Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 3109
Acord del Consell de Govern d’1 d’abril de 2020 pel qual es determina l’autoritat autonòmica competent per a l'adopció de les disposicions i mesures de contenció del COVID-19 en àmbits de competència de les entitats locals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

D'acord amb la Llei orgànica 4/1981, d'1 de juny, dels estats d'alarma, excepció i setge, el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, estableix en l'article 4, que als efectes de l'estat d'alarma, l'autoritat competent serà el Govern de l'Estat, i que sota la superior direcció del president del Govern, seran autoritats competents delegades, en les respectives àrees de responsabilitat, la Ministra de Defensa, el Ministre d'Interior, el Ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i el Ministre de Sanitat, i que aquest darrer és, a més, l'autoritat competent delegada de la resta de competències que corresponen als restants ministeris.

Els ministeris designats estan habilitats per dictar les ordres, les resolucions, les disposicions i les instruccions interpretatives que siguin necessàries per garantir la prestació de tots el serveis, ordinaris i extraordinaris, amb vista a la protecció de les persones, béns i llocs, amb l'adopció de qualsevol de les mesures previstes en l'article 11 de la Llei orgànica 4/1981, d'1 de juny, abans esmentada.

L'article 6 del Reial decret 463/2020, de 14 de març, estableix que cada administració pública conservarà les competències que li atorga la legislació vigent en la gestió ordinària dels seus serveis per adoptar les mesures que estimi necessàries dins el marc de les ordres directes de l'autoritat competent als efectes de l'estat d'alarma i del que preveuen els articles 4 i 5 del Reial decret 463/2020, de 14 de març.

En el context exposat, es va dictar l'Ordre SND/234/2020, de 15 de març, sobre adopció de disposicions i mesures de contenció i remissió d'informació al Ministeri de Sanitat davant la situació de crisis sanitària ocasionada pel COVID-19. Aquesta disposició estableix mesures fonamentades en criteris de coordinació i unitat de decisió que afecten els cercles de competències de les administracions autonòmiques i locals.

En el punt segon de l'Ordre es faculta l'autoritat autonòmica competent per adoptar, en els supòsits enumerats en el punt quart, totes les disposicions i mesures de contenció del COVID-19 que recaiguin en l'àmbit competencial de les entitats locals, de manera que aquestes, si bé amb caràcter excepcional, no podran dictar-les i, si escau, hauran de sol·licitar-les a l'Administració de la Comunitat Autònoma. Els supòsits del punt quart esmentat són els següents:

a) Limitacions a la llibertat de circulació de les persones.

b) Establiments, equipaments i activitats l'obertura dels quals s'hagi suspès o condicionat.

c) Assegurament de l'abastiment de productes necessaris per a la protecció de la salut pública.

En conseqüència, i atenent raons de seguretat jurídica i d'eficàcia, es fa necessari determinar quin òrgan administratiu ha d'actuar com a autoritat autonòmica competent a l'efecte del punt segon de la dita Ordre ministerial.

Per tot això, el Consell de Govern, a l'empara dels article 14.1 i 17.a) de la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears, i a proposta de la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat;  la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, i la consellera de Salut i Consum, en la sessió extraordinària d'1 d'abril de 2020, adopta l'Acord següent:

Primer. A l'efecte del que disposa l'Ordre SND/234/2020, de 15 de març, l'autoritat autonòmica competent per a l'adopció de les disposicions i mesures de contenció del COVID-19, en àmbits de competència de les entitats locals, és la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors.

Segon. Les disposicions i mesures a què fa referència el punt anterior són les dictades mitjançant resolució, d'ofici o a sol·licitud dels ajuntaments i dels consells insulars, i únicament en els supòsits establerts en el punt quart de l'Ordre SND/234/2020, de 15 de març.

Tercer. Les resolucions a què fa referència el punt anterior poden anar precedides, quan escaigui, de la consulta als òrgans de l'Administració de la Comunitat Autònoma les competències dels quals es puguin veure afectades per la decisió.

Quart. Correspon a la  Direcció General de Cooperació Local i Patrimoni, de la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors, la recepció i tramitació urgent de les sol·licituds formulades per les entitats locals, com també la comunicació a aquestes de les resolucions que es dictin.

Cinquè. Totes les resolucions dictades per la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, en qualitat d'autoritat autonòmica competent i en compliment d'aquest Acord, s'han de publicar immediatament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Sisè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 1 d'abril de 2020

La secretària del Consell de Govern Pilar Costa i Serra