Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 3140
Acord del Consell de Govern de 3 d’abril de 2020 pel qual es ratifica l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat d’1 d’abril de 2020 pel qual s’estableixen determinades mesures retributives amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb l'article 80.1 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, l'1 d'abril de 2020 l'Administració i les organitzacions sindicals amb representació en la Mesa Sectorial de Sanitat van subscriure un acord pel qual s'estableixen determinades mesures retributives amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

D'altra banda, en la seva sessió de dia 2 d'abril de 2020  la Comissió Interdepartamental de Retribucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha informat favorablement sobre l'Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat que es ratifica.

L'article 38 de la Llei 7/2007, de 12 d'abril, de l'estatut bàsic de l'empleat públic, en relació amb l'article 80.1 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, disposa que, perquè tenguin validesa i eficàcia els acords que versin sobre matèries de competència dels consells de govern de comunitats autònomes, requereixen l'aprovació expressa i formal d'aquest òrgan.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut i Consum, en la sessió de 3 d'abril de 2020, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Ratificar l'Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat d'1 d'abril de 2020 pel qual s'estableixen determinades mesures retributives amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19,  l'original del qual es transcriu annex a aquest acord.

Segon. Ordenar que es publiqui aquest Acord íntegrament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears juntament amb els seus annexos, i determinar que tengui efectes des de l'endemà de la  publicació i exclusivament fins que es deixi sense efecte en el territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears, l'estat d'alarma declarat pel Reial Decret 463/2020, de 14 de març.

 

Palma, 3 d'abril de 2020

La secretària del Consell de Govern Pilar Costa i Serra

 

ANNEX

Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat d'1 d'abril de 2020 pel qual s'estableixen determinades mesures retributives amb motiu de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19

Parts

Per part de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el director de Funció Pública i Administracions Públiques i el director general de el Servei de Salut de les Illes Balears, o les persones en què hagin delegat, d'acord amb l'article 2 de l'annex de l'Acord de Consell de Govern de les Illes Balears pel qual s'aprova el Reglament d'organització i funcionament de la Mesa Sectorial de Sanitat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per la part social, els representants de les organitzacions sindicals presents a la Mesa Sectorial de Sanitat que consten com a signants d'aquest acord.

Antecedents

El Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat núm. 67, amb data 14 de març de 2020, preveu una sèrie de mesures dirigides a protegir la salut i seguretat dels ciutadans, contenir la progressió de la malaltia i reforçar el sistema de salut pública.

L'article 12 regula les mesures dirigides a reforçar el Sistema Nacional de Salut en tot el territori nacional i estableix que totes les autoritats civils sanitàries de les administracions públiques del territori nacional, així com els altres funcionaris i treballadors al servei d'aquestes, queden sota les ordres directes del ministre de Sanitat pel que fa tot allò que sigui necessari per a la protecció de persones, béns i llocs, i es poden imposar serveis extraordinaris per la seva durada o per la seva naturalesa.

Afegeix, però, que les administracions públiques autonòmiques i locals han de mantenir la gestió, dins del seu àmbit de competència, dels serveis sanitaris corresponent, assegurant-ne en tot moment el funcionament adequat.

Mitjançant l'Ordre 232/2020, del Ministeri de Sanitat, de 15 de març (BOE núm. 68 del mateix dia) i en el marc del Reial decret 463/2020, de 14 de març, s'estableixen una sèrie de mesures en matèria de recursos humans que tracten de garantir l'existència de professionals suficients per atendre totes les persones afectades per aquest virus.

En concret i pel que fa als residents en el darrer any de formació de les especialitats que sindiquen, a l'art. 2.1 s'estableix la pròrroga automàtica dels seus contractes. Aquestes especialitats són: Geriatria, Medicina del Treball, Medicina Familiar i Comunitària, Medicina Intensiva, Medicina Interna, Medicina Preventiva i Salut Pública, Pneumologia, Pediatria i les seves àrees específiques, Radiodiagnòstic, Microbiologia i Parasitologia, Infermeria del Treball, Infermeria Familiar i Comunitària, infermeria Geriàtrica i infermeria Pediàtrica.

En aquest sentit, i a fi de donar compliment a les mesures apuntades en les disposicions anteriors, es fa necessari compensar econòmicament a aquests professionals que han vist afectat el seu objecte contractual que, de ser de formació d'especialistes en ciències de la salut, consistent a desenvolupar, de forma programada i tutelada, les activitats previstes en el programa, assumint de forma progressiva, segons avancin en la seva formació, les activitats i responsabilitat pròpia de l'exercici autònom de l'especialitat (art. 23 Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'ordenació de les professions sanitàries), ara, en el marc d'aquesta contingència, es veuen en l'obligació de dur a terme funcions exclusivament assistencials en el sistema sanitari públic autonòmic.

Acord

Primer (únic). En cas que sigui necessària l'assignació de tasques pròpies d'especialista a metges i infermeres residents de darrer any de les especialitats que preveu l'apartat segon 1 de l'Ordre SND/232/2020, de 15 de març, se'ls abonarà la retribució corresponent a les funcions que efectivament duguin a terme, d'acord amb el que preveu l'article 39.3 del Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, aplicable supletòriament.

Palma, 1 d'abril de 2020

 [consten signatures en tots els fulls ]