persones no relacionades amb dita activitat (BOE núm. 123 de 3 de maig de 2020).

Atesa l'Ordre del Ministeri de Sanitat SND/386/2020, de 3 de maig, per la qual es flexibilitzen determinades restriccions socials i es determinen les condicions de desenvolupament de l'activitat de comerç minorista i de prestació de serveis, així com de les activitats d'hosteleria i restauració en els territoris menys afectats per la crisi sanitària ocasionada per el COVID-19 (BOE núm. 123 de 3 de maig de 2020), que explícitament tracta, en el conjunt d'Espanya, de la nostra illa i de les illes canàries de El Hierro, La Gomera i La Graciosa, com a territoris menys afectats de tot el territori espanyol.

Atesa la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i President de l'Ibassal, de 4 de maig de 2020, per la qual s'aproven protocols d'actuació en matèria de salut laboral, en el marc de l'estratègia de resposta a la infecció pel COVID-19 (BOIB extraordinari núm. 72, de 5 de maig de 2020).

Atesa la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i President de l'Ibassal, de 6 de maig de 2020, per la qual s'aprova el protocol d'actuació en matèria de salut laboral, en el marc de l'estratègia de resposta a la infecció pel COVID-19, en el sector de la construcció (BOIB núm. 74 de 6 de maig de 2020).

Vist que es té la voluntat de modificar el citat Decret d'aquesta Presidència de 16 de març de 2020, sobre actuacions administratives i organitzatives del Consell Insular de Formentera, com a conseqüència de l'estat d'alarma decretat per la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 i actualitzar-lo, conforme a les necessitats i avanços fets en la superació de la pandèmia, en el marc del que l'Estat autoritzi a poder fer.

En ús de les facultats que em confereix la legislació vigent, ja siga la citada anteriorment, des del punt de vista estrictament competencial, ja siga l'article 21.1, lletres e i m de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local; per estrictes raons de salut pública, però també de concreció responsable de la riquesa econòmica a l'illa, segons el que informen els serveis de l'Àrea d'Urbanisme i Ordenació del Territori, amb la conformitat jurídica del secretari habilitat nacional de la corporació, ex Reial decret 128/2018, de 16 de març,

 HE RESOLT

Primer.- AIXECAR l'efecte suspensiu de les obres que es veieren afectades pels efectes directes del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 i les seues concrecions, així com pels efectes genèrics del Decret d'aquesta Presidència de 16 de març de 2020, sobre actuacions administratives i organitzatives del Consell Insular de Formentera, com a conseqüència de l'estat d'alarma decretat per la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 (BOIB núm. 36 de 17 de març de 2020).

Segon.- PERMETRE així mateix l'inici de les obres que compten amb títol habilitant amb anterioritat a l'executivitat de l'estat d'alarma, sempre que el citat títol habilitant no hagi caducat actualment i estiga en vigor, però les obres no s'havien iniciat.

Tercer.- RECORDAR, tanmateix, l'obligat, taxatiu i concret compliment de l'Ordre del Ministeri de Sanitat SND/340/2020, de 12 d'abril, per la qual se suspenen determinades activitats relacionades amb obres d'intervenció en edificis existents en les que existeixi risc de contagi per el COVID-19 per a persones no relacionades amb dita activitat, modificat per l'Ordre SND/385/2020, de 2 de maig, de la qual per la importància intrínseca i extrínseca de la matèria, es transcriu a continuació el seu article únic, inclosa la modificació:

1. Se establece la suspensión de toda clase de obra que suponga una intervención en edificios existentes, en los supuestos en los que en el inmueble en el que deban ejecutarse se hallen personas no relacionadas con la actividad de ejecución de la obra, y que, debido a su ubicación permanente o temporal, o a necesidades de circulación, y por causa de residencia, trabajo u otras, puedan tener interferencia con la actividad de ejecución de la obra, o con el movimiento de trabajadores o traslado de materiales.

2. Se exceptúan de esta suspensión las obras referidas en el apartado anterior en las que, por el tipo de intervención, por las circunstancias de sectorización del inmueble o de delimitación de espacios y recorridos de circulación, no se produzca interferencia alguna con las personas no relacionadas con la actividad de la obra.

También quedan exceptuadas aquellas obras que se realicen en locales, viviendas u otras zonas delimitadas del edificio no habitadas, o a las que no tengan acceso los residentes mientras duren las obras, siempre que se cumplan todas las siguientes condiciones:

a) Se limite la circulación de trabajadores y materiales por zonas comunes no sectorizadas, y se adopten todas las medidas oportunas para evitar, durante el desarrollo de la jornada, el contacto con los vecinos del inmueble.

b) El acceso y salida de esos locales, viviendas o zonas se produzca al inicio y a la finalización de la jornada laboral.

c) Los trabajadores adopten las medidas de prevención e higiene frente al COVID-19 indicadas por las autoridades sanitarias

3. Asimismo, quedan también exceptuados los trabajos y obras puntuales que se realicen en los inmuebles con la finalidad de realizar reparaciones urgentes de instalaciones y averías, así como las tareas de vigilancia.

4. En todos los casos exceptuados anteriormente, se permite el acceso a zonas no sectorizadas del edificio, para la realización de las operaciones puntuales de conexión con las redes de servicios del edificio que sean necesarias para acometer las obras.»

Hom també haurà d'estar a l'establert a l'establert amb caràcter general a la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i President de l'Ibassal, de 4 de maig de 2020, per la qual s'aproven protocols d'actuació en matèria de salut laboral, en el marc de l'estratègia de resposta a la infecció pel COVID-19 (BOIB extraordinari núm. 72, de 5 de maig de 2020) i en particular, a la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i President de l'Ibassal, de 6 de maig de 2020, per la qual s'aprova el protocol d'actuació en matèria de salut laboral, en el marc de l'estratègia de resposta a la infecció pel COVID-19, en el sector de la construcció (BOIB núm. 74 de 6 de maig de 2020).

Igualment es fa avinent finalment, així mateix, que, en qualsevol cas, s'haurà d'estar al que pogués esdevinir-se en el futur, segons determinin les autoritats sanitàries i caldrà acomplir de manera taxativa i obligada tot el que preceptuïn i estableixin.

Quart.- PUBLICAR aquest Decret al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i al tauler d'anuncis electrònic o web de la corporació, per a general coneixement, si bé serà executiu des del seu dictat, ex article 21.1.m de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i hom donarà compte al Ple, en la sessió corresponent. Se'n farà ressò i publicitat a través de Bans, segons el que s'ha vingut fent durant la crisi derivada de la pandèmia present, i l'emissora Ràdio Illa donarà publicitat, a més a més.

Així ho mana i signa la Presidenta, de la qual cosa don fe.

Formentera, a 8 de maig de 2020.

La qual cosa es fa pública per al general coneixement.

 

Formentera, 8 de maig de 2020

La Presidenta del Consell Insular de Formentera  Alejandra Ferrer Kirschbaum