Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 3133
Circular informativa sobre inclusió de fixos discontinus en els expedients de regulació temporal d'ocupació i aplicació de la disposició addicional sisena del Reial decret llei 8/2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Com és conegut, el model econòmic de la comunitat autònoma de les Illes Balears té un fortíssim caràcter terciari i està propulsat per les activitats turístiques, específicament les d'allotjament hoteler i d'oferta complementària de bars i restauració. L'activitat econòmica principal a les Illes Balears, directament vinculada amb el turisme, s'inicia cada any entre els mesos de març i abril, depenent de les dates en què se celebri la Setmana Santa, i conclou, per regla general, a finals d'octubre. A les illes de Menorca i Eivissa aquesta estacionalitat està, si cap, més marcada, i la durada de la temporada turística conclou a la fi d'agost o, en el millor dels casos, a mitjans setembre.

En conseqüència, a les Illes Balears la crisi provocada pel COVID-19 s'ha produït amb caràcter previ al llançament massiu de la temporada turística, la qual cosa ha provocat que molts treballadors fixos discontinus del sector no s'hagin incorporat encara a les seves empreses. Al seu torn, en aquests moments resulta molt complex conèixer l'abast temporal de la crisi, màximament en un sector com el turístic on aquesta crisi sanitària exigeix una solució tant en la destinació com en els països emissors.

Els treballadors fixos discontinus de les empreses de les Illes Balears són, precisament, els treballadors estables que presten serveis vinculats a l'estacionalitat de l'activitat econòmica de les Illes Balears. En el moment de la temporada en què ens trobem, que és precisament el de la seva crida, es troben, fent ús de la terminologia de la Llei General de la Seguretat Social, en situació d' “inactivitat productiva” des de la fi de la temporada passada. Això no significa que la seva relació laboral hagi finalitzat o conclòs, ja que es manté viva.

Amb fonament en els criteris anteriorment exposats, i amb l'objectiu de donar protecció a un important col·lectiu de treballadors i treballadores de les nostres illes, d'acord amb la redacció de l'article 25 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19, la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, en coordinació amb el Servei Públic d'Ocupació del Govern d'Espanya després de les oportunes consultes, va dictar la Instrucció de 24 de març de 2020, publicada en el BOIB número 43, de 26 de març, sobre la inclusió de determinats col·lectius de treballadors fixos discontinus del sector d'hostaleria i activitats accessòries en els expedients de regulació temporal d'ocupació previstos en els articles 22 i 23 del Reial decret llei 8/2020, i sobre determinades especialitats en la tramitació d'aquests expedients, indicant-se en el mateix les pautes que han de complir les empreses del sector d'hoteleria i activitats accessòries en relació amb la inclusió dels treballadors fixos discontinus en els expedients de regulació temporal d'ocupació.

D'aquesta manera, les empreses no poden recórrer a mesures d'afectació de la relació laboral dels esmentats treballadors, diferents dels expedients de regulació temporal d'ocupació.

D'altra banda, la Disposició Addicional Sisena del Reial decret llei 8/2020, de salvaguarda de l'ocupació, estableix que les mesures extraordinàries en l'àmbit laboral previstes en aquest reial decret llei estan subjectes al compromís de l'empresa de mantenir l'ocupació durant el termini de sis mesos des de la data de represa de l'activitat.

Tot l'anteriorment exposat, donada l'estacionalitat de l'activitat turística i allò indicat en la Instrucció referida en paràgrafs anteriors sobre la inclusió en els expedients de regulació temporal d'ocupació dels treballadors fixos discontinus, tan aquells cridats com no cridats per l'empresa, ha fet que la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball hagi plantejat una Consulta a la Direcció General de Treball del Ministeri de Treball i Economia Social, en atenció a l'aplicació de la salvaguarda d'ocupació de 6 mesos prevista en la Disposició addicional sisena del Reial decret llei 8/2020.

L'article 21.3 de la Llei 3/2003, estableix que són circulars aquelles pautes d'actuació interna dictades pels òrgans superiors o directius i encaminades a recordar l'aplicació de determinades disposicions legals, o a unificar criteris d'interpretació d'aquestes, amb la finalitat que s'apliqui en l'àmbit de l'actuació administrativa una interpretació homogènia.

Considerant allò indicat en els paràgrafs anteriors, s'estima necessari dictar una circular amb la finalitat d'unificar criteris i aclarir la interpretació adequada que ha de donar-se a les normes citades en els paràgrafs anteriors.

Per tot l'anterior, el Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, emet la següent,

 

CIRCULAR

Atès a que les relacions laborals dels treballadors fixos discontinus es mantenen vives i actives durant els períodes d'inactivitat productiva, les interrupcions de les mateixes una vegada finalitzat l'estat d'alarma, no suposaran un incompliment al manteniment de l'ocupació exigida per la Disposició addicional sisena del Reial decret llei 8/2020, podent per tant, empreses i treballadors, accedir a les prestacions extraordinàries del citat Reial decret llei 8/2020.

En cap cas podran produir-se cap mena d'interrupcions mentre duri l'estat d'alarma, interrupcions que en tot cas hauran de postergar-se a la finalització de l'estat d'alarma, fins i tot aquelles que s'emparin en el que es disposa en el XV Conveni Col·lectiu del sector de l'hostaleria de la Comunitat Autònoma dels Illes Balears.

 

Palma, 2 d'abril de 2020

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball ​​​​​​​Iago Negueruela Vázquez