Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA, CULTURA I IGUALTAT

Núm. 3185
Resolució de la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, a proposta del director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, per la qual s’amplia el termini d’execució de les actuacions establert en la convocatòria de subvencions per a comunitats balears a l’exterior per a 2019

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 6 d'abril de 2020, el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament ha formulat la proposta de resolució següent:

Fets

1. Mitjançant una resolució de la consellera de Presidència de 22 de maig de 2019, es va aprovar la convocatòria de subvencions per a comunitats balears a l'exterior per a l'any 2019 (BOIB núm. 73, d'1 de juny de 2019).

2. D'acord amb l'apartat 6 de la convocatòria, el període en el qual s'han de dur a terme totes les actuacions és l'any 2019. No obstant això, el sol·licitant pot preveure que les actuacions es duguin a terme parcialment dins l'any 2020 (com a màxim, fins al 31 de març de 2020), si no les pot iniciar fins a la notificació de la resolució de concessió o fins al pagament de la subvenció, la qual cosa s'ha d'indicar en la sol·licitud. Així mateix, estableix que el termini d'execució del projecte es pot ampliar fins a un màxim de tres mesos amb la comunicació a la Direcció General de Relacions Institucionals i Acció Exterior abans que acabi el termini establert inicialment.

3. En el marc d'aquesta convocatòria, mitjançant una resolució de la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat de data 7 d'octubre de 2019 es va concedir una subvenció a la Casa Balear de Mar del Plata; de data 7 d'octubre de 2019, a l'Agrupació Mallorca San Pedro; de 28 de novembre de 2019, a l'Associació de Socors Mutus Casa Balear de Buenos Aires, i de 17 de desembre de 2019, al Centre Balear de Cuba.

4. Aquestes resolucions establien que el termini d'execució del projecte, d'acord amb l'apartat 6.2 de la convocatòria, era fins al 31 de març de 2020. Al seu torn, de conformitat amb l'apartat 15 de la convocatòria, el termini de justificació de les subvencions acabava el 30 de juny de 2020.

5. El termini d'execució de la resta de subvencions concedides en el marc d'aquesta convocatòria va finalitzar el 31 de desembre de 2019.

6. El pagament de les subvencions es va tramitar de manera anticipada, d'acord amb el que preveu l'apartat 13 de la convocatòria.

7. El 7 de març de 2020, la Casa Balear de Mar del Plata va enviar un escrit per correu electrònic en el qual sol·licitava una ampliació del termini per a l'acabament de les obres de reforma de l'entitat fins al 20 de maig de 2020, ja que havien rebut l'import de la subvenció el dia 4 de març de 2020. El 13 de març de 2020 la cap del Departament de Relacions Institucionals va informar favorablement sobre aquesta petició.

8. El 14 de març de 2020 es va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, prrogat mitjançant el Reial decret 476/2020, de 27 de març.

9. El Decret 297/2020 del Govern de la República d'Argentina va establir l'aïllament social preventiu i obligatori des del 20 fins al 31 de març, tots dos inclosos, amb possibilitat de pròrroga, que s'ha aprovat fins al 12 d'abril de 2020.

10. Des de la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, en data 24 de març de 2020, es va contactar, per correu electrònic, amb la Casa Balear de Mar del Plata, l'Agrupació Mallorca San Pedro, l'Associació de Socors Mutus Casa Balear de Buenos Aires i el Centre Balear de Cuba per conèixer la situació d'execució dels seus projectes, i tots van manifestar per correu electrònic la impossibilitat d'acabar-los dins el termini establert a causa de la recepció tardana dels fons (o s'han rebut recentment o no encara no se'n disposa) i per la situació derivada de la crisi sanitària de la COVID-19, que impedeix en aquests moments executar-los.

11. L'informe de la cap del Departament de la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament de 2 d'abril de 2020 considera que, d'acord amb la previsió normativa i les circumstàncies que concorren, es pot concedir una ampliació del termini d'execució fins al 15 de setembre de 2020 i consegüentment del de justificació, fins al 15 de desembre de 2020. El termini d'execució acabava el 31 de març de 2020 i la resolució de convocatòria permetia una ampliació de tres mesos, amb la comunicació prèvia a la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament abans que expiri el termini establert inicialment, que es justifica pel retard en la disposició dels fons. El termini addicional de dos mesos i mig és possible a l'empara de les mesures adoptades per afavorir el compliment dels projectes subvencionats en la situació d'excepcional crisi sanitària i, concretament, d'acord amb l'article 5 del Decret llei 4/2020 i de l'article 54 del Reial decret llei 11/2020.

