Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 3353
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe d’impacte ambiental sobre el projecte d’instal.lacions de serveis de temporada en domini públic marítimo-terrestre per a escola i activitat d'esbarjo wakeboard, esquí aquàtic i arrossegament d'inflables per als anys 2018-2021 a la Badia de Fornells, T.M des Mercadal (Menorca) (177a/2018)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 26 de març de 2020, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),

RESOLC FORMULAR:

L'informe d'impacte ambiental sobre el projecte d'instal•lacions de serveis de temporada en domini públic marítimo-terrestre per a escola i activitat d'esbarjo wakeboard, esquí aquàtic i arrossegament d'inflables per als anys 2018-2021 a la Badia de Fornells, T.M des Mercadal (Menorca), en els termes següents:

1.Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

La Resolució de data 18 d'abril de 2018 de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat va instar l'inici del procediment d'avaluació d'impacte ambiental de les instal•lacions de temporada que ha d'incloure l'estudi de repercussions ambientals, d'acord amb les previsions de la Llei 21/2013 i la Llei 12/2016.

Per tant, el projecte del present informe es tramita segons la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental a les Illes Balears segons l'article 14.2 apartat b, que diu que han de ser objecte d'AIA simplificada els projectes públics o privats no inclosos ni en l'annex I ni en l'annex II que poden afectar de manera apreciable, directament o indirectament, espais protegits de Xarxa Natura 2000.

2.Descripció i ubicació del projecte

L'activitat consisteix en la instal•lació de serveis de temporada consistent en escola i activitat d'esbarjo wakeboard, esquí aquàtic i arrossegament d'inflables en la badia de Fornells, del terme municipal des Mercadal, per al període 2018-2021, en zona de domini públic marítimo-terrestre. L'activitat en l'aigua té una duració entre una i dues hores, i comptarà amb 6 participants com a màxim per torn, durant els mesos de maig a octubre de 9 a 21 h. Durant els mesos de juny, juliol i agost l'activitat serà de més intensitat. Els mesos de novembre a abril es realitzarà l'activitat al matí.

En concret, se sol•liciten els següents tipus d'instal.lacions:

- Ús de la làmina d'aigua amb una embarcació tipus Malibu de 6,45 m d'eslora amb motor intrabord de 320 CV per oferir els serveis nàutics, tant d'escola com d'esbarjo, de wakeboard, esquí nàutic i arrossegament d'inflables.

- Utilització de fondejos i embarcador existents.

Les instal.lacions a terra ja existeixen a un terreny contigu a la badia i pertanyen a l'empresa Wind Fornells, que compta amb un aparcament, una construcció de fusta i un pantalà amb dues estructures de fondeig existents (morts de formigó).

Afecta als espais de rellevància ambiental Xarxa Natura 2000 següents: LIC autonòmic ES5310035 Àrea marina del nord de Menorca i la ZEPA estatal ES0000521 Espai marí del nord i oest de Menorca. El tram de costa davant el qual transcorren les activitats forma part del LIC i ZEPA ES0000232 La Mola i s'Albufera de Fornells.

No està afectat per Àrees de Prevenció de Riscos (APRs) de cap tipus. No hi ha afecció per Risc Potencial Significatiu per Inundació.

L'activitat contemplada al projecte afecta l'Hàbitat d'Interès Comunitari Posidonietum oceanicae, corresponent a les praderies de posidònia, incloses a la Directiva Hàbitat com hàbitat prioritari.

El document ambiental identifica la presència de la sargantana de Menorca (Podarcis lilfordi), endèmica de Menorca, amenaçada i en perill d'extinció en l'illa de Ses Sargantanes, illa des Rovells i illa des Porros,

El document ambiental presenta un llistat d'espècies vegetals endèmiques presents a la zona i d'aus, entre les que es troben el milà reial, la miloca, l'àguila calçada, el xoriguer, el corb marí i la gavina cama-groga. També poden utilitzar la zona com àrea d'alimentació la gavina corsa (Larus audouinii) i la pardela balear (Puffinus mauritanicus).

