Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AFERS SOCIALS I ESPORTS

Núm. 3543
Resolució per la qual es dicten instruccions amb relació als ingressos de persones als serveis socials de tipus residencial i als habitatges supervisats per a persones grans, en situació de dependència, persones amb discapacitat o amb diagnòstic de salut mental, durant el període d’alarma ocasionada per la COVID-19

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. Mitjançant el Reial decret 463/2020, de 14 de març, modificat, entre d'altres, pel Reial decret 465/2020, de 17 de març, es declarà l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, per un termini de quinze dies. L'estat d'alarma s'ha prorrogat, successivament, fins a les 00.00 hores del 10 de maig de 2020, en virtut del que disposa el Reial decret 492/2020, de 24 d'abril.

2. L'Acord del Consell de Govern de 13 de març de 2020 pel qual s'aprova el Pla de Mesures Excepcionals per Limitar la Propagació i el Contagi de la COVID-19, en l'apartat 1 del punt III de l'annex 1, incloïa una sèrie de mesures per als serveis residencials per a persones grans, en situació de dependència i persones amb discapacitat, així com per als habitatges tutelats per a persones grans, persones en situació de dependència i persones amb discapacitat, entre les quals es trobava la prohibició d'ingressos als centres residencials, amb una vigència inicial de dues setmanes des del dilluns 16 de març de 2020.

3. El Decret llei 6/2020, d'1 d'abril, pel qual s'estableixen mesures socials urgents per pal·liar els efectes de la situació creada per la COVID-19 i de foment de la investigació sanitària, en l'article 1 estableix una nova regulació dels serveis sociosanitaris residencials, amb la redacció següent:

1. Els serveis socials de tipus residencial, els habitatges supervisats i el servei per a l'execució de mesures privatives de llibertat s'han de continuar prestant, amb l'aplicació de les mesures sanitàries i organitzatives aprovades pel Ministeri de Sanitat i les que estableixin les instruccions o els protocols interns.

4. El segon punt de la disposició derogatòria única del mateix Decret llei 6/2020 disposa que, des del dia 1 de maig, data de l'entrada en vigor del Decret llei, es deixa sense efectes el que disposa l'annex 1, punt III, apartat 1, de l'Acord del Consell de Govern de 13 de març de 2020, inclosa la restricció d'ingressos a residències descrita en l'antecedent segon.

5. Una vegada s'ha constatat la reducció de la propagació i el contagi de la COVID-19 a nivells assumibles als serveis socials de tipus residencial i als habitatges supervisats per a persones grans, en situació de dependència, persones amb discapacitat o diagnòstic de salut mental, és necessari regular el reingrés de les persones que tenien plaça adjudicada i que, per diverses circumstàncies, han passat el confinament fora del centre.

6. De la mateixa manera, és necessari establir una prohibició general dels ingressos de persones que no tenien plaça abans del confinament, tret dels casos motivats per causes excepcionals de força major sobrevingudes o inajornables.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Permetre, seguint sempre les indicacions de salut pública, el reingrés de les persones que, per diverses circumstàncies, han passat el confinament fora del centre de serveis socials de tipus residencial o habitatge supervisat per a persones grans, en situació de dependència, persones amb discapacitat o amb diagnòstic de salut mental, en el qual ja tenien plaça.

El reingrés només serà possible a centres on no hi hagi cap cas actiu de COVID-19, sempre que, prèviament, la persona acrediti que no pateix la COVID-19 amb la realització d'una prova PCR, el resultat de la qual ha de ser negatiu.

2. Prohibir, fins al 31 de maig de 2020, els nous ingressos als serveis socials de tipus residencial i als habitatges supervisats per persones grans, en situació de dependència, persones amb discapacitat o amb diagnòstic de salut mental, tret de les següents situacions excepcionals de força major sobrevingudes o no ajornables:

a) Quan la persona estigui en un estat greu de salut física o mental, que impedeixi el control de la situació a la llar, però no requereixi atenció del sistema de salut.

b) Quan la persona necessiti cures que no es poden fer al domicili perquè no té les condicions mínimes d'higiene i salubritat, fet que pot posar en perill la salut de la persona.

c) Quan el cuidador o tutor legal, per causa de força major, no es pugui fer càrrec de la persona.

Aquestes circumstàncies han de ser degudament justificades per la persona afectada, o pels seus cuidadors o tutors legals, i validades per l'Administració per exceptuar-ne la prohibició d'ingrés:

a) Els consells insulars, en els casos de dependència, gent gran i discapacitat, atès que formen part del seu àmbit competencial.

b) La Conselleria d'Afers Socials i Esports, en els casos de persones amb diagnòstic de salut mental o de centres d'àmbit suprainsular.

L'ingrés només serà possible a centres on no hi hagi cap cas actiu de COVID-19, sempre que, prèviament, la persona acrediti que no pateix la COVID-19 amb la realització d'una prova PCR, el resultat de la qual ha de ser negatiu.

Aquesta prohibició es pot prorrogar mitjançant una nova resolució de la consellera d'Afers Socials i Esports.

3. Publicar aquesta resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i comunicar-la a tots els serveis socials de tipus residencial i als habitatges supervisats per a persones grans, en situació de dependència o persones amb discapacitat de les Illes Balears.

 

Palma, 5 de maig de 2020

La consellera d'Afers Socials i Esports Fina Santiago Rodríguez