Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI
Núm. 3350
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe d’impacte ambiental sobre el Projecte d’instal.lació fotovoltaica d’autoconsum a l’EDAR Ciutadella SUD, polígon 12, parcel.la 147 al TM Ciutadella, Menorca (77a/2019)
Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 25 de març de 2020, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),
RESOLC FORMULAR:
L'informe d'impacte ambiental sobre el Projecte d'instal•lació fotovoltaica d'autoconsum a l'EDAR Ciutadella SUD, polígon 12, parcel•la 147 al TM Ciutadella, Menorca, en els termes següents:
1.Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació
El projecte es tramita com una AIA simplificada segons la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental a les Illes Balears i està inclòs a l'Annex 2 “Projectes sotmesos a avaluació d'impacte ambiental simplificada”, en concret al grup 2 Energia, subapartat 6 “Instal•lacions per a la producció d'energia elèctrica a partir d'energia solar, incloses les esteses de connexió a la xarxa; instal•lacions amb una ocupació total de més de 1000 m2, excepte les situades a qualsevol tipus de coberta o en zones definides com a aptes per dites instal•lacions en el corresponent pla territorial insular”.
2.Descripció del projecte
L'objecte del projecte és la creació d'un parc fotovoltaic per l'autoconsum d'energia elèctrica a l'EDAR situada en el polígon 12 parcel•la 147 en el terme municipal de Ciutadella. La instal•lació està formada per 606 mòduls fotovoltaics de 330 Wp, amb 3 inversors de 60.000 W, totalitzant una potència nominal de 180kW, connectat a la xarxa elèctrica de l'empresa distribuïdora Endesa Distribución Eléctrica S.L.U. La línia d'evacuació d'energia discorrerà soterrada en un tram fins a un canal de serveis a partir del qual discorrerà per l'interior del canal fins al quadre elèctric del Centre de Transformació.
3.Avaluació dels efectes previsibles
Els impactes derivats de l'ancoratge de les plaques al sòl són majors en el cas del sistema amb estructures de formigó a causa de la compactació del sòl i disminució de la permeabilitat del sòl, per aquest motiu s'ha escollit la fixació amb estaques o perns, sistema que fixa la mesura SOL-B09 del PDSEIB.
La ubicació triada s'ha escollit per menor impacte visual per l'existència de vegetació, edificis i parets i per disposar d'una major superfície per instal•lar plaques i aconseguir una major potència. S'ha realitzat un estudi de conca visual amb la valoració de cinc conques visuals que determinen que la instal•lació no serà visible des de varis dels punts estudiats i l'impacte visual es considera molt baix.
4.Consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades
S'han efectuat consultes al Servei d'Estudis i Planificació de la D.G. de Recursos Hídric de la Conselleria de Medi Ambient i Territori (GOIB), a l'Ajuntament de Ciutadella i a la Direcció Insular d'Ordenació del Territori del Departament d'Ordenació Territorial i Turística del Consell de Mallorca. S'ha rebut un informe del cap de Negociat XV amb el vistiplau del cap de Servei d'Estudis i Planificació, de la D.G. de Recursos Hídrics que informa favorablement un condicionant sobre la vulnerabilitat a la contaminació d'aqüífers.
5.Anàlisi dels criteris de l'annex III de la Llei 21/2013
S'han analitzat els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental, i no es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, en concret:
1.- Característiques del projecte:
Es tracta d'un projecte d'instal•lacions fotovoltaiques de mida petita per a l'autoconsum d'una EDAR, formada per 606 mòduls fotovoltaics de 330 Wp, amb 3 inversors de 180.000 W en total. El projecte implica que es duran a terme les següents activitats: desbrossar i aplanar el terreny, instal•lar les estaques o els perns de fixació i els mòduls fotovoltaics de silici monocristal•lí, instal•lar els inversors en el quadre específic i instal•lar la connexió elèctrica entre els mòduls fotovoltaics i d'aquests amb els inversors, connexió a terra i connexió de la instal•lació fotovoltaica a l'elèctrica existent.
2.- Ubicació del projecte:
La parcel•la 147 del polígon 12 del Terme Municipal de Ciutadella, Menorca és de sòl rústic de règim general (SRG) amb una extensió de 39.090 m2 i la superfície ocupada per la instal•lació fotovoltaica serà de 2.407 m2 que representa un 6,157% del total de la parcel•la. Segons el Pla Territorial de Menorca, la instal•lació fotovoltaica es troba en zona d'APR amb risc d'erosió, la qual no afecta aquest tipus d'instal•lacions, no havent-hi cap altre APR.
3.-Característiques del potencial impacte
Ateses les característiques del projecte es considera que no té efectes transfronterers ni es preveu que impliqui impactes ambientals significatius
Informe proposta de resolució referent a l'avaluació d'impacte ambiental simplificada del projecte.
Conclusions de l'informe d'impacte ambiental
Primer: No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el Projecte d'instal•lació fotovoltaica d'autoconsum a l'EDAR Ciutadella SUD, polígon 12, parcel•la 147 al TM Ciutadella, Menorca. Tenint en compte que no tendrà efectes significatius sobre el medi ambient d'acord amb els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, sempre que es compleixi el Pla de Vigilància Ambiental descrit a la documentació “Ampliación de documentación en referencia al escrito de la Conselleria de Medi Ambient Agricultura i Pesca- Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears sobre comunicación de deficiències de fecha 24/09/2019” document signat el 20/11/2019.
A més a més, es recorda l'obligació del compliment del condicionant establert per la D.G. de Recursos Hídrics respecte a la vulnerabilitat a la contaminació d'aqüífers, que exposa que s'atendrà el que disposa l'art. 2 punt 1c) del Decret llei 1/2016, de 12 de gener, de mesures urgents en matèria urbanística, en les àrees de prevenció de riscs de vulnerabilitat d'aqüífers i durant el temps que durin les obres, s'han d'adoptar les màximes precaucions per evitar l'abocament de substàncies contaminants (olis, hidrocarburs, etc.) tant de manera accidental com per dur a terme les tasques de manteniment de la maquinària emprada per executar l'obra.
Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluacions ambientals.
Tercer. L'informe d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'autorització del projecte en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 47.4 de la Llei 21/2013.
Quart. L'informe d'impacte ambiental no ha de ser objecte de cap recurs, sense perjudici dels que, si s'escau, siguin procedents en la via administrativa o judicial davant de l'acte, si s'escau, d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 47.6 de la Llei 21/2013.
Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.
Palma, 27 de març de 2020
El president de la CMAIB
Antoni Alorda Vilarrubias