Es troba a 140 m de s'Illa de Ses Sargantanes amb risc alt d'incendis forestals i a 350 m de zona amb risc molt alt d'incendis forestals i Zona d'Alt Risc (ZAR) d'incendi, segons el IV Pla General de Defensa Contra Incendis Forestals de les Illes Balears (2015-2024).

Segons el Bioatles (quadrícula 1x1), a la zona marina on es desenvolupa el projecte hi ha presència de Posidonia oceanica, dins les espècies catalogades i/o amenaçades segons la normativa.

Els habitatges més propers es troben a uns 600 m a l'oest d'on es preveu desenvolupar l'activitat, que corresponen als habitatges situats a l'entrada de la població de Fornells.

No afecta a cap element classificat com Bé d'Interès Cultural (BIC) o Bé Catalogat.

El paisatge que envolta la zona del projecte està conformat per un entorn marí (Badia de Fornells) d'aigües someres i costaner.

3.Avaluació dels efectes previsibles

Els impactes ambientals més importants de l'activitat són la presència de persones a les illes o a la costa est de la Badia de Fornells, el fondeig, el soroll del motor de la barca, el consum de benzina i emissió de fums, el moviment continu de les aigües superficials, la contaminació de les aigües per l'abocament d'olis i combustible i l'abocament de residus pels participants.

Els diferents documents ambientals presentats han avaluat les repercussions de l'activitat en els llocs Xarxa Natura 2000: LIC ES5310035 Àrea Marina del Nord de Menorca, ZEPA ES0000521 Espai Marí del Nord i Oest de Menorca i LIC i ZEPA ES0000232 La Mola i s'Albufera de Fornells. Han identificat i descrit les diferents accions de l'activitat i els impactes en cadascún dels llocs Xarxa Natura 2000 presents.

Les comunitats presents al fons marí a la zona on es desenvoluparà l'activitat són Cymodocea nodosa, Caulerpa prolifera i Posidonia oceanica. Quant a la fauna, hi ha el dofí mular (Tursipos truncatus). Atès que l'activitat es realitzarà a una profunditat entre 2 i 8 m, l'impacte no és significatiu.

Es preveu emprar com a fondeig de l'embarcació dos morts de formigó existents ubicats en una zona de potencial colonització de praderies de Cymodocea nodosa. No és possible emprar aquests fondejos, per no demostrar la seva legalitat ni l'autorització de Costes. Es considera que l'impacte de mantenir-los és major que el de llevar-los. Per tant, el promotor no podrà fondejar en els morts existents i haurà de llevar-los i substituir-los per sistemes d'ancoratge de baix impacte tipus helix o manta ray.

Segons els documents ambientals presentats, l'impacte sobre les aus presents no serà significatiu, atès que algunes són hivernants i les activitats es realitzen amb major intensitat de juny a agost.

Quant a l'impacte per renous, es disminuirà amb el canvi d'embarcació fet a la informació addicional presentada pel promotor en setembre de 2019, al ser més eficient i tenir silenciadors que redueixen els nivells de renous.

Per evitar i prevenir la contaminació de les aigües per l'abocament d'olis i combustible de l'embarcació, s'aplicarà un Pla d'Emergència en cas d'abocament accidental.

Atesa la natura de l'activitat a desenvolupar es preveu que els efectes sobre el medi ambient siguin mínims, sense afectació significativa, si s'apliquen les mesures preventives i correctores de l'estudi d'impacte ambiental.

4.Consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades

D'acord amb l'article 46 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, s'han realitzat consultes a les següents administracions previsiblement afectades per la realització del projecte:

•Demarcació de Costes.

•Ajuntament des Mercadal.

•Servei de Planificació al Medi Natural.

•Direcció Insular d'Ordenació del Territori del Consell Insular de Menorca.

