Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MOBILITAT I HABITATGE

Núm. 3467
Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge per la qual s’ajornen les proves per a l’obtenció del certificat d'aptitud professional acreditatiu de la qualificació inicial dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera a les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera, convocades per la Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge de 12 de novembre de 2019 (BOIB núm. 161, de 28 de novembre de 2019)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El Govern de les Illes Balears, a causa de la situació excepcional en què ens trobam, va acordar el 13 de març de 2020 aprovar el Pla de Mesures Excepcionals per Limitar la Propagació i el Contagi de la COVID-19.

2. El 14 de març de 2020 es publicà en el BOE el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, modificat pel Reial decret 465/2020, de 17 de març.

3. Mitjançant el Reial decret 492/2020, de 24 d'abril, i el Reial decret 487/2020, de 10 de abril, s'ha prolongat l'estat d'alarma declarat inicialment pel Reial decret 463/2020, de 14 de març, i prorrogat prèviament pel Reial decret 476/2020, de 27 de març, així com la vigència de les mesures contingudes en aquest fins les 00.00 h del dia 10 de maig de 2020.

4. El Reial decret 1032/2007, de 20 de juliol, pel qual es regula la qualificació inicial i la formació contínua dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera, determina les condicions per obtenir el certificat d'aptitud professional, acreditatiu de la qualificació inicial corresponent, el qual és necessari que acreditin els conductors per als quals resulti obligatori disposar dels permisos de conduir de les categories D1, D1+E, D, D+E i C1, C1+E, C i C+E, i de la realització dels cursos de formació contínua.

5. Per obtenir la qualificació, tant inicial com contínua, és necessari fer un curs de formació que únicament poden impartir els centres autoritzats per l'Administració.

6. Per a la presentació a les proves de qualificació inicial, es requereix que l'aspirant hagi finalitzat el curs de formació i en un termini no superior a sis mesos, comptats des de la finalització del curs, ha de superar l'examen.

7. La paralització de totes les activitats educatives o de formació impartides en centres públic o privats i la suspensió del terminis administratius formen part del conjunt de mesures adoptades per fer front a la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

8. Aquestes mesures afecten els procediments relacionats amb l'obtenció del certificat d'aptitud professional (CAP), ja que han quedat suspesos els cursos de formació, tant de qualificació inicial com de formació contínua, i consegüentment, el termini de sis mesos per presentar-se a les proves des de la finalització del curs de qualificació inicial per a aquells alumnes que es puguin trobar en aquesta situació.

9. L'article 1 de l'Ordre TMA/254/2020, de 18 de març, per la qual es dicten instruccions en matèria de transport per carretera i aeri, declara que les targetes de qualificació del conductor el termini de validesa de les qual hagi expirat a partir de l'1 de març són vàlides per acreditar el CAP fin a 120 dies després de la finalització de l'estat d'alarma o les seves pròrrogues .

10. El dia 28 de novembre de 2019, es publicà en el BOIB la Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge de 12 de novembre de 2019, per la qual es convoquen les proves per a l'obtenció del certificat d'aptitud professional acreditatiu de la qualificació inicial dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera que s'han de dur a terme l'any 2020 a les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera.

11. A l'apartat 6 de l'annex 1 de la Resolució esmentada s'estableix el calendari de les proves, amb un total de sis convocatòries per a les categories D1, D1+E, D i D+E (viatgers) i C1, C1+E, C i C+E (mercaderies).

12. S'han duit a terme les proves corresponents a les convocatòries dels mesos de gener i març del 2020, però manquen les corresponents als mesos de maig, juliol, setembre i novembre. La presentació de les sol·licitud per prendre part en les proves s'ha de dur a terme en els primers quinze dies hàbils anteriors al mes en què es realitzen les proves, i en la data de realització d'aquestes ha d'haver finalitzat el curs de formació corresponent.

13. No es pot preveure quan finalitzarà l'estat d'alarma, ni quines seran les mesures i el calendari per reiniciar les activitats de formació. Tampoc no és possible determinar quan es duran a terme les properes proves per a la obtenció del certificat de qualificació ni si es podrà mantenir part del calendari previst a la Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge de 12 de novembre de 2019.

Fonaments jurídics

1. L'article 15 del Reial decret 1032/2007, de 20 de juliol, pel qual es regula la qualificació inicial i la formació contínua dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera (BOE núm. 184, de 2 d'agost de 2007), estableix que l'organització dels exàmens correspon als òrgans competents per a l'expedició de les autoritzacions de transport de viatgers i de mercaderies en el territori de què es tracti.

2. L'article 2.8 del Decret 12/2019, de 2 de juliol de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, determina que l'exercici de la competència en matèria de transports correspon a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Ajornar, fins a la finalització de l'estat d'alarma i les pròrrogues que puguin sobrevenir, les proves previstes per al mes de maig de 2020 a les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera, per obtenir el certificat d'aptitud professional acreditatiu de la qualificació inicial dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera, així com, si s'escau, les previstes per als mesos de juliol, setembre i novembre de 2020.

2. Anunciar que es publicarà amb l'antelació corresponent la convocatòria per realitzar les proves.

3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Mobilitat i Habitatge en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 27 d'abril de 2020

El conseller de Mobilitat i Habitatge

Marc Pons i Pons