Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 3447
Exoneració del compliment del paràgraf 2n de l’article 23.3 de l’Ordenança municipal per a la protecció del medi ambient i la salut contra la contaminació per remors i vibracions en relació a l’article 28.2 del Text refós del Pla Territorial Insular de Formentera, durant la vigència de l’estat d’alarma (i les seues possibles pròrrogues) per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 decretat pel Govern de l’Estat, pel que fa a la realització d’obres a nuclis urbans o establiments turístics de l’illa de Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic que la Presidència del Consell Insular de Formentera va dictar en data 28 d'abril de 2020 el següent Decret:

Atès el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 (BOE núm. 67, de 14 de març de 2020), modificat pel Reial decret 465/2020, de 18 de març, (BOE núm. 73, de 18 de març de 2020), prorrogat de manera successiva i, actualment, prorrogat en virtut del Reial decret de 492/2020, de 24 d'abril, segons autorització del Ple del Congrés dels Diputats de dia 22 d'abril de 2020, de conformitat amb l'establert en l'article 116 de la Constitució (BOE núm. 115, de 25 d'abril de 2020).

Atès, així mateix, l'acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 13 de març de 2020, pel qual s'aprova el Pla de mesures excepcionals per limitar la propagació i el contagi del COVID-19 (BOIB núm. 33, de 13 de març de 2020) i la restant normativa autonòmica dictada a l'efecte.

Atès el Decret d'aquesta Presidència de 16 de març de 2020, sobre actuacions administratives i organitzatives del Consell Insular de Formentera, com a conseqüència de l'estat d'alarma decretat per la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 (BOIB núm. 36 de 17 de març de 2020).

Atesa l'Ordre conjunta de la consellera de Salut i Consum i dels consellers de Model Econòmic, Turisme i Treball, i de Mobilitat i Habitatge de 25 de març de 2020 per la qual s'aprova el Protocol de mesures preventives sanitàries per limitar la propagació i el contagi del COVID-19 en el sector de la construcció (BOIB núm. 42, de 25 de març de 2020).

Atès el Reial decret llei 10/2020, de 29 de març, pel qual es regula un permís retribuït recuperable per les persones treballadores per compte aliè que no prestin serveis essencials, amb la finalitat de reduir la mobilitat de la població en el context de la lluita contra el COVID-19. Aquest permís retribuïble va tenir una durada concreta d'entre el 30 de març i el 9 d'abril de 2020, ambdós inclosos (BOE núm. 87, de 29 de març de 2020).

Atesa particularment l'Ordre del Ministeri de Sanitat SND/340/2020, de 12 d'abril, per la qual es suspenen determinades activitats relacionades amb obres d'intervenció en edificis existents en les quals existeixi risc de contagi pel COVID-19 per a persones no relacionades amb la dita activitat (BOE núm. 102, de 12 d'abril de 2020), com a autoritat competent.

Atès l'establert a l'article 28, del Text refós del Pla Territorial Insular de Formentera –PTIF- (BOIB núm. 122, de 3 de setembre de 2013 i les seues modificacions posteriors), referent al dret fonamental al repòs, del tenor literal següent,

Article 28 - Dret fonamental al repòs

1. El Consell de Formentera podrà imposar, mitjançant la corresponent ordenança o instrucció tècnica, les mesures correctores que consideri necessàries per salvaguardar el dret fonamental al repòs i tranquil·litat dels residents, estiuejants i turistes, incloent ordenar el tancament temporal o definitiu de qualsevol activitat que atempti contra aquest principi fonamental, respectant els procediments legals vigents.