A continuació es relacionen i resumeixen els aspectes més importants dels informes rebuts a les consultes fetes sobre el projecte:

1. Segons informe del Servei de Planificació al Medi Natural de 03/12/2018:

"Propòs que es requereixi a la Demarcació de Costes a les Illes Balears l'esmena de les deficiències de tramitació detectades en aquest procediment de manera que es modifiqui la Resolució d'autorització d'aquesta IT per als anys 2018 a 2021 (Núm. Exp. 1614-C.T.) per tal que es canviï la ubicació de la làmina d'aigua autoritzada, traslladant-la a la part més fonda de la badia (d'acord amb el mapa de l'annex cartogràfic) i s'exigesqui als promotors la substitució dels dos morts de formigó del costat de l'embarcador per sistemes d'ancoratge de baix impacte tipus helix o manta ray.

En el cas de que es vulgui perseverar en la realització de l'activitat en la zona proposada pel promotor, s'haurà de revocar la Resolució d'autorització d'aquesta IT per als anys 2018 a 2021 (Núm. Exp. 1614-C.T.), a l'espera de la finalització del procediment d'avaluació d'impacte ambiental. En aquest sentit, per tal de poder continuar amb la tramitació ambiental, s'haurà d'instar als promotors a millorar el document ambiental de manera que s'avaluïn correctament els impactes generats tant de l'activitat de wakeboard, esquí nàutic i inflables, com dels punts de fondeig, damunt de les praderies d'algueró i s'incloguin mesures correctores o protectores per garantir que les afeccions a aquestes espècies seran mínimes i no suposaran perjudici a la integritat del LIC ES5310035 Àrea marina del Nord de Menorca."

2. Segons informe tècnic del Departament d'Ordenació del Territori del Consell Insular de Menorca de 20/12/2018:

"Conclusió

Les activitats es duen a terme en domini públic marítim-terrestre. Les instal•lacions ja existents es troben en urbà i l'activitat es desenvolupa dins l'aigua.

Les Normes Subsidiàries des Mercadal en zona marítim-terrestre et remeten a la disposició transitòria quarta de la Llei 22/1988 de Costes. Aquesta disposició va ser modificada per la Llei 2/2013 de protecció i ús sostenible del litoral i de modificació de la Llei 22/1988.

En tot cas, segons l'article 1.6 de la Llei 2/2001, d'atribució de competències als consells insulars en matèria d'ordenació del territori, assenyala que és competència del CIM l'atorgament d'autoritzacions per obres que es produeixin a l'interior de la servitud de protecció, però en cap cas les que s'hagin de dur a terme exclusivament en domini públic. Per tant, no és competència del Consell Insular de Menorca l'autorització de cap actuació de les definides en el projecte."

3.Anàlisi dels criteris de l'annex III de la Llei 21/2013

S'han analitzat el criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, d'avaluacions ambientals, i no es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, en concret:

1. Característiques del projecte:

L'activitat consisteix en la instal•lació de serveis de temporada a la badia de Fornells, del terme municipal des Mercadal, per al període 2018-2021, en zona de domini públic marítimo-terrestre. S'oferiran serveis nàutics, tant d'escola com d'esbarjo, de wakeboard, esquí nàutic i arrossegament d'inflables, durant els mesos de maig a octubre de 9 a 21 h i de novembre a abril al matí. La superfície aproximada de làmina d'aigua a emprar seria de 165.000 m2.

S'aprofitaran les instal•lacions existents a terra, que pertanyen a l'empresa Wind Fornells, per a l'aparcament, serveis, vestidors i un pantalà amb dues estructures de fondeig.

2. Ubicació del projecte: Afecta als espais de rellevància ambiental Xarxa Natura 2000 següents: LIC autonòmic ES5310035 Àrea marina del nord de Menorca i la ZEPA estatal ES0000521 Espai marí del nord i oest de Menorca. El tram de costa davant el qual transcorren les activitats forma part del LIC i ZEPA ES0000232 La Mola i s'Albufera de Fornells.

Afecta l'Hàbitat d'Interès Comunitari Posidonietum oceanicae, corresponent a les praderies de posidònia, incloses a la Directiva Hàbitat com hàbitat prioritari.

