Secció III. Altres disposicions i actes administratius
AJUNTAMENT DE PALMA
Núm. 3514
Departament de Cultura. Aprovació del Pla estratègic de subvencions 2020-2022
La Junta de Govern de Palma, en sessió de dia 22 d'abril de 2020, aprovà el Pla Estratègic de Subvencions de Cultura 2020-2022.
Palma, 29 d'abril de 2020
El cap del Departament
Damià Sans Tous
PLA ESTRATÈGIC DE SUBVENCIONS DE L'ÀREA DE CULTURA I BENESTAR SOCIAL 2020-2022 DEPARTAMENT DE CULTURA
El Pla estratègic de subvencions 2020-2022 del Departament de Cultura de l'Àrea de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma parteix del principi que la cultura és un factor estratègic en la construcció de la ciutat i en el seu desenvolupament econòmic, social i territorial. L'ecosistema cultural de Palma està format per un ampli conjunt d'agents, espais, comunitats i pràctiques culturals i les convocatòries de subvencions són una eina de cooperació amb el sector cultural de Palma.
L'Administració local, com a prestadora de serveis i immediata interlocutora amb la societat més pròxima, ha de promoure i estimular totes les iniciatives de caràcter cultural sorgides de la iniciativa col·lectiva. S'han de posar les màximes facilitats perquè puguin prosperar tots els projectes promoguts des de la ciutadania i que suposin un benefici i una millora evidents per a la societat que els envolta. Palma necessita que les estructures culturals siguin sòlides i actives, i l'Administració ha de comptar amb la complicitat del seu teixit cultural i ha d'estimular l'organització de noves iniciatives, la il·lusió per a nous projectes i reptes més ambiciosos. Per això, les iniciatives subvencionades han de representar l'evolució de les necessitats de la ciutadania, que ha passat de ser beneficiària d'un model de gestió cultural intervencionista i més o manco estàtic a un model cada cop més actiu i de participació.
En la seva exposició de motius, la Llei General de Subvencions (38/2003, de 17 de novembre) estableix, per a les administracions públiques, la necessitat d'elaborar plans estratègics de subvencions, que relacionin els objectius i els efectes que es pretenen aconseguir, amb els costos previsibles i les seves fonts de finançament, per tal d'adequar les necessitats públiques que s'han de cobrir a través de les subvencions amb les previsions de recursos disponibles, amb caràcter previ al seu naixement de forma plurianual.
Aquesta norma també estableix els principis que han de regir en la gestió de les subvencions:
a. Publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no-discriminació.
b. Eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'Administració atorgant.
c. Eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics.
Amb l'aprovació d'aquest Pla Estratègic de Subvencions es compleix amb el mandat legal bàsic establert a l'article 8 de l'esmentada Llei, que disposa que “els òrgans de les Administracions públiques o qualsevol ens que proposi l'establiment de subvencions, amb caràcter previ, haurà de concretar en un pla estratègic de subvencions els objectius i efectes que es pretenen aconseguir amb la seva aplicació, el termini necessari per a la seva consecució, els costs previsibles i les seves fonts de finançament, que es supeditarà, en tot cas, als objectius d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera”.
Així mateix, el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, que aprova el Reglament de la Llei general de subvencions (38/2003, de 17 de novembre), estableix en el seu article 10 que “els plans estratègic de subvencions es configuren com un instrument de planificació de les polítiques públiques que tinguin com a objecte el foment d'una activitat d'utilitat pública o interès social o de promoció d'una finalitat pública”.
Aquest Pla ha de ser una eina útil que implementi vertaderes polítiques municipals de promoció de l'activitat cultural d'acord amb els principis i les obligacions competencials de l'Ajuntament de Palma.
La Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma, al capítol XII, Cultura, al seu art. 103, defineix les obligacions de l'Ajuntament en matèria de cultura, que es poden resumir en:
1. Proporcionar ofertes culturals d'interès per a la ciutadania.
2. Donar suport a la iniciativa ciutadana i cívica.
3. Impulsar les activitats dels sectors culturals sense ànim de lucre.
4. Crear, gestionar i mantenir el patrimoni artístic, científic, tecnològic, natural i documental.
5. Protegir i fomentar el patrimoni lingüístic i la cultura tradicional de la ciutadania.
6. Incentivar la presència a Palma d'indústries culturals i d'equipaments d'ús cultural.
7. Participar en l'impuls de grans infraestructures culturals de titularitat autonòmica.
8. Difondre la cultura pels pobles i per les barriades.
El Decret de batlia núm. 201913026, de 28 de juny de 2019, publicat al BOIB núm. 94, d'11 de juliol de 2019, d'organització dels serveis administratius de l'Ajuntament de Palma, que estructura les àrees de govern i les competències delegades atorga, entre d'altres, a l'Àrea de Cultura les de promoció i dinamització cultural de la ciutat i les de conservació i difusió del patrimoni cultural i històric.
DESENVOLUPAMENT DEL PLA
1. OBJECTE
És objecte d'aquest Pla Estratègic de Subvencions l'establiment normalitzat de canals de cooperació dirigits a la coordinació dels diferents òrgans de gestió del departament i els ens públics que hi estan vinculats i que proposen l'establiment de subvencions i ajuts, per a garantir la major eficiència i eficàcia en la implementació de les polítiques públiques que tinguin com a objecte el foment d'una activitat d'utilitat pública o interès social o de promoció.
El Pla esdevé un instrument de gestió, planificació i control de les polítiques públiques de contingut subvencional desenvolupades pel departament i el seu sector públic com a atorgant d'ajuts i subvencions i una eina al servei de la ciutadania per a donar a conèixer la política de subvencions.
2. NATURALESA JURÍDICA
El Pla Estratègic de Subvencions té caràcter programàtic, no normatiu, i el seu contingut no generarà drets ni obligacions a favor dels potencials beneficiaris, els quals no podran exigir indemnització o compensació de cap mena en el supòsit que el Pla no es porti a la pràctica en els seus propis termes.
La seva efectivitat queda condicionada a la posada en pràctica de les diferents línies de subvenció, atenent entre altres condicionants, les disponibilitats pressupostàries de cada exercici.
3. ÀMBIT D'APLICACIÓ
Aquest Pla serà d'aplicació a les subvencions i ajuts que concedeixi el Departament de Cultura i els ens públics que hi estan vinculats i que també proposen l'establiment de subvencions o ajuts, concretament la Fundació Pilar i Joan Miró.
4. ÀMBIT D'APLICACIÓ OBJECTIU
Aquest Pla serà d'aplicació a les subvencions i ajuts que concedeixi el Departament de Cultura a través dels òrgans i entitats detallats a l'apartat anterior, entenent-se com a:
1. Subvenció: el lliurament dinerari sense contraprestació directa dels beneficiaris que es destina a finançar operacions de l'ens perceptor amb caràcter finalista, que responguin al foment d'una activitat pública o interès social o a la promoció d'una finalitat pública, sempre que el lliurament estigui subjecte al compliment d'un objectiu, un fi o un propòsit determinat, l'execució d'un projecte, la realització d'una activitat, l'adopció d'un comportament singular, ja realitzats o per desenvolupar, o la concurrència d'una situació i que el beneficiari hagi de complir les obligacions materials i formals que s'hagin establert.
2. Ajut: els premis atorgats amb sol·licitud prèvia s'inclouen en aquesta categoria.
5. PRINCIPIS
La concessió de subvencions i ajuts es realitzaran d'acord als principis d'objectivitat, concurrència i publicitat, garantint la transparència de les actuacions administratives.
A aquests efectes, l'òrgan competent per a la seva concessió ha d'establir les bases reguladores de cada convocatòria, els requisits i els procediments de concessió i justificació.
6. PROCEDIMENT DE CONCESSIÓ DE SUBVENCIONS
D'acord amb el que preveu l'Ordenança municipal de subvencions, els procediments de concessió de subvencions poden ser de forma directa o mitjançant procediment en règim de concurrència competitiva.
