Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 3483
Acord del Consell de Govern d’1 de maig de 2020 pel qual es ratifica l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de 13 de març de 2020 pel qual s’estableix el procediment relatiu a les retribucions durant les situacions derivades de l’embaràs i la lactància natural

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Atesa la preocupació de l'Administració i els agents socials per protegir els drets de les dones en diferents àmbits, el 22 de febrer de 1992 l'Administració i les organitzacions sindicals varen adoptar un acord  per tal d'establir el dret de la dona embarassada a l'exempció de participar en torns i l'exempció de guàrdies mèdiques per lactància materna.

D'altra banda, en l'àmbit autonòmic, destaca l'Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat d'1 d'abril de 2019 pel qual s'estableixen mesures retributives en cas d'adaptació del lloc de treball de les empleades embarassades i durant el període de lactància, que va ser ratificat pel Consell de Govern mitjançant l'Acord de 24 de maig de 2019.

La jurisprudència del Tribunal Suprem i els pronunciaments reiterats del Tribunal Constitucional obliguen a mantenir i reforçar la protecció de les dones embarassades i vetllar perquè la seva situació no es vegi perjudicada a causa de la maternitat.

Per això, les parts integrants de la Mesa Sectorial de Sanitat han considerat oportú incidir en la protecció d'aquest col·lectiu i adoptar noves mesures de protecció.

Per tot això, d'acord amb l'article 80.1 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, el 13 de març de 2020 la Mesa Sectorial de Sanitat de les Illes Balears va adoptar un acord pel qual s'estableix el procediment relatiu a les retribucions durant les situacions derivades de l'embaràs i la lactància natural.

D'altra banda, l'article 38 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic, disposa que perquè els acords que versin sobre matèries de competència dels consells de govern de comunitats autònomes tenguin eficàcia requereixen l'aprovació expressa i formal d'aquest òrgan.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de l consellera de Salut i Consum, en la sessió d' 1 de maig de 2020, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Ratificar l'Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de 13 de març de 2020 pel qual s'estableix el procediment relatiu a les retribucions durant les situacions derivades de l'embaràs i la lactància natural que s'annexa a aquest Acord i determinar que els efectes es retrotreguin a data 1 de gener de 2020.

Segon. Ordenar que es publiqui íntegrament aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i determinar retroteure els efectes de l'entrada en vigor a data 1 de gener de 2020.

 

Palma, 1 de maig de 2020

La secretària del Consell de Govern Pilar Costa i Serra

 

 

 

​​​​​​​ANNEX

Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat de 13 de març de 2020 pel qual s'estableix el procediment relatiu a les retribucions durant les situacions derivades de l'embaràs i la lactància natural

Parts

Per part de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la directora general de Funció Pública i Administracions Públiques i el director general del Servei de Salut de les Illes Balears, o les persones en què hagin delegat, d'acord amb l'article 2 de l'annex del Reglament d'organització i funcionament de la Mesa Sectorial de Sanitat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de 7 de maig de 1999.

Per la part social, els representants de les organitzacions sindicals presents en la Mesa Sectorial de Sanitat que constin com a signants d'aquest acord.

Antecedents

1. L'Acord entre l'Administració i les organitzacions sindicals més representatives sobre aspectes professionals, econòmics i organitzatius en les institucions sanitàries dependents de l'Instituto Nacional de la Salud de 22 de febrer de 1992 (BOE núm. 54, de 3 de març) va establir el dret de la dona embarassada a l'exempció de participació en torns d'atenció continuada, extensiu a l'exempció de guàrdies mèdiques per lactància materna, fins que el menor no tingui 12 mesos d'edat.

2. El 25 de maig de 2019 es va publicar l'Acord del Consell de Govern de 24 de maig de 2019 pel qual es ratifica l'Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat d'1 d'abril de 2019 pel qual s'estableixen mesures retributives en cas d'adaptació del lloc de treball de les empleades embarassades i durant el període de lactància.

3. Tant la fonamentació com les conclusions de la Sentència del Tribunal Suprem núm. 43/2017, de 24 de gener, són traslladables a altres supòsits en els quals la dona treballadora pot sofrir una disminució salarial pel fet de ser mare, com és el cas de l'embaràs, la maternitat o el risc durant la lactància natural, o la incapacitat temporal derivada de l'embaràs, sense oblidar la situació de paternitat, que també ha de ser tinguda en compte, a fi que gaudeixin de la mateixa protecció els qui, per ser pares, puguin veure afectats els seus drets retributius.

