Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 3405
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es constata l’existència de la causa de força major en els procediment incoats per les empreses incloses en l’annex adjunta a aquesta Resolució, en els termes i amb els efectes especificats a la part dispositiva d’aquesta resolució

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. D'ençà de la declaració de l'estat d'alarma han tingut entrada a la Direcció General de Treball i Salut Laboral la comunicació i la documentació acreditativa per part de les empreses a què fa referència l'annex, per a la constatació, per part de l'autoritat laboral, de la concurrència de força major en els expedients de suspensió dels contractes de treball o reducció de jornada dels treballadors de les empreses.

2. En aquest cas, a causa del número tan elevat de sol·licituds i de la limitada capacitat dels sistemes de notificació electrònica, es fa necessari notificar als interessats, mitjançant la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, la resolució per la qual es constata l'existència de força major i així l'autoritat laboral pot donar resposta a les sol·licituds de la manera més àgil i eficient possible.

Fonaments de Dret

1. El Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

2. El Reial decret 98/1996, de 26 de gener, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de treball —execució de la legislació laboral—, que estableix que el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball és competent per resoldre l'expedient, en haver-li estat transferida aquesta competència i en haver estat assumida per la comunitat autònoma de les Illes Balears mitjançant el Decret 31/1996, de 7 de març, d'assumpció i distribució de competències transferides per l'Administració de l'Estat.

3. L'article 47 i següents de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, Text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors.

4. L'article 22 i següents del Reial decret Llei 8/2020.

5. El Reial decret 1483/2012, de 29 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament dels procediments d'acomiadament col·lectiu i de suspensió de contractes i reducció de jornada.

6. L'article 45.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, pel qual poden ser objecte de publicació els actes administratius quan ho aconsellin raons d'interès públic apreciades per l'òrgan competent. 

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Declarar que es constata l'existència de la causa de força major al·legada per les empreses relacionades en l'Annex que s'adjunta a aquesta Resolució.

2. Establir que els expedients de regulació temporal d'ocupació s'han de limitar a la duració de l'estat d'alarma en els terminis fixats pels reials decrets aprovats pel Govern de l'Estat.

3. Declarar que correspon a les empreses prendre la decisió sobre la suspensió o reducció de jornada dels contractes laborals amb els treballadors que s'indiquen amb efectes des de la data del fet causant.

4. Indicar que les empreses han de traslladar la seva decisió als representants dels treballadors i a l'entitat gestora de les prestacions per desocupació (SEPE).

5. Publicar aquesta resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que no exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs de reposició davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot impugnar directament la present Resolució davant els jutjats Socials de Palma, mitjançant demanda que s'interposarà en el termini de 2 mesos, igualment comptador des de l'endemà d'haver rebut la notificació. No obstant això, si s'interposa recurs potestatiu de reposició no es podrà interposar la referida demanda fins que sigui resolt expressament o s'hagi produït la desestimació presumpta del recurs de reposició.

 

Palma, 24 d'abril de 2020

La directora general de Treball i Salut Laboral Virginia Abraham Orte (Per delegació del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, BOIB núm. 97/2019)

Documents adjunts