Hi ha presència de la sargantana de Menorca (Podarcis lilfordi), endèmica de Menorca, amenaçada i en perill d'extinció en l'illa de Ses Sargantanes, illa des Rovells i illa des Porros,

En la zona hi ha presents aus catalogades i protegides, entre les que es troben el milà reial, la miloca, l'àguila calçada, el xoriguer, el corb marí i la gavina cama-groga. També poden utilitzar la zona com àrea d'alimentació la gavina corsa (Larus audouinii) i la pardela balear (Puffinus mauritanicus).

3. Característiques del potencial impacte: Els impactes ambientals més importants de l'activitat són la presència de persones a les illes o a la costa est de la Badia de Fornells, el fondeig, el soroll del motor de la barca, el consum de benzina i emissió de fums, el moviment continu de les aigües superficials, la contaminació de les aigües per l'abocament d'olis i combustible i l'abocament de residus pels participants.

Els impactes sobre els llocs Xarxa Natura 2000: LIC ES5310035 Àrea Marina del Nord de Menorca, ZEPA ES0000521 Espai Marí del Nord i Oest de Menorca i LIC i ZEPA ES0000232 La Mola i s'Albufera de Fornells no són significatius.

Els dos morts de formigó existents que preveu utilitzar el promotor per al fondeig de l'embarcació es troba en una zona de potencial colonització de praderies de Cymodocea nodosa que impedeix la seva recolonització i recuperació. Es considera que l'impacte de mantenir-los és major que el de llevar-los. Per tant, el promotor no podrà fondejar en els morts existents i haurà de llevar-los i substituir-los per sistemes d'ancoratge de baix impacte tipus helix o manta ray.

L'impacte sobre les aus presents no serà significatiu, atès que algunes són hivernants i les activitats es realitzen amb major intensitat de juny a agost.

Quant a l'impacte per renous, es disminuirà amb el canvi d'embarcació fet arran de la informació addicional presentada pel promotor en setembre de 2019, al ser més eficient i tenir silenciadors que redueixen els nivells de renous.

Per evitar i prevenir la contaminació de les aigües per l'abocament d'olis i combustible de l'embarcació, s'aplicarà un Pla d'Emergència en cas d'abocament accidental.

Atesa la natura de l'activitat a desenvolupar es preveu que els efectes sobre el medi ambient siguin mínims, sense afectació significativa, si s'apliquen les mesures preventives i correctores dels diferents documents ambientals.

Conclusions de l'informe d'impacte ambiental

Primer: No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el projecte d'instal•lacions de serveis de temporada en domini públic marítimo-terrestre per a escola i activitat d'esbarjo wakeboard, esquí aquàtic i arrossegament d'inflables per als anys 2018-2021 a la Badia de Fornells, T.M des Mercadal (Menorca), atès que no es preveu que pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient d'acord amb els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, sempre que es compleixin les mesures preventives i correctores proposades al Document Ambiental signat per Cristina Florit Serra (arquitecta) el 10/08/2018, l'informe "Informació addicional per a l'emissió de l'informe d'impacte ambiental simplificat" de setembre de 2019, i el següent condicionant:

•El promotor no podrà fondejar en els morts existents i haurà de llevar-los i substituir-los per sistemes d'ancoratge de baix impacte tipus helix o manta ray, per potenciar la regeneració natural de les comunitats marines presents, prèvia autorització de la Demarcació de Costes.

Segon.- Es publicarà el present informe d'Impacte Ambiental a la seu electrònica de la CMAIB i al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.

Tercer.-L'informe d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'aprovació del projecte en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 47.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L'informe d'impacte ambiental no és objecte de recurs, sense perjudici dels que, si s'escau, siguin procedents en la via administrativa o judicial davant de l'acte d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 47.6 de la Llei 21/2013.

Cinquè.- Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'obtenció de l'autorització.

 

Palma, 27 de març de 2020

El president de la CMAIB

Antoni Alorda Vilarrubias