Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 3087
Resolució del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de revocació de determinades resolucions denegatòries de sol·licituds de tramitació d'expedients de regulació temporal d'ocupació

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

El Real Decret 463/2020, de 19 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, contempla una sèrie de mesures dirigides a protegir la salut i seguretat dels ciutadans, contenir la progressió de la malaltia i reforçar el sistema de salut pública. Entre altres, en l'article 10 s'estableixen les mesures de contenció en l'àmbit de l'activitat comercial i altres, preveient el tancament de determinats establiments que es recullen de manera específica en l'annex I, però sense ànim d'exhaustivitat ni d'establir un números clausus d'aquests.

Durant les últimes setmanes i amb l'objectiu d'ampliar les mesures excepcionals per a limitar la propagació i el contagi pel COVID-19, s'han anat aprovant per l'Administració de l'Estat diverses normes que amplien les suspensions del desenvolupament de diferents activitats econòmiques, en concret cal esmentar l'Ordre PCM/216/2020, de 12 de març, l' Ordre TMA/247/2020, de 17 de març, Ordre SND/257/2020, de 19 de març, l'Ordre TMA/263/2020, de 20 de març; i l'Ordre TMA/240/2020, de 16 de març.

En la mateixa línia i amb la finalitat de donar protecció a la ciutadania de les Illes Balears, en data 13 de març de 2020, el Consell de Govern va adoptar l'acord pel qual s'aprova el Pla de Mesures Excepcionals per a evitar la propagació i el contagi per COVID-19, que també ha suposat la suspensió de l'activitat de diferents sectors i subsectors econòmics de les nostres illes.

La conjunció de totes aquestes mesures va suposar un mandat a la paralització del desenvolupament normal de l'activitat de determinats sectors empresarials.

En base de les anteriors normes, nombroses empreses de les Illes Balears van presentar sol·licituds d'expedients de regulació temporal d'ocupació que han estat resoltes desfavorablement per l'autoritat laboral, en el nostre cas la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, per no estar incloses les seves activitats empresarials en les que van ser inicialment objecte de paralització per les citades normes i no aportar la documentació requerida per a constatar si es trobaven incloses en els supòsits que permeten la iniciació dels citats expedients per les causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció.

Posteriorment en el BOE del 29 de març de 2020 s'ha publicat el Reial Decret Llei 10/2020, de 29 de març, pel qual es regula un permís retribuït recuperable per a les persones treballadores per compte d'altri que no prestin serveis essencials, amb la finalitat de reduir la mobilitat de la població en el context de la lluita contra el COVID-19, amb entrada en vigor el mateix dia de la seva publicació, que ha suposat una major limitació de la mobilitat, establint-se límits a les persones treballadores per compte d'altri que prestin serveis en empreses o entitats del sector públic o privat i l'activitat de les qual no hagi estat paralitzada a conseqüència de la declaració d'estat d'alarma establerta pel Reial Decret 463/2020, de 14 de març i demés normativa indicada en paràgrafs anteriors.

A conseqüència de l'anterior, es podria donar el cas que empreses a les quals se'ls ha denegat la sol·licitud de tramitació de l'expedient de regulació temporal d'ocupació, una vegada entrat en vigor el Real Decret Llei 10/2020 es trobin incloses en les causes previstes per la normativa aplicable per a poder sol·licitar la tramitació d'aquests expedients, per la qual cosa es fa necessari a fi de garantir els drets de les empreses i treballadors afectats adoptar la present resolució.

Fonaments jurídics

1. El Real Decret Llei 10/2020, de 29 de març, pel qual es regula un permís retribuït recuperable per a les persones treballadores per compte d'altri que no prestin serveis essencials, amb la finalitat de reduir la mobilitat de la població en el context de la lluita contra el COVID-19,

2. L'article 109.1 de la Llei 39/2015 d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, estableix que les Administracions Públiques podran revocar, mentre no hagi transcorregut el termini de prescripció, els seus actes de gravamen o desfavorables, sempre que tal revocació no constitueixi dispensa o exempció no permesa per les lleis, ni sigui contrària al principi d'igualtat, a l'interès públic o a l'ordenament jurídic

3. L'article 2 del Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la Presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la CAIB, estableix que les competències en matèria de treball corresponen a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball.

4. L'article 42 c) de la Llei 3/2003, de 26 de març, de Règim Jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que la forma dels actes administratius dictats pels Consellers adopten la forma de resolució.

Per tot això, en ús de les competències que tinc atribuïdes dicto la següent,

RESOLUCIÓ

1. Revocar i deixar sense efecte les resolucions denegatòries de sol·licituds de tramitació d'expedients de regulació temporal d'ocupació dictades després de l'entrada en vigor del Real Decret 463/2020, de 19 de març i abans de l'entrada en vigor del Real Decret Llei 10/2020, de 29 de març.

2. Retrotreure els anteriors procediments al moment de la sol·licitud de tramitació dels expedients de regulació temporal d'ocupació.

3. Atorgar un termini de 10 dies, d'acord amb el que s'estableix en l'article 68.1 de la Llei 39/2015 d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, a comptar des de la notificació de la present, per a que els interessats aportin la documentació indicada en les resolucions de denegació que ara es deixen sense efecte, amb indicació que si no ho fes, se li tindrà per desistit de la seva petició, prèvia resolució que haurà de ser dictada en els termes previstos en l'article 21 de la citada Llei.

4. Notificar aquesta resolució als interessats i publicar-la en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

5. Contra la present resolució que esgota la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la jurisdicció contenciosa administrativa en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la recepció de la present, sense perjudici d'interposar qualsevol altre que estimi oportú en defensa dels drets de cadascun dels interessats.

 

Palma, a 30 de març de 2020

El Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball

Iago Negueruela Vázquez