Amb caràcter general, les subvencions s'han de concedir en règim de concurrència. A més, poden concedir-se mitjançant ajuda directa les que figurin com a nominatives en els pressuposts municipals. Per als supòsits en els quals, d'acord amb la naturalesa de la subvenció, la seva urgència o l'interès públic, es requereixi un tipus de procediment de concessió diferent, aquest es podrà utilitzar, d'acord amb la legislació vigent, amb la justificació prèvia corresponent.
A les bases de subvenció s'ha d'indicar el procediment adequat per a cadascuna de les línies de subvenció que s'hi regulin.
7. COSTS PREVISIBLES I FONS DE FINANÇAMENT
Dins el cost previsible, la quantitat màxima anual destinada a cada convocatòria de subvencions serà la que s'aprovi en el pressupost municipal anual i es concretarà a cadascuna de les bases de la convocatòria pública de subvencions.
El finançament serà amb fons propis, d'acord amb l'aprovació del Pressupost municipal i amb càrrec a les partides corresponents.
Aquestes subvencions són compatibles amb altres ajuts institucionals, premis i/o finançament privat als quals els projectes presentats a la present convocatòria puguin optar, sempre que la suma dels ajuts no superi el 100% del cost del projecte, que no sigui subvencionat més d'un cop el mateix concepte, se'n deixi constància als projectes i l'Ajuntament de Palma en sigui informat convenientment.
8. OBJECTIUS ESTRATÈGICS
8.1. Objectiu general
Afavorir les iniciatives del sector cultural de Palma i de les persones creadores per a la realització de projectes, activitats i esdeveniments diversos que projectin i singularitzin Palma en alguna manifestació cultural.
8.2. Objectius específics
Objectiu 1: fomentar i donar suport a les iniciatives culturals sorgides del teixit cultural per al desenvolupament de la seva tasca de creació i gestió de projectes que tenen com a àmbit d'actuació la ciutat de Palma.
Objectiu 2: afavorir i fomentar les iniciatives que contribueixin al manteniment i la difusió de les manifestacions de cultura popular i tradicional.
Objectiu 3: fomentar iniciatives de recuperació, conservació i difusió del patrimoni de Palma.
Objectiu 4: contribuir a la presència d'establiments culturals com a elements de riquesa i identitat cultural.
Objectiu 5: impulsar la creació artística i cultural.
Els objectius que persegueix el Pla estratègic de subvencions no tenen incidència sobre el mercat.
9. RESULTATS PREVISTOS
Resultat 1: una ciutat amb un teixit cultural, associatiu i empresarial, fort i organitzat capaç de generar uns projectes culturals de qualitat.
Resultat 2: un territori culturalment equilibrat pel que fa a programacions i establiments culturals.
10. PERÍODE DE VIGÈNCIA
Les previsions del present Pla Estratègic de Subvencions tindran un període de vigència de 3 anys que comprèn els exercicis 2020, 2021 i 2022.
11. LÍNIES DE SUBVENCIONS
S'estableixen les següents línies de subvencions:
LÍNIA 1. Suport a les bandes de música i escoles de música i danses tradicionals
Objectiu 1: fomentar i donar suport a les iniciatives culturals sorgides del teixit cultural per al desenvolupament de la seva tasca de creació i gestió de projectes culturals que tenen com a àmbit d'actuació la ciutat de Palma.
Objectiu 2: afavorir i fomentar les iniciatives que contribueixin al manteniment i la difusió de les manifestacions de cultura popular i tradicional.
Efecte: Millorar la difusió i l'ensenyament de la música, i també dels balls i la música tradicionals de Mallorca.
Beneficiaris: Entitats sense ànim de lucre que difonguin i ensenyin la música i els balls tradicionals mallorquins, i les associacions sense ànim de lucre de bandes de música, integrades majoritàriament per joves, que tinguin per objectiu la formació i la realització d'activitats musicals i, la seva seu, a Palma.
