Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 3152
Decret de Presidència sobre mesures en matèria de transports per carretera a Formentera amb motiu de la crisi sanitària derivada del COVID-19

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic que La Presidenta del Consell Insular de Formentera dictà en data 3 d'abril de 2020 el següent decret sobre mesures en matèria de transports per carretera a Formentera amb motiu de la crisi sanitària derivada del COVID-19. 

DECRET DE PRESIDÈNCIA

ALEJANDRA FERRER KIRSCHBAUM,

PRESIDENTA DEL CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

SOBRE MESURES EN MATÈRIA DE TRANSPORTS PER CARRETERA A L'ILLA DE FORMENTERA AMB MOTIU DE LA CRISI SANITÀRIA DERIVADA DEL COVID-19.

La situació generada per l'evolució del COVID-19 (Coronavirus) ha motivat la declaració d'estat d'alarma, d'acord amb el previst al Reial Decret 463/2020, de 14 de març, por el que se declara el estado de alarma para la gestión de la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19 (BOE núm. 67, de 14 de març de 2020), modificat pel Reial decret 465/2020, de 17 de març (BOE núm. 73, de 18 de març de 2020); estat d'alarma prorrogat pel Reial decret 476/2020, de 27 de març, (BOE núm. 86, de 28 de març de 2020), segons autorització del Congrés dels Diputats del dia 25 de març de 2020 (BOE núm. 86, de 28 de març de 2020), de conformitat amb l'article 116 de la Constitució.

Conforme amb el punt 14 de l'esmentat Reial decret 463/2020, és necessària l'adopció de mesures en matèria de transports, pel que fa als següents aspectes:

- Als serveis de transport públic de viatgers per carretera, ferroviaris i marítim de competència autonòmica o local que estan sotmesos a contracte públic o O.S.P, o siguin de titularitat pública, mantindran la seva oferta de transport.

- En relació amb tots els mitjans de transport, els operadors de servei de transport de viatgers queden obligats a realitzar una neteja diària dels vehicles de transport, d'acord amb les recomanacions que estableixi el Ministeri de Sanitat.

- Les autoritzacions competents delegades podran adoptar totes aquelles mesures addicionals necessàries per a limitar la circulació de mitjans de transport col·lectius que resultin necessàries i proporcionades per a preservar la salut pública.

Atesa l'Ordre del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, del passat 15 de març: Orden TMA/230/2020, de 15 de marzo, por la que se concreta la actuación de las autoridades autonómicas y locales respecto a la fijación de servicios de transporte público de su titularidad.

En aquest sentit des del Consell Insular de Formentera es dictà en data 17 de març de 2020 un primer Decret per aquesta Presidència, en què s'establien les accions concretes, pel que fa a les competències en matèria de mobilitat del Consell Insular de Formentera.

Atesa la rapidesa en l'evolució de la situació d'emergència de salut pública ocasionada pel COVID-19, des del citat Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana s'aprovà l'Ordre TMA/254/2020, de 18 de març, per la qual es dicten instruccions en matèria de transport per carretera i aeri. Al seu article 3 s'estableixen les condicions d'utilització de determinats mitjans de transport terrestre de viatgers.

Per donar-ne compliment, es dictà en data 19 de març de 2020 per part d'aquesta Presidència del Consell Insular de Formentera, un segons Decret, a mode de text refós de les dos ordres, per establir novament les accions concretes, pel que fa les competències en matèria de mobilitat del Consell Insular de Formentera.

Mitjançant la nova Ordre del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Orden TMA/273/2020, de 23 de marzo, por la que se dictan instrucciones sobre reducción de los Servicios de transporte de viajeros es modifica l'anterior Ordre TMA/254/2020, de 18 de març i s'estableix al punt segon de l'article 2 que “en los Servicios de transporte público de viajeros por carretera, ferroviarios y marítimos de competència autonómica o local que están sometidos a contrato público u OSP, las autoridades autonómicas y locales procederán a reduir el porcentaje máximo de prestación de los Servicios de su competència, de acuerdo a la evolución de la situación, teniendo en cuenta la necesidad de facilitar el acceso a los puestos de Trabajo y Servicios básicos de los ciudadanos en sus territorios, sin que se produzcan aglomeraciones”.

