Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, UNIVERSITAT I RECERCA

Núm. 3533
Resolució del conseller d’Educació, Universitat i Recerca de 5 de maig de 2020 per la qual es procedeix a l’aixecament de la suspensió dels terminis i l’inici de diferents procediments de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Durant la vigència de l'estat d'alarma, la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors tenia oberts o pendents d'obrir diferents procediments que es considera necessari regular o modificar per no causar greus perjudicis als interessats.

2. La Resolució del director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors de 3 de febrer de 2020 (BOIB núm. 17, de 8 de febrer) convoca i regula les proves lliures per obtenir els títols de tècnic i de tècnic superior de formació professional del sistema educatiu.

3. La Resolució del director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors de 27 de gener de 2020 (BOIB núm. 13, de 30 de gener) convoca la prova d'accés als cicles formatius de grau mitjà de formació professional del sistema educatiu i en concreta aspectes sobre l'organització.

4. La Resolució del director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors de 27 de gener de 2020 (BOIB núm. 13, de 30 de gener) convoca la prova d'accés als cicles formatius de grau superior de formació professional del sistema educatiu i en concreta aspectes sobre l'organització.

5. Anualment es publica una resolució del director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors que regula el procediment d'atorgament de la menció de matricula d'honor als estudis de formació professional del sistema educatiu de les Illes Balears.

6. Anualment es publica una resolució del director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors que regula les proves d'accés i el procés d'admissió i matrícula als ensenyaments artístics superiors d'art dramàtic, de disseny i de música.

7. Anualment es publiquzen les resolucions del director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors que regulen les proves específiques d'accés als estudis superiors d'art dramàtic, de disseny i de música i es concreta el procés d'admissió i matrícula d'aquests ensenyaments.

8. La situació d'emergència sanitària provocada pel COVID-19 arreu del món ha obligat els governs a adoptar diverses mesures per lluitar contra els contagis i mitigar els efectes econòmics i socials que aquest fenomen està produint. Entre aquestes mesures, el Reial decret 463/2020, a la seva disposició addicional tercera, ha declarat la suspensió de terminis per a la tramitació de procediments del sector públic. Així i tot, a l'article 4 d'aquesta disposició addicional es preveu la possibilitat que les entitats del sector públic acordin motivadament la continuació d'aquells procediments administratius que siguin indispensables per al funcionament bàsic dels serveis.

9. En el mateix sentit, l'article 9.1 del Decret llei 4/2020, de 20 de març, indica que correspon als consellers i a les conselleres del Govern de les Illes Balears en l'àmbit de les seves competències, mitjançant resolució motivada, i entre d'altres possibles mesures d'ordenació i instrucció, deixar sense efecte la suspensió dels terminis administratius dels procediments administratius en els casos en què la suspensió o paralització pugui causar perjudicis greus en els drets o en els interessos de les persones que tenguin la condició d'interessades en el procediment. Així mateix, poden adoptar en aquest àmbit qualsevol mesura destinada a evitar o pal·liar situacions de vulnerabilitat originades per l'estat l'alarma.

10. Amb data de 30 d'abril de 2020, el cap del Departament de Formació Professional i Qualificacions Professionals va emetre un informe proposant l'aixecament de la suspensió dels terminis administratius per als procediments de les proves d'accés a grau superior, de les proves d'accés a grau mitjà, de les proves lliures per a l'obtenció dels títols de tècnic i tècnic superior, de l'establiment de les condicions d'atorgament de la menció de matricula d'honor, de l'inici del procediment de les proves d'accés i del procés d'admissió i matrícula als ensenyaments artístics superiors d'art dramàtic, de disseny i de música, així com les proves específiques d'accés als estudis superiors d'art dramàtic, de disseny i de música i la concreció del procés d'admissió i matrícula d'aquests ensenyaments, al ser indispensables per al funcionament bàsic dels centres educatius pels següents motius:

1. La no realització de les proves d'accés abans de l'inici del procés d'admissió afectaria la planificació dels curs 2020-2021, donat que els alumnes que ingressen per aquesta via disposen d'una reserva percentual de les places totals ofertes.