Només poden ser beneficiàries d'aquesta línia les propostes que s'ajustin a una de les següents definicions:
1. Les bandes de música, integrades majoritàriament per joves, que tinguin per objectiu la formació i la realització d'activitats musicals.
2. Escoles de “música i danses” tradicionals mallorquines que tinguin per objectiu difondre i ensenyar la música i els balls tradicionals.
Modalitat de concessió:
Concurrència no competitiva
Finançament:
Fons propi amb càrrec a la partida 03.33400.48300 segons disponibilitat pressupostària.
Indicadors per avaluar el treball desenvolupat:
1. Consignació pressupostària inicial.
2. Nombre de projectes presentats.
3. Nombre de projectes subvencionats.
4. Import total subvencionat.
LÍNIA 2. Suport a la producció i a la dinamització cultural de la ciutat.
Objectiu 1: fomentar i donar suport a les iniciatives culturals sorgides del teixit cultural per al desenvolupament de la seva tasca de creació i gestió de projectes culturals que tenen com a àmbit d'actuació la ciutat de Palma.
Objectiu 2: afavorir i fomentar les iniciatives que contribueixin al manteniment i la difusió de les manifestacions de cultura popular i tradicional.
Es poden convocar en una o diverses de les següents categories, en funció de la disponibilitat pressupostària.
2.1. Arts Visuals
Projectes i iniciatives de l'àmbit de les arts visuals que tenguin com a objectiu la difusió i la promoció de la creació en les vessants de programació estable i suport a la creació.
2.2. Arts escèniques
Projectes de l'àmbit de les arts escèniques (teatre, dansa, circ) que signifiquin una millora en relació amb l'oferta d'arts escèniques de la ciutat: programació teatral estable, diversitat de gèneres teatrals, experimentació, nous formats, nous talents i creadors emergents.
2.3. Cinema i audiovisuals
2.3.1 Projectes en l'àmbit del cinema i l'audiovisual, festivals de cinema, mostres i programacions que signifiquin una millora en la programació i oferta de cinema i audiovisual de la ciutat, des dels àmbits de l'exhibició, programació estable, singular, diversa i inèdita i/o inexistents en els circuïts més comercials.
2.3.2 Producció d'obres audiovisuals que apostin per les temàtiques d'interès social i cultural per a la ciutadania de Palma.
2.4. Música
Projectes i iniciatives en l'àmbit de la música, festivals, mostres i programacions estables de música en viu de qualitat que contribueixin a l'enriquiment de l'oferta musical de la ciutat en quan a singularitat en la programació, diversitat d'estils, gèneres musicals, propostes inèdites i especialitzades. Iniciatives que apostin per l'experimentació, innovació, nous formats i creativitat en aquest àmbit.
2.5. Projectes interdisciplinaris, de debat cultural i de pensament
Iniciatives i projectes que treballen de forma transversal diferents disciplines i àmbits culturals, que inclouen el debat cultural i el pensament crític envers la cultura des de diverses perspectives: històrica, filosòfica, política, gènere, entre d'altres.
2.6. Cultura popular i tradicional
Projectes i iniciatives en l'àmbit de la cultura popular i tradicional local amb incidència i impacte en el moviment festiu de Palma i en la seva programació cultural. Projectes que repercuteixin en la promoció i difusió del patrimoni immaterial en els seu vessant de cultura popular i tradicional local.
2.7. Creació artística comunitària
Projectes de creació artística que impulsin processos de creació col·laboratius que donin lloc a creacions artístiques que responen a realitats i contextos socials concrets.
2.8. Promoció de la lectura
Iniciatives de promoció i difusió de l'activitat literària i la lectura que cerquin millorar els índexs de lectura i la divulgació del patrimoni literari.
2.9. Espais de creació
Espais i projectes que focalitzen la seva activitat en l'experimentació, la difusió i l'exhibició artística i cultural de la ciutat, des de la vessant de l'acompanyament i el suport als processos creatius en les seves diferents fases (recerca, investigació, creació, producció i exhibició). Espais i projectes que ofereixen recursos i eines per a nodrir, afavorir, impulsar i fer créixer el talent i la creativitat.