Fonaments de dret

1. El Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

2. El Decret 103/1998, de 20 de novembre, que regula les ajudes a favor de les comunitats balears assentades fora de les Illes Balears.

3. La Resolució de la consellera de Presidència de 22 de maig de 2019, de convocatòria de subvencions per a comunitats balears a l'exterior, en particular els apartats 6.2 i 6.3 de la convocatòria, que disposen el següent: «6.2. El període en què s'han de dur a terme totes les actuacions és l'any 2019. Això no obstant, el sol·licitant pot preveure que les actuacions es duguin a terme parcialment dins el 2020 (com a màxim, fins al 31 de març de 2020) si no les pot iniciar fins a la notificació de la resolució de concessió o fins al pagament de la subvenció, la qual cosa ha d'indicar en la sol·licitud [...] 6.3. El termini d'execució del projecte es pot ampliar fins a un màxim de tres mesos amb la comunicació a la Direcció General de Relacions Institucionals i Acció Exterior abans que expiri el termini establert inicialment».

4. El Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, prorrogat mitjançant el Reial decret 476/2020, de 27 de març. 

La disposició addicional tercera d'aquest Reial decret indica, en l'apartat primer, que «se suspenen termes i s'interrompen els terminis per a la tramitació dels procediments de les entitats del sector públic. El còmput dels terminis es reprendrà en el moment en què aquest Reial decret o, si escau, les seves pròrrogues, perdin vigència».

5. El Decret llei 4/2020, de 20 de març, pel qual s'estableixen mesures urgents en matèria de contractació, convenis, concerts educatius i subvencions, serveis socials, medi ambient, procediments administratius i pressuposts per fer front a l'impacte econòmic i social de la COVID-19, el qual estableix, en matèria de subvencions, en l'article 5, que «l'òrgan concedent de la subvenció pot acordar, motivadament, mesures d'ordenació i instrucció necessàries per evitar que la situació creada per la COVID-19 provoqui perjudicis greus en els interessos i drets de la persona beneficiària, derivats de la impossibilitat de complir el termini per a l'execució del projecte subvencionat, o d'executar-ho totalment, de manera que aquestes situacions no es considerin un incompliment, a l'efecte de reintegrament o pèrdua del dret a la subvenció».

6. El Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s'adopten mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per fer front a la COVID-19, el qual, en matèria de subvencions, en l'article 54.1 regula que «En els procediments de concessió de subvencions, les ordres i resolucions de convocatòria i concessió de subvencions i ajudes públiques previstes en l'article 22.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, que ja haguessin estat atorgades en el moment de l'entrada en vigor del Reial decret 463/2020, podran ser modificades per ampliar els terminis d'execució de l'activitat subvencionada i, si escau, de justificació i comprovació d'aquesta execució, encara que no s'hagués previst en les corresponents bases reguladores. A aquests efectes, l'òrgan competent haurà de justificar únicament la impossibilitat de dur a terme l'activitat subvencionada durant la vigència de l'estat d'alarma, així com la insuficiència del termini que resti des de la seva finalització per a la realització de l'activitat subvencionada o la seva justificació o comprovació».

7. El Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Proposta de resolució

En conseqüència, d'acord amb la sol·licitud efectuada per la Casa Balear de Mar del Plata, l'Agrupació Mallorca San Pedro, l'Associació de Socors Mutus Casa Balear de Buenos Aires i el Centre Balear de Cuba, propòs a la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat que dicti una resolució en els termes següents:

1. Ampliar el termini d'execució de les actuacions establert en l'apartat 6 de la convocatòria de subvencions per a comunitats balears a l'exterior per a l'any 2019, aprovada mitjançant una resolució de la consellera de Presidència de 22 de maig de 2019, i expressament en les respectives resolucions de concessió de subvencions a la Casa Balear de Mar del Plata, a l'Agrupació Mallorca San Pedro, a l'Associació de Socors Mutus Casa Balear de Buenos Aires i al Centre Balear de Cuba, fins al 15 de setembre de 2020.

2. Mantenir que el termini de justificació de les subvencions finalitza al cap de tres mesos de la data d'acabament de l'execució dels projectes, i com a màxim el 15 de desembre de 2020.

3. Notificar aquesta Resolució a la Casa Balear de Mar del Plata, a l'Agrupació Mallorca San Pedro, a l'Associació de Socors Mutus Casa Balear de Buenos Aires i al Centre Balear de Cuba.

4. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, comptadors des del dia hàbil següent a la finalització de la declaració de l'estat d'alarma a Espanya, d'acord amb la disposició addicional segona del Reial decret 463/2020, de 14 de març.

 

Palma, 7 d'abril de 2020

La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat Pilar Costa i Serra

El director general proposant Miquel Àngel Coll Canyelles