Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI
Núm. 3220
Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears sobre el parc eòlic s'Era Vella, TM Ciutadella (3472/2011)
En relació amb l'assumpte de referència, i d'acord amb l'establert a l'article 37 de la Llei 11/2006, de 14 de setembre, d'avaluacions d'impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a les Illes Balears, es publica l'Acord del Ple de la CMAIB, en sessió de 3 de març de 2020,
ATÈS QUE
1. L'objecte del projecte és la creació d'un parc eòlic format per 6 aerogeneradors de tipus V90-2 MW de VESTAS a les parcel·les 8 i 9 del polígon 3 de Ciutadella, en la finca de Son Rotger, de 12 MW de potència. Cada aerogenerador estarà format per una torre troncocònica d'acer de 80 m d'alçada i per un rotor de 90 m de diàmetre. Els aerogeneradors estaran dotats de dos sistemes independents de fre i d'un sistema d'orientació. La superfície total del parc és de 38,151 ha, essent la superfície afectada de 17.881 m2. Totes les línies elèctriques interiors aniran soterrades. Es preveu la construcció d'un edifici de 252,16 m2 que funcionarà com a centre de maniobra i mesura, de tipologia tradicional menorquina, des d'on sortiran les línies de 15 kV que connectaran amb la subestació existent a Ciutadella, a 3,5 km. Segons l'estudi d'impacte ambiental, la producció anual del parc eòlic S'Era Vella s'estima en uns 4.370.000 kWh/ any/aerogenerador.
2. El projecte està inclòs en l'annex I de la Llei 11/2006, de 14 de setembre, d'Avaluacions d'Impacte Ambiental i Avaluacions Ambientals Estratègiques de les Illes Balears, grup 3.k).
3. Els terrenys on es desenvoluparà el projecte estan classificats com a sòl rústic protegit, àrea d'interès paisatgístic. Els terrenys que travessa la línia d'evacuació estan classificats com a sòl rústic protegit: àrea d'interès paisatgístic i sòl rústic comú: de règim general, àrea d'interès agrari i àrea de transició, així com a sòl urbanitzable. A més la zona del projecte està afectada per la llera de dos torrents.
4. D'acord amb el catàleg de protecció de patrimoni històric de Ciutadella de Menorca, dintre de l'àmbit del projecte i les seves proximitats, existeixen una sèrie de béns catalogats. En concret els béns etnològics: SMD – E4, SMD – E5, SIG-E2 i els jaciments arqueològics: SMD-01, SMD-03, SMD-04, SIG-03 i SIG-05.
5. L'àmbit del projecte està fora de la Xarxa Natura 2000. No obstant, a uns 350 metres a l'est del hi ha la ZEPA ES0000230 Ampliació de la Vall i a menys de 5 km es troben els següents espais: LIC i ZEPA ES0000229 Costa Nord de Ciutadella, el LIC ES5310114 Binigafull, el LIC i ZEPA ES5310113 La Vall, el LIC ES 5310069 Cala d'Algaiarens i la ZEPA ES0000521 Espai marí del nord i oest de Menorca.
6. Segons l'estudi d'impacte ambiental en l'àmbit d'estudi es poden trobar fins a 167 espècies diferents d'aus, de les quals quatre estan en perill d'extinció segons el Catàleg Balear d'Espècies Amenaçades (Decret 75/2005), d'entre les que destaca la milana (Milvus milvus), així com vuit espècies catalogades com a vulnerables, com la miloca (Neophron percnopterus), entre d'altres. També es poden trobar set espècies de ratpenats inclosos en el Llistat d'espècies silvestres en règim de protecció especial (dues com a vulnerables i una en perill d'extinció).
7. La miloca compta amb un Pla de Conservació a Balears, aprovat per resolució del Conseller de Medi Ambient de 14 de juliol de 2009 (BOIB núm. 112 de 1/08/2009). Segons aquest pla, l'àmbit del projecte està inclòs dins de les àrees de campeig més intens d'aquesta espècie, que hauria de tenir la consideració d'àrea biològica crítica segons el punt 14 del Pla de conservació. Segons aquest mateix punt a les zones d'ús intens no s'hi autoritzarà la instal·lació de parcs eòlics. L'àmbit del projecte també es correspon amb una àrea de campeig intens de la milana, segons el Pla de recuperació de la milana, aprovat per Resolució del Conseller de Medi Ambient de data 5 de maig de 2008 (BOIB 65 de 13/05/2008). Segons aquest pla “Se declararan com a Àrea Biològica Crítica totes les àrees de nidificació, els dormidors, àrees de concentració d'immadurs i d'ús intens per part de l'espècie.”