Efectes:
Resultat 1: una ciutat amb un teixit cultural, associatiu i empresarial, fort i organitzat capaç de generar uns projectes culturals de qualitat.
Resultat 2: un territori culturalment equilibrat pel que fa a programacions i establiments culturals.
Beneficiaris: Les persones físiques o jurídiques, públiques o privades; les agrupacions de qualsevol de les persones esmentades, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o de patrimoni separat que, fins i tot mancant de personalitat jurídica, puguin dur a terme els projectes, les activitats o els comportaments, o que es trobin en la situació que motiva la concessió de la subvenció, que compleixin els requisits i les obligacions previstes als articles 13 i 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i als articles 10 i 11 de l'Ordenança municipal de subvencions; que realitzin o promoguin actuacions o activitats en benefici de la creació artística, la producció i la dinamització cultural de la ciutat; fonamentin l'atorgament de la subvenció d'acord amb el que preveu la convocatòria i presentin projectes dels tipus d'activitats ja esmentades en aquest paràgraf per a realitzar a Palma.
Per a ser-ne beneficiari cal que el fi, l'objectiu, l'execució del projecte o la realització de l'activitat radiqui a l'àmbit territorial del municipi de Palma.
Modalitat de concessió:
Concurrència competitiva
Finançament:
Fons propi amb càrrec a la partida 03.33400.48300 segons disponibilitat pressupostària.
Indicadors per avaluar el treball desenvolupat:
1. Consignació pressupostària inicial.
2. Nombre de projectes presentats.
3. Nombre de projectes subvencionats.
4. Import total subvencionat.
5. Nombre de projectes subvencionats i executats.
6. Import executat.
LÍNIA 3. Investigació, difusió i conservació del patrimoni de Palma
Objectiu 3: fomentar iniciatives de recuperació, conservació i difusió del patrimoni de Palma.
Es poden convocar en una o diverses les següents categories, en funció de la disponibilitat pressupostària.
3.1. Producció i edició de llibres i productes audiovisuals relacionats amb la difusió del patrimoni i la història de Palma.
3.2. Projectes de recerca del patrimoni i la història.
3.3. Projectes d'activitats i exposicions que fomentin el coneixement dels barris de Palma, i dels seus personatges.
3.4. Projectes de gestió del patrimoni arqueològic.
Efectes: un millor coneixement del patrimoni i de la història de Palma.
Beneficiaris: Les persones físiques o jurídiques, públiques o privades; les agrupacions de qualsevol de les persones esmentades, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o de patrimoni separat que, fins i tot mancant de personalitat jurídica, puguin dur a terme els projectes, les activitats o els comportaments, o que es trobin en la situació que motiva la concessió de la subvenció; que compleixin els requisits i les obligacions previstes als articles 13 i 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i als articles 10 i 11 de l'Ordenança municipal de subvencions; que realitzin o promoguin actuacions o activitats en benefici de la difusió i la promoció del patrimoni històric de Palma; que fonamentin l'atorgament de la subvenció d'acord amb el que preveu la convocatòria i que presentin projectes d'activitats i de difusió de la història, les tradicions, els personatges i l'urbanisme de Palma.
Per a ser-ne beneficiari cal que el fi, l'objectiu, l'execució del projecte o la realització de l'activitat radiqui a l'àmbit territorial del municipi de Palma.
Modalitat de concessió:
Concurrència competitiva
Finançament:
Fons propi amb càrrec a la partida 03.33400.48300 segons disponibilitat pressupostària.
Indicadors per avaluar el treball desenvolupat:
1. Consignació pressupostària inicial.
2. Nombre de projectes presentats.
3. Nombre de projectes subvencionats.
4. Import total subvencionat.
5. Nombre de projectes subvencionats i executats.
6. Import executat.
LÍNIA 4. Suport als establiments culturals dedicats a la promoció, l'exhibició o el comerç cultural de caràcter privat
Objectiu 4: contribuir a la presència d'establiments culturals com a elements de riquesa i identitat cultural.