Addicionalment, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana aprovà la Orden TMA/306/2020, de 30 de marzo, por la que se dictan instrucciones sobre reducción de Servicios de transporte de viajeros durante la vigencia del Real Decreto-ley 10/2020 que estableix el següent: “los servicios de transporte público de viajeros por carretera y ferroviarios de ámbito urbano y periurbano, que estén sometidos a contrato público u obligaciones de servicio público (OSP), o sean de titularidad pública, con independencia de la Administración titular o competente sobre los mismos, reducirán su oferta de servicios y frecuencias hasta alcanzar niveles de prestación similares a los de fin de semana, considerando la necesidad de acceso al puesto de trabajo del personal ocupado en los servicios esenciales y el acceso de los ciudadanos a los servicios básicos i que los horarios y frecuencias de los servicios de transporte señalados podrán ajustarse, de conformidad con lo dispuesto en el apartado 1, atendiendo a las necesidades específicas de cada territorio, por parte de la Administración competente o por los operadores, en virtud de causa justificada, teniendo en cuenta, en todo caso, que deben adoptarse las medidas necesarias para procurar la máxima separación posible entre los viajeros”.

Actualment, el servei de transport públic de viatgers en autobús realitza el seu horari de temporada d'hivern amb dos línies operatives i amb les freqüències que deriven de la pròrroga extraordinària (per necessitats ineludibles de continuació del servei públic) del contracte aprovada pel Ple del Consell Insular de Formentera al desembre de l'any 2018. Aquest horari d'hivern suposa que als caps de setmana no hi ha servei de transport els dissabtes de tarda i diumenges.

D'acord amb les determinacions del Pla de Mobilitat Sostenible de Formentera (PMS), del qual dona compte el BOIB num. 65 de 14 de maig de 2019, i que resulta localitzable en aquesta adreça de la web del Consell Insular(http://www.consellinsulardeformentera.cat/index.php?option=com_content&view=category&id=409&Itemid=586&lang=es), les actuals freqüències del servei de transport públic resulten insuficients per tal d'aconseguir els objectius fixats (menor us del vehicle privat front els modes de transport més sostenibles, descarbonització del servei de transport, etc.) i entre les propostes per assolir-los destaquen les de reorganització del servei de transport públic col·lectiu de viatgers mitjançant l'adequació de recorreguts en alguns casos i l'augment considerable de les freqüències de totes les línies.

En aquest sentit, des de l'Àrea de mobilitat del Consell Insular de Formentera, s'està treballant per definir les condicions tècniques i econòmiques del nou contracte de transport públic de viatgers per tal d'adaptar-se a les determinacions del PMS.

Per altra banda, el 29 de gener de 2019, el Parlament de les Illes Balears va aprovar la Llei per a la sostenibilitat mediambiental i econòmica de l'illa de Formentera (Llei 7/2019, de 8 de febrer), que s'aplicà l'estiu del 2019 i s'aplicarà també a l'estiu 2020 per regular l'entrada de vehicles a l'illa i prevenir-ne l'excessiva afluència.

Amb la implantació d'aquesta regulació de l'entrada de vehicles, s'incrementa la necessitat de millorar l'oferta i la qualitat el transport públic de l'Illa, i en aquest sentit, cal destacar l'apartat 1 de article 2 de la citada Llei 7/2019 que estableix que “al Consell Insular de Formentera li correspon adoptar, entre d'altres, les mesures fonamentals següents:  D) Potenciar l'ús del transport públic i de la mobilitat sostenible.”

Per l'anterior, s'està treballant per incloure de cara a poder implantar al proper mes de maig un conjunt de millores a l'actual servei de transport per intentar apropar-nos a les mesures establertes al PMS i que són objecte de la futura licitació prevista del transport públic de Formentera per a potenciar l'ús del transport públic.

Les dades d'utilització del servei de transport públic durant els dies de vigència de l'estat d'alarma assenyalen un ús destinat principalment a l'accés als llocs de treball o al desplaçament per adquirir productes d'alimentació.

Pel que fa al servei de transport públic en vehicles d'auto-taxi s'haurà d'estar al que disposa el Govern de les Illes Balears a l'Acord del Consell de Govern de 27 de març de 2020, pel qual es redueix la prestació del servei de transport públic discrecional de viatgers en vehicles de turisme en l'àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears. 

D'acord amb l'anterior, atesa per una banda la determinació de l'Ordre TMA/306/2020, de 30 de març, de reduir la prestació del servei de transport públic a l'oferta dels caps de setmana per la declaració de l'estat d'alarma, per altra les determinacions del PMS i la intenció de millora del servei per garantir l'accessibilitat dels ciutadans al transport públic, tenint en compte que amb l'actual contracte durant els caps de setmana el servei de transport públic de viatgers en autobús és insuficient per cobrir les necessitats essencials de desplaçament, i amb l'objectiu d'establir les accions concretes, pel que fa les competències en matèria de mobilitat del Consell Insular de Formentera, i a mode de nou text refós, fins al moment, de les quatre Ordres abans exposades,

Vist particularment el Decret d'aquest Presidència de data 16 de març de 2020, d'establiment de mesures administratives i organitzatives en relació a l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 (BOIB núm. 36, de 17 de març de 2020), i en consonància amb ell.