 2. Amb aquesta finalitat, es procurarà que, durant els mesos de maig, juny, juliol, agost i setembre, les obres que es comencin o es realitzin a tot el terme municipal no resultin molestes, per la qual cosa podrà impedir, durant aquest període, que s'executin obres de demolició, moviments de terres o excavacions, pilotatges, fonamentacions, murs, construcció d'estructures i obres exteriors que raonablement puguin causar molèsties per sorolls, vibracions, pols, etc. Durant aquest període de temps i pels mateixos motius, també es podran prohibir o limitar l'ús de grues i maquinària que puguin resultar molestes. A més, per evitar o disminuir aquestes molèsties, el Consell de Formentera també podrà prescriure a la llicència condicions particulars que suposin mesures especials a adoptar durant l'execució de qualsevol obra que es realitzi durant el període de temps abans indicat.

Atès l'establert, així mateix, a l'article 23 de l'Ordenança municipal per a la protecció del medi ambient i la salut contra la contaminació per sorolls i vibracions (BOIB núm. 164 i  núm.169, respectivament, de 2 i 11 de desembre de 2014), del tenor literal següent:

Article 23

Condicions generals aplicables a obres, edificacions i treballs a la via pública

(…)

3. L'horari de treball amb equips i les màquines susceptibles de produir sorolls i vibracions, és a dir obres majors i obres menors, ha d'estar comprès entre les 9.00 h i les 18.00 h els dies laborables, de dilluns a divendres, i entre les 10.00 h i les 18.00 h els dissabtes.

A la temporada turística compresa entre l'1 de maig al 15 d'octubre, ambdós inclosos, a tots el nuclis urbans i qualsevol establiment turístic de l'Illa de Formentera, només podran realitzar-se les obres no compreses a l'article 28.2 del Text Refós de les Normes Subsidiàries de planejament i ordenació territorial de Formentera, els dies laborals entre les 9.00 i les 13.00 hores i sempre que no ocupin l'exterior o la via pública amb generadors o una altra maquinària ni necessiti d'instal·lació de bastides, etc., susceptible de produir sorolls i vibracions per tal de preservar la qualitat turística i ometre sorolls per a aquelles persones que descansen en vacances o si causen molèsties als residents. En cas contrari, es paralitzaran automàticament.

El que disposa aquest paràgraf, també podrà aplicar-se a altres zones de l'illa, prèvia resolució del l'òrgan competent del Consell.

També es podran realitzar les obres motivades per la reparació d'avaries en les conduccions existents que han de ser solucionades per motius de seguretat i/o salubritat.

Així mateix queda prohibida, en qualsevol cas, la realització d'obres en diumenge en els nuclis urbans o qualsevol establiment turístic.

(…)

Donat que com a conseqüència de la crisi sanitària provocada pel COVID-19, tot atenent-nos als posteriors Decrets dictats pel Govern de l'Estat, pel Govern de les Illes Balears i per aquest Consell Insular, la temporada turística a la qual es fa referència a l'article 23.3 de l'Ordenança municipal per a la protecció del medi ambient i la salut contra la contaminació per sorolls i vibracions, compresa de l'1 de maig al 15 d'octubre, es veurà, com a mínim, afectada i postposada durant la vigència de l'estat d'alarma decretat pel Govern de l'Estat i posteriors pròrrogues.

Vist que la redacció del citat article 23.3 va venir motivada, a la volta, per l'article 28.2 del citat PTIF amb la finalitat de portar a terme mesures correctores que es considerassin necessàries per salvaguardar el dret fonamental al repòs i tranquil·litat dels residents, estiuejants i turistes; però no fins al punt de prohibir de manera absoluta la realització d'obres, durant aqueix període temporal, sinó que cal anar ponderant totes les situacions possibles.

En ús de les facultats que em confereix la legislació vigent, ja siga la citada anteriorment, ja siga l'article 21.1, lletres e i m de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local; per estrictes raons de salut pública, però també de concreció responsable de la riquesa econòmica a l'illa, amb la conformitat jurídica del secretari habilitat nacional de la corporació, ex Reial decret 128/2018, de 16 de març,

HE RESOLT

Primer.- CONSIDERAR que la temporada turística a què se refereix l'article 23.3 de l'Ordenança municipal per a la protecció del medi ambient i la salut contra la contaminació per sorolls i vibracions, de l'1 de maig al 15 d'octubre, es veurà, com a mínim, afectada i postposada durant la vigència de l'estat d'alarma decretat pel Govern de l'Estat i posteriors pròrrogues.