Es podran convocar en una o diverses de les següents modalitats, en funció de la disponibilitat pressupostària.
MODALITAT A - ARTS EN VIU: Espais estables d'exhibició d'arts escèniques com teatre, dansa, circ, i altres disciplines de les arts en viu, així com sales de música en viu o espais independents.
1. Sales de teatre, dansa, circ i altres disciplines de les arts en viu.
2. Sales de música en viu.
3. Espais independents de creació i exhibició artística i cultural, entesos com espais independents i multidisciplinars que donen suport a la producció, la investigació i l'exhibició artística i cultural, i que ofereixen una programació periòdica d'activitats.
MODALITAT B - COMERÇ CULTURAL: Establiments comercials de l'àmbit cultural considerats com a petit comerç (superfície inferior als 500 m2).
1. Llibreries
2. Galeries d'art
MODALITAT C: CINEMES
1. Sales de Cinema amb 7 sales d'exhibició o menys.
Efectes: tenir petits establiments culturals que reforcen la identitat i singularitat de Palma.
Beneficiaris: Les persones físiques o jurídiques privades que gestionin establiments de promoció, exhibició o comerç cultural i sales de cinema, incloent tant els subjectes que tenen el local en règim de propietat com en règim de lloguer; que compleixin els requisits i les obligacions previstes als articles 13 i 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i als articles 10 i 11 de l'Ordenança municipal de subvencions.
Per a ser-ne beneficiari cal que els establiments estiguin domiciliats a la ciutat de Palma.
Modalitat de concessió:
Concurrència no competitiva
Finançament:
Fons propi amb càrrec a la partida 03.33400.48300 segons disponibilitat pressupostària.
Indicadors per avaluar el treball desenvolupat:
1. Consignació pressupostària inicial.
2. Nombre d'establiments presentats.
3. Nombre d'establiments subvencionats.
4. Import total subvencionat
LÍNIA 5. Suport a la creativitat i la producció literàries, les arts visuals, el còmic, la música, les arts escèniques i l'audiovisual, la investigació, el periodisme i el patrimoni gastronòmic: Premis Ciutat de Palma.
Objectiu 5: impulsar la creació artística i cultural.
Els Premis Ciutat de Palma són una convocatòria anual de promoció i reconeixement a la creació cultural en les seves més diverses manifestacions. A través d'aquesta convocatòria i la dotació econòmica dels Premis, l'Ajuntament de Palma impulsa i reconeix la tasca dels artistes, creadors i investigadors i dona estímuls perquè el sector cultural pugui afrontar noves iniciatives i reptes més ambiciosos.
Es podran convocar en una o diverses de les següents categories, en funció de la disponibilitat pressupostària:
1. Premi Ciutat de Palma d'Arts Visuals
2. Premi Ciutat de Palma de Còmic
3. Premi Ciutat de Palma de Novel·la i Poesia
4. Premi Ciutat de Palma de Música
5. Premi Ciutat de Palma d'Arts Escèniques
6. Premi Ciutat de Palma d'Audiovisuals
7. Premi Ciutat de Palma d'Investigació
8. Premi Ciutat de Palma de Periodisme
9. Premi Ciutat de Palma de Patrimoni Gastronòmic
Efectes: Estimular la creativitat, la investigació, l'originalitat, la qualitat i la innovació en els àmbits que proposa la línia 5.
Beneficiaris: Persones creadores, investigadores, d'acord amb les bases que es convoquin.
Modalitat de concessió:
Concurrència competitiva
Finançament:
Fons propi amb càrrec a la partida 03.33420.48100 segons disponibilitat pressupostària.
Indicadors per avaluar el treball desenvolupat:
1. Consignació pressupostària inicial.
2. Nombre de projectes presentats.
12. CONSECUCIÓ D'OBJECTIUS
La consecució dels objectius que es fixen per a cada una de les línies d'aquest Pla estratègic de subvencions es valorarà a partir dels “Indicadors per avaluar el treball desenvolupat” definits a cada una de les línies. Es preveu el compliment del 85% dels objectius previstos en el present Pla Estratègic, abans de la finalització de la seva vigència el 2023.