Aquesta Presidència, segons el que informa l'Àrea de Mobilitat i en consonància amb les decisions preses pel Govern de l'Estat, per al conjunt del país i de les decisions preses pel Govern de les Illes Balears, a la volta, per al conjunt de l'arxipèlag balear, i amb la plena conformitat del secretari habilitat nacional de la corporació, ex Reial decret 128/2018, de 16 de març, d'acord amb la normativa abans esmentada i, pel que fa al règim local, segons allò establert en l'article 21.1.m de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, que permet a la Presidència d'adoptar mesures en cas de catàstrofe i calamitat pública (com és el cas, per tal de prevenir-les en matèria sanitària), tot això en relació a la legislació específica per a Formentera, com a municipi – illa / illa – municipi, segons l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, en matèria de mobilitat,

HE RESOLT: 

PRIMER.- ACORDAR l'aprovació de les següents mesures pel que fa al transport públic de viatgers per carretera:

1. Mesures de reducció del servei

a) Servei de transport públic en vehicle auto-taxi:

- Es redueix al 20% la prestació del servei, de manera que quedarà garantit amb 5 vehicles del total de les 25 llicències ordinàries existents. La parada del Port de la Savina disposarà de servei presencial als horaris d'arribada de les barques, mentre que a la resta de l'illa el servei es prestarà a la demanda a través de radio taxi. L'associació del taxi serà l'encarregada de determinar els torns rotatoris per prestar el servei en les condicions establertes.

b) Servei de transport públic en autobús:

S'adapta l'actual horari de les línies L1 i L2 a partir del dilluns 6 d'abril de 2020 unificant-lo en una sola línia que garanteixi la connexió dels horaris de sortida y arribada de les barques de passatge amb l'Hospital, per facilitar els desplaçaments del personal sanitari, i que permeti als ciutadans l'accés als punts de prestació de serveis essencials:

ARRIBADA VAIXELL

PORT

S. FRANCESC

S. FERRAN

ES PUJOLS

S. FERRAN

ES CALO

EL PILAR

07'30

07'45

07'50

07'55

08'00

08'05

08'10

08'15

 

08'45

08'50

08'55

09'00

09'05

09'10

09'15

 

10'00

10'05

10'10

10'15

 

 

 

13'30

13'45

13'50

13'55

14'00

14'05

14'10

14'15

 

14'45

14'50

15'00

15'05

 

 

 

 

16'45

16'50

16'55

17'00

17'05

17'10

17'15

19'30

19'45

19'50

19'55

20'00

20'10

20'10

20'15

 

ES PILAR

ES CALO

S. FERRAN

ES PUJOLS

S. FERRAN

S.FRANCESC

PORT

SORTIDA VAIXELL

 

 

 

07'30

07'35

07'40

07'45

 

08'15

08'20

08'25

08'30

08'35

08'40

08'45

09'00

09'30

09'35

09'40

09'45

09'50

09'55

10'00

 

14'15

14'20

14'25

14'30

14'35

14'40

14'45

15'00

17'15

17'20

17'25

17'30

17'35

17'40

17'45

 

20'15

20'20

20'25

20'30

20'35

20'40

20'45

21'00

*Aquest serveis es realitzen a la demanda.

Es deuen sol·licitar amb una hora d'antelació al telèfon 695 16 16 36, excepte la primera expedició que es deu sol·licitar el dia anterior abans de les 21h.

2. Mesures informatives

Els taxis i autobusos integren la xarxa de transport públic i per tant, els hi correspon també vetllar per la correcta aplicació de les mesures de prevenció i informació que proporcionin en tot moment les autoritats sanitàries.

A tal fi, hauran de fer públics en els seus vehicles, instal·lacions i canals de comunicació els materials (cartelleria, material audiovisual, mitjans digitals i xarxes socials) que es proporcionaran per part de les autoritats, a fi de difondre les mesures d'higiene i precaució que han de dur a terme tots els ciutadans i ciutadanes a fi d'evitar la propagació de la malaltia. En cap cas es difondrà informació que no procedeixi de fonts oficials.

El Consell de Formentera requerirà a les llicències d'auto-taxi la prestació de servei especial, si les autoritats sanitàries així ho considerassin.

