Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE SALUT I CONSUM

Núm. 3470
Resolució de la consellera de Salut i Consum de 30 d’abril de 2020 per la qual s’adopten diverses mesures en relació amb les obligacions d’informació i de posada a disposició del Servei de Salut de les Illes Balears dels centres d’anàlisis clíniques de titularitat privada mentre duri la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

  1. Per mitjà del Reial decret 463/2020, de 14 de març —modificat pel Reial decret 465/2020, de 17 de març—, es va declarar l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, el qual, a hores d'ara, roman vigent en tot el territori de l'Estat.

  2. L'activitat que duen a terme els centres privats d'anàlisis clíniques de titularitat privada pot ser important, tant a l'efecte de controlar l'evolució de l'epidèmia com per coadjuvar en l'activitat del Servei de Salut de les Illes Balears en els vessants de detecció i eliminació de casos nous d'infecció per SARS-CoV-2.

Fonaments de dret

  1. L'article 12.2 del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, disposa que, malgrat el marc de l'estat d'alarma decretat i sense perjudici de les competències que com a autoritats delegades responsables que s'atribueixen als distints òrgans del Govern de l'Estat, les administracions públiques autonòmiques mantenen la gestió dels seus serveis sanitaris i n'han de garantir el funcionament adequat.

  2. L'article 8.2 del mateix Reial decret disposa que les autoritats competents delegades designades en l'article 4 poden imposar prestacions personals obligatòries imprescindibles per a la consecució dels fins del Reial decret.

  3. En desplegament de la previsió anterior, l'apartat vuitè de l'Ordre SND 232/2020, de 15 de març, per la qual s'adopten mesures en matèria de recursos humans i mitjans per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, posa a disposició de les administracions autonòmiques competents en matèria sanitària els mitjans materials i els recursos humans dels centres i establiments sanitaris privats i de les mútues d'accidents de treball, amb l'objecte d'atendre adequadament l'assistència sanitària de la població.

  4. L'apartat dotzè de l'Ordre SND 232/2020, de 15 de març, habilita les administracions autonòmiques competents per dictar les resolucions o actes administratius oportuns per garantir l'efectivitat d'allò que s'hi disposa.

  5. En aplicació dels preceptes esmentats en els fonaments de dret 1 i 2, l'Ordre SND/344/2020, de 13 d'abril, per la qual s'estableixen mesures excepcionals per al reforç del Sistema Nacional de Salut i la contenció de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, en els apartats primer a tercer, posa expressament a disposició dels distints serveis de salut autonòmics tant els centres d'anàlisis clíniques del seu territori, com el seu personal; imposa a aquests centres un seguit d'obligacions de transmissió d'informació epidemiològica i d'existències de mitjans per a la realització de proves diagnòstiques per a la detecció de casos de COVID-19, i imposa un seguit de condicions per a la realització d'aquestes proves per part dels centres esmentats, les quals impliquen en tot cas prescripció facultativa. Aquests apartats habiliten expressament l'autoritat autonòmica competent per concretar els extrems necessaris per fer efectives aquestes obligacions i per adoptar les mesures necessàries per a la regulació dels preus de les proves diagnòstiques per a la detecció de la COVID-19, amb l'objecte d'evitar situacions abusives en l'accés a aquest servei.

Així doncs, d'acord amb el que disposen els articles 1 i 2.7.b) del Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableix les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent

 

Resolució

1. Disposar que els laboratoris d'anàlisis clíniques dels centres hospitalaris de titularitat privada i els centres d'anàlisis clíniques del territori de les Illes Balears i el seu personal resten a disposició del Servei de Salut de les Illes Balears per a la realització de proves diagnòstiques per a la detecció de la COVID-19.

2. Aprovar les instruccions i els criteris que habiliten per dur a terme la prescripció de la realització de proves diagnòstiques per a la detecció de la COVID-19 que han de seguir tots els facultatius del territori de les Illes Balears, i que resten paleses a l'annex d'aquesta resolució.

3. Establir que els responsables dels centres esmentats en el punt 1 d'aquesta resolució han de notificar al Servei d'Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum tots els casos de COVID-19 que s'hagin confirmat mitjançant proves diagnòstiques.

A la comunicació s'ha de fer constar la prova realitzada, el nom i llinatges del pacient, el DNI o CIP, el sexe, l'edat, el resultat de la prova, la data de la presa i la data del resultat, així com totes aquelles variables que en cada cas sol·liciti el Servei d'Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació, d'acord amb els requeriments d'informació que estableixi en cada moment el Ministeri de Sanitat.