2. El no atorgament de la menció de matricula d'honor pot afectar les possibilitats materials dels titulats superiors de formació professional en el curs 2019-2020 d'iniciar els seus estudis universitaris, donat que la concessió ve acompanyada de la gratuïtat de la matricula en el primer any dels estudis de grau. Per altra banda, aquesta concessió l'ha de realitzar l'equip educatiu que proposa per al títol l'alumne en cada un dels nivells educatius de la formació professional del sistema educatiu, que ha d'avaluar aquest casos en el mes de juny. Així mateix, aquesta situació pot afectar la planificació del curs 2020-2021 de les universitats on els estudiants desitgin iniciar els seus estudis de grau.

3. La no realització de les proves lliures abans de l'inici del procés d'admissió afecta la planificació del curs 2020-2021 en tots aquells casos en què els alumnes optin pel pas a una altra modalitat d'ensenyament de la formació professional del sistema educatiu, donat que la reserva de mòduls per al següent curs vendrà afectada pels resultats obtinguts a les proves.

11. Amb data de 4 de maig de 2020, el director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors va emetre una proposta de resolució d'acord amb l'informe esmentat i amb els següents termes:

1. Ordenar l'aixecament de la suspensió dels terminis dels procediments de convocatòria de les proves d'accés a cicles de grau superior i de les proves d'accés a cicles de grau mitjà de formació professional, del procediment de convocatòria de les proves lliures per a l'obtenció dels títols de tècnic i tècnic superior de formació professional, i del procediment per a l'establiment de les condicions d'atorgament de la menció de matricula d'honor a la formació professional, al ser indispensables per al funcionament bàsic dels centres educatius.

2. Ordenar l'inici dels procediments que regulen les proves d'accés i el procés d'admissió i matrícula als ensenyaments artístics superiors d'art dramàtic, de disseny i de música.

3. Publicar aquesta Resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i ordenar que s'apliqui l'endemà d'haver-se publicat.

Fonaments de dret

1. El Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, a la disposició addicional tercera, suspèn els terminis per a la tramitació de procediments del sector públic. Així i tot, al punt 4 d'aquesta disposició addicional es preveu la possibilitat que les entitats del sector públic acordin motivadament la continuació d'aquells procediments administratius que siguin indispensables per al funcionament bàsic dels serveis.

2. L'article 9.1 de Decret llei 4/2020, de 20 de març, indica que correspon als consellers i a les conselleres del Govern de les Illes Balears en l'àmbit de les seves competències, mitjançant resolució motivada, i entre altres possibles mesures d'ordenació i instrucció, deixar sense efecte la suspensió dels terminis administratius dels procediments administratius en els casos en què la suspensió o paralització pugui causar perjudicis greus en els drets o en els interessos de les persones que tinguin la condició d'interessats en el procediment. Així mateix, poden adoptar en aquest àmbit qualsevol mesura destinada a evitar o pal·liar situacions de vulnerabilitat originades per l'estat l'alarma.

3. L'estat d'alarma ha estat prorrogat, de moment, pel Reial decret 476/2020, de 27 de març, pel Reial decret 487/2020, de 10 d'abril, i pel Reial decret 492/2020 de 24 d'abril, fins a les 00.00 hores del dia 10 de maig de 2020.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Ordenar l'aixecament de la suspensió dels terminis dels procediments de convocatòria de les proves d'accés a cicles de grau superior i de les proves d'accés a cicles de grau mitjà de formació professional, del procediment de convocatòria de les proves lliures per a l'obtenció dels títols de tècnic i tècnic superior de formació professional, i del procediment per a l'establiment de les condicions d'atorgament de la menció de matricula d'honor a la formació professional, al ser indispensables per al funcionament bàsic dels centres educatius.

2. Ordenar l'inici dels procediments que regulen les proves d'accés i el procés d'admissió i matrícula als ensenyaments artístics superiors d'art dramàtic, de disseny i de música.

3. Publicar aquesta Resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i ordenar que s'apliqui l'endemà d'haver-se publicat.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació, Universitat i Recerca en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 5 de maig de 2020

El conseller d'Educació, Universitat i Recerca

Martí X. March i Cerdà