Diàriament s'haurà d'informar a l'Àrea de Mobilitat del Consell Insular de Formentera mitjançant l'enviament d'un correu electrònic a mobilitat@conselldeformentera.cat de:

a) Servei de transport públic en vehicle auto-taxi:

- Desplaçaments/passatgers

- Desplaçaments/passatgers des del port

- Desplaçaments/passatgers sol·licitats mitjançant el servei de ràdiotaxi

- Número de passatgers que han emplenat el formulari voluntari com a nouvinguts

b) Servei de transport públic en autobús:

- Desplaçaments/passatgers en cadascuna de les sortides

- Ocupació màxima de cada sortida

- Número de passatgers que han emplenat el formulari voluntari com a nouvinguts

3. Mesures de reforç de la neteja

Cal incrementar les tasques de neteja per centrar els esforços en la desinfecció de les superfícies de major ús per part dels viatgers, com puguin ser seients, tiradors i els punts de contacte manual interns, com el volant, el fre de mà, TPV, etc...

Per a la desinfecció de les superfícies descrites caldrà emprar productes d'alta desinfecció, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Es recomana també ventilar els vehicles.

4. Mesures de protecció personal

Com a mesura general, les persones titulars de llicències d'auto-taxi, els conductors assalariats i els conductors d'autobusos, han de seguir en tot moment, les indicacions de les autoritats sanitàries i conèixer les regles bàsiques que es requereixen en la higiene personal, que inclouen rentar-se les mans regularment; tapar-se la boca i el nas amb el braç en cas de tossir o esternudar i emprar sempre mocadors de paper d'un sol ús.

Es recomana que els conductors/es que puguin ser considerats per part de les autoritats sanitàries, com a integrants del grup vulnerable per aquesta malaltia, deixin de prestar el servei.

En els transports públics i privats complementaris de viatgers en autobús, excepte en el cas que el conductor estigui protegit per una mampara, els viatgers hauran d'accedir al vehicle per la porta del darrera. Aquesta disposició podrà exceptuar-se en els transports públics en cas que el bitllet s'hagi d'adquirir a l'interior dels vehicles. Es recomana, per a tots els conductors/es, mantenir-se sempre a una distància suficient dels passatgers, no compartir mai objectes personals, especialment els d'higiene, i després d'haver estat en contacte amb superfícies potencialment susceptibles d'estar contaminades, desinfectar-se les mans i no tocar-se la cara, especialment el nas, ulls o la boca.

En els mitjans de transport que així ho permetin, les portes seran activades pel conductor, tot evitant que hagin de ser accionades pel viatger.

En els transports públics i privats complementaris de viatgers en autobús s'adoptaran les mesures necessàries per a procurar la màxima separació possible entre viatgers, de tal manera que es limitarà l'ocupació a un terç de la capacitat màxima del vehicle. En tot cas, es mantindrà sempre sense ocupar la fila posterior al seient ocupat pel conductor.

Els desplaçaments realitzats en vehicle auto-taxi hauran de fer-se individualment, a excepció de quan els usuaris requereixin d'acompanyament d'una altra persona, com són els menors, malalts o persones amb mobilitat reduïda o altres causes justificades. En el cas dels auto-taxis els viatgers hauran d'anar als seients del darrera, deixant un seient de separació entre ells, si en fos el cas.

SEGON.- ACORDAR  de mantenir la suspensió del servei d'estacionament regulat de vehicles a la zona blava, verda i aparcament dissuasiu del municipi amb l'objectiu d'evitar al màxim la necessitat de moure vehicles.

TERCER.- DEIXAR SENSE EFECTE el Decret de Presidència, de data 19 de març de 2020, mitjançant el qual s'establien les accions concretes, en el que respecta a les competències en matèria de mobilitat del Consell Insular de Formentera, si bé, per a major seguretat jurídica, el contingut d'aquell Decret ja va incorporat al text present, a mode de text refós successiu. 

QUART.- Les mesures establertes als apartats anterior seran d'aplicació des del moment de la signatura del Decret present, i fins a nou avís, tot de conformitat amb l'article 21.1.m de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local.

CINQUÈ.- Comunicar el contingut d'aquest Decret a l'Administració General de l'Estat i a l'Administració depenent del Govern de les Illes Balears, als efectes escaients.

SISÈ.- PUBLICAR el Decret present al Butlletí Oficial de les Illes Balears, al taulell d'edictes i a la pàgina web del Consell Insular i notificar-lo als interessats, així com donar difusió de les mesures a través dels mitjans de comunicació i altres sistemes de comunicació propis del Consell Insular de Formentera.

Formentera, 6 d'abril de 2020.

La Presidenta,                                                                                    Davant meu, el secretari

Alejandra Ferrer Kirschbaum                                                           Àngel C. Navarro Sánchez

 

Formentera, 6 d'abril de 2020.

La Presidenta del Consell Insular de Formentera Alejandra Ferrer Kirschbaum