Aquesta comunicació s'ha de trametre diàriament a l'adreça vigilancia@dgsanita.caib.es. La comunicació ha d'incloure totes les proves de COVID-19 realitzades per cada laboratori de les quals s'hagin obtingut els resultats i l'obtenció dels quals s'hagi produït entre les 00.00 hores i les 23.59 hores del dia immediat anterior.

4. Disposar que els responsables dels centres esmentats en el punt 1 d'aquesta resolució han de notificar al Servei de Salut de les Illes Balears tots els hisops per a la presa de mostres, mitjans de transport de virus, reactius d'inactivació, equips d'extracció d'àcids nucleics o reaccions de PCR, o tests ràpids de diagnosi que hagin adquirit i dels que disposin o adquireixin.

La comunicació esmentada s'ha de fer dins de les 14 hores següents a la recepció mitjançant un correu electrònic a l'adreça DireccióGeneral@ibsalut.es, al qual s'ha d'adjuntar una còpia digitalitzada de l'albarà de lliurament dels productes.

5. Establir que el Servei de Salut de les Illes Balears ha d'abonar als centres d'anàlisis clíniques del territori de les Illes Balears en concepte de retribució per la realització de proves diagnòstiques per a la detecció de la COVID-19 que els encarregui les quantitats actualment vigents que estableix l'Ordre de la consellera de Salut i Consum de 22 de desembre de 2006 per la qual s'estableixen els preus públics que han d'aplicar els centres sanitaris de la xarxa pública de les Illes Balears per la prestació de serveis sanitaris quan hi hagi tercers obligats al pagament o usuaris sense dret a l'assistència sanitària de la Seguretat Social aplicables a la realització d'aquestes proves.

Excepcionalment, si el cost conjunt justificat comptablement dels hisops, mitjans de transport, reactius, equips d'extracció o reaccions de PCR, o tests ràpids de diagnosi que s'hagin fet servir, d'acord amb les disponibilitats de mitjans comunicades, per dur a terme una prova encomanada és superior als preus esmentats en el paràgraf anterior, s'ha d'abonar al centre de diagnosi el cost justificat d'aquests elements fets servir incrementat en un 10 %, amb exclusió de l'IVA pel que fa a aquest increment.

6. Fer constar que aquesta resolució té efectes des del dia que es publiqui i fins que sigui aplicable en el territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears l'estat d'alarma declarat inicialment pel Reial decret 463/2020, de 14 de març.

7. Publicar aquesta resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Atesos els termes de l'article 3.1 de la Llei orgànica 4/1981, d'1 de juny, dels estats d'alarma, excepció i setge, contra aquesta resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que la dicta en el termini d'un mes comptador des que es publiqui, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques o, alternativament, un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des que es publiqui, d'acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 30 d'abril de 2020

La consellera de Salut i Consum Patricia Gómez Picard

 

ANNEX Instruccions que han de seguir tots els facultatius en el territori de les Illes Balears per a la prescripció de la realització de proves de detecció de contagi de coronavirus i específicament els facultatius del Servei de Salut de les Illes Balears per dur a terme prescripcions de proves de detecció que hagin de dur a terme laboratoris de titularitat privada

1. Tots els facultatius en el territori de les Illes Balears, tant si duen a terme la seva tasca per compte del Servei de Salut de les Illes Balears com si és per compte propi o de persona física o jurídica de dret privat, només poden prescriure la realització de proves de detecció de contagi de coronavirus, d'acord amb les instruccions següents:

En tot cas, les proves diagnòstiques poden ser prescrites exclusivament a persones pertanyents als grups indicats i de conformitat als procediments vigents d'actuació en cada moment en la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o als publicats pel Ministeri de Sanitat.

2. En el cas que facultatius del Servei de Salut prescriguin proves perquè es duguin a terme en centres de titularitat privada, a fi de determinar el tipus de proves que s'han de fer servir per raó de les seves característiques tècniques, han de seguir les indicacions que hagi comunicat la Direcció Assistencial dels Serveis Centrals del servei de salut de les Illes Balears, ateses les disponibilitats de mitjans de què hagi informat el centre o laboratori que ha de fer la prova.

3. En les prescripcions que hagin fet facultatius del Servei de Salut de les Illes Balears per dur a terme proves en centres de titularitat privada, una vegada obtingut el resultat de la prova prescrita, s'ha de comunicar al facultatiu o a la unitat que l'hagi prescrita o encarregada, sense perjudici de l'obligació dels responsables de l'establiment de dur a terme la comunicació que preveu el punt 3 d'aquesta resolució.