4. El Tribunal Constitucional ha tractat profusament (sentències 145/1991, 286/1994, 87/2004, 182/2005 i 66/2014) l'amplitud de la protecció de la dona treballadora i ha dictat que no és admissible menysvalorar les seves condicions de treball a causa de la maternitat, doncs constitueix una discriminació directa per raó de sexe, desautoritzada en l'article 14 de la Constitució Espanyola de 1978.

Acord

Primer

Règim retributiu en els períodes d'embaràs i lactància

Durant els períodes d'embaràs i lactància, el personal del Servei de Salut de les Illes Balears conservarà el dret al conjunt de les retribucions que vingués percebent amb anterioritat a aquesta situació segons els criteris següents:

a) Personal mèdic i d'infermeria de l'atenció primària, personal mèdic de l'atenció especialitzada i personal mèdic en formació per mitjà de residència

Quan, de conformitat amb la normativa vigent, amb una sol·licitud prèvia de la persona interessada i una resolució estimatòria del director gerent corresponent, es reconegui l'exempció d'atenció continuada (guàrdies) durant els períodes d'embaràs i lactància, s'abonarà el conjunt de les retribucions que la persona interessada vingués percebent amb anterioritat a la sol·licitud d'exempció, entre les quals s'hi inclou la mitjana del que hagi percebut durant els sis mesos anteriors a la sol·licitud en concepte d'atenció continuada (guàrdies).

b) Resta del personal

Quan, amb motiu d'embaràs o lactància —amb una sol·licitud prèvia de la persona interessada i per recomanació del Servei de Prevenció de Riscos Laborals, a l'empara de l'article 26 de la Llei de prevenció de riscos laborals— sigui necessari adaptar el temps de treball com a conseqüència del treball nocturn o per torns, la persona interessada conservarà el dret al conjunt de les retribucions que vingués percebent amb anterioritat a aquesta situació, entre les quals s'hi inclou la mitjana del que hagi percebut durant els sis mesos anteriors al canvi d'horari pels conceptes retributius inclosos en el complement d'atenció continuada (nits, festius, localització, ...), a més —si escau— del complement específic singular de treball per torns.

 

​​​​​​​Segon

Règim retributiu en situacions derivades de l'embaràs o la lactància natural (incapacitat temporal a causa de l'embaràs, risc durant l'embaràs, maternitat/paternitat o risc per lactància natural)

a) Durant la situació d'incapacitat temporal a causa d'embaràs, de risc durant l'embaràs, de maternitat/paternitat o de risc per lactància natural —situacions protegides per mitjà de la prestació de l'Institut Nacional de la Seguretat Social o de les entitats col·laboradores de la Seguretat Social— la persona interessada percebrà un complement a la prestació econòmica del 100 % de les retribucions que vingués percebent amb anterioritat a aquesta situació, que inclou la mitjana del que hagi percebut durant els sis mesos anteriors pels conceptes retributius inclosos en el complement d'atenció continuada (guàrdies, nits, festius, ...) a més —si escau— del complement específic singular de treball per torns.

b) La persona interessada ha de presentar la sol·licitud en el moment de tramitar la prestació en els casos de maternitat/paternitat, risc durant l'embaràs i lactància natural. En el cas d'incapacitat temporal per causa de l'embaràs, juntament amb la sol·licitud ha de presentar un informe mèdic que acrediti que la causa de la incapacitat temporal és l'embaràs (encara que no ha de precisar el diagnòstic).

c) Una vegada registrada la sol·licitud, el Servei de Personal calcularà la quantia d'aquest complement, que serà del 100 % de les retribucions que la persona interessada vingués percebent amb anterioritat a aquesta situació, que inclou la mitjana del que hagi percebut durant els sis mesos anteriors pels conceptes retributius inclosos en el complement d'atenció continuada i el complement específic per torns, si escau.

Aquest complement retributiu s'abonarà des de l'inici de la situació protegida (maternitat/paternitat, risc durant l'embaràs i lactància natural o incapacitat temporal a causa de l'embaràs).

Tercer.

Règim retributiu en cas d'adaptació o canvi de lloc de treball de la treballadora embarassada o per lactància natural

Es regeix per la Instrucció 7/2019 del director general del Servei de Salut de les Illes Balears per la qual es detalla el procediment per aplicar l'annex 1 de l'Acord del Consell de Govern de 24 de maig de 2019 pel qual es ratifica l'Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat d'1 d'abril de 2019 pel qual s'estableixen mesures retributives en cas d'adaptació del lloc de treball de les empleades embarassades i durant el període de lactància.

Quart

Vigència

Aquest acord entra en vigor el dia 1 de gener de 2020.

Com a prova de conformitat, signam aquest acord.

Palma, 13 de març de 2020

Per l'Administració                                                                                Per les organitzacions sindicals