Els terminis de consecució d'objectius, a partir dels indicadors, s'han de valorar en dues fases:
1. Anualment, a la finalització de cada una de les convocatòries de subvencions.
2. Globalment, a la finalització de la vigència del Pla Estratègic.
13. CALENDARI I PERÍODE D'EXECUCIÓ
La convocatòria de subvencions és anual. Les bases concretes de cada línia definiran el calendari i el seu període d'execució.
Un cop aprovades, les bases es publicaran al BOIB, al web municipal i a la Base de Dades Nacional de Subvencions, i les persones o les entitats que compleixin els requisits en podran presentar les sol·licituds en el termini i en la forma que especifiqui cada convocatòria.
14. RÈGIM DE SEGUIMENT I AVALUACIÓ APLICABLE A LES DIFERENTS LÍNIES DE SUBVENCIONS
De conformitat amb l'article 12.1.c) del RD 887/2006, el Pla Estratègic, a fi de permetre el seguiment i l'avaluació contínua aplicable a línies de subvenció, exigeix que es determinin uns indicadors relacionats amb els objectius del Pla. Els indicadors es detallaran a cada una de les línies de subvencions i s'utilitzaran per avaluar l'assoliment dels objectius previstos per a cadascuna de les línies.
L'informe general d'avaluació dels objectius previstos al Pla estratègic de subvencions es realitzarà el primer quadrimestre de l'exercici següent objecte de l'avaluació i passarà a formar part de la memòria final de l'exercici pressupostari amb el qual es correspon.
El contingut d'aquest document recollirà els resultats obtinguts amb els programes de subvencions que s'han desenvolupat, la seva incidència en l'entorn on s'han executat, així com les repercussions pressupostàries i financeres per als següents exercicis. Així mateix, recollirà les propostes de modificació que es considerin adients per a l'assoliment dels objectius.
Per a les línies 1 i 4 es farà una valoració inicial del compliment i acreditació d'uns requisits necessaris per a ser beneficiari, així com del projecte que hauran presentat.
Per a les línies 2 i 3, es farà una valoració qualitativa a partir de les memòries presentades a les justificacions de les subvencions. Per això, cada memòria es valorarà tenint en compte la correcta presentació i el contingut respecte de:
1. Memòria descriptiva de les activitats subvencionades, amb indicació del lloc i les dates de realització; el nombre i la tipologia dels participants, la regularitat del seu funcionament i, en general, els elements que consten com a criteris de valoració i altres dades que siguin d'interès per a l'objectiu del projecte o l'activitat subvencionada.
2. Justificants interns de l'entitat de la realització de les activitats subvencionades –llistes d'assistents, fotografies, etc.
3. Elements publicitaris (cartells, fullets, difusió a través de les noves tecnologies) en què aparegui la difusió de les activitats.
4. Memòries econòmiques o comptes justificatius que han d'incloure els ingressos i els justificants de les despeses realitzades per a executar les activitats subvencionades en relació amb els projectes presentats.
5. Llista numerada, ordenada sistemàticament i detallada, de tots els documents que permetin acreditar el compliment de les condicions imposades, la consecució dels objectius prevists a l'acte de concessió de la subvenció, i també el cost.
Per a la línia 5, l'avaluació correspondrà al veredicte emès pel jurat nomenat per a cadascuna de les especialitats convocades. El seguiment dependrà del que estableixi cadascuna de les seves bases.
Amb el resultat de les valoracions de les memòries tècniques i les conclusions que se n'extreguin, es proposarà, si s'escau, la continuació, la substitució o la modificació de determinats criteris i punts de les bases de cadascuna de les convocatòries amb les seves línies de subvenció, amb l'objecte de millorar-ne l'eficàcia i l'eficiència en relació amb la consecució dels objectius plantejats.
Les conclusions del seguiment d'aquest Pla podran quedar reflectides en la redacció del següent Pla estratègic, mitjançant les modificacions oportunes.