Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SENCELLES

Núm. 3287
Modificació de la ordenança municipal de Policia, Bon Govern i Convivència Ciutadana

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l´Ajuntament de Sencelles en sessió ordinària celebrada en data 24 de gener de 2020, va acordar l´aprovació provisional dels punts següents:

- Ampliació de l'Ordenança de Policia, Bon Govern i Convivència Ciutadana.

Una vegada superat el temps d'exposició pública sense que s'hagi presentat cap reclamació, queda aprovada definitivament, amb el text que es reprodueix seguidament: 

Ampliació de l'Ordenança de Policia, Bon Govern i Convivència Ciutadana de l'Ajuntament de Sencelles

Exposició De Motius

(…)

La Directiva marc de residus 2008/98/CE del Parlament Europeu i el Consell, de 19 de novembre i la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears incorporen les polítiques de prevenció i les obligacions de reciclatge, establint una jerarquia nova en matèria de gestió de residus, inserint els principis del Sisè Programa Comunitari en Matèria de Medi Ambient.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Sencelles sensibilitzat amb la problemàtica del plàstic –que és un problema global que ens afecta a totes les persones, perquè totes participam d'aquest model de consum insostenible i irracional, que en poc més de 50 anys ha fet que l'ús del plàstic, en tots els àmbits de la nostra vida, hagi augmentat exponencialment i totes les indústries el facin servir per crear els seus productes, provocant que fins a 12 milions de tones de plàstics entrin als oceans cada any, ofegant els ecosistemes, provocant danys a la fauna i entrant en la cadena alimentària– vol posar el seu granet d'arena per començar a canviar això i assegurar un futur més digne i just a les nostres futures generacions, posant en marxa i incentivant nous hàbits de consum més conscients i sostenibles, fomentant un ús més racional del plàstic, ampliant aquesta ordenança amb un nou capítol en el que per exemple s'implementarà l'ús de tassons reutilitzables que poden evitar el 80% de les deixalles generades en un esdeveniment.

A més, acabarem d'implementar la recollida separada amb papereres específiques per a rebuig, paper i envasos als edificis i espais públics com a places, parcs infantils, aparcaments, col·legi i poliesportiu, on també s'instal·laran fonts d'aigua potable, garantint la higiene i la seguretat alimentària.

Capítol XI Reducció de residus plàstics al municipi de Sencelles

Article 121è. Reducció de residus als esdeveniments.

1. A les festes populars i esdeveniments públics, inclosos els esportius, i tant als organitzats per l'Ajuntament, com per altres entitats, institucions, organismes, empreses o establiments que necessitin d'autorització de l'Ajuntament, hauran d'emprar tassons reutilitzables.

  1. Als esdeveniments públics on la beguda no sigui gratuïta i els tassons siguin cedits per l'Ajuntament, s'establirà un sistema de dipòsit i devolució per evitar l'abandonament dels tassons o la seva gestió incorrecta amb la llibertat de cadascú de quedar-se el tassó o tornar-lo amb la consegüent devolució del dipòsit.

  2. Els bars que montin barra o parada a la via pública hauran d'emprar únicament tassons reutilitzables propis.

  3. Les entitats que montin barra o parada a la via pública podran emprar tassons reutilitzables propis o cedits per l'Ajuntament.

2. No es podran servir llaunes o botelletes individuals, ni paper d'alumini.

3. L'Ajuntament posarà a l'abast de l'entitat/associació, per a cada esdeveniment, un joc de contenidors i bosses per separar els residus i poder-los reciclar. Concretament se'n proporcionarà un per a envasos, un per a paper i cartró, un per a vidre i un per a matèria orgànica. Tots els residus que es generin durant la celebració de l'activitat s'hauran de deixar degudament separats i etiquetats si estan defora dels contenidors corresponents.

4. Queda prohibida la utilització de vaixella d'un sol ús que generi qualsevol tipus de residu (vaixelles de plàstic, cartró o altres materials) excepte que sigui compostable.

Article 122è. Reducció de residus a les concessionàries municipals.

1. Les concessionàries municipals hauran de tenir els seus propis tassons reutilitzables i no podran emprar tassons d'un sol ús, excepte els compostables en el cas de servir begudes per endur.

2. Les llaunes o botelles de plàstic només es podran servir per endur defora de l'espai de la concessionària.

3. No es podrà emprar paper d'alumini

Article 123è. Decoració festiva.

1. Els elements decoratius dels esdeveniments que requereixin d'autorització municipal o organitzi l'Ajuntament, com el paperí de les festes, si són d'un sol ús, no podran ser de plàstic.

Article 124è. Règim sancionador

1. Les conductes que suposin la infracció dels articles anteriors podran ser sancionades amb multes d'entre 60 i 600 €. En cas de reincidència la sanció serà del doble de la sanció inicial, duplicant-se successivament la sanció imposada en cas de reincidència múltiple, fins a un màxim de 3.000 Euros.

2. En tot cas, seran responsables de les infraccions, les persones, empreses o entitats organitzadores.

 

Sencelles, 17 d'abril de 2020

El Batle Joan Carles Verd Cirer