Segon.- CONSIDERAR, com a conseqüència de l'anterior, que la motivació de les mesures correctores per salvaguardar el dret fonamental al repòs i tranquil·litat dels residents, estiuejants i turistes del citat article 23.3 resten sense sentit en aquest moment durant la vigència de l'estat d'alarma i posteriors pròrrogues.

Tercer.- EXONERAR del compliment del paràgraf 2n de l'article 23.3 de l'esmentada Ordenança municipal per a la protecció del medi ambient i la salut contra la contaminació per sorolls i vibracions, les obres que compten amb títol habilitant amb anterioritat a l'executivitat de l'estat d'alarma, sempre que el citat títol habilitant no hagi caducat actualment i estiga en vigor, per tal de poder continuar l'activitat corresponent (suspesa per mor de l'estat d'alarma i les derivacions del confinament sanitari de la població).

Quart.- RECORDAR, tanmateix, l'obligat, taxatiu i concret compliment de l'Ordre del Ministeri de Sanitat SND/340/2020, de 12 d'abril, per la qual es suspenen determinades activitats relacionades amb obres d'intervenció en edificis existents en les quals existeixi risc de contagi pel COVID-19 per a persones no relacionades amb la dita activitat (BOE núm. 102, de 12 d'abril de 2020), de la qual per la importància intrínseca i extrínseca de la matèria, es transcriu a continuació el seu article únic:

1. Se establece la suspensión de toda clase de obra que suponga una intervención en edificios existentes, en los supuestos en los que en el inmueble en el que deban ejecutarse se hallen personas no relacionadas con la actividad de ejecución de la obra, y que, debido a su ubicación permanente o temporal, o a necesidades de circulación, y por causa de residencia, trabajo u otras, puedan tener interferencia con la actividad de ejecución de la obra, o con el movimiento de trabajadores o traslado de materiales.

2. Se exceptúan de esta suspensión las obras referidas en el apartado anterior en las que, por circunstancias de sectorización del inmueble, no se produzca interferencia alguna con las personas no relacionadas con la actividad de la obra.

3. Asimismo, quedan también exceptuados los trabajos y obras puntuales que se realicen en los inmuebles con la finalidad de realizar reparaciones urgentes de instalaciones y averías, así como las tareas de vigilancia.

I recordar així mateix que, en qualsevol cas, s'haurà d'estar al que pogués esdevinir-se en el futur, segons determinin les autoritats sanitàries i caldrà acomplir de manera taxativa i obligada tot el que preceptuïn i estableixin.

Cinquè.- FER AVINENT així mateix que, a més a més de complir amb la resta de normativa en matèria de seguretat i salut, és d'OBLIGAT COMPLIMENT també l'Ordre conjunta de la consellera de Salut i Consum i dels consellers de Model Econòmic, Turisme i Treball, i de Mobilitat i Habitatge de 25 de març de 2020 per la qual s'aprova el Protocol de mesures preventives sanitàries per limitar la propagació i el contagi del COVID-19 en el sector de la construcció (BOIB núm. 42, de 25 de març de 2020).

Sisè.- PUBLICAR aquest Decret al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i al tauler d'anuncis electrònic o web de la corporació, per a general coneixement, si bé serà executiu des del seu dictat, ex article 21.1.m de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, tot donant compte al Ple de la corporació. Se'n farà ressò i publicitat a través de Bans, segons el que s'ha vingut fent durant la crisi derivada de la pandèmia present, i l'emissora Ràdio Illa donarà publicitat, a més a més.

Així ho mana i signa la Presidenta, de la qual cosa don fe.

La qual cosa es fa pública per al general coneixement.

 

Formentera, 28 d'abril de 2020

La Presidenta del Consell Insular de Formentera,

Alejandra Ferrer Kirschbaum.