8. L'estudi sonor presentat conclou que amb la instal·lació del parc eòlic s'incrementa el nivell sonor entre 22 i 25 dB en un radi de 2,3 km, que sumat al nivell sonor ambiental de la zona fa que es superin els 45 dB en horari nocturn.
9. Segons la Llei 1/2007, de 16 de març contra la contaminació acústica els espais de la Xarxa Natura 2000 es classifiquen com a àrees de silenci o d'alta sensibilitat acústica.
10. Els següents espais de la Xarxa Natura 2000 estan a menys de 2,3 km de l'àmbit del parc: la ZEPA ES0000230 Ampliació de la Vall, el LIC i ZEPA ES0000229 Costa Nord de Ciutadella i el LIC ES5310114 Binigafull, per la qual cosa es veuran afectats per l'increment del nivell sonor previst pel funcionament del parc eòlic.
11. Segons l'estudi d'impacte ambiental, l'impacte visual i paisatgístic produït per la implantació del parc eòlic serà elevat degut a la alta fragilitat del paisatge existent. Es preveu que el parc sigui visible a més de 15 km i des de tres punts d'interès paisatgístic: Necròpolis de Cala Morell, Pedreres de s'Hostal i Sa Naveta des Tudons.
12. L'article 37.2 del Decret 33/2015, de 15 de maig, d'aprovació definitiva de la modificació del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears el present projecte és una instal·lació de tipus D. Segons la cartografia de l'annex G de l'esmentat decret, cinc aerogeneradors estan en sòl classificat com a zona d'exclusió i un en zona d'aptitud alta. Segons l'article 38 del Decret 33/2015 queden prohibides en zones d'exclusió les instal·lacions eòliques de tipus D.
13. El tràmit d'informació pública ha estat realitzat per la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears. L'anunci es publicà en el BOIB núm. 60 de dia 23/04/2015, així com en la pàgina web de la CMAIB i en es Diari de Menorca de dia 29/04/2015. Durant aquest termini s'ha presentat una al·legació. Les administracions públiques que han contestat són: Servei de Planificació de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, que ha informat desfavorablement, el Servei de Protecció d'Espècies, que defineix una sèrie de mesures correctores, el Servei d'Estudis i Planificació de la Direcció General de Recursos Hídrics i el Departament de Mobilitat i Projectes del CIMe que han informat favorablement, el Departament d'Ordenació del Territori del CIMe que conclou que no pot emetre informe fins que es presenti una sèrie de documentació i l'Ajuntament de Ciutadella que esmenta tota una sèrie de mancances de la documentació.
14. Segons el Servei de Planificació de la DGENB, l'estudi sobre l'avifauna aportat comptabilitzà en 120 ocasions individus de miloca en zona de perill, en 41 ocasions milans en zona de perill i que a més a més va estimar en 8,3 col·lisions anuals la mortalitat generada pel parc eòlic i assenyala que la miloca, el milà i el soter es podrien veure afectats per aquesta mortalitat; a més, petits increments en les taxes de mortalitat associades a la instal·lació de parcs eòlics poden tenir un impacte molt fort en la viabilitat de les poblacions de miloca i milà, incrementant sensiblement el risc d'extinció. D'altra banda, la instal·lació de parcs eòlics en territoris de cria disminueix l'èxit reproductor de les parelles de miloca. A més, la zona on es vol instal·lar el projecte és probablement una de les més importants existents a les Balears per a la milana i la miloca.
ACORDA
Informar desfavorablement el projecte de parc eòlic s'Era Vella a les parcel·les 8 i 9 del polígon 3 de Ciutadella.
Palma, 19 de març de 2020
El president de la CMAIB
Antoni Alorda Vilarrubias